Dodaj do ulubionych

Pierwsze wrażenia: PES 2010

30.10.09, 16:11
czekam na recke oraz cos wiecej o online w grze (ktore jest IMO najwazniejsze) rowniez posiadam nowego ProEvo i aby znalezc osobe, z ktora da sie grac przez siec musze sie niezle nagimnastykowac.. Fakt, juz tak nie laguje jak w poprzednich czesciach, ale czesto disconectuje przed wystartowaniem meczu (powod slabe polaczenie - nie lezace z winy mojego lacza, bo jakos nigdy nie narzekalem na swoje lacze w innych grach)
Obserwuj wątek
    • emcegie Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 16:12
      "Symulator piłki nożnej" co to wogóle jest? Jeżeli Fifa nim jest, to ja podziekujęsmile. Wolę "arkadowe" PES.
    • irneriusz Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 16:13
      Ja musze powiedziec, ze po calkowitym olaniu poprzedniej serii pesa (nie sprawdzilem go nawet emprycznie, wszyscy mowili, ze jest zenujacy w porownaniu do fify) i graniu fife 09. ROwniez w tym roku mialem zrobic to samo, jednak z jakiegos powodu tego nie zrobilem i musze powiedziec, ze jestem szczesliwy z tego powodu. Tak, gra konami ma nadal wiele dziwnych bledow, jednak daje niesamowita satysfakcje (szczegolnie gra z zywym przeciwnikiem, fifa nigdy nie wzbudzila we mnie [i kolegach, ktorzy przychodza do mnie na meczyki] tak wielkich emocji). Ogolnie porownalbym fife do 5gwiazdkowego hotelu, niby wszystko swietne, wypasne i tym podobne, ale jednak w domu najlepiej (czytaj: w pesa gra mi sie lepiej, moze dlatego ze to moj pierwszy pes na next geny). Jednak nie mam zamiaru nikomo powiedziec by go kupowal, zagrajcie w dema obu gier, pograjcie z kumplami i zobaczcie co wam lepiej pasuje. Obie gry prezentuja dobry poziom i to chyba najwazniejsze, jakby konami udalo sie cos patchem poprawic, byloby fajnie (ten patch chyba jednak nierealny jesttongue_out). Pozdrawiam
    • luxus360 Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 16:34
      ""Symulator piłki nożnej" co to wogóle jest? Jeżeli Fifa nim jest, to ja podziekujęsmile. Wolę "arkadowe" PES."
      To, że PES jest grą trudniejszą od FIFY nie oznacza, że to symulator. Obejrzyj sobie mecz, a potem zagraj w PESa.
      Jeśli grasz z kumplem to rozumiem, fajnie się gra, ale gdy gra się z konsolą to tragedia przez duże T!
    • jasiubc Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 16:37
      Wg. mnie Fifa i tak jest lepsza... a co do grania z żywym przeciwnikiem to Fifa lepiej się spisuje... W pesie mnie odrzuciły odrazu opóźnienia, szału można dostać... u mnie na półce wylądowała Fifa 10 w wersji na ps3 ;p
    • iniemamocnii Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 16:39
      a mnie dziwią porównania Pes2010 do Fify...
      Dlaczego nigdy nie porównujecie do poprzednich odsłon ?
      To na tym powinna skupić się recenzja danej gry a nie porównywania do Fify...
      Ludzie którzy lubią serie PES będą w tym roku bardzo zadowoleni ponieważ tryb Online jest rewelacyjny tak samo jak potyczka z kumplem przy piwie na kanapie... przyjemność z grania jaką daje nam nowa odsłona jest przeogromna a dla mnie tylko liczy się gra z żywym graczem a nie z komputerowym przeciwnikiem...
      PES 2010 na pewno nie zawiedzie fanów tej serii !
    • emcegie Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 16:44
      luxus360> kto powiedział, że ja chcę jakiegoś "symulatora". Ja mam się dobrze bawić z grą i czuć feeling spektaklu jakim jest piłka nożna. Nie wiem, może sie nie znam-ale mi się gra w PES znacznie lepiej. Sam klimat piłki nożnej jest znacznie bardziej sugestywny niż w Fifie. Nie wiem jak to opisać. Wolę PES.
    • iniemamocnii Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 16:53
      a ja nie wiem po co tu piszą ludzie którzy wolą FIFE ?? myślicie że swoimi poglądami przekonacie fanów PES`a ?? śmieszni jesteście... lepiej wypisujcie swoje wypociny na temat Fify tam gdzie macie o niej jakieś informacje a nie tutaj ...
    • juggernaut87 Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 16:56
      Hm , wiele z tych wad można by wytknąć Fife moim zdaniem. PES jest taki, że warto atakować srodkiem, lub zbiegać ze skrzydła do środka jak w FIFIE, ale warto też dośrodkowywać ze skrzydła na głowke, strzelać z różnych pozycji czy wciągać przeciwnika na swoją połowę aby wyprowadzić szybką kontrę, bo nigdy nie wiadomo z czego padnie bramka. Jeśli grałeś kiedyś z jakimś naprawdę bardzo dobrym graczem w fife to wiesz, ze wygląda to mniej więcej tak :"C.Ronaldo + klepka = gol". Co mnie denerwuje w nowym PESie to wręcz tragiczne statystyki większości piłkarzy oraz Messi z okładki który po wciśnieciu biegu wystrzeliwuje niczym z procy gubiąc każdego obrońce w grze.
      Ważne, że są dwie serie na podobnym poziomie i każdy może znależc coś blizszego jego wizji wirtualnej piłki nożnej.
      A recenzję powinien napisać tym razem ktoś inny, bo np: ja podobnie jak Maciej w PESie widzę znacznie więcej wad w FIFIE niż jej fani :]
    • omega234 Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 17:13
      Przeciez EA sponsoruje POLY tak samo jak gryonline , myslicie ze npaisze ktos ze PRO jest lepsze , setki ludzi pisze ze gra sie lepiej w pro ale wszystkie serwisy ( a EA macza prawie we wszyskich ) pisze ze FIFA Jest lepsza ;] , EA nawet z najwiekszego gniota zrobi najwiekszy HIT.
    • expat75 Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 17:15
      Jako stary miłośnik PESa , miałem nadzieję że w końcu Konami zrekompensuje mi 2 ostatnie gnioty ( 08 i 09 ) ,które do Fify niestety startu nie mają .
      Po pograniu w demo już wiem że zostanę przy produkcji EA ;/
    • luxus360 Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 17:31
      Wszyscy polscy gracze chwalą PESa, bo większość z nich gra na PC gdzie FIFA jest gniotem, mało kogo obchodzi świetna FIFA 10 na konsoli, a serwisy to weryfikują.
      A co do wypocin wyżej, to jeżeli nie obchodzą was zasady piłki nożnej, jak wygląda mecz, a chcecie tylko czuć FUN z gry z kumplem to kupujcie PESa.
    • iniemamocnii Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 17:35
      expat75
      jako stary miłośnik PES`a pewnie byś wiedział że Demo zawsze różniło się od gry końcowej !! więc prosze po co wychwalasz FIFE ? swoje poglądy na temat FIFY zostaw tam gdzie masz informacje o tej grze a nie tutaj wink
    • emcegie Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 17:54
      luxus360.: nie strasz nas zasadami piłki nożnej, bo w fifie tych zasad zbyt wielu też nie uświadczysz. Podoba Ci się Fifa to w nią graj, a nie staraj się przekonać, że Fifa jest czyms więcej niż w istocie jest. PES to świetna gra. Dla mnie lepsza, dla kogoś innego gorsza. Grajmy w to co wolimy, a nie starajmy się wpoić innym jacy to oni są ignorantami w stosunku do futbolu.
    • iniemamocnii Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 18:02
      luxus360
      Wszyscy polscy gracze chwalą PESa, bo większość z nich gra na PC......
      to ja powiem takie coś
      Wszyscy polscy posiadacze Xbox360 wychwalają tą konsole bo grają w piraty ??
      skąd ty czerpiesz te dane ??
      a że serwisy chwalą Fife to ok miłośnik Fify będzie zadowolony tak samo jak miłośnik PES`a że dostał to co chciał...
      niech tu się wypowiadają ludzie na konkretny temat związany z tą grą a nie porównywania jej do Fify...
    • dawid-86 Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 18:18
      Pes 2010 przewyższa Fifę 2010 w:
      -Fizyka piłki(Fifie tu jeszcze sporo brakuję)

-Tempo i z balansowanie rozgrywki

-Smaczki(mp. charakterystyczne cieszynki piłkarzy czy fajne animacje po nieudanych zagraniach)

-udźwiękowienie(doping kibiców i odgłosy z murawy na bardzo wysokim poziomie, o 2 klasy lepiej niż w Fifie 2010)

-Oprawa graficzna(wykonanie zawodników i stadionów)

Minusy to przede wszystkim stary silnik a co za tym idzie:

-Animacja zawodników o 2 klasy gorsza niż w Fifie 2010

-brak gry o górną piłkę

-brak walki bark w bark

-niepełna licencja(chociaż licencjonowana Liga Mistrzów i Puchar Europy to Nam po części wynagradza)

-gorszy online

Oczywiście mam na myśli na konsole Ps3 i X360 i do tych wersji odnosi się to porównanie. Mam nadzieje że w przyszłym roku KCET zaimplementuję nowy silnik, jak to było za czasów na Ps2. Przypomnę że Pes, Pes2 i Pes3 to ten sam silnik, który w Pes3 był wyśrubowany do maxium tworząc tytuł niemal idealny, potem był Pes4 i nowy silnik w odsłonie arcade piłki od Konami i wreszcie najlepszy Pes5 gdzie nowy silnik godnie zastąpił Pes3. Potem już nie grałem w kolejne pełne wersje Pes'a, gdyż była to straszna kupa(przesiadłem się na fifę od edycji 08) aż do Pes10.

Pan recenzent, nie jest obiektywny, a szkoda. Przypomina mi się sytuacja z RBR(najlepsze rajdy ever jakie kiedykolwiek powstały, jeśli chodzi o SIM), tam też 60% recenzentów(szczególnie w Polskich mediach) nie była przychylna, no cóż oni wolą causulowe Dirt czy Dirt2(bleeeee) tongue_out
    • maciu.polygamia Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 18:21
      @iniemamocnii: porównania do fify są jak najbardziej na temat, bo fani piłki co roku wybierają pomiędzy tymi dwoma grami. Byłoby miło, gdybyś ograniczył dyktatorskie zapędy.
      Ja fanem PES byłem od czasów PSX do PES6 (wtedy każda FIFA wywoływała u mnie skręt kiszek ze śmiechu). Ta gra stoi w miejscu. Jeśli komuś to nie przeszkadza to niech się cieszy. Inni mają teraz alternatywę, która moim zdaniem jest lepsza.
    • bunch Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 18:31
      Pro Evolution Soccer 2010:
      Grałem kilka dni i za czas grania nóż mi się w kieszeni otworzył i ręce opadły.
      Ta gra wygląda jak PES 2009 z wgranym, bardzo dobrym fanowskim modem, dodającym sporo nowych twarzy, band i przyciemniającym kolor murawy.
      W grze występuje zwłoka, swoje akcje trzeba planować z wyprzedzeniem gdyż bardzo często zawodnicy zamiast zrobić dany ruch, koniecznie muszą jeszcze raz dotknąć futbolówki zanim obejmą właściwy kierunek (o zgrozo!). Już widzę tok myślenia Konami: "Aby zmniejszyć dynamikę rozgrywki a co za tym idzie, uczynić ją bardziej realistyczną, dodamy dodatkowy spowalniający ruch dla zawodników". Dlaczego nie wprowadzili też jakiegoś sposobu wyłuskania wychodzącej piłki na aut? W Fifie zawodnik robi wślizg, a tutaj piłkarz wybiega z piłką na aut jak ten matoł. Zawodnikom nie obce są również przypadki wypuszczenia sobie futbolówki na 3 mety od nowi i biegnięcia do niej truchtem w akcji podbramkowej! Kolejna sprawa, te nieszczęsne faule. Znowu zawodnik biegnący z piłką dostaje kose w nogi. I nic z tego nie wynika, albo gwizdnie albo nie. Po prostu, jakby jakaś losowość. Czy to kontakt z piłką czy z nogą rywala, nieważne. No bo przecież mamy kilka takich samych animacji upadku więc tylko wplatamy je w każdy wślizg i niech będzie - faul gotowy, zawodnik się przewrócił. Jak tak można?! W dodatku animacje upadku po faulach są te same co w wersji poprzedniej, ba! Te same co w jeszcze wcześniejszych wersjach. I ci zawodnicy, tarzający się po boisku jak kłody! Trzeba mieć naprawdę nierówno pod sufitem aby takie coś wstawiać po raz kolejny do gry! Plus oczywiście moja "ulubiona" animacja, kiedy to biegnący (zapierdzielający wręcz!) zawodnik z piłką zostaje skoszony od tyłu przez obrońcę i... przewraca się do tyłu! Zupełnie tak jakby był przywiązany łańcuchem do pleców i osiągnął swoje maksimum! Naprawdę nie rozumiem Konami, totalnie! Czy oni mają nas za idiotów? Ja się pytam! Do tego to równie nieszczęsne sędziowanie. Znowu mamy faul i niech się dzieje wola nieba bo jej zawsze wierzyć trzeba. Tutaj zauważyłem też, że łagodniej sędziowie traktują faule zawodników już z żółtymi kartkami na koncie, to akurat mi się podoba. A wiecie czemu tak? Bo w poprzednim PESie było za dużo kartek, praktycznie każdy wślizg i faul przy tym, zawodnika z żółtą kartką to kolejna żółta kartka i wylot z boiska. No więc w kolejnej odsłonie trzeba w druga stronę - myśli Konami. i tak mamy w kółko. "No bo przecież Konami słucha (od teraz - szyderczo przypominam) fanów to zmienia". Zmienia, zamiast doskonale wyważyć i dopracować takie elementy. Konami w tym roku jednak postawić wolało na "karty zawodników" (Pokemon, czy je wszystkie maaaasz....?) i dopracować owłosienie na rękach piłkarzy niż zrobić coś naprawdę użytecznego. W dodatku ten chaos na boisku, a to się piłka odbije a to ona odskoczy itp. Co do przypadkowości...
      Tutaj trzeba uważać - z dwojga złego (przypadki lub oskryptowanie) wybieram przypadki. Bo mam w pamięci oskryptowane do bólu Fify (jak np 2001), gdzie były proste zasady: "stąd zawsze trafisz a stamtąd nigdy nie wejdzie w bramkę". Wciskanie strzału przewrotką, zawsze wieńczonego przepiękną bramką albo przejście boiska jednym zwodem (ruletą) i inne tego typu durnowatości przez duże D!
      Konami w tym roku pierwszy raz miało sesje motion capture i co z tego wyszło?
      Zawodnicy biegnący z piłką (zapieprzający ile sił w nogach) zatrzymują się w ułamku sekundy tuż po wykonanej wrzutce. Jak tak rozpędzony zawodnik może zatrzymać się jak ściana?!
      O, proszę... taki efekt motion capture w nowym PESie (pożal się Boże):
      www.dailymotion.pl/video/xay7sd_pes2010-20090930-21540446_videogames

-czepialstwo-fun-
      Do tego te ich idiotyczne piosenki w menu. Mam wrażenie jakby zapłacili jakieś psie pieniądze, jakimś niszowym zespołom a oni odbębnili swoje pioseneczki nadające się do The Sims. Rozwala mnie też intro Ligi Mistrzów, z jakieś 8 sekund! Po co więc wstawiać? Aby wzbudzić emocje? To albo wstawcie dłuższy filmik albo nie puszczajcie w ogóle. Czy wizerunek Messiego w menu nie przypomina Wam czasem Rambo?
      -czepialstwo-fun-

PES 2010 prezentuje się jak darmowy dodatek do czteropaków Pepsi.

Byłem fanem Fify, grałem w każdą odsłonę od 1999 roku (w tym wszystkie World Cup i Euro edycje). Odkąd zagrałem w PESa 3 na PCta - przesiadłem się. I ze zwolennika Fify stałem się PESowcem. Ale w tym roku to jakaś "kpina" łamana przez "żenadę". Fifa 10 (konsolowa oczywiście) bije PESa na łeb.

P.S.
      Gwóźdź do trumny PESa 2009:
      www.youtube.com/watch?v=RP8xB1cL9GI
      Ile się zmieniło z tych rzeczy w nowej serii? Hę?
    • iniemamocnii Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 18:42
      maciu.polygamia
      fani piłki co roku wybierają pomiędzy tymi dwoma grami...
      Fani piłki nożnej na pewno wybierają miedzy tymi dwoma tytułami ale w tym roku EA tak samo jak Konami dało nam w ręce produkt bardzo dobry i każdy z fanów danej serii napewno będzie z niego zadowolony dlatego chodzi mi o to że tego roczne edycje nie ma sensu porównywać bo fani już dawno wybrali to co chcieli... dlatego lepiej porównywać te edycje do swoich poprzedników niż wywoływać bezsensowne spory na temat która z gier jest lepsza wink
    • iniemamocnii Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 18:50
      maciu.polygamia sam widzisz co dzieje się przez takie porównania ludzie zapominają o tym że powinni się cieszyć daną grą a nie porównywać jej do innych bo tylko wojny tym wywoływane są w komentarzach a one zaśmiecają cały ten portal... zdaje mi się że ludzie teraz bardziej cieszy krytyka niż zabawa a gry powinny tego dostarczać prawda ?
    • bunch Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 18:57
      Macieju Kowaliku!
      WIELKIE BRAWA ZA TEN ARTYKUŁ!
      W KOŃCU KTOŚ DOKOPAŁ PESowi!
      Bo miałem wrażenie, że recenzenci ulegają efektowi placebo podczas recenzowania gier, mając w pamięci bzdury twórców danej gry, którymi to nas karmiono przed premierą.

P.S.

Podaję link raz jeszcze bo nie wszedł wcześniej:
      www.youtube.com/watch?v=RP8xB1cL9GI
      ^^ - gwóźdź do trumny PESa 2009 - ile się zmieniło z tych błędów w nowej odsłonie?!
    • lee_van_dowski Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 19:02
      Bezedura. W tym roku obie gry są słabe po prostu. Fifa 09 lepsza od 10 i tyle. A w PES'a nadal gra się jak na PS2, stoi w miejscu.
    • wookash_b Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 21:14
      Bunch, stary zgadzam się z tobą w 100%. Od siebie dołożyłbym jeszcze fakt, że lwią część ciężkiej pracy w przypadku PESa wykonują fani dodając patche, nazwiska, koszulki itd itp. Od czego są developerzy? Od czego są oni? Widać zasłuchali się w prośbach fanów albo tak bardzo skupili się na dopracowywaniu modeli piłkarzy, że zapomnieli na czym polega ich praca. I jeszcze to pitolenie, że silnik został napisany od nowa... Czy co roku nie opowiadają tego samego? Jak od nowa jak w PES2010 są te same bugi jak w PES3? W nowego pesa pograłem krótko i nadal korci mnie żeby go kupić, ale boję się, że potem mogę żałować wyrzuconych w błoto pieniędzy.
    • wookash_b Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 21:18
      Aha i jeszcze jedno. Bunch, dobra robota z tymi filmikami na YT smile
    • irneriusz Re: Pierwsze wrażenia: PES 2010 30.10.09, 22:06
      bunch
      To ty jestes tym matolkiem co ocenial pes 10 po filmikach wstepnych? (wybacz nazwe, ale ocenianie gry po filmach jest smieszne). Nie czytalem twych wypocin (bo domyslam sie, ze Ty to ten koles z filmikow na yotubie, wiec uznalem, ze nie ma sensu jeszcze raz przechodzic przez to samo). Czemu w teacie link do pes2009 (w sumie w niego nie gralem). Mi to nie przeszkadza, ze fani robia czesc ciezkiej pracy, dobrze, ze sie latwo da to zrobic. W iss98 byly tylko druzyny narodowe, falszywe nazwiska, a byla to najbardziej miodna pilka w jaka gralem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka