Dodaj do ulubionych

Nowy sposób wpisywania komentarzy

04.02.08, 16:14
Z kilku względów (głównie chodzi o bezpieczeństwo) zdecydowaliśmy się przenieść pole do wpisywania komentarzy na osobną stronę.
Oprócz tego dodaliśmy m.in. możliwość prostego formatowania komentarzy i zapamiętywanie loginu.

Te strony już działają, na razie równolegle z dotychczasowymi. Aby je zobaczyć trzeba ręcznie podmienić adres strony komentarzowej. Na przykład zamiast:
blox.blox.pl/2008/01/A-za-miedza-ciekawy-konkurs.html#ListaKomentarzy
trzeba wpisać: www.blox.pl/komentuj/blox/2008/01/A-za-miedza-ciekawy-konkurs.html
Docelowo ta nowa strona będzie wyświetlała się po kliknięciu w "skomentuj" na blogu. Wygląd samej listy komentarzy pozostanie niezmieniony.

Zaznajomcie się z nowym systemem, czekamy na uwagi.
Obserwuj wątek
    • s.z.y.m.o.n Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 04.02.08, 16:48
      Nie podoba mi się pomysł z przeniesieniem formy na osobną stronę - wyprowadza
      gości poza bloga sad
      • ols Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 04.02.08, 16:54
        Lista komentarzy i przycisk kierujący do formularza zostają na blogu. Tak naprawdę to może wręcz zwiększyć liczbę odsłon.

Niestety trzymanie pól logowania w miejscu, które ktoś złośliwy może sobie przerobić nie jest bezpieczne.

Aha, dodamy na tej nowej stronie jeszcze jeden link do oryginalnej notki.
        • s.z.y.m.o.n Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 04.02.08, 17:31
          >Tak naprawdę to może wręcz zwiększyć liczbę odsłon.

Ja nie jestem tego taki pewny, a skłaniam się raczej ku wręcz przeciwnej tezie.
          Konieczność przeładowania strony może też niektórych zniechęcić do komentowania

Jak dobrze rozumiem stara forma komentarzy zniknie z bloga, a to oznacza dodanie
          jakiegoś linku Skomentuj na stronie komentarzy - gdzie on będzie?
          • ols Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 04.02.08, 17:48
            Zniknie tylko pole do wpisywania, same komentarze będą tam gdzie zwykle.
            Link będzie na końcu listy.
        • kasiamat00 Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 20:42
          > Tak naprawdę to może wręcz zwiększyć liczbę odsłon.

Olsie, przyznajcie się jak dorośli ludzie - z danych, które kiedyś zamieściłeś,
          wynika jasno, że macie dużo mniej odsłon niż blogi na Onecie. Argument, że to z
          powodu lepszego rozplanowania komentarzy, do reklamodawców tudzież jakiegoś
          naczalstwa nie trafia. No to się automagicznie zwiększy liczbę odsłon, to nic,
          że przy okazji coś psując. Oczywiście wszystko pod płaszczykiem "ochrony
          bezpieczeństwa", bo jakżeby inaczej?
          • ols Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 07.02.08, 09:07
            Jesteś w błędzie. Bezpośrednią przyczyną decyzji o zmianie były względy bezpieczeństwa. O reklamach w ogóle nie myśleliśmy. Nie mamy (i nigdy nie mieliśmy) założeń/celów zwiększania liczby odsłon, nikt nie wymaga od nas dbania o ten parametr.
            Gdybyśmy naprawdę chcieli dodać odsłon, to:
            - postronicowalibyśmy listę komentarzy pod notką
            - nowa strona komentarzowa przeładowywałaby się przy każdym kliknięciu w zakładki/stronicowanie
            - (i wiele innych nieprzyjaznych rzeczy)

PS. Z tego co widzę na pierwszy rzut oka, w Joggerze jest to samo niebezpieczeństwo. Tam jest to może mniej dotkliwe - przy małej liczbie blogów można łatwo wychwycić hakerów. Przy naszych rozmiarach nie jest to możliwe.
    • roztoczanski Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 04.02.08, 16:48
      Trochę w tych "bloxach" można się pogubić w Waszym przykładzie zmiany adresu wink
      W fotoblogach chyba trochę brakuje widoku zdjęć, ale można otwierać komentarze w
      drugiej karcie.
      • ols Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 04.02.08, 17:00
        Zdjęć nie ma, to tylko taki podgląd żeby można było łatwo skopiować tekst np. do zacytowania.
        Żeby oglądać fotki trzeba już odwiedzić samego bloga.
    • mpieck Jeszcze raz 04.02.08, 18:07
      Stara strona komentarzowa ma ogólny adres:

{nazwa_bloga}.blox.pl/{data/nazwa_notki}.html

Nowa strona do dodania komentarza znajduje się pod ogólnym adresem:

www.blox.pl/komentuj/{nazwa_bloga}/{data/nazwa_notki}.html

ze starej strony komentarzowej znika formatka dodawania komentarza,
      zamiast niej jest link do nowej strony dodawania komentarza.

Zalety nowej strony:
      - po zalogowaniu się na stronie głównej blox.pl jesteś również zalogowany na
      stronie dodawania komentarza. Nie musisz się logować do całej domeny
      blox.pl (używając IE masz taką opcję, ale nie jest to zalecane).
      - jest bezpieczniej, bo nie podajemy hasła na blogu usera, jak w
      przypadku starej strony, poza tym patrz poprzedni punkt.
      - komentarze są stronicowane ajaxem. W przypadku dużej liczby
      komentarzy strona będzie się ładowac szybciej po wysłaniu komentarza.
      - jest opcja odswieżania (automatycznego) komentarzy.
      - jest opcja podglądu widoku komentarza przed wysłaniem.
      - strona ma same zalety! smile
      • kasica_k Re: Jeszcze raz 05.02.08, 03:07
        mpieck napisał:
        > - strona ma same zalety! smile

A nie, bo ma wadę - brzydka jest jak noc i nie pasuje mi do szablonu tongue_out

Komentujący będzie miał wrażenie, że go wyrzuciło w jakiś kosmos, albo na główną
        stronę bloxa. Teraz może nie jest słusznie, merytorycznie i bezpiecznie (choć
        osobiście nie narzekam), ale za to jest ładnie i przyjaźnie dla użytkowników.
        Skąd czytelnik ma wiedzieć, czy to, co wpisze, pokaże się na komentowanym blogu,
        jeśli wyrzuciło go nie wiadomo gdzie?

Może odbierzecie to jako krytykanctwo, ale takie jest moje pierwsze wrażenie.
        Już widzę pytania: "kasica a dlaczego nie mogę normalnie skomentować twojego
        bloga tylko mnie wywala na jakiś Blox?".

I jeszcze jedno pytanie: jak WRÓCIĆ z tej strony na komentowanego bloga?
        • mpieck Re: Jeszcze raz 05.02.08, 10:20
          > I jeszcze jedno pytanie: jak WRÓCIĆ z tej strony na komentowanego
          bloga?

nad formatką jest link do bloga i do notki.
        • mpieck Re: Jeszcze raz 05.02.08, 10:25
          > Może odbierzecie to jako krytykanctwo, ale takie jest moje
          pierwsze wrażenie.
          > Już widzę pytania: "kasica a dlaczego nie mogę normalnie
          skomentować twojego
          > bloga tylko mnie wywala na jakiś Blox?".

Przełączenie będzie poprzedzone kampanią informacyjną, więc
          komentujący nie powinien mieć takich wrażeń.
          • kasica_k Re: Jeszcze raz 05.02.08, 14:50
            A do kogo będzie skierowana ta kampania? Czy dotrze do wszystkich czytelników
            blogów na bloxie (w jaki sposób?). Bo że blogerzy z Bloxa się dowiedzą, to
            raczej nie wystarczy...
        • rdkg Re: Jeszcze raz 05.02.08, 13:27
          > A nie, bo ma wadę - brzydka jest jak noc i nie pasuje mi do szablonu tongue_out

Strona ma wygląd uniwersalny, zgodny z ogólną stylistyką graficzną bloxa.

A tak w ogóle to nie komentowałaś nigdy żadnego bloga na bloggerze?
          www.blogger.com - google z powodzeniem stosuje taką formę komentowania
          • stl Re: Jeszcze raz 05.02.08, 13:37
            Co nie zmienia faktu, że jest to beznadziejne rozwiązanie.
          • vierablu Re: Jeszcze raz 05.02.08, 13:47
            > A tak w ogóle to nie komentowałaś nigdy żadnego bloga na bloggerze?
            > www.blogger.com - google z powodzeniem stosuje taką formę
            komentowania

Tyle, ze bez reklam....
          • kasica_k Re: Jeszcze raz 05.02.08, 14:45
            rdkg napisał:
            > > A nie, bo ma wadę - brzydka jest jak noc i nie pasuje mi do szablonu tongue_out
            >
            > Strona ma wygląd uniwersalny, zgodny z ogólną stylistyką graficzną bloxa.

Wiem. Co nie zmienia faktu, że jest brzydka sad

> www.blogger.com - google z powodzeniem stosuje taką formę
            > komentowania

Nie, nie komentowałam. Nie przekonuje mnie argument, że gdzie indziej jest tak
            samo niefajnie suspicious No sorry, nie podoba mi się.

I czemu mają służyć zakładki - Syndykat itp.?

To wygląda tak, jakby ktoś zakładał, że wszyscy komentujący blogi są
            jednocześnie blogerami i czują się na stronach Bloxa jak u siebie w domu. Tak
            nie jest. Ogromny procent moich czytelniczek nie ma wiele wspólnego z
            blogowaniem i nie zaczyna dnia od logowania się na blox.pl. One/oni po prostu
            wchodzą na bloga bezpośrednio, z własnych zakładek albo z miejsc, gdzie jest
            linkowany. Dla nich to jest wejście na obcą stronę, nie mającą nic wspólnego z
            komentowanym blogiem.

Bezpieczeństwo - trudno mi z tym dyskutować, bo z pewnością macie rację. Ale
            zadam głupie pytanie: rozumiem, że nie można zrobić tak, by bloger miał jakiś
            wpływ na wygląd "swojej wersji" tej strony komentarzowej? Żeby komentujący nie
            czuł się wysyłany na inną planetę.
            • ols Re: Jeszcze raz 05.02.08, 18:33
              kasica_k napisała:
              > rozumiem, że nie można zrobić tak, by bloger miał jakiś
              > wpływ na wygląd "swojej wersji" tej strony komentarzowej? Żeby
              > komentujący nie czuł się wysyłany na inną planetę.

Potencjalna dziura bezpieczeństwa polega właśnie na tym, że za pomocą odpowiednio spreparowanego wyglądu (css i/lub skrypty) strony komentarzowej możliwe jest przejęcie czyichś danych logowania. Aby uciąć taką możliwość pozbawiamy Was kontroli nad miejscem, gdzie następuje logowanie. Niestety, to konieczne.

Wygląd tej strony nie jest jeszcze ostateczny, na podstawie Waszych uwag wprowadzimy kilka ulepszeń (łatwiejszy powrót do komentowanej notki, trochę formatowania w podglądzie notki, bardziej jasne określenie, gdzie znalazł się komentator).
              • kasica_k Re: Jeszcze raz 06.02.08, 00:01
                ols napisał:
                > Potencjalna dziura bezpieczeństwa polega właśnie na tym, że za pomocą odpowiedn
                > io spreparowanego wyglądu (css i/lub skrypty) strony komentarzowej możliwe jest
                > przejęcie czyichś danych logowania. Aby uciąć taką możliwość pozbawiamy Was ko
                > ntroli nad miejscem, gdzie następuje logowanie. Niestety, to konieczne.

Rozumiem. A może jakieś skórki do wyboru? Chociaż kilka. Przepraszam, jeśli bredzę.

> Wygląd tej strony nie jest jeszcze ostateczny, na podstawie Waszych uwag wprowa
                > dzimy kilka ulepszeń (łatwiejszy powrót do komentowanej notki, trochę formatowa
                > nia w podglądzie notki, bardziej jasne określenie, gdzie znalazł się komentator
                > ).

OK, to bardzo fajnie.
          • kasiamat00 Re: Jeszcze raz 06.02.08, 20:34
            > www.blogger.com - google z powodzeniem stosuje taką formę komentowania

To ja jeszcze odpowiem - nie, nie komentowałam. Tak samo jak na blogspocie. Za
            to komentowałam bloksowe, joggerowe i wordpressowe. Pomysł jest kretyński z
            jeszcze jednego powodu - nie widzę co komentuję. No chyba, że otworzę to okienko
            w nowym tabie. Ale wtedy muszę się przełączać między tabami.

I powtórzę jeszcze za Kasicą - to, że gdzie indziej jest gorzej, nie oznacza, że
            trzeba do tego równać.

BTW - a zobaczył który jak to jest zrobione na Joggerze? Tam jakoś można się
            logować, a komentuje się na stronie. I nie sądzę, aby były duże dziury
            bezpieczeństwa.
            • mpieck Re: Jeszcze raz 07.02.08, 11:32
              > BTW - a zobaczył który jak to jest zrobione na Joggerze? Tam jakoś
              można się
              > logować, a komentuje się na stronie. I nie sądzę, aby były duże
              dziury
              > bezpieczeństwa.

nie znam zabezpieczeń joggera, więc nie będę go oceniał, mogę tylko
              powiedzieć ogólnie: jeśli masz (jako autor bloga) możliwość
              wstawienia na stronę dowolnego kodu javascript to możesz przejąć
              dane z formatki komentowania wpisywane przez użytkownika.
              Odpowiedzialność za to, żeby nie "podsłuchiwać" userów, spoczywa na
              autorze bloga. W przypadku małych społecznosci blogowych często jest
              tak, że użytkownicy i autorzy bloga się znają (lepiej lub słabiej) i
              mają do siebie
              zaufanie, dlatego ten problem nie jest tam tak istotny. Idąc dalej,
              w przypadku blogów niezależnych (technologicznie), takich jak
              wordpressowe, autor bloga jest jednocześnie jego właścicielem i
              gwarantem bezpieczeństwa, dlatego nie ma problemu, żeby strona
              komentowania znajdowała się gdziekolwiek na tym blogu. Dlatego też
              nie
              ma sensu porównywać serwisów, które funkcjonują na trochę innych
              zasadach.
              • vierablu stosunki wlasnosciowe na blogach 07.02.08, 16:36
                > Idąc dalej,
                > w przypadku blogów niezależnych (technologicznie), takich jak
                > wordpressowe, autor bloga jest jednocześnie jego właścicielem i
                > gwarantem bezpieczeństwa, dlatego nie ma problemu, żeby strona
                > komentowania znajdowała się gdziekolwiek na tym blogu. Dlatego też
                > nie
                > ma sensu porównywać serwisów, które funkcjonują na trochę innych
                > zasadach.

Czy moglabym poprosic o blizsze wyjasnienie powyzszego.
                Czy to znaczy, ze jak na przyklad ktos prowadzacy bloga na bloxie ukradnie moje
                dane z logowania, uzyje ich do dostania sie do mojej poczty, nastepnie wynajdzie
                tam maile bedace dodowem, ze zdradzam meza, wysle je mezowi, ten sie ze mna
                rozwiedzie to moge podac bloxa do sadu za udostepnianie uzytkownikom
                niebezpiecznych zabawek? I wygralabym? A gdyby to samo zrobil mi ktos, kto ma
                bloga w Wordpresie, to moglabym sobie go podawac do sadu ile wlezie, bez zadnego
                skutku?

Co to za rozne podstawy dzialania, na podstwie ktorych jedna platforma blogowa
                ponosi odpowiedzialnosc, a inna nie???
            • vierablu Re: Jeszcze raz 07.02.08, 17:50
              > To ja jeszcze odpowiem - nie, nie komentowałam. Tak samo jak na blogspocie. Za
              > to komentowałam bloksowe, joggerowe i wordpressowe. Pomysł jest kretyński z
              > jeszcze jednego powodu - nie widzę co komentuję. No chyba, że otworzę to okienk
              > o
              > w nowym tabie. Ale wtedy muszę się przełączać między tabami.

Blogger otwiera nie nowy tab, a maly popup. Mozna wiec czytac i pisac
              jednoczesnie smile.

Generalnie komentowanie na osobnej stronie zupelnie, ale to zupelnie mi nie
              przeszkadza, diabel jak zwykle siedzi w szczegolach.

1. Wolalabym maly pop up raczej niz nowe okno

2. Wolalabym, zeby wyglad okienka do komentowania byl jak najbardziej neutralny
              - logo bloxa, zakladki do katalogow, REKLAMY sa zupelnie niepotrzebne.
              Przynajmniej, jezeli funkcja owego okienka ma pozostac taka sama, jak
              dotychczasowego okienka do komentowania. na razie widze te funkcje bardzo
              poszerzona o mozliwosc kontaktowania sie z calym bloxem oraz reklamami. W
              obecnym ksztalcie nie jest to wiec 'okno do komentowania' a 'okno do
              wszystkiego', trudno sie wiec dziwic, ze ludzie sie denerwuja - mowicie, ze to
              jest ta sama rzecz, tylko bezpieczniejsza i nieco inaczej wygladajaca. Tymczasem
              to nieprawda. To jest nieco inna rzecz.
    • stl Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 10:25
      A może chodzi po prostu o zwiększenie przychodów z Bloksa? Zasłanianie się bezpieczeństwem jakoś mnie nie przekonuje. Na marginesie szkoda, że ten banner nie jest większy...
      Strona z komentarzami powinna zostać pozbawiona wszystkich pochrzanionych animacji, tak jak na Bloggerze.

Ja osobiście zacznę się zastanawiać nad zmianą platformy, jeśli wszystko będzie wyglądać tak, jak na przykładzie.
      • mpieck Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 10:34
        > A może chodzi po prostu o zwiększenie przychodów z Bloksa?

Może, nie ukrywam, że na tej stronie można wyświetlić dowolne
        reklamy, a na stronach blogów możliwości są ograniczone.

> Strona z komentarzami powinna zostać pozbawiona wszystkich
        pochrzanionych anima
        > cji, tak jak na Bloggerze.

a gdzie ty tam widzisz jakąś animację?

> Ja osobiście zacznę się zastanawiać nad zmianą platformy, jeśli
        wszystko będzie
        > wyglądać tak, jak na przykładzie.

powiedz konkretnie co jest z tą stroną nie tak, coś z UX
        pokręciliśmy? Bo na razie przeczytałem, że zupa był za słona...
        • stl Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 10:50
          Strona z polem dodawaniem komentarza przed momentem była "wzbogacona" o
          przepiękny flashowy banner, tak jak strona główna Bloksa, chwilowo widzę że
          reklama zniknęła, ale spokojnie przecież zaraz wróci.

Widzisz strona z pewnością zmyli mniej zaawansowanych użytkowników (niepotrzebne
          logo Bloksa, niepotrzebne zakładki pomoc itd, brak wyraźnego linka np. "powrót
          do strony z komentarzami"), a dodatkowo uraczy ich komercyjną papką. O dwie
          łyżeczki soli za dużo.
          • amarant77 Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 19:41
            stl napisał:

> Strona z polem dodawaniem komentarza przed momentem była "wzbogacona" o
            > przepiękny flashowy banner, tak jak strona główna Bloksa, chwilowo widzę że
            > reklama zniknęła, ale spokojnie przecież zaraz wróci.
            >
            > Widzisz strona z pewnością zmyli mniej zaawansowanych użytkowników (niepotrzebn
            > e
            > logo Bloksa, niepotrzebne zakładki pomoc itd, brak wyraźnego linka np. "powrót
            > do strony z komentarzami"), a dodatkowo uraczy ich komercyjną papką. O dwie
            > łyżeczki soli za dużo.

Przepraszam Mistrza Ceremonii, ale od blokowania reklam są odpowiednie
            lekarstwa w Firefoxie, czy Operze. Nawet zrobiono takowe pod IE, jeśli tego używasz.
            • stl Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 20:25
              ...ja nie myślę o sobie, tylko o czytelnikach. Adblock'a używam, ale serdecznie
              dzięki za błyskotliwą uwagę.
              • amarant77 Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 20:42
                Nie ma za co. smile Z bardziej upierdliwych reklam leczy NoScript.

Zobaczymy, jak to będzie wyglądało faktycznie. Być może nie będzie aż tak źle,
                jak to co poniektórzy wieszczą. Wszystkie dotychczasowe zmiany na bloxie szły
                ku lepszemu.
                Pozdrawiam
          • s.z.y.m.o.n Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 20:09
            stl napisał:
            > Widzisz strona z pewnością zmyli mniej zaawansowanych
            > użytkowników (niepotrzebne logo Bloksa, niepotrzebne
            > zakładki pomoc itd

I tu się muszę zgodzić.
            Według mnie ta strona powinna wyglądać m/w tak:
            ujeb.pl/komentuj/
            • rkdeey Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 21:01
              Zgadzam się, że pewne elementy powinny zostać powiększone, tak żeby od razu
              rzucało się w oczy dokąd czytelnik trafił chcąc dodać komentarz - duży, wyraźny
              nagłówek z informacją, który blog i który wpis jest komentowany, widoczne linki
              jak wrócić stamtąd do bloga. Do tego strona ta powinna różnić się układem
              graficznym od innych stron sformatowanych wedle standardów Bloxa (o których
              pisał stl) - niekoniecznie się ich pozbywać, ale umieścić tak, żeby nie
              odciągały uwagi czytelnika (może na dole strony?). Pomysł szymona idzie w dobrą
              stronę. Moim zdaniem warto jeszcze zaznaczyć nieco wyraźniej zasady formatowania
              tekstu w komentarzu - osoba, która nie obcuje zazwyczaj z tego typu formą
              wpisywania znaczników, może zwyczajnie coś przegapić. No i skoro mają być
              reklamy, to dobrze byłoby, żeby nie wyskakiwały czytelnikowi przed nosem na
              środku pola komentarza... I żeby nie były oczojebne wink
        • vierablu Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 12:20
          > > A może chodzi po prostu o zwiększenie przychodów z Bloksa?
          >
          > Może, nie ukrywam, że na tej stronie można wyświetlić dowolne
          > reklamy, a na stronach blogów możliwości są ograniczone.

Tym samym oznacza to powolny koniec mojej wspolpracy z bloxem.
          I gazeta.pl w ogole. Wasze reklamy sa niestety tak wkurzajace, ze trudno to
          opisac. Ich wejscia na bloga juz nie zniose.
          • ols Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 14:16
            Spokojnie, nie zgadzamy się na inwazyjne formy reklamy. Dopilnuję, żeby strona komentarzowa nie wyglądała jak choinka.

Zmiana jest niezbędna, pozostawienie obecnego układu jest proszeniem się o poważne problemy, z niebezpieczeństwem kradzieży kont i blogów włącznie.
            • pluskotka Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 16:41
              Ja u siebie nie zauważyłam zmian. smile
              • rdkg Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 17:05
                Bo na razie aby ją zobaczyć trzeba zrobić taką sztuczkę:

"Te strony już działają, na razie równolegle z dotychczasowymi. Aby je zobaczyć trzeba ręcznie podmienić adres strony komentarzowej. Na przykład zamiast:
                blox.blox.pl/2008/01/A-za-miedza-ciekawy-konkurs.html#ListaKomentarzy
                trzeba wpisać: www.blox.pl/komentuj/blox/2008/01/A-za-miedza-ciekawy-konkurs.html "
    • kominek Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 20:45
      ols napisał:

> www.blox.pl/komentuj/blox/2008/01/A-za-miedza-ciekawy-konkurs.html

Dobra, bo ja jak zwykle mało kumam, więc wolę zapytać.
      Wiadomo, że większość blogów stosuję formę lidu i dopiero po kliknięciu na "więcej" przechodzi się do treści tekstu.
      Jeśli tekst jest fajny, link przesyła się innym.

I tu pytanie. Czy wprowadzone przez was zmiany będą skutkowały tym, że WSZYSTKIE takie linki będą zaśmiecone dodatkowym hasłem "komentuj"?
      • stl Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 21:01
        Nie, strona z całą treścią wpisu, jak i dodane komentarze będą dostępne na
        stronie autora bloga pod odpowiednim adresem (czyli nic się tutaj nie zmieni),
        dopiero formularz odpowiedzialny za dodawanie komentarzy wyląduje pod
        sympatycznym linkiem na oddzielnej stronie.
        • harry122 Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 21:23
          Kometowanie w osobnym oknie ok, ale wiele osób komentuje nie tylko
          notke, ale odnosi sie do komentarzy innych wtedy musi klikac w
          zakladki i inne i jednoczesnie nie widzi tekstu, wiec aby komentowac
          i cos zacytowac to co chwile bedzie trzeba cos naciskać. to mi się
          nie podoba. Poza tym uważam, że np. dobrym rozwiazaniem byłby po
          wcisnięcciu "zapisz" lub "wyślij" automatyczne przeniesienie na
          stronę bloga z tekstem i komentarzami pod spodem, gdzie będzie
          również zapisany koment osoby piszącej. Jestem równiez przeciwnikiem
          wszelkich reklam, których sobie nie życzę,a reklamy w oknie
          przymusza tych, którzy nie mają blokad do ich ogladania, a to nie
          jest uczciwe.
          • mpieck Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 23:18
            > Kometowanie w osobnym oknie ok, ale wiele osób komentuje nie tylko
            > notke, ale odnosi sie do komentarzy innych wtedy musi klikac w
            > zakladki i inne i jednoczesnie nie widzi tekstu, wiec aby
            komentowac
            > i cos zacytowac to co chwile bedzie trzeba cos naciskać. to mi się
            > nie podoba.

żeby sprawdzić tekst oraz odnieść się do komentarzy na obecnej
            stronie, musisz operować paskiem przewijania (ewentualnie klawiszami
            home/end), więc wygodniej czy nie wygodniej to już kwestia gustu.

> Poza tym uważam, że np. dobrym rozwiazaniem byłby po
            > wcisnięcciu "zapisz" lub "wyślij" automatyczne przeniesienie na
            > stronę bloga z tekstem i komentarzami pod spodem, gdzie będzie
            > również zapisany koment osoby piszącej.

przedyskutowaliśmy to sobie i głosami 2:1 wybraliśmy rozwiązanie z
            powrotem do tej samej strony, ze względu na to, że tak sprawniej
            można dyskutować z innymi komentującymi. Po dodaniu komentarza,
            pojawia się on od razu na stronie, zarówno nowej jak i starej (no
            chyba że blog jest moderowany).

> również zapisany koment osoby piszącej. Jestem równiez
            przeciwnikiem
            > wszelkich reklam, których sobie nie życzę,a reklamy w oknie
            > przymusza tych, którzy nie mają blokad do ich ogladania, a to nie
            > jest uczciwe.

Ja też jestem przeciwnikiem wszelkich reklam, szczególnie tych
            telewizyjnych w środku filmu o 20 decybeli głośniejszych niż reszta
            programu. Ale tak się składa, że te reklamy są źródłem naszego
            utrzymania i musimy je wyświetlać, żebyście mogli korzystać z
            serwisu bez opłat. Nie jest tajemnicą, że utrzymanie i rozwój
            kosztuje. Z drugiej strony więcej pieniędzy oznacza, że możemy
            szybciej wprowadzać nowe funkcjonalności oraz lepiej rozwiązywać
            problemy techniczne.
            • kominek Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 05.02.08, 23:24
              mpieck napisał:

> Ale tak się składa, że te reklamy są źródłem naszego
              > utrzymania i musimy je wyświetlać, żebyście mogli korzystać z
              > serwisu bez opłat.

Wprowadzić opłaty.
              Opcjonalnie.
    • mpieck tyle kontrowersji 05.02.08, 22:54
      Nie podejrzewałem że bedzię taki krzyk o tą stronę. Może dodamy
      link "skomentuj po nowemu" obok "skomentuj" na blogu do nowej
      strony, żeby się jak największa liczba komentujących zapoznała z
      tematem?
      • roztoczanski Re: tyle kontrowersji 05.02.08, 23:12
        To dobry pomysł.
      • kasica_k Re: tyle kontrowersji 05.02.08, 23:59
        Moim zdaniem nikt nie będzie klikał w to "po nowemu", bo po co. Większość ludzi
        chce po prostu komentować, a nie zapoznawać sie z nowymi rozwiązaniami na
        bloksie (zwykły użytkownik nie ma pojęcia o tych wszystkich względach
        bezpieczeństwa, o których piszecie). Żeby zaczęli robić coś "po nowemu",
        niestety trzeba ich do tego zmusić sad
    • roman_j Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 00:00
      Nie widać całego tekstu notki, nie widać innych komentarzy. Chyba była już o tym
      mowa, ale to jest największa wada tego nowego sposobu komentowania, więc się
      powtarzam. smile)
      • kreatywni Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 04:33
        Pierwszy raz na bloxie muszę powiedzieć, że czarno to wiedzę.
        Nie podoba mi się, że na nowej stronie z komentarzami nie wyświetla się cała notka wraz ze zdjęciami. Komentarze dla bardziej niekumatych i niepełnosprytnych za bardzo ukryte. W prawym górnym rogu jest sporo miejsca, można by tam umieścić hmn... jakąś miniaturkę bloga czy choćby logo, tak żeby faktycznie wiedzieć gdzie się jest. Formatowania to nikt z moich czytelników na pewno nie zrozumie, ale tego się czepiać nie będę, bo nigdy nie było mi to to do szczęścia potrzebne.
        I chyba najważniejsze - ja również uważam, że kliknięcie na "Wyślij" powinno przekierowywać na bloga.

PS. Ja nie widzę żadnych reklam smile
      • stl Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 08:56
        Wyświetlają się poniżej po wybraniu odpowiedniej zakładki.

A propos kolejna sprawa, czemu kolejność komentarzy jest odwrócona?
        • s.z.y.m.o.n Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 09:35
          > A propos kolejna sprawa, czemu kolejność komentarzy jest odwrócona?

Bo strona komentarzy będzie teraz "mini chatem" wink
          Komentujesz i wracasz na stronę komentarzy, gdzie na górze zawsze masz najnowszy
          komentarz. Nie trzeba nic przewijać aby widzieć najnowsze wypowiedzi. Jedyne co
          trzeba to się przyzwyczaić do nowego układu.
          • mpieck Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 10:43
            > komentarz. Nie trzeba nic przewijać aby widzieć najnowsze
            wypowiedzi. Jedyne co
            > trzeba to się przyzwyczaić do nowego układu.

Niestety żeby to miało sens w tym układze, komentarze musza być
            odwrotnie sortowane w stosunku do strony pierwotnej, wtedy nie
            trzeba nic przewijać, bo najnowszy komentarz jest zaraz pod formatką
            komentowania. Co jak zauważyłeś pomaga czatującym. Teoretycznie
            moglibysmy odwrócić kolejność komentarzy, żeby było po staremu, ale
            wtedy formatka komentowania musiałaby zjechać pod komentarze i treść
            notki. Wrócilibyśmy więc do (prawie) układu strony sprzed rewolucji,
            z tą różnicą że strona byłaby krótsza, bo komentarze byłby
            stronicowane no i treść notki byłaby w zakładce.
            • rkdeey Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 15:24
              A czy nie można zrobić tego w układzie dwuszpaltowym? Wtedy u góry mogłoby
              pojawić się logo Bloxa i "identyfikator" bloga, który komentujemy, a nieco niżej
              dwie pionowe szpalty - w jednej oryginalny wpis i komentarze (z opcją
              przełączenia się pomiędzy nimi), a w drugiej równolegle pole na komentarz - w
              ten sposób wygodniej byłoby odnosić się do wpisu i wcześniejszych komentarzy, bo
              można by rozwinąć je obok, a co za tym idzie ograniczyłoby to w pewien sposób
              konieczność przewijania.

Inna sprawa, że byłbym za pozostawieniem starego układu komentarzy - najnowsze
              na dole. Przy odwróconej kolejności mniej zorientowanym czytelnikom trudno
              będzie się w tym połapać, jeśli na blogu będą mieć inną ich kolejność niż na
              stronie komentowania. A i tym bardziej wyrobionym trochę zajmie zanim się
              przestawią z trybu blogowego na "czatowy".
            • s.z.y.m.o.n Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 15:47
              Ja się zaczynam oswajać z przeróbką, a sposób wyświetlania komentarzy na nowej stronie osobiście mi pasuje.

Wątpliwości pozostają co do układu, którego moją wizję (na szybko) już wcześniej wkleiłem ujeb.pl/komentuj/
              czyli:
              - pozbycie się zakładek (syndykat itd.)
              - wyraźne określenie co ma user robić (Komentuj)
              - wyraźne linki do bloga i notki (najlepiej z wyróżnieniem dla hover oraz podpowiedzą w alt)
              - koniecznie dajcie możliwość wpisania adresu bloga/strony zamiast linkowywać do profilu (dla zalogowanych użytkowników)

Pozdrawiam
              s.z.y.m.o.n
            • roman_j Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 07.02.08, 22:12
              mpieck napisał:

> Teoretycznie moglibysmy odwrócić kolejność komentarzy, żeby było po
              > staremu, ale wtedy formatka komentowania musiałaby zjechać pod
              > komentarze i treść notki. Wrócilibyśmy więc do (prawie) układu
              > strony sprzed rewolucji, z tą różnicą że strona byłaby krótsza, bo
              > komentarze byłby stronicowane no i treść notki byłaby w zakładce.

I to byłoby najlepsze wyjście z sytuacji. Ludzie naprawdę nie lubią
              rewolucyjnych zmian, bo się przyzwyczajają do tego, co jest i co się sprawdza.
              Czy ktoś narzekał na wizualną stronę rozwiązania komentarzy w Blox-ie?
          • vierablu Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 12:26
            > > A propos kolejna sprawa, czemu kolejność komentarzy jest odwrócona?
            >
            > Bo strona komentarzy będzie teraz "mini chatem" wink
            > Komentujesz i wracasz na stronę komentarzy, gdzie na górze zawsze masz najnowsz
            > y
            > komentarz. Nie trzeba nic przewijać aby widzieć najnowsze wypowiedzi. Jedyne co
            > trzeba to się przyzwyczaić do nowego układu.

No nie wiem. W roznych miejscach widze taki uklad i jest okropnie denerwujacy.
            Czytam notke, zwykle przeciez nie natychmiast po jej napisaniu przez autora a za
            powiedzmy pare godzin, kiedy jest juz troche komentarzy. Wiec czytam notke,
            potem przewijam na sam dol, zeby czytac komentarze w kolejnosci i jade do
            gory... Zawsze mnie to denerwowalo!
            • ols Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 12:37
              Lista komentarzy pod notką zostanie po staremu! Będziesz nadal czytała notkę i komentarze w kolejności chronologicznej.
              Tylko na (nowym) ekranie wpisywania komentarza będzie inaczej, tak żeby najnowsze były pod ręką.
    • kate_mac Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 10:22
      po pierwsze
      wygląd fuj (ale nie wnikam i nie czepiam sięwink
      po drugie
      logo bloxa jest zbyt duże - wygląd zaproponowany przez szymona byłby lepszy - w
      tym momencie można odnieść wrażenie, ze wyrzuciło cię na jaką dziwną stronę
      bloxa - wyraźniej trzeba podkreślić jaki blog jest komentowany
      po trzecie
      i najważniejsze
      GDZIE jest pole na wpisanie URL?
      jak jesteś niezalogowany to jest a jak jesteś zalogowany to nic takiego nie ma i
      login linkuje do profilu; gdzie można to zmienić?
    • d-t Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 10:39
      A może po prostu zostawić ten wybór autorowi bloga, i niech on sam decyduje, czy chce aby komentowano "po nowemu" czy nie.

Tak chyba byłoby najlepiej. Choć osobiście nic do nowej strony nie mamy.
      • kate_mac Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 10:44
        to raczej nie przejdzie bo pretekstem do zmian nie jest ochrona blogujących
        (właściciela/autora bloga) ale czytelników którzy zostawiają komentarze
        zostawiając wybór zatraca się sens
      • mpieck Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 10:46
        > A może po prostu zostawić ten wybór autorowi bloga, i niech on sam

Nie robiliśmy tej zmiany z myślą o opcjonalności, bo w kwestii
        bezpieczeństwa nie rozwiązywałoby to problemu. Wszyscy muszą mieć tą
        nową stronę.
        • d-t Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 16:59
          Tyle tylko, że jak widać na załączonym obrazu, nie wszystkim nowy sposób
          komentowania sie podoba. I niech oni zadecydują czy ich blog ma być komentowany
          po nowemu.
          • harry122 Co z url? 06.02.08, 17:24
            Nikt na razie nie odpowiedział co z URL. Osobiście swój profil mam
            ukryty i po kliknięciu na mój nick, potencjalnemu ciekawskiemu nic
            nie da przejście do profilu, a gdybyśmy wstawili możliwość wpisania
            URL zawsze może zostać przekierowany na bloga.
            • ols Re: Co z url? 06.02.08, 18:27
              harry122 napisał:
              > Nikt na razie nie odpowiedział co z URL.

Pamiętamy o tym. Dodamy możliwość wybrania "domyślnego" urla.
          • ols Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 06.02.08, 18:28
            d-t napisał:
            > Tyle tylko, że jak widać na załączonym obrazu, nie wszystkim nowy > sposób komentowania sie podoba.
            Po to jest ten wątek - żeby pomóc nam wyłapać i poprawić słabe strony nowego rozwiązania

> I niech oni zadecydują czy ich blog ma być komentowany
            > po nowemu.
            Nie możemy pozostawić starego sposobu.
    • miskowy Zmiana była do przewidzenia... 06.02.08, 17:24
      Nowy system komentowania mi się zupełnie nie podoba. Wcale się nie dziwię krytyce.
      Komentowanie u góry tekstu ma się nijak do logiki myśli, gdzie najpierw się
      czyta a potem komentuje. Przypomina to bezsensowny microsoftowy pomysł
      odpowiedzi NAD cytatem. Ponadto skrócona wersja wpisu jest mniej czytelna niż
      oryginał. Kto nie wierzy - niech sprawdzi.
      Stary sposób komentowania był o klasę lepszy. Można by było wyświetlać zawartość
      wyżej wraz z komentarzami i prostym formatowaniem tak, by pozbawić usera wpływu
      na okno logowania, ale zachować starą formę. Nie dyskutuję nad bezpieczeństwem
      ale nad formą - a nowa jest beznadziejna.
      Według mnie jest to typowe działanie marketingowe - trzeba upchnąć reklamy,
      których user nie może usuwać. Chyba, że ma zestaw
      adblock+noscript+platypus+greasemonkey, który skutecznie czyści strony z
      niepożądanych śmieci włącznie z boksami na reklamy.
      Ciekawe ile blogów zacznie się przenosić na pingera albo w inne podobne miejsca...
      • ols Re: Zmiana była do przewidzenia... 06.02.08, 18:24
        Zmiana nie ma nic wspólnego z upychaniem reklam, mamy na uwadze bezpieczeństwo użytkowników.

"stara forma" w proponowanym przez Ciebie kształcie nie ma sensu: po przeczytaniu notki i komentarzy, klikało by się w "skomentuj", które prowadziłoby na nową stronę z kopią notki i listą komentarzy, którą znowu trzeba by przeskrollować na sam dół żeby dotrzeć do pola tekstowego.
        • stl Re: Zmiana była do przewidzenia... 06.02.08, 18:40
          W takim razie wyłączcie możliwość logowanie ze strony komentarzy i po sprawie.
          • ols Re: Zmiana była do przewidzenia... 06.02.08, 20:00
            I wszystkie komentarze zostawiamy nielogowane?
            • stl Re: Zmiana była do przewidzenia... 06.02.08, 20:11
              > I wszystkie komentarze zostawiamy nielogowane?

Dokładnie tak, wyłączcie wyświetlanie IP na blogu (tylko w panelu adm.), słowo login zmienicie na nick, pseudonim - wedle życzenia, a jeśli osoba nie wypełni pola pseudonim niech pojawia się słowo "Gość".
              • hrabina_feu Re: Zmiana była do przewidzenia... 10.02.08, 23:21
                To nie jest dobre rozwiazanie. Ludzie bywaja niecni w swych zamiarach i lubia
                "wypozyczac" nicki innych. takie rozwiazanie daloby mozliwosc podszywania sie
                pod innych.
        • mpieck Re: Zmiana była do przewidzenia... 06.02.08, 19:17
          > stronę z kopią notki i listą komentarzy, którą znowu trzeba by
          przeskrollować
          > na sam dół żeby dotrzeć do pola tekstowego.

niekoniecznie trzeba skrolować, można przewinąć do linku urlem z
          automatu.
        • roman_j Re: Zmiana była do przewidzenia... 07.02.08, 22:14
          ols napisał:

> "stara forma" w proponowanym przez Ciebie kształcie nie ma sensu:
          > po przeczytaniu notki i komentarzy, klikało by się w "skomentuj",
          > które prowadziłoby na nową stronę z kopią notki i listą komentarzy,
          > którą znowu trzeba by przeskrollować na sam dół żeby dotrzeć do
          > pola tekstowego.

Dotąd się sprawdzała i nagle straciła sens? A może po prostu nie umieszczać
          komentarzy na stronie z notką, a tylko na stronie z komentarzami. Są serwisy, w
          których tak to wygląda się chyba sprawdza, skoro tego nie zmieniają?
      • mpieck Re: Zmiana była do przewidzenia... 06.02.08, 19:18
        > Stary sposób komentowania był o klasę lepszy.

Ale miał błąd projektowy, który go w obecnej chwili dyskwalifikuje.
        W serwisie dla 1000 osób by to przeszło, ale w przypadku 2 milionów
        już nie. Im więcej ludzi, tym większe prawdopodobieństwo że ktoś
        komuś zrobi krzywdę.

> Można by było wyświetlać zawartość
        > wyżej wraz z komentarzami i prostym formatowaniem

mnie by takie rozwiązanie nie przeszkadzało, ale moi koledzy
        upierają się przy tym co jest teraz. Może jeszcze uda mi się ich
        przekonać smile

> Ciekawe ile blogów zacznie się przenosić na pingera albo w inne
        podobne miejsca

wolimy jednak merytoryczne argumenty, a nie "jak nie będzie tak jak
        ja chcę, to zabieram zabawki i zmieniam piaskownicę".
        • stl Re: Zmiana była do przewidzenia... 06.02.08, 19:43
          > > Ciekawe ile blogów zacznie się przenosić na pingera albo w inne
          > podobne miejsca
          >
          > wolimy jednak merytoryczne argumenty, a nie "jak nie będzie tak jak
          > ja chcę, to zabieram zabawki i zmieniam piaskownicę".

Świetna riposta, tylko nie jesteśmy w sejmie... Może i niemerytoryczny, ale
          jakże poważny.
    • kasiamat00 Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 07.02.08, 09:25
      To jeszcze jedno pytanie odnośnie bezpieczeństwa - a będzie w końcu https? Bo
      jak dla mnie jest to postawienie sprawy na głowie - zabezpieczamy przed
      kradzieżą tożsamości robioną przy pomocy jakiś skryptów/css, które zawsze mogę
      sobie obejrzeć i zablokować, a i tak hasła lecą gołe po sieci i przed tym się
      już bronić nie mogę. Przykro mi, jak dla mnie to się to nie trzyma kupy.
      • ols Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 07.02.08, 09:46
        kasiamat00 napisała:
        > zabezpieczamy przed kradzieżą tożsamości robioną przy pomocy jakiś > skryptów/css, które zawsze mogę sobie obejrzeć i zablokować

Dla Ciebie, dla mnie i jeszcze 50 pozostałych technicznie zaawansowanych userów to nie jest problem. My musimy przede wszystkim dbać o tych słabokumatych.
        SSL na razie nie wprowadzamy (z naciskiem na "na razie", nie na "nie").
        • s.z.y.m.o.n Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 07.02.08, 11:32
          > SSL na razie nie wprowadzamy (z naciskiem na "na razie",
          > nie na "nie").

Skoro teraz ma wystarczyć logowanie na głównej bloksa, to chyba byłoby jednak
          warto wprowadzić (chociażby tam).
    • kasiamat00 Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 07.02.08, 11:40
      To jeszcze jedno pytanie - dlaczego nie zrobić czegoś w stylu "logowanie na
      stronie Bloksa, a potem sesja i kometowanie na stronie bloga"? Też mi ktoś sesję
      ukradnie javascriptem?

Tak, jestem bardzo na nie i będę marudzić. Przykro mi, taka moja natura, za
      stara jestem, aby się zmieniać.
      • ols Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 07.02.08, 13:48
        Odpowiedź na taką propozycję jest już w tym wątku, udzieliła jej (mimochodem) Kasica_k:
        > Ogromny procent moich czytelniczek nie ma wiele wspólnego z
        > blogowaniem i nie zaczyna dnia od logowania się na blox.pl. One/
        > oni po prostu wchodzą na bloga bezpośrednio, z własnych zakładek
        > albo z miejsc, gdzie jest linkowany.
        • kasiamat00 Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 07.02.08, 17:02
          Dobrze, postaram się wytłumaczyć łopatologicznie, bo widzę, że nie rozumiesz o
          co mi chodzi.

Człowiek wchodzi na stronę notki. Czyta, czyta, czyta, dochodzi do końca i wtedy:

1. Jeśli jest zalogowany, to pojawia się pole do wpisania komentarza, zapewne
          również URLa.

2. Jeśli nie jest zalogowany, to mamy dwie możliwości:

a) Autor bloga dopuszcza możliwość komentarzy anonimowych - wtedy pojawia się
          pole na komentarz, a obok informacja "Jeśli się nie zalogujesz, to zostanie
          wyświetlone Twoje IP. Jeśli chcesz się zalogować, to kliknij tutaj: [link do
          logowania]. Jeśli nie masz jeszcze konta i chcesz je założyć, kliknij tutaj:
          [link do zakładania konta]".

b) Autor bloga nie dopuszcza komentarzy anonimowych - pojawia się informacja
          "Aby skomentować tego bloga musisz się zalogować. W tym celu kliknij tutaj:
          [link do logowania]. Jeśli nie masz konta... [itd.]".

Po zalogowaniu człowiek wraca na stronę notki z której przyszedł, tylko teraz
          wpada już w punkt pierwszy. Oczywiście, sesja jest zachowywana (przynajmniej w
          obrębie jednego bloga) i przy następnym komentarzu nie musi się już logować.
          IMHO jest to naturalniejsze i mniej inwazyjne.
          • mpieck Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 07.02.08, 17:23
            To rozwiązanie ma tę wadę, że na każdego nowego bloga, na którego
            wchodzisz trzeba się zalogować. Na dodatek przed albo po próbie
            dodania komentarza.
            • kasiamat00 Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 07.02.08, 21:00
              Sesja wspólna dla całego Bloksa? Czy to już jest niebezpieczne? Bo jak tak, to
              mi kołaczą po głowie jeszcze jakieś pomysły w stylu powiązanie sesji z IP i ew.
              masą rzeczy z Referera (tak, wiem, że Referera można podmieniać zupełnie
              dowolnie smile.
              • mpieck Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 08.02.08, 11:50
                > Sesja wspólna dla całego Bloksa? Czy to już jest niebezpieczne?

sesja jest na domenę, wybraną, w tym przypadku na www.blox.pl. Nie
                proponujemy tu sesji na cały serwis, bo to nie jest bezpieczne.

> powiązanie sesji z IP
                nie da się, z naszych obserwacji wynika, że przykładowo
                identyfikacja usera z sieci TPSA potrafi się zmienić w trakcie jego
                wizyty na serwisie.
                • kasiamat00 Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 08.02.08, 17:48
                  >> Sesja wspólna dla całego Bloksa? Czy to już jest niebezpieczne?
                  >
                  > sesja jest na domenę, wybraną, w tym przypadku na www.blox.pl. Nie
                  > proponujemy tu sesji na cały serwis, bo to nie jest bezpieczne.

No więc w czym problem? Bo ja już teraz zupełnie nie rozumiem co Wam nie pasuje
                  w tym rozwiązaniu. I dlaczego mpieck uważa, że będzie to wymagało jakiegoś
                  częstego logowania się.
          • stl Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 07.02.08, 18:43
            I bardzo dobry pomysł, mnie się podoba.
    • debergerac Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 07.02.08, 23:28
      Witam,

A czy nie można by było zagnieździć tej nowej formy np. w IFRAME umieszczonym
      tam gdzie obecnie jest forma do komentowania? W ten sposób zachowane by było
      bezpieczeństwo (bo POST leci ze strony wygenerowanej poza blogiem) a czytelnik
      nie wypadałby z kontekstu.
      • ols Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 08.02.08, 00:27
        Straszna prowizorka ;-(
        • debergerac Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 08.02.08, 00:43
          E tam od razu "prowizorka" smile Powiedziałbym raczej - "kompromis" smile

Zaś co do bezpieczeństwa tego nowego rozwiązania to mam jedną uwagę - przy
          pomocy odpowiedniego javascriptu można zmienić href tego linka, który będzie
          prowadził do strony wpisywania komentarzy i przekierować czytelnika do strony
          spreparowanej przez "złego człowieka". Więc nie zabezpiecza to specjalnie przed
          przechwytywaniem haseł...
          • ols Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 08.02.08, 00:50
            Współczesne przeglądarki mają zabezpieczenia przeciwko podmianie zawartości paska adresu, więc w takiej sytuacji będzie widać, że coś jest niehalo.
            • debergerac Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 08.02.08, 01:15
              Ale nie mówię że ktoś zmieni pasek adresu. Wystarczy że korzystając z DOM, na
              stronie podmieni linka do tego "Skomentuj". I wstawi swoją spreparowaną kopię
              strony do zasobów bloga. Żadnego ostrzeżenia a login poleci w kosmos...
              • ols Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 08.02.08, 01:33
                I w adresie strony będzie nazwabloga.blox.pl/resource/pułapkanahasła.html, podczas gdy prawidłowy adres strony komentarzowej to blox.pl/komentuj/nazwabloga/data/tytułnotki.
                Owszem, ktoś może się na to nabrać, ale takie oszustwo znacznie łatwiej zauważyć niż skrypt "czytający" hasło.
                • debergerac Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 08.02.08, 09:42
                  E tam smile A któż będzie wiedział że adres strony powinien być właśnie taki? I kto
                  ze zwykłych userów zwraca na takie szczegóły uwagę?

Tym bardziej, że domeny bjox.pl i blex.pl są jeszcze wolne wink

Jako taki poziom bezpieczeństwa zapewniłby pojedynczy login na osobnej, bloxowej
                  stronie zabezpieczonej sslem i z odpowiednim certyfikatem, który pokolorowałby w
                  nowoczesnych przeglądarkach pasek adresu na zielono (vide np. logowanie do
                  mbanku). Plus kampania uświadamiająca userom że logowanie powinno wyglądać
                  właśnie tak.

Czyli procedura wyglądałaby tak:
                  1. Na stronie z komentarzami można wpisać komentarz anonimowo (jeśli blogger
                  pozwolił) lub kliknąć na "Zaloguj".
                  2. Kliknięcie na "Zaloguj" powoduje przejście do zabezpieczonej SSLem strony z
                  miejscem na logi/hasło/url. I możliwością zapamiętania logowania (żeby się cały
                  czas nie musieć logować). Vide Netvibes.
                  (w marzeniach widziałbym tzw. single login - do wszystkich serwisów Agory smile)
                  3. Po poprawnym logowaniu następuje powrót do blogu.

Sorry, że kręcę nosem ale zaproponowane przez Was rozwiązanie imho ani nie daje
                  większego bezpieczeństwa ani nie upraszcza komentowania. W efekcie liczba
                  komentarzy pewnie spadnie.
                  • mpieck Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 08.02.08, 10:12
                    A co za problem podmienić iframe przy pomocy javascriptu? W DOM-ie
                    jest on tak samo manipulowalny jak link. W dodatku nie bedziesz
                    widział gdzie sie logujesz, bo w pasku adresu nie będzie żadnej
                    informacji o adresie tej ramki... Nie ma 100% skutecznego sposobu
                    zabazpieczenia, ale pewne sposoby są lepsze od innych.
                    • stl Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 08.02.08, 10:48
                      Tyle, że większość sposobów zaproponowanych przez użytkowników wydaje się być lepsza od Waszego.
    • krzysztof70-36 Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 09.02.08, 12:48
      Komentując: zerkam na zapis, formuły, konkrety. Wyodrębnienie strony
      w imię jakichś spiskowych przypadków nie pochwalam. Trzeci rok
      bloguję i nie spotkałem się właściwie z wspomnianymi negacjami.
      Mniej logowań, to na pewno będzie wygodniejsze.
      • hanula1950 Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 09.02.08, 15:44
        Choróbcia, a ja ciemna baba i tak nic z tego nie rozumiem. Wiem
        jedno,że te ostatnie zmiany wielu nosobom sie nie podobają i
        zamierzają zwiać. Szkoda. A moąe lepsze jest wrogiem dobrego?
        Przemyśleć to prosze.
    • hrabina_feu Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 10.02.08, 21:24
      nie podoba mi sie ze starszy komentarz bedzie pod nowszym. Musi tak byc? to tez ochrona?
      co oznacza ten tekst pod polem na komentarz formatowanie: pogrubienie, podkreslenie itp" czyli teraz mam sie uczyc jak dodac komentarz? Blox byl przyjazny i nie psujacy sie.
      Moze zacznijcie reklamowac blox tylko dla ludzi obeznanych w html, laikom poleccie onet i problem sam z siebie upadnie? kazda nastepna zmiana zostanie przyjeta z zachwytem. I tak wprowadzicie te zmiany, to po co pytacie?
      p.s. czy ze wzgledow bezpieczenstwa blox bedzie dzialac lepiej niz dotychczas? Przestanie sie zawieszac? Ostatnio mam wrazenie, ze bloguje na onecie. Blad wewnetrzny i czesc blogow sie nie otwiera, blad wewnetrzny i wlasnego bloga podgladu niet. W weekend nie da rady zmienic szablonu, bo nie.
      To gdzie ja mam teraz blogowac?
      • roman_j Blox.pl zaczyna przypominać nieboszczkę IV RP 11.02.08, 22:31
        hrabina_feu napisała:

> nie podoba mi sie ze starszy komentarz bedzie pod nowszym. Musi tak
        > byc? to tez ochrona?

Na pewno nie. Ale podobno tak jest wygodniej. Tylko nie wiem, dla kogo? Może dla
        nastolatek piszących komenciki na akord. smile)

> I tak wprowadzicie te zmiany, to po co pytacie?

No właśnie. Tak jak w tytule, Blox.pl jest jak niesławna nieboszczka IV RP.
        Wiedzą lepiej, co dla nas dobre nie tylko pod względem bezpieczeństwa (tutaj nie
        kwestionuję ich kompetencji), ale też pod kątem naszej wygody. I nic ich nie
        przekona, że...

> To gdzie ja mam teraz blogowac?

Na Wordpressie. Ja już sobie tam założyłem alternatywnego bloga. Na razie do
        testów. Ale jeśli zmiany pójdą w tym kierunku, przy którym się upierają, bez
        uwzględnienia postulatów dotyczących strony do komentowania, to ja już mam część
        zabawek w tamtej piaskownicy, a resztę sobie przeniosę i ułożę tak, jak miałem
        je tutaj. smile)
      • mpieck Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 12.02.08, 11:08
        > nie podoba mi sie ze starszy komentarz bedzie pod nowszym.

Przy układzie takim, jak przedstawiony, czyli formatka jest na górze
        a komentarze i notka na dole, dodatkowo komentarze są stronicowane,
        odwrócenie porządku komentowania spowoduje, że za każdym razem, żeby
        zobaczyć ostatni komentarz trzeba będzie przewinąć te 30 komentarzy,
        które są na stronie, co chyba nie będzie wygodne. Dodatkowo problem
        będzie to, ze trzeba będzie odwrócić kolejność stronicowania co nie
        będzie intuicyjne. Żeby było wygodniej przy takim sortowaniu, trzeba
        by było przerzucić komentarze nad formatkę. Notkę można by zostawić
        na dole, bo na górze w zakłądce powodowałaby parę dodatkowych
        problemów z listą komentarzy, ale to szczegół. Tutaj również
        problemem będzie potrzeba odwrócenia stronicowania, bo domyślnie
        powinna się wyświetlać ostatnia strona a nie pierwsza. Odwórcenie
        kolejności stronicowania samo w sobie generuje jeszcze parę
        problemów, które nie wpływają pozytywanie wygodę komentowania.
        Chcemy mieć stronicowane komentarze, ponieważ stronicowanie
        zmniejszy obciążenie serwerów i strona będzie się szybciej otwierać
        (sprawdźcie sobie jak wygląda komentowanie na blogu kominka powyżej
        500 komentarzach pod notką).
    • s.z.y.m.o.n Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 13.02.08, 23:12
      Kilka uwag na podstawie dotychczasowego użytkowania

-Usunięcie wszystkich tagów z notki czyni ją nieczytelną i przez to prawie bezużyteczną przy cytowaniu (to nie tylko moja opinia). Ograniczcie się do wycięcia grafiki, flashy itp.

-Wydaje mi się, że przekierowanie do notki byłoby jednak wygodniejsze. Można w zamian dodać checkboxa z opcją pozostań na stronie komentarzy.
    • Gość: babelfisz Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy IP: *.klaudyny.waw.pl 20.02.08, 10:02
      Zasadnicza uwaga jest taka, że ten nowy sposób jest zupełnie niefunkcjonalny.
      A teraz szerzej:

1) Bo stawia na głowie normalny sposób czytania.
      Dlaczego.
      Odpowiadanie nad cytatem.
      Co jest najbardziej denerwujące w sieci?

2) Poważnie. Tworzenie drzewka komentarzy z ostatnimi wpisami na górze jest może
      (ewentualnie) wygodne dla osób odświeżających sobie forum co kilka godzin, ale
      osoba, która wraca na nie po kilku dniach, będzie zmuszona przedzierać się przez
      kilka ekranów, w dodatku od d*y strony, czyli od dołu do góry.

2) Podział na strony: odpada możliwość łatwego znalezienia wypowiedzi, na którą
      chce się odpowiedzieć. Zamiast ctr+f + szukane wyrażenie, teraz mamy klik strona
      pierwsza, ctr+f, klik strona druga, ctr+f, i tak do skutku. No, nie powiem,
      świetna oszczędność czasu. W dodatku odpada możliwość przejrzenia innych
      komentarzy w "locie", bo znów trzeba się przebijać przez kolejne ekrany.

(na plus trzeba dodać, że tekst komentarza nie zostaje wymazany po przejściu na
      inną stronę, jak to bywało na innych forach, ale to jest tzw. leczenie trypra
      pudrem)

3) Layout jest brzydki jak coś brzydkiego. Być może jest to konfigurowalne, nie
      wiem, wypowiadam się z pozycji użytkownika, a nie maintainera. Jeśli jest, to
      dobrze, jeśli nie jest, patrz pierwsze zdanie.

3) To jest _niewygodne_. Serio. Korzystam z tego dopiero od wczoraj i już mam
      ochotę gwałcić i mordować. Może dałoby się po prostu uwierzyć mi na słowo?

Ceterum censeo nowy system komentarzy esse delendam.
    • krystyna.ch Re: Nowy sposób wpisywania komentarzy 20.02.08, 10:04
      Zasadnicza uwaga jest taka, że ten nowy sposób jest zupełnie niefunkcjonalny.
      A teraz szerzej:

1) Bo stawia na głowie normalny sposób czytania.
      Dlaczego.
      Odpowiadanie nad cytatem.
      Co jest najbardziej denerwujące w sieci?

2) Poważnie. Tworzenie drzewka komentarzy z ostatnimi wpisami na górze jest może
      (ewentualnie) wygodne dla osób odświeżających sobie forum co kilka godzin, ale
      osoba, która wraca na nie po kilku dniach, będzie zmuszona przedzierać się przez
      kilka ekranów, w dodatku od d*y strony, czyli od dołu do góry.

2) Podział na strony: odpada możliwość łatwego znalezienia wypowiedzi, na którą
      chce się odpowiedzieć. Zamiast ctr+f + szukane wyrażenie, teraz mamy klik strona
      pierwsza, ctr+f, klik strona druga, ctr+f, i tak do skutku. No, nie powiem,
      świetna oszczędność czasu. W dodatku odpada możliwość przejrzenia innych
      komentarzy w "locie", bo znów trzeba się przebijać przez kolejne ekrany.

(na plus trzeba dodać, że tekst komentarza nie zostaje wymazany po przejściu na
      inną stronę, jak to bywało na innych forach, ale to jest tzw. leczenie trypra
      pudrem)

3) Layout jest brzydki jak coś brzydkiego. Być może jest to konfigurowalne, nie
      wiem, wypowiadam się z pozycji użytkownika, a nie maintainera. Jeśli jest, to
      dobrze, jeśli nie jest, patrz pierwsze zdanie.

3) To jest _niewygodne_. Serio. Korzystam z tego od wczoraj i już mam ochotę
      palić i mordować. Może dałoby się po prostu uwierzyć mi na słowo?
      Ceterum censeo nowy system komentarzy esse delendam.
    • miss.take Oddajcie a href 20.02.08, 11:35
      Nie mozna dawac linkow!

Czy to zamierzowe czy blad nowego bloxa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka