Dodaj do ulubionych

Splinter Cell: Conviction - tajny poradnik

01.05.10, 14:10
Splinter
Cell: Conviction
to wcale nie taka prosta gra, jakby się wydawało.
Dlatego my, weterani tajnych służb, którzy uratowali Amerykę przed zagładą X
razy, pomóżmy innym, bardziej początkującym graczom. Co Wy na to? Na początek
moje 5 rad:

1. Ceń swój cień - Kiedy jesteś w cieniu, a obraz gry zmienił się w
czarno-biały, wykorzystaj to. Nie udawaj Rambo, nie wyskakuj na oświetloną
przestrzeń, tylko trzymaj się cienia i po cichu likwiduj wrogów. Tutaj otwarta
walka z przeciwnikami nie popłaca.

2. Likwiduj jednym strzałem - Niby banał, ale jak się zdążyłem
przekonać, jeśli spartaczymy robotę, możemy mieć kłopoty. Jeśli nie uda nam
się trafić w głowę za pierwszym razem, zostaniemy zapewne wykryci i ze
skradania nici. Dlatego upewnij się zawsze, że celujesz dobrze, a jeśli wróg
ma hełm, to wybierz do likwidacji karabinek z tłumikiem, którego seria 3
pocisków powinna załatwić sprawę.

3. Ulepszaj i wyciszaj broń - Wypełniając wyzwania dostaniesz punkty,
za które możesz ulepszyć broń. Nie bądź sknerą i rób to, a wśród swojego
arsenału wyszukuj te bronie, które mają lub mogą mieć tłumik - karabiny i
pistolety bez niego skazują cię na otwartą wymianę ognia.

4. Kiedy możesz, zabijaj wręcz - Dzięki temu zyskasz możliwość
eliminacji, a wraz z nią np. zlikwidowanie za jednym zamachem połowy wrogiego
patrolu. Warto z tego korzystać.

5. Obserwuj otoczenie - Może gdzieś koło wrogów jest beczka? Albo nad
nimi wisi żyrandol? Jeśli tak, wykorzystaj to - niech beczki wybuchną, a
żyrandol spadnie. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się wrogów, ale także
wprowadzisz zamieszanie wśród pozostałych.

A jakie są Wasze porady? A może macie pytania? Jakaś misja za trudna,
gdzieś utknęliście? Dajcie znać, a postaramy się pomóc.

Aha, ktoś chętny do coopa?
Obserwuj wątek
    • j_uk_dev Re: Splinter Cell: Conviction - tajny poradnik 01.05.10, 16:17
      Do pierwszej porady powinieneś jeszcze dodać, by likwidować oświetlenie, to
      bardzo pomaga. Są co prawda później lampy chemiczne i ich nie można się pozbyć,
      ale wszelkie żarówki, reflektory samochodów itp. na pewno powinny zostać
      zlikwidowane. Może się zdarzyć ( ha, na pewno się zdarzy wink ), że będzie trzeba
      wracać przez już odwiedzone lokacje i zlikwidowane oświetlenie wcześniej może
      uratować Fisherowi tyłek.

Druga porada niestety na nic się zda w późniejszych etapach, gdy wrogowie mają
      kaski. Wtedy trzeba albo szybko strzelić dwa razy w głowę ( co trudne nie jest,
      ale niewiele potrzeba, by jednak "rozbudzić" przeciwnika i by zaczął się sajgon
      ), albo wykorzystać "Execution" wink Akurat sprawa z headshotami jest trochę
      irytująca. Dodatkowo przeciwnicy mają sokoli wzrok i dostrzegają z łatwością
      strzelający pistolet ( czasami naprawdę nie wiem jak ). Jeśli raz nie da się
      strzelić headshota można się chwilowo wstrzymać i poczekać, aż przeciwnicy się
      uspokoją ( perwszy nieudany strzał nie spowoduje raczej alarmu ), muzyka zdradza
      aktualny stan przeciwników ( podejrzliwi, zaalarmowani itp. ) to warto się
      wsłuchać.

Od siebie jeszcze dodam, że kiedy można, to trzeba się zastanowić czy trzeba na
      pewno walczyć. Nie jest problemem zwabienie wrogów w jakieś miejsce, czy
      spowodowanie, by się na chwilę odwrócili wszyscy ( alarmy samochodów, remote
      mine, strzelenie w jakiś obiekt ), czasami ilość wrogów i otoczenie nie pozwolą
      na łatwe rozprawienie się z wrogiem i może być sensowniej przemknąć się niż
      walczyć ( szczególnie ostatnie poziomy ). Grając na "realistic", to może być
      często jedyna opłacalna metoda.

Inteligencja wrogów nie jest najwyższych lotów, ale jedno jest pewne - nie
      strzelają do swoich i warto czasami wziąć zakładnika, gdy szybko zbliża się
      wielu przeciwników. To zresztą oczywiste, ale z zakładnikiem warto zamiast
      strzelać, to po prostu bezpiecznie usunąć się do cienia trzymając go jako tarczę
      ( no można i strzelać odsuwając się ), a potem rzucić/zabić go i nogi za pas w
      bezpieczne miejsce wink Akurt to kilka razy zdarzyło mi się zastosować smile

No i własnie na koniec dodam - grać na "realistic", "SC:Conviction" jest grą
      łatwą i często da się wykorzystać technikę "na Rambo" na niższych poziomach
      trudności. W przypadku najwyższego poziomu trudności czasami trzeba nieco
      pogłówkować, by wyjść cało z opresji no i warto mieć  plan A, który zadziała, bo
      plan B ( na Rambo ) zapewne zawiedzie w 2-3 sekundy wink Jest nie tyle trudniej co
      inaczej i jeśli ktoś chce, by gra raczej zmusiła go do skradankowego stylu gry,
      to ten poziom trudności jest koniecznością wink
    • triki_13 Re: Splinter Cell: Conviction - tajny poradnik 01.05.10, 20:23
      Czasami w opresji (wykryciu) warto użyć flescha lub EMP żeby móc uciec/schować
      się przed wrogiem
    • boomer90 Re: Splinter Cell: Conviction - tajny poradnik 04.05.10, 19:01
      KRYJ SIĘ, ZABIJAJ, KORZYSTAJ Z OTOCZENIA !!!

1.KRYJ SIĘ
      Gdy macie okazję warto ukryć się w jakimś ciemnym miejscu. Wiele przeciwników nie
      zobaczy was. Lecz ma to również swoje wady. Wrogowie z latarkami są bardzo ostrożni i
      czasem zaglądają w ciemne kąty ( prawie zawsze ).

2.Zabijaj
      Widzisz przeciwnika stojącego plecami do ciebie. Podejdź i zabij go wręcz po co
      marnować cenne naboje na takiego gostka. Nie dość, że dostaniesz możliwość eliminacji
      wrogów to jeszcze punkt za zabicie wroga w wręcz. Zabijaj również osoby które są same
      w pewnych miejscach ( najlepiej ciemnych ). Wtedy zawsze celuj w głowę.

3.Korzystaj z otoczenia
      W grze Splinter Cell : Conviction trzeba umieć posłużyć się otoczeniem, które nas
      otacza. Niszczmy lampy, wyłączajmy światła, otwierajmy drzwi. Przecież zawsze to ułatwi
      nam ciche zniknięcie wrogom. Przykładem jest sam się z tym spotkałem. Uciekam
      czterem wrogom i już myślę " Wyjście o matko dzięki BOGU !!!" a tu nagle pach !!!
      scianaDRZWI ZAMKNIĘTE WROGOWIE Z KARABINAMI SZTURMOWYMI
      PODZIURAWILI MNIE.

Dlatego jeśli możecie zawsze róbcie tak jak wam napisałem!!!smirk

PS. Jestem chętny do COOP d_pawel zaproś mnie obojętnie kiedy mój nick to
      sabotaz1122. Tylko ty zaproś mnie od gry i proszę o opowieść !!!smirk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka