preta 04.11.04, 14:48 Czy w portalu Gazeta znajde forum z poradami prawnymi? Wszystko przejrzaklam, ale cyba nie ma takich tematow :-( A przydaloby sie!!!! Link Zgłoś Obserwuj wątek
preta Re: forum porady prawne 04.11.04, 19:10 Szkoda Tebe :-) ale trudno. Jakos to przezyje i poszukam na innych portalach. Buzka - Preta Link Zgłoś
aniela Re: forum porady prawne 05.11.04, 09:27 aha, dwie skrajnie rozne opinie, kazda solidnie udokumentowana, nie do podwazenia, tanio sprzedam. Link Zgłoś
preta Re: forum porady prawne 05.11.04, 14:13 Po pierwsze za darmo! Na forum raczej udziela sie rad po kolezensku i nie za pieniadze... A interesuje mnie skarzenie sadu za przewleklosc postepowania sadowego. Pozdrawiam - preta Link Zgłoś
fdj Re: forum porady prawne 05.11.04, 15:19 Za darmo to dostaniesz jedynie wędkę (;-PPP): idź do biblioteki i znajdź archiwalne numery "Rzeczpospolitej" z drugiej połowy sierpnia 2004 r. Tam był specjalny dodatek poświęcony temu tematowi (coś około 20 sierpnia). Były też pojedyncze artykuły na ten temat w sierpniu (coś koło 20 sierpnia i cała druga połowa) i wrześniu (chyba też około 20 ale września oraz może i w inne dni). Link Zgłoś
preta Re: forum porady prawne 05.11.04, 15:30 Masz racje fdj. To juz zbyt skomplikowana sprawa, zeby ktos na forum mi pomogl. Bez prawnika (i kolejnych kosztow) sie nie obejdzie. Rzecz w tym, ze juz zlozylam taka skarge (zreszta wg. zle zrobionego gazetowego poradnika!), ale sad mi ja odrzucil (stowka juz przepadla). Sprawa ciagnie sie 18 lat (!), ale juz w ziemskim zyciu nie doczekam sie sprawiedliwosci. Pozdrowienia -preta Link Zgłoś
fdj Re: forum porady prawne 05.11.04, 16:41 Zawsze mówiłem, że nie da się poradzić na forum: "jak zoperować ślepą kiszkę". Porad na forum można zasięgać w rzeczach naprawdę ogólnych, ale gdy sprawa się komplikuje, polecam "żywych" specjalistów. Pomimo kosztów. Lepiej zapłacić 500 zł niż potem 500.000 zł ;-) Trzymaj się. Link Zgłoś
fdj Re: forum porady prawne 05.11.04, 16:42 PS Poradniki gazetowe nie zawsze są takie złe ;-) W razie czego @ Pzdr. Link Zgłoś
preta Re: forum porady prawne 05.11.04, 17:38 Poradniki gazetowe z reguly sa bardzo dobre, dlatego i tym razem zaufalam, ale okazalo sie, ze gazeta nie dosc szczegolowo to opisala i co najgorsze nie ostrzegla, ze wystarczy zrobic malutki blad (zamiast "żądam" inne slowo) i juz sad odrzuca skarge, zabiera 100 zl i nie mozna sie odwolywac przez nastepny rok. Powinni byli napisac w Gazecie, ze to nie takie proste, ze trzeba pismo skonsultowac z prawnikiem, bo sad zawsze znajdzie kruczek, zeby zwyklemu smiertelnikowi pokazac fige z makiem. Dzieki za rady. Pozdrowionka! Link Zgłoś
aniela Re: forum porady prawne 05.11.04, 19:45 aha a co wpisalas w miejsce "żądam"? z ciekawosci pytam, bo mi sie wyobrazni nie starczylo. Link Zgłoś
fdj Re: forum porady prawne 06.11.04, 10:35 Szczerze pisząc mnie też to nurtuje. Co napisałaś? Link Zgłoś
aniela Re: forum porady prawne 06.11.04, 13:09 aha ciekawe czy automat wykropkuje (to slowo zamiast "ządam") Link Zgłoś
aniela Re: forum porady prawne 06.11.04, 17:26 nene nie naigrywaj sie. chce sie nauczyc kiedy mozna skarge odrzucic zgarniajac przy tym stowke. to pozyteczna nauka jest. (zauwaz zwlaszcza z, za przeproszeniem, pozycji aesa jak pozyteczna. czy gdyby uzytkowniczą skarge obciazyc oplata, mielibysmy mniej piany na dorum?) Link Zgłoś
jasika Re: forum porady prawne 05.11.04, 16:53 Może tu Ci pomogą????????????Kto pyta nie błądzi. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=656 Link Zgłoś
aniela Re: forum porady prawne 05.11.04, 19:47 yyy skarga na przewleklosc postepowania na wskazanym fprum ma sie tak do tematu jak moje wpisy gdziekolwiek. poki mnie widac, jest i dla Petry nadzieja. Link Zgłoś
preta Wyjasniam! 08.11.04, 14:47 To rzeczywiscie nie jest forum prawne :-( ale skoro jestescie ciekawi, to juz spiesze z wyjasnieniem. Zamiast napisac "Żądam rozpoznania przewleklosci postepowania", ja napisalam: "Skladam zazalenie na przewleklosc postepowania". Mala roznica, a konsekwencje wielkie. Koncze juz ten temat, bo mnie zaraz tu skasuja za nietematyczne watki. Pa - Preta Link Zgłoś
aniela Re: Wyjasniam! 08.11.04, 15:07 yhy ja rozumiem, ze odrzucil, bo tak mu kazal przepis. nie rozumiem tylko czemu swisnal Ci te stowke Art. 36. 1. Sąd z urzędu zwraca stronie: 1) cały uiszczony wpis od pisma: a) zwróconego wskutek braków formalnych, b) odrzuconego lub cofniętego, jeżeli odrzucenie lub cofnięcie nastąpiło przed wysłaniem odpisu pisma innym stronom, a w braku takich stron - przed wysłaniem zawiadomienia o terminie posiedzenia, a powiedz mi Perta, bo rozsadnie wygladasz, czemu nie wniesiesz drugiej skargi, tym razem dobierając slowa wlasciwie? Link Zgłoś
fdj Re: Wyjasniam! 08.11.04, 16:35 Pewnie się boi, że nie może ;-) "Art. 14. Skarżący może wystąpić z nową skargą w tej samej sprawie po upływie 12 miesięcy (...) od daty wydania przez sąd orzeczenia, o którym mowa w art. 12." Preta, raczej możesz, bo o odrzuceniu takim, jak w Twoim przypadku (zakładam, że to było na podstawie art. 9 ust. 1) nie ma w art. 12. To jest co prawda nowa ustawa i jeszcze dobrze nie przetrawiona, ale to akurat wydaje się jasne. Link Zgłoś
fdj Re: Wyjasniam! 08.11.04, 16:39 I nie żądaj "rozpoznania przewleklosci postepowania", tylko żądaj "stwierdzenia przewlekłości podtępowania w sprawie (...*)"! */ sygnatura, przed którym Sądem, strony Link Zgłoś
preta Re: Wyjasniam! 08.11.04, 18:53 Aniela i fdj! Jestescie mozgi i marnujecie sie na Forum o forum! Powinno istniec forum prawne! Wlasnie o takie rady mi chodzi. Sad powolal sie rzeczywiscie na art. 9 ust.1. oraz napisal, ze z wymienionych wzgledow skarga podlega odrzuceniu z przyczyn formalnych bez badania jej merytorycznej zasadnosci. Do tego dolaczyl osobna kartke na ktorej informuje, ze od w/w orzeczenia nie sluzy zaden srodek odwolawczy. To czego sie tu mozna uczepic zeby powtorzyc prawidlowo skarge przed uplywem roku? I jak to zrobic, zeby nie placic kolejnej stowy? Link Zgłoś
fdj Re: Wyjasniam! 08.11.04, 22:13 Do niczego się niestety nie przyczepisz. Sąd zrobił tak, jak nakazuje przepis. Jednak to, że powołał się na art. 9 ust. 1 daje Ci możliwość wniesienia ponownej skargi, bez czekania 12 miesięcy. Gdyby Ci uwzględnił lub oddalił (nie odrzucił, a oddalił) - czyli rozpoznał Twoją sprawę merytorycznie - i oparł się na art. 12, to ewentualną następną skargę mogłabyś wnieść dopiero po 12 miesiącach. Teraz możesz spokojnie wnieść ponowną skargę (tylko dobrze sformułowaną i odpowiednio uzasadnioną), nie musisz w ogóle nic wspominać o poprzedniej, ale niestety kolejne 100 zł musisz zapłacić. Link Zgłoś
aniela Re: Wyjasniam! 08.11.04, 23:05 szybko odzyska stófke, bo termin na rozpoznanie jest jakis zabojczo krotki. gdyby nie- niech zlozy skarge na przewleklosc postepowania w sprawie ze skargi na przewleklosc postepowania (noco?) Link Zgłoś
fdj Re: Wyjasniam! 09.11.04, 09:57 Dwa miesiące od złożenia skargi (masakra, Sąd będzie musiał biegać ;-D). A stófffffkę jej zwrócą tylko, jak uwzględnią skargę ;-) Link Zgłoś
aniela Re: Wyjasniam! 09.11.04, 10:06 jak maja nie uwzglednic, gdy sprawa pelnoletnia juz? starsza niz niejeden sedzia ;) Link Zgłoś
pejsaty Re: Wyjasniam! 09.11.04, 10:12 aha jesli chodzi o procesy sadowe to bardziej wierze kafce niz wam. :) Link Zgłoś
aniela Re: Wyjasniam! 09.11.04, 10:16 ja tez. hyyh Pejsaty, uciekles z fom? popularnosc Cie zmeczyla? ;) Link Zgłoś
pejsaty Re: Wyjasniam! 09.11.04, 10:22 a nene nigdzie nei ucieklem, nei jestem przeciez spiacym greenhornem. :) Link Zgłoś
fdj Re: Wyjasniam! 09.11.04, 12:04 Aniela: nie takie numery już Sądy odwalały. Pejs: z fusów z kafki Sądy też postanawiają, jak zasądzić ;-) Link Zgłoś
preta Ostatni raz na ten temat! 07.12.04, 20:39 Chcialam tylko napisac, ze Sąd mnie zaskoczyl. Wlasnie odeslal mi 100 zl (niecale - minus 6 zl na jakies oplaty). Jestem w szoku, bo nie spodziewalam sie, ze dostane te pieniadze z powrotem. Tyle! Koncze temat. Dzieki za rady. Preta Link Zgłoś
miss_dronio Usenet 07.12.04, 21:45 Porady prawne (miedzy innymi) sa na usenecie: usenet.gazeta.pl/usenet/0,1.html?group=pl.soc.prawo:) Link Zgłoś
Gość: aniela a nie mowilam? ;) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.04, 23:04 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=17328900&a=17450345 Link Zgłoś