Dodaj do ulubionych

Delphi: obrazki w StringGrid

13.06.06, 14:11
Nie czuje sie niestety zbyt mocno w Delphi... Czy moze mi ktos poradzic, jak
wstawic obrazek w wybrana komorke stringgrida? Ewentualnie jakas wskazowka...
(jesli odeslanie do helpa to szczegolowe :) )
Trzeba uzyc sg.Object[cos]?
Dzieki za kazda pomoc
Obserwuj wątek
    • alsor Re: Delphi: obrazki w StringGrid 16.06.06, 00:02
      StringGrig to taka tabelka stringów a nie obrazków,
      a nazwa tego tworku ujawnia to dość dokładnie.
      Objects[] - możesz sobie tam umieszczać te obrazki lub cokolwiek,
      ale StringGrid do tego nie zagląda, i wcale go nie interesuje co tam jest.
    • negevmc Re: Delphi: obrazki w StringGrid 16.06.06, 09:28
      skolem napisała:

      > Nie czuje sie niestety zbyt mocno w Delphi... Czy moze mi ktos poradzic, jak
      > wstawic obrazek w wybrana komorke stringgrida? Ewentualnie jakas wskazowka...
      > (jesli odeslanie do helpa to szczegolowe :) )
      > Trzeba uzyc sg.Object[cos]?
      > Dzieki za kazda pomoc

      W implementacja OnDrawCell TStringGrid'a
      procedure TForm1.StringGrid1DrawCell(Sender: TObject; ACol, ARow: Integer;
      Rect: TRect; State: TGridDrawState);
      begin
      var
      oImg: TBitMap;
      begin

      // wyświetla obrazek tylko w 3 kolumnie
      if ACol = 2 then
      begin

      oImg := TBitMap.Create;

      // to jest TImageList, tam w "design time" ładujesz ile chcesz różnych
      // obrazków. Tutaj je "wyciągasz" - trzeci obrazek wchodzi do oImg
      ImageList1.GetBitmap(2, oImg);

      // wyśwlietla obrazek tak aby zawsze pasował to komurki grid'a
      TStringGrid(Sender).Canvas.StretchDraw(Rect, oImg);

      // ot i wszystko ;-)
      oImg.Free;

      end; // if ACol = 2 then

      end;


      Pozdrawaim

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka