Dodaj do ulubionych

awaria na forum józefów

07.07.20, 15:24
Lokalne forum józefów [województwo mazowieckie] nie działa prawidłowo.
Przestał działać chronolog: nie zawiesza wpisów zgodnie z kolejnością pojawiania się.
: wpisałem wpis w wątku "niedziela godz. 13.00" dzisiaj [7.7.2020], który nie podniósł wątku na wierzch listy.
Podobnie dzieje się w innych wątkach, które wiszą niżej zamiast być po kolei.
Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • kasi.aa Re: awaria na forum józefów 07.07.20, 17:43
      Z tego co widzę wpisy na forum wyświetlają się prawidłowo. Jakiego używasz sortowania?
      Twój wpis jest z 15:07 i tak też się wyświetla, tyle że dwa wątki mają nowsze wpisy i są wyżej. Spróbuj odświeżyć stronę i testowo pozmieniać sortowanie, powinno wrócić do normy.
      • feelek Re: awaria na forum józefów 07.07.20, 21:51
        dzięki,
        - jest OK
        ale było NOK z pół dnia
        : tak jak opisałem - nie chronologizowało
        [informuję bo może powinniście o tym wiedzieć]
        • wariant_b Re: awaria na forum józefów 07.07.20, 22:48
          feelek napisał:

> - jest OK
          > ale było NOK z pół dnia

To niedobrze, bo straciliśmy szansę, by wyjaśnić co się stało.
          Po objawach sądząc wyglądało to tak, jakby ustawił się sort
          według daty założenia wątku. Jest on domyślny dla części
          forów pomocowych, w tym "O forum" i "O moderacji", ale
          dla reszty forów zwykle ostawiony jest sort wg "daty ost. listu".
          Zwykle jednak przykrywają go ustawienia użytkownika.

Mnie ostatnio zdarzały się sytuacje odwrotne - na liście
          wątków była data i godzina właśnie co wysłanego postu,
          ale w wątku nie pojawiał się on przez dobrych kilka minut.
          • kalllka Re: awaria na forum józefów 08.07.20, 14:08
            Zasejwowalam zrzuty z ekranu podczas nieprawidłowości / chodziło o niezidentyfikowany akces- wycinanie postów / wcześniej wątku/
            podczas procesu logowania i już (!) procesu zapisywania postów- co dowodzi możliwości włamywania się i sterowania systemem. Poprawnie testowane procesy powinny być jawne i użytkownicy zgodnie z prawem, powiadomieni. W każdym razem by znowu nie doprowadzić do nieporozumień i kłótni na których żerują piraci;
            Całość wysłałam pod iod Agory, tak by nie było wątpliwości ze wszystko trafilo we właściwym czasie i pod adres.
    • feelek Re: awaria na forum józefów 18.07.20, 11:19
      i znów - to samo:
      hronolog padł, pokazuje wpisy sprzed tygodni jako pierwsze...
      informuję, abyście wiedzieli,
      - helpdescy i inni
      adminni,
      moderatorzy
      - doktorzy...,

• wariant_b Re: awaria na forum józefów 18.07.20, 14:07
        feelek napisał:

> i znów - to samo:
        > hronolog padł, pokazuje wpisy sprzed tygodni jako pierwsze...

Jeśli problem się powtórzy, zrób zrzut ekranu lub okienka przeglądarki i podeślij.
        Na razie chyba jeszcze nikomu innemu nie ujawnił się taki przypadek, więc trudno
        określić na podstawie twojego opisu, co się stało.

Przy okazji podaj trochę więcej okoliczności - w szczególności, jak przechodzisz
        na forum JÓZEFÓW.
        • feelek Re: awaria na forum józefów 19.07.20, 11:21
          Wariantu:
          1. po 2-3 godz. wróciło do normy,
          2. zrzut ekranu przerasta moje umiejętności,
          3. na forum przechodzę różnie, tu chyba nie ma przyczyny, bo robię to tak samo od 15 lat.
          4. zjawisko " dehronologizacji" pojawiło się 2 raz, wcześniej - tydzień temu.
          • wariant_b Re: awaria na forum józefów 19.07.20, 13:22
            feelek napisał:

> Wariantu:
            > 1. po 2-3 godz. wróciło do normy,

No właśnie - jak jest "normalnie", to nic nie można stwierdzić. Dlatego przydałby się zrzut ekranu.

> 2. zrzut ekranu przerasta moje umiejętności,

Na klawiaturze zapewne masz klawisz podpisany "Print Screen", "PrnScr" lub podobnie.
            Jeśli go naciśniesz, zrzut aktualnej strony ląduje w schowku systemowym i można go wkleić
            do Painta lub innego programu graficznego i zapisać do pliku, a ten przesłać jako Zdjęcie.
            Jeśli wcześniej przytrzymasz klawisz <Alt> skopiuje się tylko okienko przeglądarki, a nie
            cały ekran. Dla leniwych - klawisze <Win>+<PrnScr> zapisują gotowy plik zrzutu ekranu do pliku,
            który możesz znaleźć w folderze Obrazy\Zrzuty ekranu jako plik .png.

> 3. na forum przechodzę różnie, tu chyba nie ma przyczyny, bo robię to tak samo od 15 lat.

Tego nie wiem, ale podejrzewam, że przyczyną jest porządek sortowania forum i nie wykluczam,
            że z jakichś przyczyn pojawia się np. według daty założenia wątku, a ten porządek jest domyślny
            np. na Forum o Forum i w jakichś przypadkach może się zachować przy zmianie forum.

> 4. zjawisko " dehronologizacji" pojawiło się 2 raz, wcześniej - tydzień temu.

U mnie z rzadka pojawia się na FoF lub FoM (gdzie jest domyślny) choć mam w ustawieniach
            porządek według daty ostatniego listu.
            • feelek Re: awaria na forum józefów 19.07.20, 21:26
              dzięki za pomoc,
              będę sygnalizował jak by coś się działo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka