swayzak77 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 16:31 Zgadzam się że Metal Gear Online jest świetny (to multi w jaki najwięcej grałem w ostatnim roku, będzie kilkaset godzin), ale multi z U2 też do mnie baaaardzo przemawia. Te mapki dają dużo możliwości, obecnie większość czasu poświęcam na szukanie miejscówek. Odpowiedz Link Zgłoś
panzgryzliwy.v2 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 16:49 @doscglupot tak. tylko w żadnym przypadku ocena nie będzie masksymalną. będzie "otarciem się o ocenę maksymalną" a nie kompletem oczek. i TU jest pies pogrzebany natomiast ocena 5+ i znaczek jakości pozwalałby na wyróżnianie gier wyróżniających się w danym konkretnym czasie Ja nie wiem jak to moze do ciebie nie docierac? Skala od 1 do 6 gdzie jest zaznaczone, ze szóstka nigdy nie moze byc wystawiona staje się automatycznie skalą od 1 do 5 gdzie 5 jest tą najwyzszą oceną. ---- ja nie wiem jak do Ciebie może nie docierać to że jeśli nie wystawia się oceny maksymalnej to nie zmienia się skala. wciąż jest od 1do 6 a nie od 1 do 5 bo wciąż istnieje teoretyczna szóstka Odpowiedz Link Zgłoś
panzgryzliwy.v2 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 16:52 a tak w ogóle jak czytam posty wyżej okazuje się że nie tylko ja tak myślę o skali ocen. mała rzecz a cieszy Odpowiedz Link Zgłoś
seruch Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 16:55 troche chyba was ponioslo z tym porownywaniem Natana do Indiego nikt nie ma startu do doktorka, czy to postac z filmow czy z gierki @goodtohaveaps3 KZ2 to mogl wyznaczyc nowy standard jedynie w grafice a na pewno nie w FPS, tak uscislajac. Odpowiedz Link Zgłoś
lethaldoze Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 17:03 znaczek? a 6 to nie jest oznaczenie gry która wyróżnia się w swoim obecnym czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
xbot-0 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 17:11 To w ogóle moze przestańmy oceniać LOL Uncharted 2 jest genialne i czy ktos tego chce czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
panzgryzliwy.v2 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 17:24 dokładnie: znaczek. ja nie wiem ile razy muszę powtarzać, żeby dotarło: 6 jest oceną MAKSYMALNĄ. czyli jeśli jest jakaś tam grafika - to znaczy że NIE DA SIĘ zrobić lepszej (a nie da się? widziałem dzisiaj na gc porównanie do Crysis i wcale u2 nie wygrywa na tym polu), jeśli jest oprawa audio - to NIE DA SIĘ zrobić lepszej? (a nie da się? no bez jaj), jeśli jest dubbing - to NIE DA się zrobić lepszego (nie da się? bez jaj - Boberek to najlepszy polski aktor?). itd. itp za to znaczek Jakości byłby idealnym wyróżnieniem mówiącym "to jest mega hiper wypas". w jakiejś formie graficznej nawet -> świetnie takie coś nawet marketingowo by wyglądało jakby można było wsadzić np. w polskiej reedycji taki order przy ocenie 5+ i znaczek jakości Polygamii @xbot-0 nie sądziłem że to powiem masz rację, zaprzestanie oceniania to mogło by być jakieś rozwiązanie... Odpowiedz Link Zgłoś
lethaldoze Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 17:26 Mi pasuje 6/6. Brawo Naughty Dog! Odpowiedz Link Zgłoś
xbot-0 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 17:28 Co ty bredziesz, najadłeś sie tabletek? Tak można powiedzieć o każdej grze ze mozna było zrobic cos lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
panzgryzliwy.v2 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 17:31 ale spoko. poczekamy do wyjścia God od War3, Heavy Rain czy Alana Wake. (i może jeszcze z 2 ale jak napiszę tytuły to wybuchnie flejm tym razem o inną rzecz, więc sobie daruję) Jak te gry okażą się nie gorsze od U2, to pewnie będą musiały (żeby było sprawiedliwie) też dostać po szóstce i okaże się że w 2010 roku będą 3 albo i więcej szóstek a tym samym "6" już nie będzie wypas, tylko będzie taką trochę silniejszą piątką. Czy to dobry kierunek? Odpowiedz Link Zgłoś
panzgryzliwy.v2 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 17:32 Tak można powiedzieć o każdej grze ze mozna było zrobic cos lepiej. oooo właśnie. dlatego 6/6 nie ma racji bytu Odpowiedz Link Zgłoś
mi-go Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 17:54 aaa, już tylko 2 tygodnie! Mówcie co chcecie ale takie gry jak LBP, MGS4, K2, U2, Wipeot Hd zasługują na dyszkę i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
rastaman321 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 17:58 Dobra recenzja. Zresztą zapewne nietrudno było ją napisać, bo gra jest doskonała. Ocena moim zdaniem zasłużona. Po zagraniu w betę mam straszne ciśnienie na tą grę, zresztą już po pierwszej części miałem ochotę na następną. @cypisek.org "brawo Nie ma co dyskutować - ponoć genialna gra na ps3, więc warto pogratulować chłopakom z ps3 fajnej gry " Szacunek dla ciebie za ten komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
sprawie-dliwy Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 18:20 panzgryzliwy.v2, co ty człowieku za filozofie tu wypisujesz, nie możesz przełknąć, że żadna gra ekskluzywan przez Xboksa 360 nie osiągneła i wątpie że osiągnie taki poziom Nawet jak MGS 4, KZ 2, UDF , LBP Czy Uncharted 2, nie mówiąć o gra które są już zapowiedziane. Ja kiedys dla Gears Of Wars kupilem Xboksa, wtedy to była wielka gra i zasłużyła na największe noty tak jak teraz Uncharted 2. Odpowiedz Link Zgłoś
razermail Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 18:21 @panzgryzliwy.v2 Temat do dyskusji wybrałeś całkiem ciekawy, ale wałkowany regularnie co kilka lat przez wszystkich graczy (zapewne na całym świecie) i zupełnie teoretyczny. Rozumiem twoje podejście do tematu i jak widać są tacy którzy się z tobą zgadzają. Czasami podejmowane były gdybania o recenzjach bez ocen cyfrowych, jedynie z opisem wrażeń, plusów i minusów. Ale to nigdy nie zostało zrealizowane bo też jest złym systemem - ludzie potrzebują tych cholernych cyferek Stety/niestety większość świata przychyla się do przyznawania maksymalnych ocen dla najlepszych obecnie gier. Gier i nie tylko, bo idąc twoim torem myślenia - uczeń w podstawówce dostaje 6 za wypracowanie domowe o II Wojnie Światowej. Czy myślisz że NIE DA SIĘ napisać o IIWŚ lepiej od tego ucznia? Da się oczywiście! ALE on i tak swoją 6 dostał bo zrobił to konkretne zadanie najlepiej spośród np. wszystkich uczniów w szkole. Jedyne co mogę ci poradzić to wyobrażenie sobie że obecne skale ocen to np. 1-7, 1-11 albo 1-101, i gry oceniane na maxa (6,10,100) "ocierają się o ideał". Bo przecież skale ocen są umowne, więc możesz się umówić jak ci się podoba A mniej teoretyzując. Tak naprawdę to przecież te oceny to nie żaden wyrok międzynarodowego trybunału sprawiedliwości, one mają za zadanie tylko pokierować czytelnika. Wszyscy przecież znamy ludzi którzy lubią "gry na 7", każdy grał kiedyś w grę średnio ocenianą która mimo wszystko bardzo mu się podobała. Nie ma się co spinać, jak to się mówi "z tego się nie strzela" Odpowiedz Link Zgłoś
razermail Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 18:26 @panzgryzliwy "i okaże się że w 2010 roku będą 3 albo i więcej szóstek a tym samym "6" już nie będzie wypas, tylko będzie taką trochę silniejszą piątką." Heh no właśnie nie! To będzie jedynie dowodem na to że akurat w 2010 roku wyszło 3 albo więcej gier które były naprawdę rewelacyjne. Jak widać mamy zupełnie inne podejście do odczytywania i interpretacji ocen Część ludzi myśli właśnie tak jak ty, część tak jak ja. To tak jak z tą szklanką, która zawsze jest do połowy pełna/pusta Odpowiedz Link Zgłoś
seruch Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 18:27 @razermail moze nie porownuj do ocen w szkole bo to sie nie "cima kupy". Uczen dostaje 6 bo napisal ponad program nauczania w jego klasie a nie dlatego, ze najlepiej w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
doscglupot Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 18:57 @panzgryzliwy Zalamuje sie powoli. Jedyną skalą, do której pasuje Twoja teoria jest skala od 1 do nieskonczoności. Ale taka skala by była bez sensu bo niewiadomo by było czy np. milion w takiej skali to mało czy duzo. Jeju to takie proste a ja musze tłumaczyć. Jaki jest sens tworzenie skali od 1 do 6 z założeniem, ze nie mozna dac tej szóstki. To tak samo jak w szkole. Moze byc dwóch uczniow wzorowych (z szóstkami) przy czym jeden jest lepszy od drugiego. Lepszemu nie mozna dac siodemki bo nie ma takiej skali, a gorszemu nie mozna dać piątki gdyz byloby to niefair bo jego wiedza jest wieksza niz innych piątkowiczów. lol lepiej juz nie potrafie wytłumaczyć. Poza tym nie przypominam sobie aby jakas inna gra dostala maksymalna ocene wiec nie rozumiem skad się biorą Twoje obawy, ze w następnych kilku miesiacach bedzie wysyp szóstek. Odpowiedz Link Zgłoś
panzgryzliwy.v2 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 19:03 @razermail Dzięki Bogu że są ludzie tacy jak Ty, z którymi jednak można porozmawiać. co do recenzji "bez ocenowych" takie od całkiem niedawna świetnie funkcjonują w siostrzanym (bratnim?) Gamecornerze więc jakoś można Co do "Da się" i "Nie da się" oraz samych szóstek (w tym zachaczając o te szkolne): Jak ja dawno temu zaczynałem podstawówkę to funkcjonowała skala 2-5 i uczniowie jakoś sobie z tym radzili, później (bodajże to było już w liceum) weszła skala 1-6 i szóstka była naprawdę "Czymś" - przez pierwszy okres była to ocena nieosiągalna (mimo że wtedy byłem już w liceum autorskim, a klasa pełna "mózgów"), później pojawiła się jedna , potem jeszcze jedna aż w końcu szóstka zaczeła być traktowana jako coś tak normalnego i oczywistego, że piątka stała się ZŁĄ oceną. i o ile z początku szóstka była przyznawana za naprawdę rzeczy Wybitne i nadprogramowe to później była to ocena za normalne przygotowanie się do zajęć. Nikt, absolutnie nikt nie radował się jakoś specjalnie z powodu otrzymania oceny sześć. Spowszedniała. Teraz przełóżmy to na oceny gier. Wychodzi u2 - gra zapewne wybitna, z tym nie dyskutuję, dostaje pierwsze w histori Poly Sześć. Za rogiem Czai się God of War, najdoskonalsza z sztandarowej serii na ps3. Czy jak wyjdzie i będzie miażdżyć nie będzie jej się należała ocena 6? Później Heavy Rain - tak samo ma być rewelacją, ma wzbudzać tak potężne emocje i być tak filmowa, że U2 nie będzie mógł jej podskoczyć. ale znowu "tylko" 6/6 - maksymalną ocenę -gry z bardzo podobnego okresu. Do tego za rogiem będzie Alan Wake - jeśli okaże się nie gorszy od U2, czy dostanie 5 czy 6? jeśli 5? to dlaczego gra nie gorsza miała by dostać niższą ocenę? jeśli będzie tak samo dobry- wiadomo 6, jeśli dużo lepszy - też 6. W dodatku wielkie niewiadome Halo Reach, i L.A. Noire, Agent, Max Payne3 - jeśli i one będą wybitne to znowu posypią się kolejne szóstki. Dojdzie do tego że ocena wybitna, będzie przyznawana normalnym grom.... poza tym ocena "6" powinna być przyznawana grom, o których będzie się mówić nie dzisiaj, że są przełomowe, ale za 5, 10 lat. Czy mamy pewność że o u2 będzie się tak mówić za 10 lat? czy zginie w zalewie strzelanek tpp o pięknej grafice i rozbudowanej historii? moje wnioski i propozycje? znieść oceny. definitywnie a jeśli "nie da się", to zmienić ocenę z 6/6 na 5+ z znaczkiem jakości. Tych zaś co nie rozumieją subtelnej różnicy między oceną "max" a oceną "prawie max ale ze znakiem jakości" serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
flaters Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 19:12 Ja się bardzo cieszę że mam PS3 w domu, bo tegoroczna jesień/zima należy do tej konsoli. Uncharted 2 to gra ideał, więc czego chcieć więcej by przekonać się do konsoli Sony. W tą grę powinien zagrać każdy. Ona powoduje ciarki na plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
flaters Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 19:15 Paniezgryźliwy nie walcz tak zacięcie o tą 5+, bo Uncharted 2 to gra, która w pełni zasługuje na 6. Potwierdzają to inne recenzje gdzie padają 10/10 a jest cała masa. Także najwyższa ocena wystawiona przez Polygamie to nie jakiś wymysł redaktorów. To po prostu kolejna maksymalna ocena dla tej wspaniałej gry. Odpowiedz Link Zgłoś
powercontrols Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 19:33 Nie obraz sie ale to sie kupy trzyma. A moze to sie kupy trzyma? W kazdym razie pozostaje to w scislym zwiazku z kupa. Logiki w tym za grosz. Ubawil mnie tekst " czy zginie w zalewie strzelanek tpp o pięknej grafice i rozbudowanej historii?" - mam nadzieje dozyc takiego zalewu. Zreszta takich gier juz teraz jest na peczki. Jedno pytanie. Skad ten biedny recenzent ma wiedziec czy o danej grze bedzie sie mowic za 5, 10 lat? Caly twoj przydlugi wywod sprowadza sie do tego, zeby nie dawac grom maksymalnych ocen bo za jakis czas w przyszlosci moze pojawic sie "lepsza". Naprawde nie widzisz, ze to bzdura? Odpowiedz Link Zgłoś
panzgryzliwy.v2 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 19:35 @flaters ja nie walczę TYLKO o ocenę 5+ dla U2, ja nie chcę ich W OGÓLE. nawet dla gier na xboxa360, wii, ds, mikrofalówkę i pralkę frania Odpowiedz Link Zgłoś
panzgryzliwy.v2 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 19:35 eech brak "edita" sie klania "nie chce w ogóle ocen maksymalnych" miało być Odpowiedz Link Zgłoś
seruch Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 19:47 niektorzy nie rozumieja tego, ze ocena 6 jest w pewnym sensie nieosiagalna wedlug panazgryzliwego. To jest jak w tym powiedzeniu o kroliczku "nie chodzi o to zeby go zlapac ale zeby go gonic". 6 jest jak szczescie, zawsze mozna WIECEJ/LEPIEJ/SZYBCIEJ/LADNIEJ. Pod tym wzgledem zgadzam sie z nim calkowicie. Odpowiedz Link Zgłoś