Dodaj do ulubionych

Obiektywnie o str www

10.08.05, 14:23
Witam,

Mam ogromną prośbę. Jakiś czas temu zaczęłam pisać moją pierwszą stronę WWW.
Coś mi wychodzi ale.... Nie mam nikogo, kto by spojrzał na nią obiektywnie.

Pomóżcie, czego na niej brakuje, albo czego jest za dużo, co jest nie tak
albo czy jest coś szczególnie fajnego.

A oto strona

Z góry dzikuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pan_czlowiek Re: Obiektywnie o str www 10.08.05, 15:09
      u mnie nie dzialaja odnosniki to stron, np. o mnie - zamiast strony, pojawia sie
      źródło. uzywam firefoxa. nie podoba mi sie to, ze tekst w przyciskach sie
      powieksza po najechaniu mysza i czasami cala strona przeskakuje przez to i jest
      brzydki czerwony :P nie podoba mi sie zegar, bo jest niepotrzebny i jezdzacy
      napis, bo denerwuje :P nie podoba mi sie ze na stronie glownej przy opisie
      poszczegolnych stron nie ma odnosnikow do tych stron, tylko trzeba skorzystac z
      menu. nie podoba mi sie ze jest mala czcionka i do tego times new roman i jest
      slabo czytelna. i wlasnie zauwazylem, ze w odnosnikach brakuje rozszerzenia
      .html i dlatego laduje sie zrodlo strony.
      • katarzyna_1979 Re: Obiektywnie o str www 10.08.05, 15:38
        Super, dzięki krytyce można się wielu rzeczy nauczyć.

Czekam na dalszą serie.
      • katarzyna_1979 Re: Obiektywnie o str www 10.08.05, 15:53
        ok, rozszerzenie .html zrobione, proszę o dalsze uwagi
      • caysee Re: Obiektywnie o str www 14.09.05, 13:44
        A dla mnie to nie pasuja kolory. Oczywiscie - kwestia gustu, ale zdjecia w sepii
        moim zdaniem gryza sie z tym niebieskim. Ja bym zmienila kolorystyke na jakies
        beze i brazy :)
    • szczurek1983 Re: Obiektywnie o str www 10.08.05, 16:17
      Witam, skoro chcesz aby się wypowiedzieć więc to zrobię, nie odbieraj jednak
      tego jako ataku.

Brak deklaracji typu języka w kodzie jest to błąd techniczny, kolorowanie paska
      przewijania działa tylko pod IE i jest niezgodne z html 4.0.1 o xhtml nie wspomnę.
      Struktura oparta o tabelki, są dwie wartwy ale wygląda na to że znalazły się tam
      przypakowo.
      Animacja marquee, niezgodna z html 4.0.1 w dodatku zbyt absorbująca uwagę
      internauty, wygląda to amatorsko.
      Skrypt zegara wykonywany oczywiście po stronie internauty, dlaczego chcesz
      obciążać mój procesor kolejną operacją która na nic mi się nie przyda, bo
      przecież zegar mam w prawym dolnym rogu swojego monitora.
      Twoje zdjęcie w całości ładuje się tylko pod IE zdjęcia w top'ie strony pod ff
      nie zajmują całej szerokości.
      W niektórych obrazkach nie ma atrybutu "alt".
      Zbyt małe litery w menu, za to zbyt drastycznie się powiększają po najechaniu na
      nie. Trochę subtelniej podkreśl najechanie myszką na link.
      Zmiana koloru tła komórki tabeli a nie tła linka po najechaniu mysli internaute
      że gdy kliknie zostanie przeniesiony do innej strony a stanie się tak dopiero po
      najechaniu na napis. (zastosuj atrybyt bacground-color w stylach linków zamiast
      skryptu w komórce tabeli). Nazwy plików w odnośnikach masz wpisane bez
      rozszerzeń stad problem pojawiania się kodu zamiast części strony po kliknięciu
      na linki.
      Więc kończąc swoją wypowiedz postaram się udzielić Ci kilku dobrych rad choć z
      pewnością nie jestem żadnym webmasterskim autorytetem mam nadzieję, że ni
      będziesz miała mi tego za złe.
      - Sprawdzaj działanie strony pod więcej niż jedną przeglądarką (najlepiej
      sprawdzaj pod Internet explorer, Mozilla firefox, Opera dodatkowo możesz pod
      Mozilla, Nestcape itd... ale to już Twój wybór). Pod każdą z tych przeglądarek
      strona powinna wyglądać poprawnie, mówię poprawnie nie identycznie bo z tą
      identycznością są czasem problemy.
      - Poprwność kodu sprawdzaj validatorem (np. validator.w3.org/) on
      pokazuje błędy i ostrzeżenia czyli miejsca gdzie kod jest niezgodny z tym co
      ustaliło W3C dla html.
      - Nie pakuj na stronę skryptów które nic istotnego na nią nie wnoszą, nie
      poprawiają funkcjonalności(zegar, strzałka przenosząca, ).
      - Nie poruszaj zbędnie elementami, warto czasem zwrócić subtelnie na coś uwagę
      a nie pchać się na siłę to może irytować (pogrubienie, kolor zamiast nic nie
      wnoszącego ruchu)
      - Dobrze gdybyś strukturę strony oparła na warstwach (div) a nie na tabelkach.
      - Pamiętaj o czytelności swojej strony, ona jest dla internautów a nie tylko
      dla Ciebie to im musi się ją przyjemnie przeglądać.
      Coż na koniec chciałem jeszcze dodać żebyś się przypadkiem nie zraziła i
      pracowała nad tym dalej.
      Strona ma swoje plusy, ale wymienię je kiedy poprawisz kilka rzeczy i będzie
      więcej do pochwalenia.
      Pozsrawiam
      • katarzyna_1979 Re: Obiektywnie o str www 10.08.05, 16:50
        Jestem osobą, która krytykując - ma na myśli dobro drugiej osoby. Ja odbieram
        krytykę jako pomoc w znalezieniu minusów, a nie jako atak.

Wielkie dzięki @-'-,--

Jak znajdę znowu chwilę, to postaram się poprawić i więcej nie ..... :-)

Pozdrawiam
    • puszczalska.uszczelka Re: Obiektywnie o str www 10.08.05, 19:00
      Chciałam też zobaczyć, ale pokazało się tylko takie coś:

-------------

Transfer przekroczony

Godzinny limit transferu dla konta mama_kamila.w.interia.pl umieszczonego na
      serwerze MIASTO WWW został przekroczony.

Godzinny limit transferu dla kont bezpłatnych, zlokalizowanych na serwerze
      MIASTO WWW wynosi 1,5 MB. W związku z jego przekroczeniem, konto o nazwie
      mama_kamila.w.interia.pl zostało czasowo zablokowane. Zostanie ono ponownie
      automatycznie odblokowane począwszy od następnej godziny. Zapraszamy do
      ponownego odwiedzenia tej strony w późniejszym czasie.

-------------------

=:(
      • szczurek1983 Re: Obiektywnie o str www 10.08.05, 21:02
        No niestety takie są minusy darmowego transferu konta interia... stosują moim
        zdaniem zasady jakie panowały nakontach dawno dawno temu w odległej galaktyce.
        Swoją drogą jeśli masz konto z tak małym transferem godzinnym to spraw żeby
        strona "ważyła" jak najmniej, bo widzisz do czego to prowadzi. Możesz też
        zmienić hosting. Konta z darmowym hostingiem w dodatku obsługujące PHP są w
        jednym z tematów na tym forum.
        • sygnalista Re: Obiektywnie o str www 11.08.05, 14:04

szczurek1983 napisał:

> No niestety takie są minusy darmowego transferu konta interia...

Nie tylko INTERIA .
          Wszystkie DARMOWE portale w Polsce (i zagraniczne też !) mają takie limity .

> stosują moim zdaniem zasady jakie panowały nakontach dawno dawno temu w
          odległej galaktyce.

Eeee...
          Na całym świecie są limity transferu tylko mało o tym się mówi :)
          Każdego interesuje tylko pojemność konta .

> Swoją drogą jeśli masz konto z tak małym transferem godzinnym to spraw żeby
          > strona "ważyła" jak najmniej,

KONIECZNIE !
          Nie wszystko na jednej stronie !

> bo widzisz do czego to prowadzi.

My natomiast NIE WIDZIMY .
          Widzimy tylko komunikat :(

> Konta z darmowym hostingiem w dodatku obsługujące PHP są w
          > jednym z tematów na tym forum.

Te DARMOWE konta też mają limity transferu .
          Tak jest na całym świecie .
          Co prawda renomowane portale zagraniczne mają ten limit o trochę większy niż
          polskie portale, ale...mają .

Konta BEZ LIMITÓW transferu to MIT !

• szczurek1983 Re: Obiektywnie o str www 11.08.05, 15:08
            Mówiłem o limitach interii, republica onetu tez ma chybapodobne ale nie
            sprawdzałem. Wiem że prawie wszystkie konta darmowe maja ograniczenia transferu
            ale te limity są większe a tu widać co się dzieje. Kiedyś też chciałem mieć u
            nich stronę ale aż strach się bać takiego konta.
            Poza tym wolę konto z wiekszym limitem obsluga php i baza MySQL niż niski limit
            zero bazy i obslugi php. Dla mnie obsluga php jest bardzo ważna, bo bardziej
            dynamicznej strony bez języka server side nie zrobisz. Wiem że php to nie jedyny
            jezyk server side ale najbardziej popularny i oferuje napawde duże możliwiści.
    • mtq Re: Obiektywnie o str www 11.08.05, 15:07
      A u mnie zdjęcie dziecka z serii tych na górze wskakuje do nowej linijki i nie wygląda to dobrze,
      sprawdzałem w Safari na Mac OS X, poza tym myślę że możnaby zdjąc border wokół menu.
      Wlazłem do działu "Mój synek" i... załamałem się (oczywiście nie z powodu synka :-)) To samo w "Moim
      mężu": zdjęcia są totalnie nieuporządkowane, zachodzą na siebie i na tekst, tekst zachodzi na zdjęcia,
      banner już w ogóle jest ponad wszystko :-) Mogę Ci wysłać screenshoty jeśli chcesz.
      Poza tym po kliknięciu w menu w "Różne rzeczy" wychodzi błąd, że nie ma takiej strony.
      • katarzyna_1979 Re: Obiektywnie o str www 11.08.05, 15:20
        Kurcze, a ja myślałam, że fajnie to wygląda (te zdjęcia w różnych miejscach).
        To co, lepiej wyglądałyby uporządkowane, np. 3 pionowe tabelki: po lewej
        zdjęcia, środek tekst, a po prawej znowu zdjęcia??

Z tych zdjęć na górze chyba będę musiała zrobić jedno, żeby się nie rozchodziły.

Wszystko piszę ręcznie, nie używam żadnego programu i trochę, ups bardzo dużo
        brakuje mi wiedzy na ten temat.

A te "Różne rzeczy" też przed chwilą zauważyłam - obiecuję, popracuję nad tym :-
        )
        • mtq Re: Obiektywnie o str www 11.08.05, 18:43
          Hmm, to te zdjęcia tak miały być? Mogą być porozrzucane, ale z głową i bez zachodzenia na tekst albo
          wchodzenia pod tekst :-)
          • pan_czlowiek Re: Obiektywnie o str www 11.08.05, 19:23
            pewnie mialy byc porozrzucane, ale nie zachodzace na tekst. a ty uzywasz jakiejs
            bardzo bardzo starej i zapomnianej przegladarki i zachodzi ci na tekst :)
            • szczurek1983 Re: Obiektywnie o str www 11.08.05, 19:39
              Nie sprawdzałem pod IE ale pod ff mozilla i opera nie zachodza na tekst.
              Dobrze ze linki sie nie powiekszaja po najechaniu i gdybys sie jeszcze pozbyla
              tego sktyptu ktory podmienia kolor w komorce tabeli i zamist tego podmieniała
              kolor atrybutem background-color: dla lików mój procesor byłby Ci wdzięczny.
              Pozostał problem zdjęcia w topie które schodzi wiersz niżej.
              W dziale "mój synek" po najechaniu na zdjęcie pokazuje się obramowanie, nie wiem
              czy było to celowe ale wygląda nienajlepiej.
              Pojawia mi się rączka więc widać że to link.
              Strona idzie we właściwym kierunku, tak trzymaj :)))
              • katarzyna_1979 Re: Obiektywnie o str www 12.08.05, 12:57
                ""..........W dziale "mój synek" po najechaniu na zdjęcie pokazuje się
                obramowanie, nie wiem
                czy było to celowe ale wygląda nienajlepiej.
                Pojawia mi się rączka więc widać że to link.........""

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale zdjęcia powiększają się, dlatego pojawia się
                rączka. Tzn. mam wstawić border="0" i wtedy zniknie obramowanie??

Co do zdjęcia schodzącego niżej - dam radę w niedalekiej przyszłości

a skrypty też da się wymienić
            • mtq Re: Obiektywnie o str www 11.08.05, 21:24
              Panie Człowieku, Safari nie jest bardzo bardzo starą i zapomnianą przeglądarką :-)
              To browser firmy Apple, który przychodzi wraz z systemem i większość userów Mac OS X z tego
              korzysta :-)
              • szczurek1983 Re: Obiektywnie o str www 11.08.05, 21:55
                No niestety większość webmasterów nie ma możliwości sprawdzania swojej pracy na
                innych komputerach niż PC a często pisanie zgodnie ze standartem nie wystarcza :(
                • katarzyna_1979 Pomocy 12.08.05, 14:51
                  Zniknęły mi z serwera wszystkie foldery, w których miałam mnóstwo rzeczy.
                  Dziwne jest to, że na stronach jest to co było!!!!!!!!!!!!!

Co mam robić???????????????/
              • pan_czlowiek Re: Obiektywnie o str www 12.08.05, 19:28
                apple apple :) a co, nie pasuje cos w windowsie? ;)
                • mtq Re: Obiektywnie o str www 13.08.05, 14:06
                  A coś pasuje?? :-)
    • szczurek1983 Re: Obiektywnie o str www 12.08.05, 16:13
      No ale chyba masz kopię zapasową u siebie na dysku. Co do wyświetlania się
      strony to jeśli nie ma nic na serwerze to może Ci się wyświetla zawartość
      off-line czyli to co zapamniętała sobie Twoja przeglądarka. Jeśli rzeczywiście
      zginęło Ci wszystko z serwera to najlepiej wrzuć to od nowa. Jeśli nie masz kopi
      zapasowej, możesz napisać do admina ale szczrze wątpię żeby Ci interia odpowidziała.
      A może był tylko problem z pokazanie zawartości ftp ale wszystko jest ok.
      • katarzyna_1979 Re: Obiektywnie o str www 12.08.05, 16:26
        i dzięki Bogu był to przejściowy problem, już wszystko jest. Chcąc przenieść -
        zrobić kopie zapasową na moim dysku twardym potrzebuję jakiegoś programu??
        Jeżeli nie, to w jaki sposób to zrobić??

A jak wyglądają poprawka na stronie. Z tych zdjęć na górze zdrobiłam jedno,
        które na dodatek zajmuje mniej miejsca niż wszystkie razem :-)

Ale masz u mnie ogromne piwo :-) Dzięki
    • szczurek1983 Re: Obiektywnie o str www 12.08.05, 18:02
      Zdjęcie na górze jest ok, co myślisz o tym żeby linki były niższe? Moim zdaniem
      lepiej będą wyglądać. Nadal czepiać się będę tej zmiany tła w komórce przy menu.
      To powinno być tło linków. Tekst na linkach moim zdaniem możesz boldem zrobić.
      Mam jeszcze propozyję aby tło strony właściwej różniło się nieco odcieniem od
      tła zewnętrznego.
      Co do programu to nie potrzebujesz zadnego. Chodzi o to że pliki które są na
      serwerze były najpierw u Ciebie na komputerze. No więc niech tam nadal zostaną w
      jednym katalogu. I jeśli coś się stanie z tymi na serwerze to ponownie je
      wyślesz i po zawodach.
      A jeśli wyrzuciłaś te pliki z komputera to ściągnij te z serwera (czyli skopiuj)
      umieść je w jednym katalogu i tyle. Możesz też ten katalog spakować do formatu
      rar czy zip żeby mniej miejsca zajmował. No ale z teo co wiem to modyfikujesz
      cały czas stronę więc niech będzie w folderze zwykłym.
      • katarzyna_1979 Re: Obiektywnie o str www 13.08.05, 14:44
        Stronę zaczęłam pisać od razu na serwerze, jedynie zdjęcia mam (też) u siebie
        na komputerze.

Co znaczy: linki niższe??

Tło w komórkach też zmienię, ale potrzebuję trochę czasu :-)Pisanie, dziecko,
        dom, mąż - coś kosztem czegoś :-)

I jak strona wygląda teraz?? :-)
    • szczurek1983 Re: Obiektywnie o str www 12.08.05, 18:09
      I jeszcze jedno, napisy w stylu "strona w trakcie tworzenia" denerwują,
      przeważnie widać że storna jest rozbudowywana i nie trzeba o tym dodatkowo
      informować.
    • pan_czlowiek Re: Obiektywnie o str www 12.08.05, 19:27
      a ja bym jeszcze zmienil czcionke na calej stronie na arial lub verdana.
      zobaczysz, ze jest duza roznica.
    • pan_czlowiek Re: Obiektywnie o str www 14.08.05, 13:33
      i jeszcze w dzialach moj synek, moj maz i moi rodzice zdjecia nie otwieraja sie
      w nowym oknie, a zamiast nich widac zrodlo strony. a w menu z tym tlem to jest
      tak, ze to sa przyciski i one sie podswietlaja i nie trzeba klikac w napis,
      tylko mozna obok, a to nie powinno tak byc moim zdaniem, to powinna byc zwykla
      tabelka. i jeszcze na stronie glownej niektore informacje (np o aktualizacji)
      napisane sa bardzo mala i prawie nieczytelna czcionka i to times new roman. ale
      jest teraz duzo lepiej, niz bylo.
      • katarzyna_1979 Re: Obiektywnie o str www 17.08.05, 15:25
        pan_czlowiek napisał:

> i jeszcze w dzialach moj synek, moj maz i moi rodzice zdjecia nie otwieraja
        sie
        > w nowym oknie, a zamiast nich widac zrodlo strony.

A teraz jak, powiększają się zdjęcia????????????
    • szczurek1983 Re: Obiektywnie o str www 18.08.05, 12:20
      Zdjęcia się ładują ale tam gdzie można przejść do galerii jest tło takie jak na
      zewnątrz a chyba nie o to chodziło...
      • katarzyna_1979 Re: Obiektywnie o str www 18.08.05, 20:55
        O to chodziło, no ale skoro .....
        • szczurek1983 Re: Obiektywnie o str www 19.08.05, 16:29
          Skoro o to chodziło to ok. O gustach dyskutować nie będziemy
          • katarzyna_1979 Re: Obiektywnie o str www 20.08.05, 23:39
            OK, zmieniłam swój gust :-)

• szczurek1983 Re: Obiektywnie o str www 21.08.05, 11:30
      W działach moi rodzice, moj synek, moj maz masz poza zdjeciami opisy. Nie
      myslalas o tym zeby w dziale o sobie tez wprowadzic troche tresci? Rozumiem ze
      Twoje zdjecia sa wystarczajaca ozdoba dzialu, ale moze kilka zdan by sie przydalo...
      • pan_czlowiek Re: Obiektywnie o str www 21.08.05, 14:03
        Zgadzam sie, na stronie glownej przeciez, obok opisu dzialu O mnie, mozemy
        przeczytac: Kilka słów o tym co robię!
        • katarzyna_1979 Re: Obiektywnie o str www 23.08.05, 10:09
          Pewnie, że myslałam o jakiejś treści, ale uwierzcie mi - to bardzo, ale to
          bardzo trudne. Cały czas o tym myślę i mam 1000 pomysłów, które wydają mi się
          do d....

Jak był tekst: Strona w trakcie tworzenia - nikt nie zwracał uwagi na to :-).
          Chyba do tego wrócę :-)

A jeszcze jedno: czy nie wydaje Wam się, że tekst w opisach jest za duży? Ja
          mam takie wrażenie. Co Wy na to? Zmieniłam czcionkę, a czy nie powinnam teraz
          zmienić z size 2 na size 1 ?
          • szczurek1983 Re: Obiektywnie o str www 25.08.05, 17:15
            To nie tak że nikt nie zwracał uwagi, było tyle innych rzeczy że nikt nie mówił
            o tym. A o samym napisie już Ci mówiłem to drażniące.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka