Dodaj do ulubionych

Czy City Interactive slyszalo o kursach walut?

09.06.10, 23:11
Na glownej Steama reklamuje sie nasz nowy produkt eksportowy, prawie
niebudżetowy wink Sniper: Ghost Warrior: store.steampowered.com/app/34830/

Z ludzkiej nieposkromionej ciekawosci sprawdzilem jaka jest cena gry w 3
najpopularniejszych steamowych walutach i oto co mi wyszło:
US: 29,99$
EU: 29,99€
So far so good, przelicznik 1$=1€ ma się dobrze, w sumie jak euro bedzie tak
dalej lecieć na pysk, to faktycznie znak równości miedzy tymi walutami bedzie
zasadny wink Ale najlepsze zostawilem na koniec:
UK: 29,99 GPB

1$=1€ to klasyk, ale 1$=1GPB - tego jeszcze nie było. Przez Kryzysem wartość
jednego zdychająceg odolara dobijała chyba do prawie 2 funtów, obecnie wg
google 1$=1,45GBP.
To oznacza, że Anglicy sa jeszcze bardziej dymani przez City Interactive na
kursach walut niz Europejczycy (Amerykanie jak zawsze maja najlepiej, wywołali
kryzys, a teraz sa biedni wiec u nich musza byc najtansze gry, a Europa i
Anglia niech placi jak za zboże). Placacy w euro przeplacaja "tylko" 20% za
snajpera (a to tylko i wylacznie przez oslabiajace sie euro wzgledm dolara)
natomiast placacy w funtach przeplacaja aż o 45% (czyli o tyle o ile
przepłacali europejczycy zanim euro zaczelo sie oslabiac) - ciekawe co na to
j_uk_dev? Pewnie kupi gre w polsce za 60zl (czy ile tam bedzie kosztowac, nie
znam polskiej ceny)

Ciekaw jestem, czy dzialanie City jest celowe, czy po prostu ktoś bezmyślnie
zrobił kopiuj wklej i poszło w świat. Moze ktoś z wiekszym autorytetem moglby
ich o to zapytać? Ja spytalem na twitterze, ale zostalem zignorowany:
twitter.com/SimplexPL/status/15432707269
Obserwuj wątek
    • wincenty.okon Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 08:54
      Moim zdaniem wina leży po stronie steam, który nie uznaje narodowych walut.

A co do USA sie zgadzam, świat powinien się odciąć finansowo od nich i
      uniezależnić giełdy jak tylko się da.
      • e-e Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 09:31
        Jeśli dobrze pamiętam, to przedstawiciel Steam mówił, że ceny ustalają
        wydawcy/deweloperzy i oni się do tego nie mieszają.

Co do USA - powodzenia. Jak Saddam chciał sprzedawać ropę za inną walutę niż
        dolary, to pojechaliśmy razem ze Stanami zaprowadzać w Iraku pokój czołgami.
      • zycie_is_simple Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 09:36
        Trochę ciężko jest się odciąć od kraju, który jeździ sobie po całym świecie i
        działa pokojowo gdzie mu się podoba.
    • the_mister_a Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 09:44
      Przede wszytkim podstawowa sprawa. Bo robisz bląd składając to na CIty. City w kwestii cen nie ma wiele do powiedzenia. Na zachodzie gra jest wydawana przez kogoś innego bo przecież CI jest wydawcą tylko w Polsce. Ale nawet jakby wydawali grę w postaci pudełkowej na zachodzie to i tak nie mają wiele do powiedzenia w kwestii cen na Steamie. Steam sam sobie ustala ceny i ma wszsytkich gdzieś. Jak widać to gdzieś jest głęboko.
      • simplex Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 09:49
        > Przede wszytkim podstawowa sprawa. Bo robisz bląd składając to na CIty. City w
        > kwestii cen nie ma wiele do powiedzenia. Na zachodzie gra jest wydawana przez k
        > ogoś innego bo przecież CI jest wydawcą tylko w Polsce.
        >
        Aha, i pewnie dlatego ze City nie jest wydawcą za granicą, na stronie Steama jak
        byk stoi "Publisher: City Interactive".
        (wskazówka: publisher po angielsku znaczy wydawca).
        • the_mister_a O RLY? 10.06.10, 12:37
          Serio? a ja myslalem ze znaczy producent pubów.

TO że jest tam tak napisane nie znaczy ze CI ustala ceny i przeliczniki. Steam decyduje o tym i Steam jako usługodawca ustala ceny. Myślisz że taki pikuś jak CI ma w gestii decydowanie po jakiej cenie sprzedadza gre na Steamie łebki od Valve brytolom albo eurolandowi? Nie rozśmieszaj mnie.
          • simplex YA RLY! 10.06.10, 13:09
            Steam uparcie twierdzi, ze oni nic nie moga i ze cene ustala wydawca.
            Gdyby cene ustalal steam, to cena w funtach bylaby nizsza od ceny w euro, jak
            to ma miejsce w 90% przypadków cen gier na steam. Wiec to ty mnie nie rozśmieszaj.
    • froz . 10.06.10, 09:44
      Na Gamersgate jest po 20 funtów, nie 30:

www.gamersgate.co.uk/DD-SGW/sniper-ghost-warrior
      To raczej jakaś nowa taktyka Steama. Ciekawe, jaki podatek tym razem wink.
      • simplex Re: . 10.06.10, 09:56
        Chcialem sprawdzic czy jest, i po ile jest, jeśli jest, na direct2drive UK i US
        - niestety maja teraz jaki "maintenance".
        No i ciekawe jaka cena w polsce,
        • micz84 Re: . 10.06.10, 11:20
          simplex napisał:

> Chcialem sprawdzic czy jest, i po ile jest, jeśli jest, na direct2drive UK i US
          > - niestety maja teraz jaki "maintenance".
          > No i ciekawe jaka cena w polsce,

W Polsce wg ceneo między 70 a 80 zł. Pewnie w Empiku 80 do 90, w najgorszym wypadku max 99.
          • froz Re: . 10.06.10, 11:43
            Sugerowana detaliczna w Polsce (wersja na PC) to 79,99 zł. Wątpię, żeby ktoś
            sprzedawał drożej, a na pewno nie za 99. Wersja na xbox, o ile dobrze pamiętam,
            119 zł.
    • bleszczynski Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 09:56
      Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jeszcze wczoraj wieczorem preorder tej gry
      był na 10 miejscy bestsellerów Steama big_grin Czyż to nie piękne wink

Średniej ocen spodziewam się w okolicach 60%.
      • froz Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 10:09
        Czemu tak nisko? Najnowszy trailer całkiem fajnie wygląda. Swoją drogą, mogliby
        coś o nim napisać na GC.
        • bleszczynski Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 10:25
          froz napisał:

> Czemu tak nisko?

Bo jestem realistą? Nie wierze, że City może dobrą grę stworzyć, jeszcze
          przynajmniej nie teraz. A trailer wyglądał ok głównie dzięki grafice na Chrome
          Engine. Ci goście nie potrafią nawet dobrze wykorzystać starego silnika z Feara,
          a co dopiero taki nowoczesny silnik.

I szczerze - bardzo chciałbym się mylić i zobaczyć naprawdę porządną grę.
    • martrzyk Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 10:23
      Ja tam jestem za takim lokalnym przelicznikiem smile 29.99$ = 29.99 zl wink jestem za.. a nawet i
      przeciw..
    • zly_truten Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 10:27
      Ciekawe, na Amazonie gra kosztuje 17.99 z darmowa przesylka na terenie UK
      www.amazon.co.uk/Sniper-Ghost-Warrior-PC-DVD/dp/B0026OE3EM/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=videogames&qid=1276157942&sr=8-2
      Za jakis czas pewnie dadza weekendowa promocje na Snipera i ludzie sie rzuca tak
      jak teraz na Batmana: AA ktory jest przeceniony o 50% na 14.99£ a na Amazonie za
      wersje pudelkowa zaplacimy 14.75...
    • pierduwonie Dziwne rzeczy... 10.06.10, 10:27
      Te info to w ogóle jakaś masakra.

Jakim cudem wpadłeś na pomysł, że "Przez Kryzysem wartość
      jednego zdychająceg odolara dobijała chyba do prawie 2 funtów,"

A w dodatku zwalasz na google, że teraz 1$=1,45GBP.

Jeżeli by tak było to bardziej by sie opłacało kupić za funty bo w przeliczeniu wyszło by jakies 20 dolarów wink

1$ = 0,69GBP

Ta pomyłka czymi news troche bezsensownym wink Dziwi mnie tylko, że jakoś nikt tego nie zauważył. No ale po co komu matematyka - nawet na poziomie szkoły podstawowej wink
      • known2own Re: Dziwne rzeczy... 10.06.10, 11:12
        To dlatego, że 4/3 użytkowników ma problemy z ułamkami i ogólnie z dzieleniem ^^
        Ale swoja drogą dwa funty za zdychającego dolara to naprawdę zacna cena!
      • simplex Re: Dziwne rzeczy... 10.06.10, 11:30
        Po prostu na skutek pomyłki i pośpiechu zamieniłem miejscami symbole walut i
        wyszły bzdury. Bardzo dobrze, ze to zauwazyles i zwrociles uwage (i nawet nie
        byles przesadnie złośliwy wink.
        Dzieki.
      • froz Re: Dziwne rzeczy... 10.06.10, 11:41
        Come on, to chyba oczywiste. Nie chodzi o brak znajomości matematyki, widać na
        pierwszy rzut oka zwykłe przeoczenie - podmień sobie dolar z funtem i już kurs
        się zgadza.
    • simplex Macie racje, kajam się! 10.06.10, 11:28
      Oczywiscie powinno byc na odwrót - kiedys jeden funt byl wart prawie dwa
      dolary, teraz jest wart ok 1,46 dolara, wg google.
      Na swoje usprawiedliwienie mam to, ze jestem rocznikiem ktory nie mial
      obowiazkowej matmy na maturze.
    • pierduwonie :) 10.06.10, 12:56
      Błędy zdarzają się każdemu. Mam nadzieję, że nie byłem jednak zbyt złośliwy wink Gdyby sprawa polegała tylko na zamianie miejscami wartości liczbowej funta i dolara to bym nawet nic nie pisał ale rozbawiło mnie zdanie:

"Przez Kryzysem wartość jednego zdychająceg odolara dobijała chyba do prawie 2 funtów"

Nie miałem na celu być złośliwym wink

Pozdrawiam!
      • simplex Re: :) 10.06.10, 13:10
        Post YA RLY! mial byc odpowiedzia na post the_mister_a

Faktycznie, zdanie wskazuje na to ze nei byl to zwykly czeski blad. Po prostu mi
        sie pomylo i zamienilem sobie waluty miejscami- chodzilo mi o to, ze funt jest
        duzo mocniejszy od dolara, a wyszlo na odwrót. Dzieki za czujnosc. Ja tez zwykle
        wylapuje i czepiam sie tego typu błędów na internetach smile
    • simplex YA RLY! 10.06.10, 13:08
      Steam uparcie twierdzi, ze oni nic nie moga i ze cene ustala wydawca.
      Gdyby cene ustalal steam, to cena w funtach bylaby nizsza od ceny w euro, jak
      to ma miejsce w 90% przypadków cen gier na steam. Wiec to ty mnie nie rozśmieszaj.
    • j_uk_dev Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 13:43
      Czuję się wywołany do tablicy. Ceny, które podajesz to RRP. W UK nikt nie
      sprzedaje po RRP, bo konkurencja jest na tyle duża, że byłoby to zabójstwo dla
      sprzedaży. Dlatego jak już ktoś zauważył, Amazon sprzedaje preorder taniej o
      10GBP, natomiast w Game.co.uk RRP wynosi 24,99 w wersji PC i sprzedają po
      19.99GBP, natomiast wersja na X'a to zaledwie 29.99GBP ( przy RRP 34,99 ) .Piszę
      "zaledwie", bo nowości i preordery na konsole zaczynają się od 34GBP w górę, a
      coraz częściej cena 39.99GBP to norma. Więc jakby nie patrzeć - ta gra wychodzi
      tu tanio. A czy opłaca mi się kupować w Polsce? Zupełnie nie. Jest może i
      taniej, ale zadawałbyś sobie trud zamówienia i czekania na grę z innego kraju,
      gdyby różnica w cenie wynosiła jakieś 9zł ( co pewnie musiałbym wpakować i tak w
      koszt przesyłki )? Te ~9GBP różnicy między ceną w dolarach, a ceną w funtach, to
      naprawdę z mojego punktu widzenia kwota niewielka, bo w walucie, w której i tak
      zarabiam. Dla porównania piątkowe popracowe wypady na piwo kosztują mnie kilka
      razy więcej devil
      • simplex Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 16:26
        "W UK nikt nie sprzedaje po RRP, bo konkurencja jest na tyle duża, że byłoby to
        zabójstwo dla sprzedaży"

Najwieksza na swiecie platforma sprzedaży cyfrowej to "nikt"?

W 100% zgadzam sie z Tobą, że ta cena RPP/na Steamie to zabójstwo dla sprzedaży
        i tylko zastanawia mnie czemu Steam/City Interactive [niepotrzebne skreślić]
        strzela sobie w stopę tą ceną. Może tam ktoś naprawdę bezmyślne skopypastował i
        w ten sposob de facto zabił sprzedaż tej gry na steam. Fajnie by było jakby ktoś
        się z City Interactive skontaktował i ich o to spytał. Moze dzieki nam unikną
        wpadki wink (idealista ze mnie wink )
        • j_uk_dev Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 19:13
          Może wychodzą z założenia, że ktoś leniwy po prostu kupi szybko grę od nich, a
          Steam w porównaniu z dużymi sieciami dystrybucji gier ( nawet Game.co.uk
          sprzedaje również wersje online ) to w UK tak trochę "nikt" wink Konkurencja jest
          ogromna i raczej ze Steam korzysta się jak nie ma innego wyjścia. Co ciekawe,
          często Game czy HMV sprzedają gry, które później i tak trzeba pobrać ze Steama,
          tylko że w Game wychodzi to gracza taniej wink Ja jestem "pudełkowcem", czy to na
          PC czy na konsole, więc jeśli nie muszę mieć do czynienia ze Steamem, to nie
          mam. W każdym razie ceny pudełkowych wersji moim zdaniem są ok jak na tutejsze
          warunki, a posiadacze X'a mogą się cieszyć, że jakaś nowość będzie sprzedawana
          poniżej 30GBP ( no.. zaledwie 1 pens, ale jak to wygląda! wink ).
    • marxuss Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 15:31
      ale to przeciez Steam, tam sie gry kupuje tylko jak sa promocje
      w sklepach Sniper stoi po 18-20 funtow wiec cena jak najbardziej normalna...
      • simplex Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 16:28
        No i fajnie ze normalna, za to kompletnie nienormalna jest cena na steamie i
        wlasnie o tym jest ten watek smile
        Kto wie, moze nawet zaimportuje gre z UK, zeby miec angielską wersję big_grin (choc
        pewnie bedzie sporo droża niż w Polsce).
        • j_uk_dev Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 10.06.10, 19:24
          Najprawdopodobniej będzie sytuacja jak z Wiedźminem wink W Polsce tani jak
          barszcz, w innych krajach cena taka jak "powinna być". W czasie premiery "The
          Witcher" chodził po 25GBP, co jest normalne dla premierowego tytułu PC.
          • simplex Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 11.06.10, 13:54
            Na tym mozna dobrze wyjsc w druga strone - taki np AvP 2010 robiony przez
            brytyjskie Rebellion w UK kosztowal przy premierze 17 funtów.
        • marxuss Re: Czy City Interactive slyszalo o kursach walut 11.06.10, 00:22
          za to tytul co najmniej mylacy smile

a z tym importem to nie zawsze tak jest, czesto ceny sa praktycznie takie same
          lub nizsze niz w PL o kilka zlotowek (dochodzi za to niestety koszt przesylki),
          za to polskie wersje niektorych gier sa tak wspaniale, ze lepiej jest miec wer.
          ang. (w przypadku kiedy w PL nie ma mozliwosci wyboru)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka