Dodaj do ulubionych

Świetna strona we FLASHu. jak to zrobić?

16.06.08, 10:23
Witam.
Przeglądając internet co i raz natrafiam na strony zrobione we flashu który
przeżywa ostatnio swój renesans i wypiera standardowy układ. z moich
obserwacji doszedłem do wniosków że ów zmianę mogę nazwać postępem ponieważ:
-flash jest szybszy
-wszystko zostanie wyświetlone dopiero jak się wczyta całość więc nie ma
takich kwiatków że na skutek rwanego łączą połowa obrazków brakuje, backround
się wykrzaczył itp
-flash jest znacznie bardziej "user friendly", nie trzeba w tym siedzieć X
czasu ani mieć stopnia naukowego by nauczyć sie działać we flashu

Tego jest więcej ale te 3 uważam za najważniejsze. Najlepszy efekt tego widać
na przykładzie www.webxxl.pl/ którą to wezmę na warsztat.
Jest to stronka reklamowa bodajże PrincePolo wykonana z niezwykłym pietyzmem.
Sam we flashu uczę się dopiero i uciesze sie gdy do tematu zajrzą (i
wypowiedzą sie w nim) osoby o większym poziomie wiedzy niż mój. Stronka jest
niezwykle dynamiczna, wszędzie pełno trigerów i buttomów a wszystko jest
animowane. I to właśnie tą animacją jestem zafascynowany. Większość materiałów
graficznych można spokojnie zrobić w photoshopie czy to od podstaw czy też
przez obróbkę materiałów zdjęciowych ale takiej płynnej animacji, choć wiem że
jestem żółtodziób, nie udało mi sie do tej pory stworzyć. Nawet banalne
"doczytywanie" dalszego materiału jest tutaj nie jako typowe "loading" czy po
prostu obracające sie kółeczko w firefoxie ale również ma swoją animacje i
scenariusz. Nie ma żadnych zgrzytów, żadnych braków czy niedociągnięć. A moje
pytanie: jak osiągnąć taki efekt? Wiadomo że strona jest komercyjna więc
zrobiona profesjonalnie ale uważam że przy odrobinie podpowiedzi i nauki moge
w domowym zaciszu osiągnąć podobny efekt. Jeśli ktokolwiek ma dostęp do jakiś
zew. odnośników, lub sam ma jakieś rady, lub po prostu chciałbym podzielić sie
opiniami o w/w stronie czy flashu w ogóle - serdecznie zapraszam.
Obserwuj wątek
    • hrabia.mileyski Re: Świetna strona we FLASHu. jak to zrobić? 16.06.08, 13:08
      Coraz częściej spotykam się z opinią, że te "bajerowskie", pełne ruchu, animacji
      i wszelkich efektów strony swoje najlepsze czasy mają już za sobą. Tak twierdzą
      niektórzy spece i w gruncie rzeczy ja się z nimi zgadzam. Ludzie (choć rzecz
      jasna nie wszyscy, a pewnie i mniejszość) cenią sobie coraz bardziej elegancję i
      wyważenie. Latające obrazki zaczynaja być coraz bardziej irytujące, wcale nie
      pomagają i nie uatrakcyjniają oglądanie stron internetowych.
      Zauważ, że dbające o swój prestiż i pozycję podmioty odchodzą od tego
      szaleństwa, dbają o swój wizerunek, ale metodami bardziej wysublimowanymi.
      To nie jest tak, że flash przeżywa swój "renesans", jak piszesz. Obserwuję
      raczej lekki odwrót. Rzecz jasna nie w środowiskach pasjonatów, którzy nie
      patrząc na artystyczne "walory" swych produkcji, brną nie wiadomo gdzie, bo tak
      jest "trendy".
      • joolanta Re: Świetna strona we FLASHu. jak to zrobić? 16.06.08, 14:06
        podzielam zdanie hrabiego :-)
    • inspektorowca Re: Świetna strona we FLASHu. jak to zrobić? 16.06.08, 15:43
      Ależ przecież równowaga między formą a treścią to sprawa stricte autora :)
      przykład www.konkurshitachi.pl/ w.g bardzo elegancka strona i co ważne,
      przejrzysta. A nie ma tego niemiłego efektu "wczytywania" buttonów, żaden
      element nie ucieka. Ponad tym sam flash wiem że jest niezwykle elastyczny, tzn
      że zakres jego zastosowań jest bardzo szeroki. Ludzie tworzą na nim gry,
      animacje, strony internetowe, prezentacje ect. A wszystko zgrane (jeśli autor
      zadbał o to) w jeden zgrabny pliczek. No powiedzcie że to nie jest wygodne?
      • hrabia.mileyski Re: Świetna strona we FLASHu. jak to zrobić? 16.06.08, 16:28
        Ciebie zachwyciła strona, która służy reklamie. Świat reklamy rządzi się swoimi
        regułami. Reklama ma rzucać się do oczu, przygniatać efektami, niektórzy
        twierdzą, że celem takiej a nie innej formy jest działanie podprogowe, by na
        zasadzie rzucających się w oczy skojarzeń klient wybrał bez pudła oferowany
        produkt. Szybkość działania i zaskakujące, bijące po oczach (i mózgu) efekty to
        forma i reguła reklam. Tak przynajmniej uważają ich twórcy. Co do stron
        internetowych innych, niż reklamowe, w zasadzie wypowiedziałem się poprzednio.
        Piszesz:"> Ależ przecież równowaga między formą a treścią to sprawa stricte
        autora :)".
        Pomijając niezbyt fortunne użycie słowa "stricte", które w tym przypadku
        należałoby chyba rozumieć jako "ściśle należy definiować byt, mający nazwę
        >autor< i podporządkować mu jeden jedyny argument wynikający z definicji" to
        pomijasz najważniejszy w tej sprawie podmiot: odbiorcę. Autor (ogólnie, nie
        stricte) powinien mieć na uwadze głównie sposób odbioru, który byłby adekwatnym
        do zaproponowanych treści. Jesli robisz reklamy, to wal po oczach (chociaz ja
        się z tym nie zgadzam - to mnie nie przekonuje), jesli zaś Twoja strona ma
        informować, zachęcić do obejrzenia jakiejś wystawy, kupna czegoś, to nie możesz
        wszystkich tematów wsadzić do jednego wora, a tym bardziej nie możesz traktować
        ludzi (przeciez nie wiesz, kto cię odwiedza) jak dzieci.
        Z reguły tam, gdzie o coś chodzi to regułą jest, że gościa traktuje się
        elegancko i z należną mu atencją - klient lubi być szanowany, lubi tez, jeśli to
        na nim skupia się uwaga. Inaczej to wygląda, gdy autor strony z każdego banera
        krzyczy :"zobacz, jaki jestem wspaniały!". Ktoś, kto zechce zostać dłużej raczej
        skupi się na formie, rzadziej na treści.
        Dlatego też,zauważ, reklamy nie oferują zbyt wiele treści (co by to dopiero
        było, gdyby w niektórych przypadkach ludzie ją poznali!), ale skupiają się na
        formie i obracaniu wśród oczywistych sloganów przedmiotu reklamy we wszelkich
        możliwych kierunkach i obrazach. To oczywiste, że przekaz ma być jak
        najłatwiejszy i najprzyjemniej odbierany - od tego zależy powodzenie
        przedsięwzięcia.
        Dlaczego tak dużo o tym piszę - po prostu obawiam się (choć to mnie nie dręczy),
        że różne kierunki zlały ci się w jeden i nie wychwytujesz mniej lub bardziej
        subtelnych różnic sposobu przekazu w zalezności od celu. Ot, kilka uwag.
        • bercik38 Re: Świetna strona we FLASHu. jak to zrobić? 17.06.08, 07:34
          Dla mnie flash może nie istnieć, nie oglądam stron zrobionych we flashu.
          Wkurzają mnie już podczas ładowania i odpuszczam sobie dalszy ciąg.
          • inspektorowca Re: Świetna strona we FLASHu. jak to zrobić? 17.06.08, 15:15
            ojej spokojnie O.o bardzo dziękuje za opinie i cenne, profesjonalne informacje
            (szczególnie hrabiemu :) ) ale czemu flash wzbudza aż taką antypatie? :( nie
            rozumiem ciągle.
            • bercik38 Re: Świetna strona we FLASHu. jak to zrobić? 18.06.08, 07:46
              Bo na słabszych maszynach długo się ładuje, bo za bardzo mruga i miga, bo
              przypomina reklamy i zazwyczaj nimi jest, bo wymaga jakiegoś flash playera itd.,
              itp.
              • inspektorowca Re: Świetna strona we FLASHu. jak to zrobić? 19.06.08, 12:59
                No tu przyznaje że flash potrafi sie długo ładować. Ale strony potrafią jeszcze
                dłużej albo wcale że trzeba raz po raz odświerzać żeby wszystkie elementy sie
                wczytały.
                natomiast drugiego argumentu nie rozumiem. o reklamach. a że wymaga flesh
                playera, no cóż to tak jakby narzekać że oglądanie filmów wymaga kodeków, net
                przeglądarki a komputer systemu operacyjnego...
                przykład innej strony we fleshu:
                www.marthacolby.com/wouldiscareyou.html
                flash? flash! a prawdziwe dzieło odznaczone paroma nagrodami, oglądane ponad
                100k razy mimo że już wiekowe. i za nic z świecie nie można nazwać tego reklamą
                jako że jest autorskie i artystyczne.
                • projekt.silvia Re: Świetna strona we FLASHu. jak to zrobić? 19.06.08, 17:42
                  temat rzeka.
                  moim skromnym zdaniem robienie stron tylko i wyłącznie w technologii Flash mija
                  sie kompletnie z celem. strona jest nie czytelna, długo sie ładuje co powoduje
                  wzrost ciśnienia tętniczego u części przeglądających nasza stronkę, część zamyka
                  ja zanim ta w ogóle sie "załaduje".
                  Z 2 strony strona w html'u z dużą ilością grafiki jest zbyt "ciężka" (jak wiemy
                  Flash to grafika wektorowa), i masa zdjęć skutecznie ja spowalnia.

co do strony www.webxxl.pl jak dla mnie jest
                  ona zbyt przeładowana animacja, przez co staje sie nieczytelna, ale jak wiadomo
                  służy ona reklamie, a tak jak ktoś wcześniej raczył zauważyć stosowane obecnie
                  techniki reklamowe przeładowane są niepotrzebnymi "duperelkami" (wg mnie jest to
                  zbyteczne).

strona www.konkurshitachi.pl: pomysl
                  ciekawy, wykonanie juz troche mniej. Dopasowanie koloru czcionki (menu) do
                  ciemnego tła nie jest zbyt szczesliwe, przez co mialem problem z nawigacja.

Na podsumowianie: strony w samym flashu - NIE, htl'u - czemu nie. Zdecytowanie
                  polecam laczenie obu technik. Przykladowo: intro we flashu a nastepnie
                  przechodzimy do strony glownej opartej na polaczeniu flasha i htmla.

pozdrawiam serdecznie
                • bercik38 Re: Świetna strona we FLASHu. jak to zrobić? 19.06.08, 18:29
                  inspektorowca napisał:

> No tu przyznaje że flash potrafi sie długo ładować. Ale strony potrafią jeszcze
                  > dłużej albo wcale że trzeba raz po raz odświerzać żeby wszystkie elementy sie
                  > wczytały.
                  > natomiast drugiego argumentu nie rozumiem. o reklamach. a że wymaga flesh
                  > playera, no cóż to tak jakby narzekać że oglądanie filmów wymaga kodeków, net
                  > przeglądarki a komputer systemu operacyjnego...
                  > przykład innej strony we fleshu:
                  > www.marthacolby.com/wouldiscareyou.html
                  > flash? flash! a prawdziwe dzieło odznaczone paroma nagrodami, oglądane ponad
                  > 100k razy mimo że już wiekowe. i za nic z świecie nie można nazwać tego reklamą
                  > jako że jest autorskie i artystyczne.

No cóż ładowała się 1,5 minuty a potem już nic nie było tylko jakiś nic nie
                  mówiący obrazek, więc nie wiem czym tu się zachwycać.
            • camel_3d Re: Świetna strona we FLASHu. jak to zrobić? 19.06.08, 18:40
              > ale czemu flash wzbudza aż taką antypatie? :( nie
              > rozumiem ciągle.

no bo to jest tak jak z czytaniem gazety. wchodzac na jakas strne szukasz
              konkretnych infiormacji, a nie latajacych i migajacych bajerow. Gdyby w gazcie,
              ktora aktualnie czytasz ciagle cos ci mrykalo..lub latalo to tez bys sie irytowal.:)

bajeranckie strny flashowe sa fajne..ale nie do wszytskiego si enadaja..a jau
              kompletnie nie nadaja sie jako strnony informacjyne.
    • camel_3d Re: Świetna strona we FLASHu. jak to zrobić? 19.06.08, 18:37

> -flash jest szybszy

wogole.. jest wizualnie fajniejszy..ale nie lepszy..

> -wszystko zostanie wyświetlone dopiero jak się wczyta całość więc nie ma
      > takich kwiatków że na skutek rwanego łączą połowa obrazków brakuje, backround
      > się wykrzaczył itp

tez nie do konca..na skutek braku playera lub na skutek wolnego lacza..masz kiche...

> -flash jest znacznie bardziej "user friendly", nie trzeba w tym siedzieć X
      czasu ani mieć stopnia naukowego by nauczyć sie działać we flashu

?? serio? a zeby dzialac w HTMLu i Javie to trzeba miec stopien naukowy??

> Tego jest więcej ale te 3 uważam za najważniejsze. Najlepszy efekt tego widać
      > na przykładzie www.webxxl.pl/ którą to wezmę na warsztat.

fajna strona..ale problem nie polaga na tym w czym jest wykonana tylko JAK jest
      wykonana...

>Stronka jest
      > niezwykle dynamiczna, wszędzie pełno trigerów i buttomów a wszystko jest
      > animowane.

i co z tego?
      a ja wole np strone _www.berlinonline.de/ bo nic mie nie mryga i nie
      lata:) i jest przejzysta i designersk na wysokim poziomie.

>I to właśnie tą animacją jestem zafascynowany. Większość materiałów
      > graficznych można spokojnie zrobić w photoshopie czy to od podstaw >czy też
      > przez obróbkę materiałów zdjęciowych

motzne..jak si ema pojecie o kompozycji barwach itzd..- to mozna nawet olowkiem
      na papierze, zeskanowac i tez bedzie czad:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka