don_wroc_love 13.11.09, 13:41 mam pytanie: czy fabuła w u1 i u2 jest jakoś powiązania ze sobą? pytam bo nie wiem czy najpierw kupić u1,i przejść i dopiero się zabrać za u2 czy olać jedynkę i od razu brać się za dwójkę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sora_no_iro Re: Uncharted 1 i 2 13.11.09, 14:41 Bezpośrednio fabuła nie jest powiązana. Obie gry to zupełnie inne przygody bohaterów. I z tymi bohaterami właśnie jest problem. Wracają Sully i Elena. W among thieves nie jest specjalnie tłumaczone, kim są itd. Jak chcesz poznać dobrze relacje między postaciami (i uśmiechnąć się na widok starych znajomych), pasuje zaliczyć jedynkę. Nie jest to konieczne do zrozumienia fabuły, ale to grzech, odpuścić sobie tak dobrą grę w tak niskiej cenie Odpowiedz Link Zgłoś
szczepan600 Re: Uncharted 1 i 2 13.11.09, 14:51 W sumie to fabuła jest połączona ale są to takie połączenia że jeśli najpierw sięgniesz po U2 to i tak wszystko powinno być jasne. ALE NIE RÓB TEGO! Zagraj najpierw w U1 (można kupić za 30zł) poznaj bohaterów, ich pierwsze przygody i zobacz jak ta gra ewoluowała. Po za tym w U2 jest wiele smaczków związanych z pierwszą częścią (nie bęe spojlerował ale wystarzy przeglądnąć dziennik). uncharted to świetna seria i dorwanie się do 2-jki odrazu jest trochę niesmaczne... to jakbyś oglądał gwiezde wojny (te stare 3 dobre części) od V- niby skumasz kim jest Luke itp. ale nie zabłębisz się w tym. Ja bym najpierw zaliczył U1 a potem U2 (najlepiej w ciągu)- ja tak zrobilem i byla to chyba jedna z najlepszych wirtualnych przygów jakie widziałem. (gdyby było jeszcze uncharted 3 to bym przygody głównego bohatera przyrównał do nieco wzmocnionych przygód Indiana Jonesa, z których oczywiście wyrzócamy ostatnią beznadziejną część która jak szramy na obrazie matki boskiej szpecą świetną całość.) Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Uncharted 1 i 2 21.11.09, 12:43 no i gram sobie w tą jedynkę Uncharted. ale jestem lekko rozczarowany grą... mam wrażenie że Nathan Drake jest nieślubnym dzieckiem Lary Croft i Marcusa Fenixa... w dodatku niestety nie odziedziczył po tatusiu zdolności strzeleckich, bo dużo się skacze, mało strzela a samo strzelanie nie jest tak satysfakcjonujące jak w gearsach.. stąd moje pytanie - czy dwójka Uncharted jest dużym skokiem w stosunku do części pierwszej? czy jest podobna i mogę spokojnie po przejściu U1 czekać aż u2 mocno stanieje? Odpowiedz Link Zgłoś
sora_no_iro Re: Uncharted 1 i 2 22.11.09, 10:37 Źle podchodzisz do tematu! Uncharted to nie gearsy na ps3. Jest to przygodówka z elementami platformowymi. Wielu graczy narzekało że strzelania jest za dużo. Drake to nie Fenix, bliżej mu do Indiana Jonesa, który nie boi się używać broni. To że gearsy i unchartedy mają podobny system walki, nie oznacza że są tym samym. To tak jak ja zawiódłbym się np. na nowym dragon ballu, bo nie jest taki jak tekken 6. Z tym dzieckiem trafiłeś. Uncharted jest połączeniem lary ze strzelanką ala gyrosy (proporcje 60-40%). Myślę że nie do końca miałeś pojęcie czym Uncharted jest, stąd ten zawód. To nie jest bezmyślna naparzanka (bo tak do tego podchodzisz), lecz fabuła, filmowość i platformer ze strzelaniem na boku. Uncharted 2 pod względem walki jest identyczny (dodane skradanie i ułatwiony rzut granatem), dużo więcej akcji, ale strzelanie to samo. Dziwny jesteś gościu Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Uncharted 1 i 2 22.11.09, 12:04 tzn. chyba nie tyle źle podchodzę do tematu, co wyrobiłem sobie za wcześnie zbyt dobrą opinię o tej grze, niestety. Naczytałem się tyle opinii (m. in. na Poly) jaka to super wypaśna gra, więc siadałem do niej z dużymi oczekiwaniami a okazało się właśnie że to takie zwykłe połączenie Tomb Ridera z Gearsami w której mocno czuć, że goście którzy ją robili wcześniej robili platformówki (Crash Bandicoot ) ... Tzn nie mówię, że jest to zła gra - na pewno daje dużo więcej frajdy niż takie killzone2, ale szukam tego wkręcenia się, tego zatopienia się w fabule i tak... średnio mi idzie. no i nie wiem czemu piszesz, że jestem dziwny. Nie zamierzam sztucznie zachwycać się grą tylko dlatego, że inni tak robią. Nie jestem człowiekiem który daje się wkręcić w owczy pęd zachwytu nad średnio/dobrą grą ale dzięki za odpowiedź na pytanie. Teraz wiem, że nie powinienem się od razu rzucać na dwójkę, ale spokojne czekać aż potanieje Odpowiedz Link Zgłoś
sora_no_iro Re: Uncharted 1 i 2 22.11.09, 12:46 Z tym dziwnym to było właściwie do fragmentu "w dodatku niestety nie odziedziczył po tatusiu zdolności strzeleckich". Pierwsza myśl jaka mi do głowy wpadła to: "raczej ktoś nie opanował jeszcze skilla". Naprawdę Drake potrafi znacznie więcej od bohatera gyrosów i strzelanie daje równie dużo przyjemności. Osobą które grały w gearsy może czegoś brakować, mowa o tym całym kiczowatym przepakowaniu bohatera i strzelania, ale to przechodzi. Nie sprawdziłeś też dema, a potem zdziwienie. To dopiero dziwne<br /> Od siebie dodam że na początku nie widziałem w Uncharted nic specjalnego. W zasadzie kupiłem tylko dlatego że nie było w co grać a był tani. Teraz jestem w stanie "zabić" za szukanie wad w tej produkcji. Więc to nie jest ślepe powtarzanie za innymi, że gra jest genialna. Ona naprawdę taka jest. Musisz zapomnieć o Gears of War i przyzwyczaić się do nowej gry. Wiadomo że powtarzane schematy w kolejnych grach, nie wydają się tak dobre, jak w pierwowzorze (gyrosach), ale to złudne pierwsze wrażenie. Sam grałem w oba tytuły więc też mam porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Uncharted 1 i 2 22.11.09, 12:58 nie sprawdzałem dema to prawda, ale tez kasa wydana na u1 nie była wielka, więc nie czułem takiej potrzeby. Co do porównywania z gearsami - ja nie oczekiwałem "klona gearsów" - liczyłem że objawi się mi w tej grze ta jej "genialność" która spowoduje, że grając w grę przeżyję wspaniałą przygodę i nie będę się mógł od niej oderwać, tak jak było to chociażby w Fablu II (wiem że to inne gry, chodzi mi o stopień "przyciągania do telewizora" ). Z U1 jest tak, że sobie tam gram, pobawię się i po, mniej więcej pół godzince, godzince przestaje mi się "chcieć" i wyłączam zabawkę a chciałbym żeby "efekt przyciągania" był taki jak właśnie w FabluII, że potrafiłem usiąść do gry około 21 i nagle zorientować się że jest 2 w nocy i muszę iść spać, bo rano nie wstanę... ale powtarzam - nie uważam że to SŁABA gra. Po prostu mnie nie porywa (mimo, że jestem wiernym fanem Indiany Jonesa, grywam czasem w Tomb Ridery i oglądałem wszystkie części Mumi i dobrze się na nich bawiłem) tak jakbym tego chciał Odpowiedz Link Zgłoś
sora_no_iro Re: Uncharted 1 i 2 22.11.09, 20:24 Jeśli chodzi o "wciąganie" () to może faktycznie nie pamiętam żeby siedzieć przy u1 12h bez przerwy. Ale z U2 nie byłem w stanie zbyt długo wytrzymać przy wyłączonej konsoli. To jest element, który został zdecydowanie poprawiony. Nie ma tu żadnych przerw, cały czas coś się dzieje, a ty chcesz wiedzieć co będzie dalej. Poprzednie moje odpowiedzi były odnośnie walki, bo myślałem że to było dla ciebie rozczarowujące. Jeśli mowa o przykuciu do tv, to nie powinieneś się tym razem zawieść. Zresztą różnice między grami widać w ocenach, jest dość spora, więc jednak coś zostało ulepszone<br /> Tak na marginesie, jedyna wada w polskim u2 zaczyna mnie wkurzać. Miał być patch naprawiający dubbing no i gdzie on? Wie ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
sora_no_iro Re: Uncharted 1 i 2 25.11.09, 17:24 Recenzja na polygami, tam pisało że ma być załatane... Odpowiedz Link Zgłoś
psychol324 Re: Uncharted 1 i 2 25.11.09, 20:43 Jeśli szukasz na długie godziny to bierz coś pokroju Fallouta 3 bo takie Uncharted 1 jest dla ludzi którzy w ogóle zaczynają dopiero przygodę z grami i szukają po prostu najlepszej grafiki i dobrego nawalania jeśli chodzi o ten aspekt to dla mnie nie ustępuje wcale gow bo też jest strzelania aż do rzygania co osobiście średnio mi pasuję bo wolę się spinać i rozwiązywać zagadki czasami a nie ciągle tony krwi przelewać na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
szczepan600 Re: Uncharted 1 i 2 25.11.09, 21:30 psychol324 napisał(a): > Jeśli szukasz na długie godziny to bierz coś pokroju Fallouta 3 bo takie > Uncharted 1 jest dla ludzi którzy w ogóle zaczynają dopiero przygodę z grami. Kolego czyli co? Teraz wytrawny i zaprawiony gracz to taki który gra w gry których przejście zajmuje więcejniż 10h i są spod odpowiedniego gatunku (rpg czy coś tam)? Bo na to wskazuje twoja odp. A teraz zagraj w Fallouta 3 przejdź a potem w Ninja Gaiden (1, wiesz to też gra na parę godzinek gdzie chodzi o siekanie)) obie na normal i zobaczymy kto zaczyna dopiero przygodę z grami Pomijąjc fakt że F3 to może i 80h zabawy ale jakiej w porównaniu z pełną akcji przygodą z U i U2 Uncharted to swietna gra, na wyższym poziomie nawet nieco trudna. Polecam każdemu. Odpowiedz Link Zgłoś
psychol324 Re: Uncharted 1 i 2 28.11.09, 13:06 Co masz na myśli bym zagrał w Ninja Gaiden? czytając opinie użytkowników to nie jest za dobra ta gra. Może i jest 10 godzin ciągłej rozgrywki ale szkoda, że ta akacja opiera się głównie na rozwalaniu Odpowiedz Link Zgłoś
szczepan600 Re: Uncharted 1 i 2 28.11.09, 19:22 To czy dobra czy zła to od gustu (moim zdaniem zajebisty slasher) a chodzi o ciachanie bo to taki gatunek ale mi chodizło o poziom trudności. Zagraj i zobacz jakie trzeba mieć umiejętności by dobrze "rozwalać" i potem powiedz że "Takie coś to dla tych co dopiero zaczynają przygodę z grami". Odpowiedz Link Zgłoś
psychol324 Re: Uncharted 1 i 2 29.11.09, 19:28 Eee co tam jakiś Ninja Gaiden! ukończyłem Killzone 2 na najtrudniejszym poziomie, takim jestem hardcorem! Odpowiedz Link Zgłoś
szczepan600 Re: Uncharted 1 i 2 29.11.09, 22:21 Killzone 2? O prosze czyli chyba dopiero zaczynasz przygodę z grami bo to przecież gra w której chodzi tylko o strzelanie na jakieś 10h. A Killzone 2 na najwyższym to jeszcze nie jakis straszny Hardcore. Powiedz że ukończyłes Devil may cry 1 lub 3 na "najwyższym" to uznam cie za Hardcora Ogółem nie ma co pisac bo powoli zaczyna to przypominac jakąś drobną sprzeczkę proszę tylko nie pisz więcej takich głupot taj ten wpis: "Jeśli szukasz na długie godziny to bierz coś pokroju Fallouta 3 bo takie Uncharted 1 jest dla ludzi którzy w ogóle zaczynają dopiero przygodę z grami i szukają po prostu najlepszej grafiki i dobrego nawalania jeśli chodzi o ten aspekt to dla mnie nie ustępuje wcale gow bo też jest strzelania aż do rzygania co osobiście średnio mi pasuję bo wolę się spinać i rozwiązywać zagadki czasami a nie ciągle tony krwi przelewać na każdym kroku. " I nie "E tam jakieś Ninja Gaiden" bo to jedna z lepszych gier jakie wyszły Zagraj... warto (ale polecam pierwsze wydanie bo Sigma na PS3 jest jakby łatwiejsza) Odpowiedz Link Zgłoś
marcineuroteam Re: Uncharted 1 i 2 28.11.09, 19:57 don_wroc_love napisał(a): > mam pytanie: czy fabuła w u1 i u2 jest jakoś powiązania ze sobą? > > pytam bo nie wiem czy najpierw kupić u1,i przejść i dopiero się zabrać za u2 > czy olać jedynkę i od razu brać się za dwójkę Od razu dwójkę, ale nie kupuj, tylko zerknij tutaj Przy odrobinie szczęścia nawet PS3 można trafić... Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Uncharted 1 i 2 30.11.09, 16:18 heh, Euro to jeszcze słuchałem Jak BiS'ką była dzięki za namiary, jakoś ostatnio odpuściłem sobie słuchanie, na rzecz innych rozgłośni, ale może od czasu do czasu warto wrócić Odpowiedz Link Zgłoś
sila_wyzsza Re: Uncharted 1 i 2 30.01.10, 02:09 Nie wiem dlaczego, ale U1 bardzie mnie przyk€ła do konsoli niż U2 Odpowiedz Link Zgłoś