hummer 05.02.10, 23:04 To temat na F50, Kraj, czy też, Unię Europejską? A może na Społeczeństwo? www.tvn24.pl/-1,1641858,0,1,o-jedna-kladke-za-daleko,wiadomosc.html Link Zgłoś Obserwuj wątek
mika_p Re: Pytanie natury technicznej :) 05.02.10, 23:40 Z czterech wskazanych stawiałabym na Unię. na Świat za wąskie, na Kraj za szerokie, Społeczeństwa nie dotyczy, bo to Polityczna SPrawa. A co? Link Zgłoś
hummer Re: Pytanie natury technicznej :) 06.02.10, 01:23 mika_p napisała: > Z czterech wskazanych stawiałabym na Unię. > > na Świat za wąskie, na Kraj za szerokie, Społeczeństwa nie dotyczy, bo to > Polityczna SPrawa. Dziękuję. > A co? Zastanawiałem się jeszcze nad forum humorum. Kraju to dotyczy o tyle, bo tam lament, że straciliśmy suwerenność. Społeczeństwa też, gdyż kobieta rodzić będzie, a gmina (społeczność lokalna) zapomniał o drodze do nich. Ale przydałoby się też zainteresować stronę czeską, więc poszło na forum prywatne forum.gazeta.pl/forum/w,12607,106855693,106855693,Powazny_problem_polsko_czeski_.html Link Zgłoś
Gość: poi Re: Pytanie natury technicznej :) IP: *.aster.pl 06.02.10, 07:47 najlepsza w takim przypadku jest sonda-zabawka. wiekszosc uzytkownikow chyba nie bedzie sie mylila ? ;)) Link Zgłoś
Gość: poi Re: Pytanie natury technicznej :) IP: *.aster.pl 06.02.10, 07:51 swoja droga to swietny pomysl dla zdezorientowanych, zeby zapytac tutaj gdzie umiescic watek. powinienes to rozpropagowac. tym sposobem ilosc nieporozumien powinna ograniiczyc sie dosc mocno ;) Link Zgłoś
hummer Re: Pytanie natury technicznej :) 06.02.10, 11:23 Gość portalu: poi napisał(a): > swoja droga to swietny pomysl dla zdezorientowanych, zeby zapytac tutaj gdzie > umiescic watek. powinienes to rozpropagowac. tym sposobem ilosc nieporozumien > powinna ograniiczyc sie dosc mocno ;) Problem jak widzisz rozwiązałem. Wybrałem forum neutralne. Ale często spotykamy się z tematami, które dotyczą tematycznie kilku forów naraz. Forum Społeczeństwo, dotyczy przecież wzajemnych relacji międzyludzkich. Gdy dochodzi do tego polityk, lub sprawa urzędnicza to mamy już Kraj (politycy nie działają w odcięciu od społeczeństwa - patrz komisje śledcze :) Unia Europejska jest forum martwym. Świat rzeczywiście był na wyrost. Już kilka razy zdarzyło mi się, że mój wątek fruwał pomiędzy krajem, oślą ławką, społeczeństwem, UE i F72. Wątek, który nikogo nie obrażał, zwracał uwagę na jakiś problem i to wszystko. To, jak z interpretacją wiersza. Co autor miał na myśli wie najlepiej czytelnik :) Jedno co mogę osobiście powiedzieć - autor często jest bardzo rozbawiony tym, że czytelnik, czy edytor, wiedzą lepiej od autora, co ten miał na myśli :) Link Zgłoś
tylko.tu Re: Pytanie natury technicznej :) 06.02.10, 13:30 hummer napisał: > To, jak z interpretacją wiersza. Co autor miał na myśli wie najlepiej czytelnik > :) Jedno co mogę osobiście powiedzieć - autor często jest bardzo rozbawiony ty > m, że czytelnik, czy edytor, wiedzą lepiej od autora, co ten miał na myśli :) w kwestii 'edytorskiej' zdaje sie, ze na forum zaczyna byc to regula ;) Link Zgłoś
wariant_b Re: Pytanie natury technicznej :) 06.02.10, 14:59 Okazuje się, że forum ma oprogramowane crosslinki i wątek może z powodzeniem wisieć na kilku forach. Tylko nikt tego w tym akurat celu nie wykorzystuje. Podobno się nie sprawdza. Więc zamiast wisieć na FK, Świecie i UE wędruje sobie między nimi. Drogą przez Oślą, bo chyba tak to technicznie lub organizacyjnie rozwiązano. Link Zgłoś
hrabia.mileyski O czym wy tu do diabła rozprawiacie? 06.02.10, 15:18 Jaki problem techniczny? Czy coś takiego wynika z wątku założycielskiego? To Hummer ma problem natury nie technicznej, a wszelakiej innej. Przeczytał artykuł i sam właściwie nie wie, jaki w związku z nim ma problem, bo takiego u siebie nie znalazł. Niesprawiedliwie zrzucił to na technikę. Zajrzałem pod link. I co z niego wynika dla Hummera? Gdyby chciał pisać o cwaniactwie chłopa, pisałby na Społeczeństwo, gdyby poruszył go problem braku infrastruktury drogowo-mostowej, wyżaliłby się na Gospodarce. Gdyby mu przyszło do głowy obsobaczyć rząd (chyba od tego jest najdalej) pisałby na Kraju. I jeszcze coś o trwałości granic wewnątrzunijnych na Unii (jest coś takiego?). I tak dalej, i tak dalej. Gdyby możliwości mu zabrakło, napisałby na forum prywatnym, albo założył nowe. Problem w tym, że Hummer jeszcze nie ma problemu. A nudzi (powtarzam się). Link Zgłoś
hummer Coś mi mówi, że to nie ja mam problem. 06.02.10, 16:22 Ale to nie temat na to forum. Link Zgłoś
hummer Re: Pytanie natury technicznej :) 06.02.10, 15:20 wariant_b napisał: > Okazuje się, że forum ma oprogramowane crosslinki i wątek może > z powodzeniem wisieć na kilku forach. Tylko nikt tego w tym > akurat celu nie wykorzystuje. Podobno się nie sprawdza. > > Więc zamiast wisieć na FK, Świecie i UE wędruje sobie między nimi. > Drogą przez Oślą, bo chyba tak to technicznie lub organizacyjnie > rozwiązano. Ostatnio jeden wątek wędrował tak. Kraj-Ośla-Kraj-Społeczeństwo :) Pewnie pomiędzy Społeczeństwem, a Krajem też była Ośla, ale nie nie jestem pewien. W czym problem, by umieścić krzyżowo jakiś wątek, a potem wygasić te odniesienia do forów, które są nieaktywne, zamiast rzucać wątkiem po forach redakcyjnych? Link Zgłoś
wariant_b Re: Pytanie natury technicznej :) 06.02.10, 17:22 hummer napisał: > Kraj-Ośla-Kraj-Społeczeństwo :) Pewnie pomiędzy Społeczeństwem, > a Krajem też była Ośla, ale nie nie jestem pewien. Kiedyś się giwi wyrwało, że na GG przekazują sobie informacje o wątku, który ma być zabrany z Osła. Czyli pewnie admin z forum źródłowego na Osła, a admin docelowego z Osła... > W czym problem, by umieścić krzyżowo jakiś wątek... Właściwie nie wiadomo. Z jakichś powodów siwa była przeciw. Widocznie jakąś niedoróbkę to ma - na przykład konflikt kompetencyjny moderatorów. Funkcjonalnie - brak oznaczenia crosslinku, więc na obu forach wygląda jak lokalny. Ale w wyszukiwarce tylko dla forum macierzystego. Link Zgłoś
hummer A co jeśli GG będzie miało zwis? 06.02.10, 18:47 Wtedy całe forum Agory leży? :) wariant_b napisał: > hummer napisał: > > Kraj-Ośla-Kraj-Społeczeństwo :) Pewnie pomiędzy Społeczeństwem, > > a Krajem też była Ośla, ale nie nie jestem pewien. > > Kiedyś się giwi wyrwało, że na GG przekazują sobie informacje > o wątku, który ma być zabrany z Osła. Czyli pewnie admin > z forum źródłowego na Osła, a admin docelowego z Osła... > > > W czym problem, by umieścić krzyżowo jakiś wątek... > > Właściwie nie wiadomo. Z jakichś powodów siwa była przeciw. > Widocznie jakąś niedoróbkę to ma - na przykład konflikt > kompetencyjny moderatorów. Funkcjonalnie - brak oznaczenia > crosslinku, więc na obu forach wygląda jak lokalny. > Ale w wyszukiwarce tylko dla forum macierzystego. Link Zgłoś
wariant_b Re: A co jeśli GG będzie miało zwis? 06.02.10, 20:45 hummer napisał: > Wtedy całe forum Agory leży? :) Oczywiście, że można mailem. Tylko siwa coś o filtrach antyspamowych wspominała... Link Zgłoś
hummer Siwej nie mieszaj 06.02.10, 21:39 wariant_b napisał: > hummer napisał: > > Wtedy całe forum Agory leży? :) > > Oczywiście, że można mailem. > Tylko siwa coś o filtrach antyspamowych wspominała... To nie jej funkcją, jak się porozumiewają admini. Nie znosiłem tej persony i muszę przyznać, że ją polubiłem - nie będę więc obiektywny, ani nigdy nie byłem, więc nie będę nic pisał o Siwej. Link Zgłoś
wariant_b Re: Siwej nie mieszaj 07.02.10, 01:26 hummer napisał: > Nie znosiłem tej persony i muszę przyznać, że ją polubiłem.... Wiem, bo już pisałeś o tym, tylko nie zdążyłeś uzasadnić. Trochę mi siwa przez to urosła, bo masz niezłe notowania, ale ciągle oceniam ją przez pryzmat skuteczności działania, a tu jest strasznie technicznie nieporadna. Link Zgłoś
hummer Re: Siwej nie mieszaj 07.02.10, 12:30 wariant_b napisał: Siwa okazała się być równą babką. Trochę trwało nim to zauważyłem, ale nie mam do niej zastrzeżeń. Siwa nie jest informatykiem, więc obwinianie jej o to, jak działa forum ze strony technicznej jest bez sensu. Moderatorzy dostali wystarczającą ilość narzędzi, by na forum można było dyskutować i jednocześnie się nie obrażać. Problemem pozostają wątki, które są wystrzeliwane na Oślą, bo coś tam, natomiast Wątki monotematyczne (SPAM) mają się dobrze. PS Kiedyś w moim mały sklepiku pojawiła się nowa pani. Kupiłem parę rzeczy i pani nabijała na kasę przez jakieś 5 minut. Na koniec powiedziała mi, że mnie przeprasza, ale ona nowa. Po miesiącu, pani ta, rozkręciła się tak, że kilka razy więcej nabijała na kasę w kilkadziesiąt sekund (cały kosz - była najszybsza w sklepie). Gdybym poszedł do kierownika i powiedział, jak to tak, ile można nabijać na kasę, pani straciłaby pracę. Przyszło by nowa, o 30 lat młodsza. Pracowałaby tak samo jak ta pani na początku pracy, ale ładna by była i głupia. Link Zgłoś
wariant_b Re: Siwej nie mieszaj 07.02.10, 13:17 hummer napisał: > Siwa okazała się być równą babką. Świetnie, bo może się w końcu zaczniemy dogadywać. Jeszcze trochę info, jak to wykorzystać, proszę. > Siwa nie jest informatykiem, więc obwinianie jej o to, jak działa > forum ze strony technicznej jest bez sensu. Ależ nie mam o to ani grama pretensji. Tyle, że mając tego świadomość, jakieś wsparcie od tej strony powinna sobie zapewnić. No, chyba, że nie ona tu rządzi, a nikt nie zamierza jej pomagać. Niechże zwróci się choćby do Ciebie. > Moderatorzy dostali wystarczającą ilość narzędzi... NIE!!! Elementarne czynności typu chwilowego zablokowania trolla lub odblokowania komuś konta okazują się niewykonalne. Na forum prywatnym, a zakładam, że narzędzia są podobne a nie całkowicie odmienne, widać ogromną niefunkcjonalność narzędzi to tego typu operacji - zresztą sam się z tym kiedyś mordowałeś. Kasowanie postów, przepaskudny obyczaj za który powinno się bić po łapskach, ciągle jest dla wielu moderatorów jedyną znaną metodą działania, a o braku uzasadnienia decyzji o ocenzurowaniu kolejny raz wstyd wspominać - nie ma czegoś takiego. Mechanizm kosza, który powinien i mógłby być podstawowym narzędziem do porządkowania dyskusji - zaczęty i niedoprogramowany do końca. Nawet nie wiem, czy moderator ma do niego dostęp, czy tylko dyżurny zawodowy. > Problemem pozostają wątki, które są wystrzeliwane na Oślą Problemem jest brak uzasadnienia decyzji, podobnie jak brak informacji na jakie inne forum został przeniesiony wątek. I brak sprawnego mechanizmu, który doraźnie zahamowałby spamerstwo. Większość wątków na Ośle zakładana jest ze świadomością, że tam jest ich miejsce, ale może teraz się uda. Potrafi być po kilkanaście nieudanych podejść jednego autora, a autor śmieci dalej - i nic. PS. Przykład byłby dobry, ale kisimy się w tym towarzystwie od dawna, a poziom forów redakcyjnych jakoś coraz bardziej zniechęcający. W sklepie malejących obrotów nie da się wytłumaczyć winą kupujących. A na wspomnianą Panią, gdyby była jednocześnie niezbyt grzeczna, zapewne byś jednak poskarżył - chyba, że wolisz sklep zmienić. Link Zgłoś
hummer Re: Siwej nie mieszaj 07.02.10, 13:36 wariant_b napisał: > PS. > Przykład byłby dobry, ale kisimy się w tym towarzystwie od dawna, > a poziom forów redakcyjnych jakoś coraz bardziej zniechęcający. > W sklepie malejących obrotów nie da się wytłumaczyć winą kupujących. > A na wspomnianą Panią, gdyby była jednocześnie niezbyt grzeczna, > zapewne byś jednak poskarżył - chyba, że wolisz sklep zmienić. Przykład dobry o tyle, że jeśli bym kupował przez kilka miesięcy i ciągle trafiał na te same problemy to w końcu bym się wkurzył. Ale w sklepie widzisz osobę, patrzysz jej w oczy. Nie potrafię się żołądkować o osoby, które chcą, ale nie opanowały jeszcze czegoś. Mogę się żreć z tymi, którzy twierdzą, że wiedzą już wszystko. Nigdy z osobami, które się uczą. Giwi jest np. granatowym ptakiem. A udziela się jak ptak pomarańczowy. Link Zgłoś
wariant_b Re: Siwej nie mieszaj 07.02.10, 14:01 hummer nie napisał: >> Jeszcze trochę info, jak to wykorzystać, proszę. Jeśli możesz, skupmy się na tym, co Ty może wiesz, a czego ja nie wiem - czyli, jak w praktyce dotrzeć do siwej. --- Giwi sobie zostawmy - gdyby nie angażowała się nadmiernie emocjonalnie i potrafiła zachować jakiś dystans do tego co robi, podzielałbym opinię siwej. Snajper - chyba złapał SPE, bo na nie swoich forach jest sensowny. Jestem pozytywnie pod wrażeniem jana-w, może dlatego, że go nie znam. Kropka też wypowiadała się całkiem rozsądnie i też nie znam. --- Tyle obgadywania, a teraz czekam na pomysły, jak można nawiązać bardziej skuteczną komunikację z siwą i jednak skłonić ją do jakichś zmian w funkcjonowaniu kulejącego forum, a dokładniej to FK. Link Zgłoś
hummer Re: Siwej nie mieszaj 07.02.10, 14:28 wariant_b napisał: > hummer nie napisał: > >> Jeszcze trochę info, jak to wykorzystać, proszę. > > Jeśli możesz, skupmy się na tym, co Ty może wiesz, a czego ja nie > wiem - czyli, jak w praktyce dotrzeć do siwej. adresy e-mail tworzone są według klucza nick @ gazeta pl Link Zgłoś
wariant_b Re: Siwej nie mieszaj 07.02.10, 15:34 hummer napisał: > adresy e-mail tworzone są według klucza No to fajnie, masz moje pełnomocnictwa. Link Zgłoś
snajper55 Re: Pytanie natury technicznej :) 07.02.10, 01:14 wariant_b napisał: > Kiedyś się giwi wyrwało, że na GG przekazują sobie informacje > o wątku, który ma być zabrany z Osła. Powiem ci w sekrecie, że moderatorzy przekazują sobie informacje także mailami, SMSami a nawet MMSami. Tudzież do siebie dzwonią. No wiesz, za pomocą telefonów. S. Link Zgłoś
jureek Re: Świętujmy!!! 07.02.10, 12:24 Sanjperowi udało się raz udzielić rzeczowej informacji!!! Jura Link Zgłoś
wariant_b Re: Świętujmy!!! 07.02.10, 12:36 jureek napisał: > Sanjperowi udało się raz udzielić rzeczowej informacji!!! Gdzie? Kiedy? Daj linka! Link Zgłoś
jureek Re: Świętujmy!!! 07.02.10, 13:03 wariant_b napisał: > jureek napisał: > > > Sanjperowi udało się raz udzielić rzeczowej informacji!!! > > > Gdzie? Kiedy? Daj linka! Dałeś mu plonka, że nie widzisz? Tutaj udzielił informacji i to nawet w sekrecie: forum.gazeta.pl/forum/w,299,106851665,106898673,Re_Pytanie_natury_technicznej_.html Łaskawe panisko, nie? Jura Link Zgłoś
wariant_b Re: Świętujmy!!! 07.02.10, 13:26 jureek napisał: > Tutaj udzielił informacji i to nawet w sekrecie: Tu mi jakiejś demagogii nawrzucał i pewnie uważał, że będzie zabawna. Jak wykład Kurskiego na temat prawdy to brzmiało. Same słuszności. Testowaliśmy kiedyś, czy potrafią się porozumieć z siwą w razie potrzeby i wyszło, że nie. Może sobie kawały opowiadają, może plotkują o wspólnych znajomych - ale na poziom czy skuteczność moderacji chyba to zauważalnego wpływu nie ma. Znaczy, u mnie plusa nie zaliczył. Zero przekazu, pusta informacja. Link Zgłoś
pozarski Re: Świętujmy!!! 11.02.10, 17:25 Ja bym sie z wami (a zwlaszcza z cenzorem jureekiem) na miejscu Snajpera nie piescil, tylko kliknal w kosz. Co ma Snajper z kladka przez row na polsko-czeskiej granicy wspolnego? Link Zgłoś