Dodaj do ulubionych

Black Ops dziecinnie proste?

02.12.10, 12:29
Umiescilem ten sam post w poprzednim watku o BO autorstwa usera 'mateuszskibicki1', ale, ze skopiuje go jako ciekawostke w osobnym watku

W irlandzkim radiu jest taki program poranny, w ktorym dzieci dzwonia i odpowiadaja na jakies tam zagadki itp. Ale zawsze na poczatku jest small talk miedzy dzieciakiem a prowadzacym. Wczoraj jeden ze small talkow wygladal tak:
- a ile masz lat?
- osiem
- i co lubisz robic w wolnym czasie
- grac na playstation
- a jaka gre lubisz najbardziej?
- black ops
- (... chwila konsternacji prowadzacego...) ... ja w ta gre nie gram.. jest za trudna
- nie jest trudna... wystarczy strzelac i zabijac

Skoro dziecko tak mowi, to ja nie mam nic wiecej do dodania.... moze procz tego, ze osobnym problemem sa jego skretyniali rodzice

Nasunelo mi sie pytanie, a wlasciwie dwa...
1) Czy wy czasem lamiecie zasady PEGI i pozwalacie swoim dzieciakom grac w gry przeznaczone dla starszych?
2) Pytanie retoryczne - dlaczego MW2 i BO sa tak popularne pomimo, ze sa takie slabe
Obserwuj wątek
    • pedro_84 Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 13:17
      1. Nie!
      2. Moim zdaniem, są popularne, bo są banalnie proste. Dodając do tego działania PR-owe mamy sukces.
      • nighthawk00 a ktory fps nie jest prosty? 02.12.10, 13:20
        skoro mw2 jest banalne...
        BO to nie licze bo syf straszny...
    • makbeton skretyniali rodzice 02.12.10, 13:24
      jakis czas temu kumpela pytala mnie czy znam gre gta4 bo chce kupic swojemu 9 letniemu dziecku bo bardzo chcial. nie pytala o to czy gra jest brutalna tylko gdzie ja kupic i ile kosztuje. kazalem jej sie popukac po glowie niestety nie wiedziec czemu rodzice nadal uwazaja gry za zabawe dla dzieci podobnie jak filmy animowane. chyba gry powinni kupowac tylko gracze.
    • arcydemon odp 02.12.10, 13:27
      a jak dziecko by powiedziało że ma słonia w piwnicy to też uwierzysz ? na jakiej podstawie sądzisz że gra jest faktycznie prosta, może po prostu dzieciakowi się wydaje że jest prosta ( fakt nie jest skomplikowana ale bez przesady, widać czy ktoś gra lepiej czy gorzej ).

• nacho66 Re: odp 02.12.10, 13:37
        Stary, przeciez to jest anegdota. Nikt nikomu nie karze oceniac gry po slowach osmiolatka.
      • sick_chicken Re: odp 02.12.10, 16:21
        Pamiętaj chłopaku, że nie zawsze chodzi o tą samą prostotę.
    • maciuch333 Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 13:32
      Są popularne bo :

-łatwa i przyjemna rozgrywka
      -system wynagradzania za najmniejsze nawet osiągnięcia
      -Dobry marketing

Do tego na konsolach COD to najlepsza i bezkonkurencyjna strzelanka ( no może HALO gdzieś tam goni) z najlepszą grafiką itp.

W COD może zagrać każdy dzieki temu ze rozgrywka jest prosta , szybka , sterowanie dobre itp - to nie znaczy że każdy bedzie dobry w ta grę. To jak z każdym popularnym sportem, pokerem, szachami itp - proste zasady, kazdy moze zagrać ale b cieżko stać sie dobrym. ble ble ble big_grin
      • arcydemon Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 13:40
        porównania trochę nietrafne, szachy to raczej elitarna rozrywka, to już lepiej piłka nożna, każdy w gałę na dworze ciupał, proste, nieskomplikowane itd.

Cod jest prosty do opanowania ale trzeba zauważyć że nie gra się z botami tylko z żywymi graczami, żadne multi nie jest proste bo poziom wyznaczają gracze, najczęściej wysoki bo teraz już w prawie wszystko są jakieś klany i ludzie siepią kilka, kilkanaście godzin dziennie.
        • ammarmar Re: Black Ops dziecinnie proste? 03.12.10, 12:36
          arcydemon napisał:

> Cod jest prosty do opanowania ale trzeba zauważyć że nie gra się z botami tylko
          > z żywymi graczami, żadne multi nie jest proste bo poziom wyznaczają gracze,

W Black Ops możesz grać z botami. Na najniższym poziomie to sielanka smile
          A na wyższym zachowują się całkiem jak ludzie - potrafią celowac i wiedzą, kiedy granat rzucić smile
      • hellhound75 Black Ops dziecinnie proste? 04.01.11, 01:55
        "Do tego na konsolach COD to najlepsza i bezkonkurencyjna strzelanka ( no może HALO gdzieś tam goni) z najlepszą grafiką itp."

Ale się usmiałem jak to przeczytałem BO to największe gó... w jakie grałem na konsoli PS3 już Medal of Honor jest o 100x lepsze bo przynajmniej można pograć w multi bez obawy że po 10-20 min gry wywali cie z gry z napisem utracono połaczenie z hostem big_grin wielkie brawobrawodla treyarch za skopanie gry. Z mojej strony moge powiedziec że tego shita z nazwą COD na PS-a już nie kupię.
    • han_solo_79 Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 13:54
      1) mój znajomy dawał grać w CODa 2 pięciolatkowi (nie potępiam, wystarczającą karą dla młodego było granie w to nudziarstwo)
      2) retoryczne - dlaczego? Czy masz na ten temat jakąś teorię o marketingu? Czy może te czerstwe powiedzonko o milionie much (serio, bóg za każdym razem zabija kotka jak to jakiś hejter wypowiada)? Ja uważam, że gra dostarcza szybkiej i dobrej rozrywki i na tym polu CODy są konkurencją dla samych siebie tylko (no może jeszcze coliny w kategorii "szybka 15-minutowa rundka").
      • nacho66 Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 14:23
        Retoryczna dlatego, ze kazdy ma swoj punkt widzenia na serie CoD, jej miodnosc czy poziom rozgrywki multi.

Wiadomo powszechnie, ze MW2 i BO sprzedaja sie lepiej niz Bad Company 2. A przeciez Bad Company nie jest, mowiac delikatnie, gorszym multiplayerem. Daje tyle samo fajnej i szybkiej rozgrywki (w teorii bardziej wymagajacej na polu gry druzynowej, choc z tym w spolecznosci wszystkich graczy BC2 roznie bywa). A jednak nikt nie otwieral sklepow z grami o polnocy w dzien premiery BC2, tak jak to mialo miejsce z BO. Obserwujac graczy, ich wypowiedzi a takze biorac pod uwage rozne rozmowy z ludzmi tu na miejscu, jestem na prawde w stanie postawic teze, ze swiadomosc istnienia innych dobrych (lub lepszych) strzelanek sieciowych niz MW2 i BO, wsrod ogolu graczy po prostu nie istnieje
        • szczqcz Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 15:20
          megamarketing + wszyscy znajomi grają, więc ja też, bo nie mam wyjścia + naprawdę dobry multiplayer = wysoka sprzedaż BO
    • zezz Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 14:10
      Jak ja mialem 8 lat to gralem w space invaders i tez bylo proste, wystarczylo strzelac i zabijac.
    • whocareswho Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 14:17
      1. Tak, GTA3, RDR, Uncharted 2, MW1, MW2, BO (prezentgwiazdka 2010). GTA4 (prezent10 urodziny).
      2. Bo to jest prosta , dynamiczna i emocjonująca gra. Wszystko działa bez zarzutu (sterowanie), przy odrobinie skila można łatwo zostać hero of the day. Nie zgodzę się, że być najlepszym jest łatwo, sporo jest niezłych wymiataczy.

Mój gra w MW2 ostatnio sporadycznie, bo mu się strzelanki znudziły (mi też). W GTA3 ostatnio nie gra, "bo to zbyt dziecinna gra jest i go nudzi" big_grin. Teraz tłucze non stop w Joint Task Force.

• czarnystolec Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 14:40
      jak mialem 8 lat gralem w mortala, nie widze nic zlego w tym jak dzieciak gra w black opsa, gra jest prosta, latwa, szybka i efektowna, takie rzeczy dzieci lubia najbardziej, to ze dla ciebie jest to slaba gra bo nie umiesz w nia grac to sie nie dziwe twych flustracji na forum big_grin a tak btw. to skoro siedzisz w irlandii to tam sie wypowiadaj
      • nacho66 Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 15:46
        A ja widze... Ja widze to, ze doroslemu czlowiekowi nie wystarczy pokazac znaczka PEGI i wyjasnic, ze material nie jest dla dzieci. Widze doroslych ludzi, ktorzy z takich znaczkow nie robia sobie nic, podobnie jak z troche wiekszych znaczkow ustawionych przy drogach i wskazujacych ograniczenie predkosci albo zakaz wyprzedzania. Gratuluje podejscia

Ciekawi mnie jaki masz problem wypowiadaniem sie z zagranicy
    • nicolai0 Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 14:45
      1. Mój pięcioletni syn uwielbia obie części L4D, zaliczył wielokrotnie każdą kampanię. Lubi też grać w UT3 i UT2004. Agresji w nim zero, a jak lecą "wiadomości", to każe mi przełączyć, bo nie lubi tego programu, bo mówią tam o wypadkach...

• marcin78232 Najlepsza grafika! 02.12.10, 14:55
      "Do tego na konsolach COD to najlepsza i bezkonkurencyjna strzelanka ( no może HALO gdzieś tam goni) z najlepszą grafiką itp." Rozbawiłeś mnie wink
    • kufel78 Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 15:02
      PEGI a zwłaszcza świadomość konsumentów, zwłaszcza rodziców to istna fikcja.

Poza tym:
      blog.ku-fel.com/2010/11/klasyfikacja-pegi-to-fikcja-czyli-moje-wrazenia-z-funzone-na-cyberarena36i6/
      • errabundi Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 16:22
        Halo, halo! PEGI to nie zakaz, lecz informacja dla rodziców. Rating mówi, czy gra jest odpowiednia dla osoby w danym wieku i nic więcej. W przeciwieństwie do fajek i alkoholu nie ma prawa, które nie pozwalałoby kupić dziecku grę dozwoloną od lat 18. I zresztą bardzo dobrze.

Sam oglądałem "zakazane" filmy mając 10-12 lat. O grach nie wspomnę, bo to jak byłem w domu jedyną osobą mającą jakiekolwiek pojęcie o komputerach. Z kumplami okładaliśmy się w Mortal Kombat, strzelaliśmy do siebie w Commando, wymienialiśmy się, co dalej trzeba zrobić w Larrym.

Nie zgłupiałem od tego.

A sama historia dzieciaka i redaktora mnie mocno rozbawiła. Choć jako rodzic miałbym zapewne twardy orzech do zgryzienia.No bo co powiedzieć dzieciakowi, który chce BO lub GTAIV, ponieważ grają w to jego wszyscy kumple w szkole? I tak będzie grał u kolegów, a w dodatku w towarzystwie rówieśników będzie się czuł kimś gorszym.
        • nacho66 Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 17:22
          Calkiem przypadkiem w czasie pobytu w Holandii natknalem sie na sytuacje, gdzie nie chcieli dzieciakowi sprzedac World at War. W Irlandii tez wydaje mi sie, ze malolatowi gre z pegi 16 czy 18 nikt by nie sprzedal. PEGI jest jedynie informacja, a nie zakazem, ale decydowac o tym w co zagra dziecko powinni rodzice a nie sprzedawca w sklepie
        • ammarmar Re: Black Ops dziecinnie proste? 03.12.10, 12:44
          errabundi napisała:

> A sama historia dzieciaka i redaktora mnie mocno rozbawiła. Choć jako rodzic mi
          > ałbym zapewne twardy orzech do zgryzienia.No bo co powiedzieć dzieciakowi, któr
          > y chce BO lub GTAIV, ponieważ grają w to jego wszyscy kumple w szkole?

Powiedzieć, że jego kumple to idioci i kupic mu rower albo łyżwy.

Ale zaraz, zaraz - to by wymagało zaangażowania rodzica, bo np. trzeba by z dzieckiem iść na lodowisko albo pojeździć razem po lesie - to już łatwiej mu kupić "gierkę" i niech się bawi a samemu iść oglądać kolejny serial dla idiotów w TV.
    • kosapoz gry sa sprzedawna nie pelnoletnim 02.12.10, 16:24
      ta gra jest sprzedawana dzieciom które nie maja 18 lat w sklepach sciana . problem polega na tym ze taki 8 latek moze brac z tej gry przyklad i probowac zeczy których zobaczyl w grze . i tu tkwi problem w niemczech ten tyltul jest zakazany nie ma go w sprzedazy wiec tez cos jest nie tak .
      • ezronymius Re: gry sa sprzedawna nie pelnoletnim 02.12.10, 17:20
        efekt "zakazanego owocu" jest jeszcze gorszy.

Dobrze, że PEGI to nie zakaz prawny, tylko info. Jeszcze tego brakowało... Ale to, że "4 pancerni i pies" to jest film dla dzieci, to już nikt nie wspomni (pamiętam, jak w przedszkolu jaraliśmy się tym filmem - zabawy w wojnę, rysowanie czołgów itd...

Przede wszystkim - dziecko uczy się przez obserwację. I informację. Rodzic który dziecku wytłumaczy różnicę między grą, a rzeczywistością robi dobrze. Dziecko może w wirtualnym świecie popróbować wielu rzeczy (szczególnie mam tu na myśli sandboxy) i przynajmniej się "rozładuje".

Tłumienie emocji oraz "idealizowanie" zakazanego owocu prowadzą do tragedii (i to u dorosłych głównie - np. studenci, którzy na pierwszym roku w akademiku są tak naprawdę spuszczani ze smyczy, bo nie mieli takich relacji z rodzicami by np umieć wypić jak człowiek czy się zabawić - popadają w ciągi imprezowe kosztem nauki). Jeśli rodzic nie nauczy - to kto? Ulica? Koledzy?

Widzę PEGI i znam też gry w które gra moje dziecko. Jeśli w tych grach są elementy dla dzieci - czemu nie!

Zaznaczam też, że najgorszą zbrodnią wg PEGI jest pokazanie gołego cycka (o cipce nawet nie ma co marzyć) niż przemoc (ta jest na okrągło w programach informacyjnych) lub gorzej - przemoc "bezkrwawa" i bez konsekwencji - jak w ubóstwianych kreskówkach Disneya czy Warner'a ("10 tonowe kowadło na łeb").

Takie GTA4 pokazuje - biję to leci krew. Wpadam pod auto - leci krew. Piję alkohol - nie można chodzić. Taka symulacja nie jest abstrakcyjna i pokazuje efekty bliskie rzeczywistym, IMHO - bardzo dobrze (tym bardziej że ostatnio w psychologii dziecka jest trend by ograniczać bajki abstrakcyjne na rzecz tych realnych... pamiętacie braci Grimm? Bajki te dlatego były krwawe, bo miały stanowić ostrzeżenie. Bajki idiotycznie słodkie - stwarzają świat ułudy).
      • cyniczne_oko Re: gry sa sprzedawna nie pelnoletnim 06.12.10, 08:53
        kosapoz napisał:

> ta gra jest sprzedawana dzieciom które nie maja 18 lat w sklepach sciana .

Jest gorzej niz myslisz. Przy mnie podeszla pani synem do sprzedawcy i kupila gre od 18 lat, dzieciak mial okolo 10 latek. Chodzilo o grand thief auto. Albo kochajaca mamusia nie wiedziala co znaczy 18 na okladca albo miala to w nosie. I potem sie dziwic ze szajba odbijadevil
    • deamon-pl Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 16:32
      Sam jako nastolatek w "stary dobrych czasach" zaliczałem wiele brutalnych gier i nadal jestem normalny.
    • the_mister_a Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 16:37
      1. Poza wyjątkiem w MW2 CoD nie epatuje przemocą poza standard. Każdy dzieciak bawił się jak był mały w "wojne". Zrobiono psychologiczny test, w którym dzieci były od urodzenia odseparowywane od tego typu zabaw i przekazów. I wraz chłopcy mieli skłonnośc do zabawy w cos przypominającego wojne. Boys will be boys. Ja daje CoD 12latkowi i uważam, że nie ma w tym nic złego. Nie dałem mu zagrac w misje w MW2 na lotnisku, bo była przegięciem. Zakazuje jednak grać na przykład w GTA. Dlaczego? Chodzi o to, że w GTa łamię się zasady, obiektem przemocy są cywile i zwykli ludzie, nagradza się za stosowanie bezmyślnej przemocy. Call of Duty to zabawa w wojnę. Wiele lat temu dzieciaki graly się w żetony pokemonowe i dzieciaki krzyczały że zabiły kogoś. Więc słownictwem bym się nei martwił. Jak byłem dzieciakiem oglądalem Commando i biegąłem po podwórku strzelając do kolegów, albo samemu się bawiąc w Arnolda.
      2. Ja lubię CoDy, zawsze lubiłem. Gry traktuję jako rozrywkę troche odstresowywującą, więc nie lubię zbyt złożonej mechaniki, lubie liniowość i patrzę na sposób prowadzenia akcji i fabułe oraz klimat. CoDy wpisują się w to. Wyjątkiem od tego jest moją miłość do gier Paradoxu... Ostatnio wróciłem do Hearts of Iron 2.
      • janek2010 CoDy 02.12.10, 18:12
        > the mister_a uważaj na to co piszesz ... wielu ludziom - zwłaszcza "redaktorom" gazety nie miści się w główkach,ze można lubić tak różne gry! Zwłaszcza ten Sławuś - fan Harts of Iron zbeszta Cie tutaj za chwilę okrutnie . Przecież każdy "prawdziwy fan gier " musi nienawidzieć CoDów...

Dla jasności - ja je uwielbiam
        • the_mister_a Re: CoDy 02.12.10, 19:29
          Nie powiem gdzie taką krytykę mam, jak głęboko i dlaczego tam jest tak mało światła i jest ciasno....

Lubie grać i nie mam fioła na punkcie fanboizmu. Lubie grać w CoDy, a po necie śmigam z Bad Company 2. Uwielbiam Euniversalis i klony, ale lubie popykać w Total Wara.

Gdzieś ktoś kiedyś powiedizał, że ludzie o marnym intelekcie uwielbiają skrajność, bo ukrywa ona ich marny intelekt. I nie nie jest to przytyk do nikogo. A ni do Sławka, bo można to tak by zinterpretować bo janek o nim pisał. Ogólnie moja krytyka faboizmu wszelakiego.
    • mateuszskibicki1 Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 21:51
      Jak się nudzisz zapraszam na moje filmiki ^^ pierwsze to NFS nowy a dalej Black Ops multi.. pozdro

www.youtube.com/watch?v=eTF9QGNP14k
      www.youtube.com/watch?v=FoxsdCZYLP0

www.youtube.com/watch?v=XIzA-uV7LGQ
      www.youtube.com/watch?v=Fid6mkcT9Ng
      • nacho66 Re: Black Ops dziecinnie proste? 02.12.10, 23:16
        Wolalbym zobaczyc jak krecisz dobre czasy w F1 niz jedziesz po prostej w NFS tongue_out
    • rybomar Re: Black Ops dziecinnie proste? Assassin's Creed 02.12.10, 23:25
      Trzy lata temu był u mnie brat cioteczny w wieku ~9 lat, grałem akurat w Assassin's Creed i pokazałem mu, że można skakać po dachach, biegać, jeździć konno, itp. (żadnego używania broni, czasem tylko wpadłem na kogoś i go przewróciłem). Pół roku później jestem u niego w domu, on przynosi mi pudełko z tą grą i opowiada, że tata mu kupił na urodziny, bo u mnie mu się spodobała, itd.
      Na szczęście nie pograł sobie wtedy bo miał za słaby komputer i strasznie cięło, ale co jest teraz, tego nie wiem.
      CoD to dość brutalna gra, ale Assassin's Creed, gdzie zamiast strzelania z karabinu jest kontaktowa walka nożem, to już totalna przesada.
      • bunch Re: Black Ops dziecinnie proste? Assassin's Creed 03.12.10, 00:13
        Wszystko zależy od inteligencji dziecka, od tego czy rozróżnia fikcję od rzeczywistości i oczywiście od wychowania rdziców i opieki ich nad dzieckiem. Psychicznej, że tak powiem. Gry nie są dla niemądrych, powtarzam.

Czy Wy pierwszy raz spoglądnęliście na nagą kobiete w "Twoim weekendzie" dopiero po ukończeniu 18-stu lat?
        • ammarmar Re: Black Ops dziecinnie proste? Assassin's Creed 03.12.10, 12:51
          bunch napisał:

> Czy Wy pierwszy raz spoglądnęliście na nagą kobiete w "Twoim weekendzie"
          > dopiero po ukończeniu 18-stu lat?

Problem w tym, że panuje dziwna hipokryzja, która zezwala dzieciom na oglądanie morderstw i przestępstw, które są domeną marginesu społecznego, ale zdrowe i powszechne zachowanie, jakim jest seks, jest piętnowane i ukrywane.

Większość rodziców pewnie prędzej zaakceptuje, że ich dziecko gra w brutalne gry, niż np. w strip pokera.

I jak tu ludzie mogą być normalni?
    • hidden_pl Ej 03.12.10, 00:45
      A co to jest "naga kobieta? brawo
    • d_pawel Re: Black Ops dziecinnie proste? 03.12.10, 01:04
      1) Gdyby moi rodzicie rygorystycznie przestrzegali zakazu PEGI lub coś w ten deseń, to bym nie wiedział o grach ułamka tego co wiem i bym tutaj na pewno nie pisał. Czy to dobrze, czy źle, pozostawiam to ocenie czytelników wink.

2) Popularność CoDa tak wielka mnie dziwi, ale sam fakt, że się podoba i może się sprzedać, już nie. To fajna gra jest, chociaż nie wszystkim musi odpowiadać.
    • cronin37 Wielkie mi rzeczy 03.12.10, 07:57
      Junior pocinał w Painkillera, Dooma 3, Gta w wieku 5-6 lat. I jakoś świetnie się ma. Grzeczny dzieciak, z wzorowym zachowaniem klasowy prymus.
      Jak dzieciak nie jest w stanie lub odróżnić fikcji od rzeczywistości, to i Mario mu beret zryje.
      • han_solo_79 Re: Wielkie mi rzeczy 03.12.10, 10:00
        @wszyscy od "grałem w Mortala od dzieciaka i nic mi nie jest"

pl.wikipedia.org/wiki/Dow%C3%B3d_anegdotyczny
        Poczekam jak zbierzecie statystycznego tysiaka (mimo, że ja mogę to samo powiedzieć).
        • nacho66 Re: Wielkie mi rzeczy 03.12.10, 11:55
          hehe... to jest to samo jak by powiedziec: "jezdze samochodem 20 lat i jeszcze nigdy nie mialem wypadku"
    • olek_570 Re: Black Ops dziecinnie proste? 03.12.10, 19:28
      Myślę, że pośrednio winne (w pewnym stopniu) jest piractwo komputerowe. Możliwe, że 15-to letni chłopak ściągnął COD:BO z rapida albo innego torrenta. Przy okazji w ten tytuł gra również jego młodszy brat, który gra we wszystko co jest na kompie.

Gdzie byli rodzice? odpoczywali przed TV albo swoimi komputerami zadowoleni, że ich mały synek zajmuje się sam sobą ;]
    • pukacz80 czy to radio 03.12.10, 21:27
      to red fm z Cork ? wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka