Dodaj do ulubionych

Świat się kurczy w siatce znajomości

IP: *.trongaardskollegiet.dk / 213.150.43.* 14.11.05, 12:24
Wraz z kolegami przeprowadziliśmy analizę kilku polskich serwisów blogowych i
okazało się, że wykazują podobną strukturę, też tworzą ,,małe światy''.
Praca dostępna jest pod adresem: arxiv.org/abs/physics/0506051
Obserwuj wątek
    • Gość: Adamus Re: Świat się kurczy w siatce znajomości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 14:57
      Autor artykułu po części wykonał niezłą robotę z badaniem rynku. Niestety
      zapomniał dodać że użytkownicy grona to młodzież w wieku 12-18 lat.

W Internecie od jakiegoś czasu działa portal o nazwie www.przyjaciol.pl który
      jest dedykowany dla studentów i ludzi w wieku 20+. Niestety i on jest jeszcze w
      fazie raczkowania, natomiast koncepcja i sposób wizualizacji jest ciekawy.

LinkedIn.com to inna sprawa. Jest to jedyny dobrze funkcjonujący serwis dla
      profesjonalistów a właściwie headhunterów. Mały problem może leżeć w różnicach
      w zrozumieniu takiego serwisu przez np. pracodawców. Wyobraźmy sobie sytuację,
      że nasz szef wejdzie na LinedIn, i przeczyta, że kilku z jego podwładnych
      umieściło swoje szczegółowe CV na tej stronie. Czy chcemy mu przez to
      powiedzieć ze szukamy nowej pracy? Nie zawsze takie afiszowanie się przynosi
      pozytywne efekty.

• xiv Re: Świat się kurczy w siatce znajomości 14.11.05, 19:16

inna sprawa - ile razy rocznie mozna zmieniac prace? gdbyby reagowac na
        kazde "zaczepki" poprzez linkedin to wiekoszosc czasu trzeba by spedzac na
        rozmowach o nowej pracy niz na samej pracy
        • Gość: miki takie serwisy służą do zbierania adresow email IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:43
          i nic więcej.
          Za rok czy dwa wlaściciel sprzeda bazę kilkudziesięciu milionów adresów email
          rónych dyresktorów i specjalistów komuś do spamowania.
          Proste jak drut.
          • Gość: Bulls.eye Re: takie serwisy służą do zbierania adresow emai IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.02.06, 02:15
            No dawno takiej bzdury nie czytałem
            uważasz że wiecej zarobi się na sprzedaniu adresow email niz na prowadzeniu
            porządnego serwisu?

adresy spamerom zbieraja po necie roboty a nie serwisy.
      • matylda44 Grono 14.11.05, 20:24
        Jestem użytkownikiem Grona i mam więcej niz 18 lat :-] Ze znajomościami na
        Gronie wyglada tak że niektórzy na zasadzie " im więcej tym lepiej" przesyłają
        zaproszenia do znajomości ludziom zupełnie obcym, wybranym chyba przypadkiem.
        Kiedyś odpowiedziałam na takie zaproszenie a potem próbowałam nawiazać kontakt z
        tą osobą, ale nawet nie raczyła mi odpowiedzieć. Zalezało jej raczej na tym żeby
        mieć 200 czy 300 "znajomych".
      • Gość: halo dodam jeszcze samiswoi.net - istniejący najdłużej IP: 212.38.200.* 14.11.05, 23:40
        w przeciwienstwie do dzieciarni z grono.net skupia ludzi w przedziale 25-35 -
        prawdopodobnie za sprawą pierwszych użytkowników wśród których przeważali
        majacy po ok. 30 lat podróżnicy, fotografowie itd.
    • at_work Ludzi coraz więcej 14.11.05, 19:26
      o człowieka coraz trudniej...

