Dodaj do ulubionych

Idea kosza

16.11.16, 12:24
Jednym z przełomowych wynalazków Administracji forum jest idea Kosza Dwuklikalnego. Hagiografia Autora tego pomysłu jest mi nieznana a szkoda, bo mógłbym złożyć pokłon konkretnej osobie. Szkoda, że Teoria Wynalazku jest mało znana forumowiczom. Dlaczego dwa kliki skutkują zgłoszeniem postu a nie trzy? Albo cztery?

Co dwie głowy to nie jedna?
Tres faciunt collegium?

Według mnie nieregulaminowy post powinien być usunięty przy pierwszym zgłoszeniu.

Znaną mi z sieci funkcjonalnością forumowych Koszów jest oznaczenie, że "post został zgłoszony" (do moderacji) widoczne dla wszystkich użytkowników. Takie rozwiązanie pozwala innym czytelnikom spokojnie czekać na rozstrzygnięcie moderatora.

Kornel
Obserwuj wątek
    • bartoszcze Re: Idea kosza 16.11.16, 14:40
      Wyrażę przypuszczenie, że to pozwala odsiać frustratów, którym się post nie podoba, dowcipnisiów oraz przypadkowe kliknięcia. Zgłoszenie przez dwóch różnych użytkowników znacząco zmniejsza prawdopodobieństwo, że kliknięcie było skutkiem zdarzeń jak w zdaniu poprzednim.
      Niewątpliwie przy zgłoszeniach mailowych nikt nie czeka na drugie.
    • kasi.aa Re: Idea kosza 16.11.16, 15:10
      10+ lat na forum i nagle pytasz o kosz? Serio nie wiesz jak to działa?

Nie do końca wiem, jaki tak naprawdę jest problem, ale:
      post zgłaszany jest już po jednym kliknięciu, ale rozpatrywany/czytany dopiero od dwóch. Wtedy mamy większą pewność, że nie jest to przypadkowe zgłoszenie/wyklikanie kogoś nielubianego itp.

więcej tutaj: forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2469272.html

Nie przewidujemy zmiany funkcjonowania tego mechanizmu, bo sprawdza się on bardzo dobrze.
      • kornel-1 Re: Idea kosza 16.11.16, 17:04
        Spodziewałem się takiej logiki. W końcu 10+ lat na forum.

Ale przecież Kosz Dwuklikalny nie ma 10 lat, prawda? Więc argument jakby nie ten...?
        Wiem, jak działa Kosz, nie trzeba mi przypominać :)

Co do meritum:
        Uzasadnienie dwuklikalności przekazane przez Ciebie brzmi "mamy większą pewność".
        Dylemat, co jest ważniejsze: a) mniejsze obciążenie moderatora, który pochyli się nad postem dopiero po dwukrotnym kliknięciu czy b) usunięcie nieregulaminowego postu po jednokrotnym kliknięciu, nie istnieje u Administracji forum. Na tym polega innowacyjność Wynalazku.

Czy to rozwiązanie się sprawdza? Ty uważasz, że tak. Przeczą temu zgłoszenia na FoF osób, które klikają bezskutecznie kosz przy postach, KTÓRE OSTATECZNIE, JAKO NIEREGULAMINOWE SĄ USUWANE. Inaczej mówiąc, posty nieregulaminowe mogą sobie wisieć dowolnie długo (dopóki nie będzie drugiego kliknięcia lub @ ).

Wróćmy do wspomnianej pewności. Co mówi Teoria Kosza o trzech kliknięciach? Szansa, że ktoś nielubiany został wyklikany maleje?

Kornel
        • kasi.aa Re: Idea kosza 16.11.16, 17:33
          Co dokładnie oznacza "kosz dwuklikalny"? Dopiero teraz dowiedziałeś się, że reagujemy od dwóch klinięc w górę? To żadne novum. Tak było i będzie.
          • kornel-1 Re: Idea kosza 16.11.16, 17:59
            kasi.aa napisała:

> Co dokładnie oznacza "kosz dwuklikalny"?

Kosz Dwuklikalny(C), w przeciwieństwie do kosza normalnego działa dopiero przy drugim kliknięciu.

> Dopiero teraz dowiedziałeś się, że reagujemy od dwóch klinięc w górę?

Nie. Zastanawiam się, w jaki sposób można rozumieć moją wypowiedź z poprzedniego postu "Wiem, jak działa Kosz, nie trzeba mi przypominać"

> To żadne novum. Tak było i będzie.

Do końca żywotu portalu, amen.

Coś czuję przez skórę, że mój pierwszy post był niezrozumiały.
            Otóż, ja w tym wątku dopytuję o Teorię Kosza. Wiem jak działa, natomiast chciałbym się dowiedzieć, dlaczego dwa kliknięcia są lepsze od jednego. Dlaczego dwa kliknięcia są lepsze od trzech kliknięć? Czy podobny Wynalazek jest stosowany na innych forach?

Kornel
            • wariant_b Re: Idea kosza 16.11.16, 23:46
              kornel-1 napisał:
              > Kosz Dwuklikalny(C), w przeciwieństwie do kosza normalnego działa
              > dopiero przy drugim kliknięciu.

Skądże znowu - Kosz Dwuklikalny(C) dopiero generuje podanie do administracji
              o rozpatrzenie wniosku o przeczytanie postu i ustosunkowanie się do jego treści.
              Nie wiem, jaki termin na rozpatrzenie wniosku ma administracja, ale post ciągle wisi.
              A potem zwykle usuwany jest wraz z całą gałązką, bo przecież odpowiedź
              na nieregulaminowe posty też jest nieregulaminowa. Lub olewany, bo wątek wygasł.

> Coś czuję przez skórę, że mój pierwszy post był niezrozumiały.

A nie czujesz przez skórę, że to po prostu użytkownik forum jest niezrozumiały
              dla administratora? Jakby nie pisał tych swoich postów praca byłaby łatwiejsza.
              • kornel-1 Re: Idea kosza 17.11.16, 06:25
                wariant_b napisał:

> kornel-1 napisał:
                > > Kosz Dwuklikalny(C), w przeciwieństwie do kosza normalnego działa
                > > dopiero przy drugim kliknięciu.
                >
                > Skądże znowu - Kosz Dwuklikalny(C) dopiero generuje podanie do administracji
                > o rozpatrzenie wniosku o przeczytanie postu i ustosunkowanie się do jego treści
                > .

Przecież wiem o tym :)
                Gdyby jedno- lub wielokrotne kliknięcie w kosz usuwałoby post, to oznaczałoby, że forumowicze są moderatorami ;-)

> Nie wiem, jaki termin na rozpatrzenie wniosku ma administracja, ale post ciągle
                > wisi. A potem zwykle usuwany jest wraz z całą gałązką, bo przecież odpowiedź
                > na nieregulaminowe posty też jest nieregulaminowa. Lub olewany, bo wątek wygasł

Jeśli post jest nieregulaminowy, powinien być usunięty bezzwłocznie, po zgłoszeniu - choćby przez jednego forumowicza.

Dwukrotne zgłaszanie postu
                (czyli Kosz Dwuklikalny) to po prostu wygoda dla administracji forum i nerwy dla forumowiczów.

Kto nie ślepy - widzi to.

Kornel
                • bartoszcze Re: Idea kosza 17.11.16, 11:46
                  kornel-1 napisał:

> Dwukrotne zgłaszanie postu [/b](czyli Kosz Dwuklikalny) [b]to po prostu wygoda
                  > dla administracji forum i nerwy dla forumowiczów.

Ale dlaczego nerwy forumowiczów?
                  Jeżeli post jest denerwujący dla forumowiczów, to zapewne kilku (nie mniej niż dwu) forumowiczów kliknie i administracja się zajmie.
                  Analizowany przez Ciebie problem dotyczy sytuacji, w której kliknie jeden forumowicz, choćby wielokrotnie, a potem się denerwuje, że jak to dlaczego bo przecież On kliknął.
                • wariant_b Re: Idea kosza 17.11.16, 23:24
                  kornel-1 napisał:
                  > Przecież wiem o tym :)

Twórcy forum zapewne również o tym wiedzieli, bo idea kosza nie jest nowa.
                  Jest to wywołanie procedury sprawdzającej zgodność postu z regulaminem
                  i Netykietą mającej usprawnić moderację szybko usuwając niedozwolone treści
                  i nie dopuszczając do bezsensownych pyskówek na forum.

Czy obecna administracja wie do czego służy kosz i po co programuje się
                  procedury obsługi administracyjnej forów - nie mam pojęcia, ale wątpię.
                  Widocznie lepiej czują się jako decydenci, niż jako operatorzy programu.
                  Stąd te "wielokliki" i "pisz na Berdyczów" znaczy wyślij maila.

> Gdyby jedno- lub wielokrotne kliknięcie w kosz usuwałoby post, to oznaczałoby,
                  > że forumowicze są moderatorami ;-)

Ale właśnie o to w tym chodzi, żeby społeczność forum sama się dyscyplinowała.
                  Żeby jakiś smarkacz (w dowolnym wieku) nie przyszedł sobie dla jaj narozrabiać
                  i mógł to robić do woli przy całkowitej bezradności administracji i moderatorów.

Da się oprogramować panel kontrolny moderatora czy administratora, który
                  pozwalałby jednym kliknięciem zablokować użytkownika, który ma "zły dzień"
                  albo szuka rozróby. Da się powiadamiać użytkowników, którzy naruszyli cierpliwość
                  współforumowiczów i moderatorów, że za chwilę przestaną móc pisać na forum.
                  Tylko trzeba chcieć, zaprojektować i zamówić odpowiedni kawałek kodu.
                  Kosz potrafi działać, jeśli administracja czuje potrzebę, by z niego korzystać.

> Jeśli post jest nieregulaminowy, powinien być usunięty bezzwłocznie,
                  > po zgłoszeniu - choćby przez jednego forumowicza.

To jest trochę trudniejsze w realizacji - trzeba "ważyć" forumowiczów,
                  bo inaczej smarkateria (w dowolnym wieku) będzie się bawić koszem
                  wycinając sobie nawzajem co popadnie.

Ale nie widzę przeszkód w tym, żeby po "dwukliku" post był cenzurowany,
                  a administrator ewentualnie go przywracał, jeśli uzna kosz za bezzasadną
                  złośliwość i rozgrywki personalne (przy okazji okresowo zabierając
                  jajcarzom prawo do używanie kosza).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka