Dodaj do ulubionych

Age of Decadence

11.12.09, 16:08
Podczas dyskusji o 35-latkach i starych ramolach przypomniało mi się, że niezależne studio Iron Crown wciąż pracuje nad bardzo wymagającym erpegiem "Age of Decadence".

Przeglądając fora wiemy przede wszystkim, że twórcy osadzili grę w realiach postapokaliptycznych po upadku imperium (wzorowanego na Rzymie), gdzie kilka rodów (kast?) rywalizuje o wpływy. Istnieje magia i zapomniana technologia, którą powoli odkrywamy.

Jak podkreślają, bohater nie będzie "Wybrańcem" ratującym świat, lecz odpowiednikiem szarej eminencji, która w odpowiednim momencie szepnęła odpowiednie słówko właściwej osobie.

Według ich wizji choć to Brutus zabił Cezara, ktoś jednak musiał go do tego zmotywować. I gracz właśnie będzie takim geniuszem.

Sposobów rozgrywki ma być mnóstwo; grę będzie można przejść na wiele sposobów, również bez sięgania po broń.

Co tu dużo mówić: zapowiada się coś naprawdę wymagającego! Jedyny problem w tym, że autorzy wciąż nie wiedzą, kiedy skończą.

Czyżby to miałaby być najlepsza gra RPG od czasów Arcanum?
Obserwuj wątek
    • errabundi Re: Age of Decadence 11.12.09, 16:09
      Aha! Zapomniałem dodać linka do strony: www.irontowerstudio.com/index.htm

Na RPG Codex widziałem, że ktoś pracuje nad polską stroną, ale niestety nie potrafię tego odnaleźć.
      • bosman_plama Re: Age of Decadence 12.12.09, 11:09
        Oby nie była to kolejna gra, która ukaże się "na święty nigdy". Przyglądam się
        projektowi co jakiś czas i trzymam kciuki.
        • aihs Re: Age of Decadence 12.12.09, 13:43
          Oooo i wreszcie coś ciekawego, trzeba zacząć śledzić ten projekt.
    • Gość: mk Re: Age of Decadence IP: *.broker.com.pl 12.12.09, 13:50
      Mam ten (www.irontowerstudio.com/) adres w zakładkach od kilku lat... I
      od tych kilku lat za bardzo się chłopacy z miejsca nie ruszyli. Poza tym jakoś
      mnie to nie przekonuje. Świat ok, oryginalny, ale cała reszta tj. system walki,
      system rozwoju postaci a nawet wygląd tego menu na dole, czy podczas handlu
      wygląda dosłownie jak skopiowane z Fallouta.
      Fallout jest wielki, to oczywista oczywistość. Ale nie wierzę w jakikolwiek
      sukces gry której głównym (a właściwie jedynym) założeniem jest bycie kalką
      czegoś innego, tylko w zmienionym świecie. Rozumiem wzorowanie się, ale to już
      gruba przesada. Ludzie, trochę kreatywności!
      • Gość: Annor Re: Age of Decadence IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 15:44
        Coż... czasem kalka może być dobra. Oryginalnością tego tytułu ma być sposob
        przedstawiania a nie oryginalność walki czy handlu. Ostatnio gdzieś był
        poruszany ten temat - co sprawia że gra w dzisiejszych czasach uznaje się za
        świetną ? Klimat i fabuła. Jeśli dadzą radę to zbudować to "yupi!".
        Nie mniej... już tak jako taka moja prywatna dygresja. Wiem że chłopaki robią to
        za friko, "for gamers, by gamers" ale tak jak śledzę ich postępy do wątpię że
        ujrzę ten projekt. Jeden z drugim zajmą się życiem prywatnym, zrobią sobie
        przerwę, produkcja pojdzie na połkę... Jakkolwiek życzę im sukcesu smile
      • Gość: Hmm Re: Age of Decadence IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.09, 18:12
        Gra nie jest żadną kalką Fallouta jeśli chodzi o mechanikę. To, że interfejs jest nieco
        podobny, a system walki oparty na punktach akcji nie czyni danego tytułu klonem. Czy
        Arcanum za takowy uważamy? W grze nie zdobywa się nawet "poziomów", lecz
        otrzymuje punkty za wykonywanie zadań/walkę, które następnie wydaje na "ulepszanie"
        umiejętności. Same starcia przebiegają inaczej w zależności od rodzaju posiadanej
        broni, przykład z włócznią pozwalająca trzymać przeciwników na dystans.
        www.youtube.com/watch?v=dmQk-z-b8u4

Demko dające szansę zaznajomić się z systemem walki ma się ukazać jeszcze przed
        świętami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka