Dodaj do ulubionych

Multi dla n00bki

19.07.10, 18:15
Witam. Mam pewien problem z grami, do którego trochę wstydzę się przyznać.
Otóż gram dużo i od dawna, ale jakieś 10 lat temu całkowicie przestałam grać w
multi. Ostatnią grą, w którą grałam w multi był Quake II, a w większych
ilościach to Quake I, Wormsy 2 i Mortal Kombat Trilogy (czy to się w ogóle
liczy jako multi?).

W każdym razie postanowiłam, że spróbuję tę dziurę w moim doświadczeniu jako
graczki załatać. I stąd moje pytanie - jaką grę byście polecali jako właśnie
"multi dla początkujących"? Powinno to być coś na PC. W singlu gram w niemalże
wszystkie gatunki, może z wyjątkiem gier sportowych i symulatorów. Mój czas na
granie jest dość nieregularny, więc (tak sądzę) gry wymagające tworzenia
stałych zespołów raczej odpadają. Z tego też względu rozgrywka nie powinna też
być dłuższa niż 30 minut. Ponadto łatwo się zniechęcam, więc powinnam mieć
jakieś szanse na zwycięstwo albo chociaż satysfakcjonującą zabawę bez dwóch
lat uczenia się gry (Starcraft odpada tongue_out ).

Więc jak, macie jakieś propozycje?
Obserwuj wątek
    • szczqcz Re: Multi dla n00bki 19.07.10, 20:26
      Spróbuj Modern Warfare 2 i Bad Company 2. W MW2 nie grałem, ale raczej na pewno
      jest rajcująca i mało wymagająca (w sensie nauki). W BC2 pocinamy z narzeczoną
      od premiery i chociaż na początku było dosyć trudno (śmierć co kilka sekund
      etc.) to każde z nas po kilku godzinach złapało o co chodzi i się zakochaliśmy w
      grze. W MW2 raczej na bank nie potrzeba drużyny, w BC2 z drużyną znajomą gra się
      cudownie, ale z przypadkowymi ludźmi w squadzie też jest świetnie (tak gram
      teraz), czasami tylko zdarzają się wpadki.
      • szczqcz Re: Multi dla n00bki 19.07.10, 22:28
        Dodam jeszcze tylko, że ani ja, ani narzeczona, w ogóle nie graliśmy wczesniej w
        FPSy multiplayerowe.
    • nicolai0 Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 12:27
      Na wypróbowanie zdecydowanie polecam battlefield heroes:
      www.battlefieldheroes.com/
      Gierka odpalana w przeglądarce, zasadniczo darmowa (oparta na mikropłatnościach).

Nie ma długiego trenowania, klasycznych headshotów. Punkty zdobywa się już za
      samo trafianie w przeciwników, nie musi być nawet fraga.

Mi się gra w toto bardzo sympatycznie.
    • slawomir.serafin Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 13:14
      może Quake Live, skoro masz doświadczenie z Kwakiem?
    • whocareswho Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 14:21
      Polecam MW2, nawet na początku da się w to grać i mieć niezłe wyniki pomimo braku
      doświadczenia. To była moja pierwsza gra w multi i pomimo tego, że początki nigdzie nie
      są łatwe, to i tak mile ją wspominam (betę BC2 nieco gorzej, może dlatego tego na razie
      BC2 nie kupiłem). Teraz często gram tylko po 3-4 rozgrywki 10-minutowe, bo też krucho
      z czasem. Jak po tym grasz w takie darmowe Insurgency np. to widzisz różnicę, nawet z
      pewnym doświadczeniem w multi nowy i tak ma tu na początku przerąbane.
    • the_mister_a Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 14:22
      Polecam Battlefielda BC2. też mało grywałem w multi fpsy, a bc2 pokazało, że jednak nie jestem taki zły. Gra polebga nie tylko na zabijaniu wiec szybkiej rece i refleksie ale także na grze na supporcie. Zawsze można grać medykiem i wspierać kolegów, albo inżynierem i naprawiać ich pojazdy.
    • rdk_f Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 14:28
      Zdecydowanie spróbuj Modern Warfare 2 (i nie zwracaj uwagi jak gamecornerowi haterzy
      zaczną krzyczeć wink) Grupy dobierane są losowo, więc zawsze znajdziesz jakiegoś większego
      nooba, żeby kogoś ustrzelić smile
      Praktycznie od zawsze preferowałem singla, w multi grałem tylko w Quake`a w liceum, ale
      jak usiadłem do MW poszło raczej bezboleśnie, a nawet dosyć przyjemnie było...
    • ar1adna Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 14:40
      Jako że multi mnie nie interesowało, to nie mam własnych MW2 i BC2. Więc na
      początek chyba rzeczywiście spróbuję Quake Live i Battlefield Heroes jako opcje
      darmowe. No i czekam na ten klucz do bety World of Tanks, mam nadzieję, że się
      załapałam.
      • mariosgh1 Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 14:54
        BC2 nie polecam(chociaż grę uwielbiam) jak nie masz za dużo czasu. Poziom jest
        już dość wysoki i często widzę jak się nowi gracze na czatach frustrują, więc to
        chyba nie najlepsza opcja.
      • rdk_f Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 15:22
        A MW2 warto mieć też dla singla - krótki, ale zrywa kapelusz...
        • ar1adna Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 15:35
          Krótki - z tego względu MW2 nie warto kupować dla singla. Zrywa kapelusz -
          dlatego warto pożyczyć, co zresztą zrobiłam tongue_out
          • rdk_f Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 20:10
            A to sorry, cofam zarzuty big_grin
      • slawomir.serafin Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 16:15
        na pewno się załapałaś, a wysyłka pierwszej partii powinna ruszyć jakoś w tym
        momencie właśnie
    • arachnos83 Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 14:54
      jeśli nie chcesz się zniechęcać, to szukaj czegoś cooperative. Wczoraj
      udostępniono na steam za darmo świetną gierkę Alien Swarm. Zawsze to lepiej z
      ludźmi pozabijać kupę stworów. Szczególnie, że nic nie płacisz. Ewentualnie
      możesz poszukać Left 4 Dead (1 lub 2) i grać z 3 innymi osobami roznosząc masę
      zombiaków. Zabawa jest przednia.
      • arachnos83 Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 15:01
        i jeszcze jedno. Po pierwsze unikaj MW2 i BC2 jak OGNIA!!! Za MW2 wybulisz
        sporo, a jest to gra z technologią sieciową sprzed 15 lat. Bardzo wielu ludzi ma
        poważne problemy z łączeniem, a cziterzy to po prostu plaga, nie mówiąc już o
        lagach. Tak znajdą się tacy, którzy twierdzą, że nie ma lagów, ale nie licz na
        stabilne połączenie.BC2 jest grą świetną, ale jest bezlitosna dla początkujących
        i nie wybacza nawet najmniejszych błędów.
    • uba-buba Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 15:16
      Z czystym sumieniem moge polecic Ci Battlefield Heroes. Gra jest przesmieszna i
      bazuje na wrzuceniu graczy na serwer w zaleznosci od poziomu postaci (czyli
      majac niski grasz z ludzmi co dopiero zaczynaja w bfh, czyli nie beda cie
      zabijac co kroku jak to jest w innych grach - MW2, BC2)

Przedewszystkim gra bardzo relaksuje czego nie mozna powiedziec o innych tego
      typu, Dice (tworca gry) po prostu odwalilo kawal dobrej roboty, zrobili male
      arcydzielo dla "niedzielnych" graczy.
      • skie322 ja polecam... 20.07.10, 15:34
        Ja polecam Borderlands - taka erpego (bo nabijamy levele i rozwijamy postac)
        strzelanina (bo sprawnosc manualna tez istotna). Bardzo przyjemnie się
        strzela, zwlaszcza w grupie. Generalnie jest to co-op ale są też areny dla
        chętnych.
        Inna propozycja to SplinterCell Conviction. To tak na wyrost, bo wiem, ze jest
        co-op, ale jeszcze nie grałem, bo powoli przechodze singla (na realistycznym,
        zeby na dluzej starczylo)
        No i jeszcze Dawn of War 2, jesli lubisz te klimaty. Ja lubie, ale gram tam od
        czasu do czasu tylko w co-op.
        Te polecam Ci jako gracz, który też ogólnie ma lęki przed grą z ludzimi,
        próbowałem w BC2, ale nie mam stałych kumpli do grania, a zwykle trafiam na
        serwery gdzie mnie zjadają na śniadanie...
    • maciuch333 zależy czego szukasz 20.07.10, 15:16
      Jak chcesz fajnej i dynamicznej rozrywki to zdecydowanie MW2, gra w to pewnie wiecej
      osób niż w resztę fpsow razem wzietych. Jak wolisz sobie posiedzieć w krzakach, nie
      masz zbyt dobrego refleksu ale za to lubisz bezpiecznie sie czuć w czołgach i biegać bez
      końca po pustych mapach to zdecydowanie BC2! Do tego gracze, ktorzy graja w BC2
      są generalnie dużo słabsi więc dla nooba bedzie dużo fajniej... Proponuje zacząc od tej
      gry i po tygodniu jak Ci sie znudzi( mniej wiecej tyle to trwa maksymalnie) przejdz na
      MW2 razem z reszta świata.piwo
    • micz84 Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 15:30
      Ja polecam Team Fortress 2, orange box jest tani max 50 zł. A wtym właśnie jest TF2, Cały HL2 bez ostatniego episodu, który ma wyjść i portal.

A TF2 jest świetne do multi, bo
      - Jest nadal rozwijane za darmo
      - Ma bardzo różnorodne tryby gry
      - ma 9 różniących się mocno klas postaci, każdy znajdzie coś dla siebie
      - to nie jest taka typowa strzelanka, więc nawet mniej skillowi gracze mogą sobie pograć
      - nie spełnia tylko kryterium 30 minut grania, bo strasznie wciąga, występuje syndrom, jeszcze jednej mapki, zwłaszcza jak następna jest ta którą lubimy

Z innych gier fajne jest też Left 4 Dead 2, ale w to grałem tylko podczas darmowego weekendu, a tf2 znam bardzo dobrze.
      • dared00 Team Fortress 2 20.07.10, 17:42
        Zdecydowanie to.

Gra jest, jak to mówią Anglicy, "easy to learn, hard to master". Ginie się
        często, ale sprawia to przyjemnosć i nie wkurza wink

Poza tym, Heavy z kanapką... wink
    • ar1adna Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 16:07
      TF2 nawet mam, właśnie kupione razem z Orange boxem, tyle że jak dla mnie
      sprawia wrażenie gry, która wymaga dłuższego uczenia się różnych taktyk gry
      zespołowej żeby się na mnie drużyna nie darła.
      • dared00 Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 17:43
        Bo trzeba znaleźć sobie serwery, na których grają mili ludzie, a nie 13-letnie
        PRO 1337 gbury wink
      • micz84 TF2 20.07.10, 20:11
        wystarczy na początek wybrać którąś z prostszych dla początkującego klas jak heavy, pyro, medyk.
      • micz84 Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 20:12
        jak masz to spróbuj na prawdę warto
    • kufel78 zdecydowanie Q Live 20.07.10, 16:15
      bez nakładów a rozrywka przednia
    • el_qrako Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 16:52
      -Team Fortres 2 jest przyjemny i mimo wszystko nie trzeba się wiele namęczyć żeby poznać taktyki działania. Na początku najlepiej za kimś pobiegać i popatrzeć. Gra jest dopracowana i nie nudzi się szybko, ale grafika nie wszystkim może się spodobać.

-Battlefield Heroes to taki typowy battlefield który stara się być śmieszny i lekki. Grało mi się fajne, ale ostatecznie niezbalansowane klasy (nie wiem jak teraz) mnie zniechęciły. Gra jest bezpłatna, ale są mikropłatności. Mi się nie spodobały ale mimo wszystko nie ingerują bardzo w rozgrywkę.

-MW1 /MW2 szybka rozgrywka oparta głównie na umiejętnościach. Na początku na pewno będzie ciężko, ale jak poznasz mapy i przyzwyczaisz się do broni to może być przyjemnie.

-CounterStrike - jak masz mocne nerwy i bardzo dużo czasu na poznanie "taktyki" może się spodobać. Ja osobiście odbiłem od gry po parunastu dniach.

W żadne z powyższych już nie gram. Kiedyś były jeszcze inne multiplayerowe fpsy, ale znudziły się bądź gra w nie mało osób.

Ostatnimi czasy zacząłem się interesować MMOFPS i trafiłem na Alliance of Valiant Arms. Puki co grałem niewiele, ale gra wydaje się być znośna. Rozgrywka oparta o dosyć powolny grind. EXP dostaje się za fragi, wykonywanie "misji" i jakieś achievmenty.
      Oczywiście są mikropłatności, ale nie przeszkadzają niepłacącym.
      O samej grze: kilka trybów, modyfikacje broni, kompletowanie gearu i akcesoriów, 3 klasy, przyjemna grafika i póki co średnia baza graczy. Czy polecam? Spróbować na pewno warto.

Podsumowując:
      -Dla lekkiej i odstresowującej rozrywki: TF2
      -Dla dużych emocji i w przypadku posiadania masy czasu: MW1 i 2 i może BC2
      -Jeśli szukasz czegoś nowego: MMOFPS jakiś (Alliance of Valiant Arms, Huxley)
      -Jeśli chcesz zostać no-lifem i bawić się w żonglerkę krzesłami: CS

Pozdrawiam.
    • maciuch333 team fortress 20.07.10, 17:10
      Masz racje co do tej gry akurat! wymaga dlugiego uczenia sie, znajomosci klas taktyki
      oraz duzego skilla na myszce/padzie. najprostsza rozrywka jest w quake/unreal oraz
      czesciowo w halo. W bc2 albo bedziesz na poczatku campic albo ginać co chwile a MW2
      to juz wogole masakra, chyba ze trafisz na noobow(sporo ich tam...)
      Good lucksmile
    • ullb Hmm 20.07.10, 17:14
      lol GAMER GURL i od razu jaki odzew xD
      • maciuch333 Re: Hmm 20.07.10, 17:32
        Troche cosmile I same w miare merytoryczne uwagi - normalnie to bym sie spodziewał "Tits
        or GTFO" smile
    • bialygolabek Day of defeat 20.07.10, 18:04

Jeśli to ma być strzelanka to tylko jedna: Day of Defeat. Z lekka wiekowa ale
      niesamowicie grywalna. Żadnego gnojstwa, wyrobiona dojrzała społeczność, zero obelg,
      nowicjuszy nie tratują, pomogą jak poprosisz. Gram do tej pory. Tyle ode mnie.
      Moja druga połowa gra namietnie w Ikariama, ale to już inna bajka.
    • martines-online Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 18:44
      Myślę, że gry takie jak Left 4 Dead 1 i 2 oraz Killing Floor spełnią twoje
      wymagania, no chyba, że nie lubisz strzelać do zombie smile
    • bunch Gra MP dla początkującego 20.07.10, 18:55
      Niestety rzeczywistość jest brutalna. Nie ma takiej gry. Wszędzie gdzie tylko się dołączymy do gry wieloosobowej, czy to gra MMORPG czy jakaś strzelanka, padamy od razu na pysk, nokautowani przez nolajfów. Ciężki kawałek chleba. Wiem z autopsji.
      Zmartwiłem Cię?
    • alkazelceer Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 19:53
      Coś mi się wydaje, że podobnie jak większość kobiet, które grają w "multi"
      skończysz w jakimś frikowym mmo. Ten gatunek spełnia postawione przez Ciebie w
      pierwszym poście warunki w 100%. Purystom językowym, którzy wyskoczą tu z
      definicją multi z góry dziękuję.
      • ar1adna Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 20:22
        No raczej nie spełnia. Jeżeli nie mam czasu grać regularnie, to większość
        aktualnych mmo można wyrzucić za okno. A moje warunki wynikają raczej z trybu
        życia niż z płci. A prawdziwym purystom językowym samo użycie określenia "multi"
        postawiłoby włosy na głowie niezależnie od kontekstu.
        • arachnos83 Re: Multi dla n00bki 20.07.10, 22:24
          dlatego jeszcze raz powtarzam, weź sobie coś z trybem kooperacji. Doszlifujesz
          refleks żeby ruszyć na głębsze wody. Darmowy Alien Swarm (na steam, kamera z
          lotu ptaka) i Left 4 Dead 1 i 2 (fps) oferują taką właśnie rozgrywkę, a zabawy
          jest co niemiara. L4D2 kupisz za niecałe 50zł jeśli nie masz, a i pierwszą część
          po śmiesznych cenach można znaleźć. Ktoś tu również wspomniał o Alliance of
          Valiant Arms i rzeczywiście warto się z tym zmierzyć, bo gra się przyjemnie i
          nawet nie widać żadnych uber pro.
    • freewolf Re: Multi dla n00bki 21.07.10, 08:17
      Może jakieś MMO w takim razie? WoW na przykład. Łatwo da się nauczyć samemu, czas gry można też dozować jak się chce, a kwestia wygrana-przegrana właściwie nie istnieje, nie licząc PvP. Poza tym na endgame gra jest bardzo wygodna, bo z dobrym klanem można sobie zaplanować dokładnie czas gry (na przykład wtorek i czwartek 20:00-24:00) na raidy i generalnie jest fajnie. smile
    • mightypirate Re: Multi dla n00bki 21.07.10, 11:16
      Transformice!
      www.transformice.com/en/index.html
      Miłej zabawy smile
    • bulekman Re: Multi dla n00bki 21.07.10, 17:29
      Może urban terror czy jakoś tak, gra całkowicie darmowa właściwie wolnostojący
      mod. Brak klas postaci 2 teamy czerwony i niebieski, kilka trybów gry i wybór
      broni na początku i w trakcie rozgrywki. Całkowicie lekkostrawna gierka bez
      skomplikowanej mechaniki nastawiona raczej na szybką akcję. Współpraca zalerzy
      od serwa ale nie jest jakoś specjalnie wymagana.
      • bulekman poprawka 21.07.10, 17:30
        "zalerzy" sorki za błądcrying
    • ar1adna Dzięki! 21.07.10, 22:44
      Dzięki za odpowiedzi! Nie spodziewałam się tak dużego odzewu (i wrzucenia na
      główną).

Jeśli kogoś ciekawi moja decyzja, to najpierw spróbuję rzeczy, które są
      darmowe albo które już z jakiegoś powodu posiadam. Na razie w planie mam:
      - Alien Swarm;
      - Quake Live;
      - Battlefield Heroes;
      - Team Fortress 2 (może znajdę te noobowskie serwery);
      - World of Tanks (skoro już mam klucz do bety).

Niekoniecznie w tej kolejności. Potem zobaczymy. Jeśli was to interesuje, to
      mogę po weekendzie opisać wrażenia z mojego "pierwszego razu".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka