ninga 02.01.07, 22:28 czy jest możliwe (a jeżeli tak, to w jaki sposób) zminimalizowanie archiwum w ten sposób, by wyświetlał się tylko rok i dopiero po "najechaniu" na niego myszą "rozwijały się" kolejne miesiące? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: zminimalizowanie archiwum 02.01.07, 22:55 Jeszcze nie, ale admini obiecali nam to na kiedyś, jak już blogi na bloxie będą mieć długa historię. Moim zdaniem, to bedzie prezent na pięciolecie Blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: zminimalizowanie archiwum 03.01.07, 16:19 Tak jest to możliwe Przygotowałem już takie rozwiązanie (jeszcze nie w pełni sprawdzone) w postaci rozwijalnego menu. Trik dział jedynie przy włączonej obsłudze JavaScript, więc wymaga przygotowania także szablonu dla osób z wyłączoną jego obsługą. Przykład wyglądu tak zmodyfikowanego archiwum w trzech wiodących przeglądarkach: www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6226c0ecc7b43e0e Odpowiedz Link Zgłoś
brida Re: zminimalizowanie archiwum 09.01.07, 22:35 Całkiem ładnie wygląda to to Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: zminimalizowanie archiwum 02.02.07, 15:22 Ja też pytam kiedy w archiwum miesiące będą zwijane w lata. Nie pierwszy raz pada to pytanie a odpowiedzi brak. Odpowiedz Link Zgłoś
eela zwijanie archiwum 04.02.07, 23:04 Będzie to zwijane archiwum czy nie? Mogę wątek podbijać codziennie, a nawet dwa razy dziennie, mam czas. Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: zwijanie archiwum 06.02.07, 09:10 Z tego co tu czytam, s.z.y.m.o.n przygotował/przygotowuje jakieś rozwiązanie. Nie wiem jeszcze, czy będziemy to zmieniać w najbliższym czasie stąd brak odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: zwijanie archiwum 06.02.07, 11:20 Ale ci, co mają długo blogi mają strasznie długą listę i istotne zakładki w zwiazku z tym są bardzo nisko. Już rok temu wiadomo było, ze taki problem wyniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: zwijanie archiwum 06.02.07, 11:41 Są liczne możliwości obejścia problemu: - można archiwum zniknąć całkowicie - albo zastąpić kalendarzem - ewentualnie przenieść do "sztucznej" trzeciej szpalty Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: zwijanie archiwum 06.02.07, 15:35 Kalendarzem nie zastąpię, bo to nie rozwiązuje sprawy. Żeby dotrzeć do interesującego miesiąca można się zaklikać na śmierć. Nie wiem jak się robi trzecią szpaltę. Jak juz coś robicie to róbcie porządnie i do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: zwijanie archiwum 06.02.07, 16:05 eela napisała: > Nie wiem jak się robi trzecią szpaltę. Wystarczy trochę popracować przy szablonie. Zobacz np. u Taishy - taisha.blox.pl/html > Jak juz coś robicie to róbcie porządnie i do końca. Nie da się zrobić bloxa "do końca". Ciągle pojawiają się nowe rzeczy. A to co robimy, jest zrobione porządnie. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: zwijanie archiwum 06.02.07, 17:45 Nie będe się uczyć css tylko po to, żeby poprawiac Wasze niedoróbki. Rok temu m.pieck pisał, że archiwum będzie zwijane. Jeśli archiwum jest w standardowych szablonach to powinno być tak zrobione, żeby można bylo z niego wygodnie korzystać a jak nie potraficie to zatrudnijcie u siebie Szymona. Przynajmniej chłopak zarobi. Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: zwijanie archiwum 06.02.07, 18:09 > Rok temu m.pieck pisał, że archiwum będzie zwijane. Skoro tak napisał, to zapewne będzie > jak nie potraficie to zatrudnijcie u siebie Szymona Moja skrzynka pocztowa jest otwarta Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: zwijanie archiwum 06.02.07, 12:33 Rozwiązanie już jest i wydaje się działać dostatecznie dobrze. Pierwszy z trzech planowanych postów o modyfikacji archiwum już opublikowałem wczoraj - testblog.blox.pl/ Na głównej stronie bloga możesz zobaczyć końcowy efekt. Moje rozwiązanie nie jest jednak banalne w zastosowaniu i wymaga dobrej znajomości CSSa (postaram się troszkę to przybliżyć w kolejnych wpisach) Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: zwijanie archiwum 06.02.07, 15:43 A poprzednie lata? Blox jest chyba od 2004 roku. Jakie takie pojęcie o css mam, ale nie przesadnie doskonałe. Tak wiec czekam na ciąg dalszy, bo jeśli chodzi o pomoc ze strony administracji to szybciej można się doczekać własnej śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: zwijanie archiwum 06.02.07, 15:49 Poczytaj artykulik u mnie na blogu dokładniej Mój blog działa od stycznia więc jest jeden rok i dwa miesiące w archiwum. U ciebie będzie wyglądało inaczej, a wszystkie lata i miesiące zawierające wpisy będą uwzględnione w archiwum. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: zwijanie archiwum 06.02.07, 17:42 Zrobiłam wg Twojego przepisu, ale niestety nie działa w Operze eela1.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
eela link 06.02.07, 18:02 Wróciłam do poprzednego, wiec podaje link do zrzutu ekranu fotoforum.gazeta.pl/3,0,484784,2,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
xysztov Re: archiwum w dodatkowej szpalcie 06.02.07, 18:29 za szybko, przepraszam. #BlogArchiwumBox { width: 165px; margin-left: 850px; background-color: #BF9960; border: 2px dotted #868686;} i będzie wyglądało tak: img62.imageshack.us/img62/4869/warszawavy4.jpg nie wiem tylko dlaczego zakładki nie znalazły się na górze, hmmm, u mnie to działa bez problemu. no ale może ktoś doradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: archiwum w dodatkowej szpalcie 06.02.07, 20:30 Aby zakładki przesunęły się do góry należy usunąć archiwum z przepływu dokumentu (chyba tak to się fachowo nazywa ). Proponuję zrobić takie modyfikacje: body{position: relative} #BlogArchiwumBox{ position: absolute; left: 850px } Wówczas zakładki powinny znaleźć się u góry. Odpowiedz Link Zgłoś
splocik Re: archiwum w dodatkowej szpalcie 21.02.07, 21:16 Dzięki bardzo za wskazówkę. Zrobiłam zgodnie z nią, dodałam własne poprawki i wyszło mi tak tutaj - oczka.blox.pl/html i tak tutaj - splocik.blox.pl/html Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: archiwum w dodatkowej szpalcie 21.02.07, 23:20 Ja też bardzo dziękuję za wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: archiwum w dodatkowej szpalcie 22.02.07, 03:57 W podanym przez zemnie CSSie jest błąd, który może powodować przemieszczanie się archiwum w zależności od rozdzielczości Niepoprawna jest definicja body{position: relative} Bezpieczniejsza (choć nie gwarantuje poprawności działania) jest #BlogBodyBox{position: relative} Reszta jest OK W twoim przypadku musisz dodatkowo zmienić wartości przy left. oczka.blox.pl - zmniejszyć splocik.blox.pl - zwiększyć Ta metoda jest dość czuła na pozostałą część CSS, więc podane definicje nie muszą być uniwersalne. Odpowiedz Link Zgłoś
splocik Re: archiwum w dodatkowej szpalcie 22.02.07, 07:29 Dzięki bardzo! Ja korzystam z przeglądarki IE i tu wygląda dobrze. Dla sprawdzenia powinnam zajrzeć do innej przeglądarki - zapomniałam (korzystam z Mozilli Firefox - rzadziej). Zrobiłam to teraz i faktycznie - nie jest tak jak powinno być. Zaraz popracuję nad tym. Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: archiwum w dodatkowej szpalcie 06.02.07, 21:33 Dziękuję, przyda się na pewno. Wreszcie powstanie fachowy wątek z poradami. Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: link 06.02.07, 20:38 Efekt jest taki, jaki powinien być po zastosowaniu samego skryptu. Przekształcenie otrzymanej listy w menu wymaga użycia CSS, a o tym w następnych odcinkach . Osoby lepiej obeznane z tematem zapewne znajdą przepisy w sieci, dlatego też w tym poście opisałem tylko użycie skryptu oraz selektory, które wykorzystuje się w CSS. Musisz zatem uzbroić się w cierpliwość i poczekać na ciąg dalszy (prostsza wersja powinna być już jutro). Odpowiedz Link Zgłoś