_
      Kfak, kfak
      • Gość: Maeghkelek Re: Ludzi coraz więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:49
        Szkodaze nie wspomniano ze jest cos takiego jak www.epuls.pl posaida on ponad polmiliona uzytkowników i był jeszcze przed gronem. Nie wiem czemu ale zbyt "sponsorowany" wydaje mi sie ten artykuł.
        • Gość: cyganskiekorale.cc Re: Ludzi coraz więcej IP: 212.75.100.* 14.11.05, 20:21
          Mimo, ze z Internetu korzystam od 12 lat, do glowy
          by mi nie przyszlo rejestrowac sie na jakichs
          idiotycznych winogronach.net, etc.

Zacznijcie myslec, dzieciaki.

• Gość: nonpablo myślenie to także podejmowanie indywidualnych decy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.05, 20:27
            myślenie to także podejmowanie indywidualnych decyzji.
            Ty decydujesz sie, by nosić na szyi cygańskie korale, a ja by nazwać sie nonpablo.
            Ty decydujesz, ze osobe wchodząca do info-społecznośći nazwiesz "dzieciakiem" a
            ja zdecyduje, ze nazwę Ciebie osobą niepotrzebnie krytykującą innych za
            ciekawość i chęć poznania innych ludzi.
            - nieskrępowana sieć, dla wszystkich tych, którzy niezależnie od wieku, chcą się
            czasem nawet poczuć "dzieciakami" :)
            pozdro
        • verushka1 Re: Ludzi coraz więcej 14.11.05, 21:04
          oprocz olbrzymow powstaja juz mniejsze spolecznosci internetowe. ostatnio
          studenci politechniki warszawskiej zalozyli alternatywny dla linkedina
          Goldenline www.goldenline.pl

z haslem przewodnim networkingu (czyli nie zawsze musi chodzic o gadanie o
          karierze i pracy i tracenie na to czasu)

"Networking - 1. nawiązywanie i utrzymywanie kontaktów z innymi ludźmi,
          przedsiębiorcami, instytucjami w celu wymiany informacji lub usług dla
          realizacji określonych celów; 2. nieform. proces wymiany informacji lub usług;
          patrz także: networking w sieci, praca przez networking"

Gość portalu: Maeghkelek napisał(a):

> Szkodaze nie wspomniano ze jest cos takiego jak www.epuls.pl posaida on ponad
          p
          > olmiliona uzytkowników i był jeszcze przed gronem. Nie wiem czemu ale
          zbyt "spo
          > nsorowany" wydaje mi sie ten artykuł.
        • Gość: pomidor Re: Ludzi coraz więcej IP: *.aster.pl 14.11.05, 22:35
          ale przeciez to jest spolecznosc otwarta - ma zupelnie inna specyfike niz grono
    • Gość: J. Re: Świat się kurczy w siatce znajomości IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.05, 22:05
      A ja nie mam zadnych znajomych ani w internecie ani w rzeczywistości ;(
      • xarminiusz Re: Świat się kurczy w siatce znajomości 18.11.05, 19:59
        i tu powiem za najwięcej znajomych można znaleść na www.globalfoto.pl

a nie na gronie gdzie dodaje sie starych znajomych zeby nabijać liczby!

3majcie sie!
    • callafior Re: Świat się kurczy w siatce znajomości 14.11.05, 22:45
      Kiedy przeczytałem tytuł, myślałem, że znów będzie o znajomościach od tej
      negatywnej strony...
    • Gość: mg wawa Re: Świat się kurczy w siatce znajomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 23:00
      Wasza publikacja jest ciekawa, ale zastanawia mnie dlaczego produkt liczący 14
      stron ma aż 8 autorów. Jakie jest tego uzasadnienie?
      • Gość: wb Re: Świat się kurczy w siatce znajomości IP: *.trongaardskollegiet.dk / 213.150.43.* 14.11.05, 23:16
        Taka zapadła decyzja ,,polityczna''. Praca była tworzona na zajęciach i na
        liście autorów znaleźli się wszyscy członkowie naszej podgrupy.
    • jacek.jankowski Re: Świat się kurczy w siatce znajomości 14.11.05, 23:29
      Ciekawe czy grono stanie sie bardziej biznesowym niż "imprezowym"
      społeczeństwem :)

Sam korzystam z 6 takich sieci.
      Linkedin, grono, ogniwo, obenbc, academici, plaxo.

A wy z jakich?
    • Gość: Staś Pytalski To czemu Bin Ladena jeszcze nie znaleźli IP: *.fn.pl 14.11.05, 23:35
      skoro wystarczy 6 osób, to pewnie ktoś go zna.
      • Gość: Rafał Re: To czemu Bin Ladena jeszcze nie znaleźli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 01:27
        Widocznie jego znajomi nie są zainteresowani tym, żeby został zamknięty.
    • Gość: kwk a SamiSwoi? serwis istnieje juz 4 lata! IP: 212.38.200.* 14.11.05, 23:36
      serwis istnieje juz 4 lata, a w artykule wspominają tylko o 2 serwisach, które
      powstały dużo później.
      serwis istniał 2 lata w domenie samiswoi.pl ale wykupił ją znany operator
      telekomunikacyjny... potem przez rok istniał jako Znajster a obecnie posiada
      adres www.samiswoi.net
      podejrzewam, że autor artykułu przeoczył SamychSwoich dlatego, że jest to
      przedsięwziecie niekomercyjne - przez pierwsze lata gromadzące głównie
      poznańskich studentów, podróżników, narciarzy, skałkarzy itd...
    • Gość: pedro Ilość użytkowników może się tylko jeszcze IP: *.fn.pl 14.11.05, 23:38
      zwiększyć mniej więcej 10-krotnie bo zabraknie ludzi na planecie i to będzie
      kres rozrastania się sieci użytkowników (chyba, że ludzie podostają od tego
      schizofrenii i będzie się jeden logował za kilku).
    • Gość: doopa to grono jest idiotyczne! IP: *.fn.pl 14.11.05, 23:43
      Nie można się tam zarejestrować póki ktoś mnie nie zaprosi. A ciekawy jestem w
      jaki sposób rejestrowali się tam pierwsi użytkownicy?
      • Gość: black Re: to grono jest idiotyczne! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 00:40
        zaprosili ich administratorzy..
        a jak chcesz podabnym uczestniczyć bez specjalnego zaproszenia, to polecam
        www.mojagrupa.pl
    • calstop Re: Świat się kurczy w siatce znajomości 15.11.05, 00:39
      Artykuł, do którego podałeś linka, jest całkiem ciekawy, bardziej opisuje tzw.
      "sieci bezskalowe" (scale-free networks) niż "małe światy" (small-world network).

Oczywiście, można uznać, że sieć bezskalowa jest specyficznym przypadkiem
      "małego świata", gdyż właściwością cechującą grafy o właściwościach "małego
      świata" (zgodnie z opisem w pracy Wattsa i Strogatza z 1998r.) jest niska
      przeciętna długość ścieżki, mała gęstość grafu i tworzenie się grupek węzłów
      razem liczonych jako liczba trójkątnych więzi między sąsiadami .

Jednakże opisany artykuł głównie koncentruje się na właściwości tzw.
      wykładniczej dystrybucji rzędu wierzchołków grafu (power-law distribution of
      nodes' degree), czyli właśnie właściwości determinującej sieć bezskalową (jak to
      opisali Laszlo i Barabasi).
    • Gość: teoretyk Teoria Milgram'a juz dawno upadla IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 15.11.05, 07:12
      eksperyment byl przeprowadzony nierzetelnie i nikomu wiecej nie udalo sie go
      powtorzyc;). ale teza Milgram'a weszla do sfery tak zwanego "mitu miejskiego" i
      jak widac ma sie dobrze...
    • Gość: gregr sa jeszcze inne serwisy np. www.mojagrupa.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 11:11
      Mowi sie wylacznie o gronie, a przeciez grono caly czas nawala i ludzie uzywaja
      tego, bo do tej pory nie mieli rozsadnej alternatywy. Teraz maja juz pare.
      Moj wybor to mojagrupa.pl prosty, dobrze dziala i ma coraz wiecej ludzi!
      • Gość: pomidor Re: sa jeszcze inne serwisy np. www.mojagrupa.pl IP: *.aster.pl 15.11.05, 17:44
        caly czas mnie zastanawia dlaczego nikt tu nie zauwaza podstawowej oczywistosci
        - grono w zalozeniach przynajmniej, jest grupa zamknieta do ktorej nie mozna
        wejsc "z ulicy" trzeba kogos w owym znac. w serwisach ktore tu podajecie jako
        przyklady alternatywne moze znalezc sie kazdy kto po prostu zechce. a swoja
        droga wydaje mi sie ze mojagrupa.pl poczatkowo tez byla spolecznoscia zamknieta
        i to 95% kalka grona

• Gość: JbBQmLvdoIYSHSH Re: Świat się kurczy w siatce znajomości IP: 211.38.131.* 29.06.08, 23:09
      , Dance, [url="w2dor.fizwig.com"]Dance[/url], w2dor.fizwig.com Dance, uvpqbw, Arts, [url="hyr8d.fizwig.com/recent.html"]Arts[/url], hyr8d.fizwig.com/recent.html Arts, >:DD, Design, [url="uwy6e.fizwig.com"]Design[/url], uwy6e.fizwig.com Design, :)), Classical, [url="uwy6e.fizwig.com/recent.html"]Classical[/url], uwy6e.fizwig.com/recent.html Classical, =(((, Crafts, [url="hyr8d.fizwig.com"]Crafts[/url], hyr8d.fizwig.com Crafts, vvkkxl,
    • Gość: notaUZctCxjxS Re: Świat się kurczy w siatce znajomości IP: *.113-81-b.business.telecomitalia.it 30.06.08, 16:00
      , Online, [url="un8zy.fizwig.com"]Online[/url], un8zy.fizwig.com Online, 886291, Theatre, [url="w7hug.fizwig.com/recent.html"]Theatre[/url], w7hug.fizwig.com/recent.html Theatre, 858554, Movies, [url="w7hug.fizwig.com"]Movies[/url], w7hug.fizwig.com Movies, 30132, Graphic, [url="ro3uf.fizwig.com"]Graphic[/url], ro3uf.fizwig.com Graphic, 8-OOO, Radio, [url="yga5e.fizwig.com/recent.html"]Radio[/url], yga5e.fizwig.com/recent.html Radio, rdvcn, Illustration, [url="yga5e.fizwig.com"]Illustration[/url], yga5e.fizwig.com Illustration, 090,
    • Gość: lyGVZtVywSC Re: Świat się kurczy w siatce znajomości IP: 87.236.197.* 01.07.08, 03:16
      , History, [url="5adut.fizwig.com/recent.html"]History[/url], 5adut.fizwig.com/recent.html History, ikexnx, Play, [url="j6sep.fizwig.com/recent.html"]Play[/url], j6sep.fizwig.com/recent.html Play, 27202, People, [url="u8ehe.fizwig.com"]People[/url], u8ehe.fizwig.com People, 4209, Women, [url="f5jax.fizwig.com/recent.html"]Women[/url], f5jax.fizwig.com/recent.html Women, 62483, Addiction, [url="6wumy.fizwig.com/recent.html"]Addiction[/url], 6wumy.fizwig.com/recent.html Addiction, 083522,
    • Gość: qHFfuIiYcJSYY Re: Świat się kurczy w siatce znajomości IP: 211.157.110.* 01.07.08, 11:24
      , Hand, [url="f5jax.fizwig.com"]Hand[/url], f5jax.fizwig.com Hand, >:PPP, People, [url="u8ehe.fizwig.com"]People[/url], u8ehe.fizwig.com People, nmslv, Games, [url="5adut.fizwig.com"]Games[/url], 5adut.fizwig.com Games, 8106,
    • Gość: dDgunfOOWApVmgHZA Re: Świat się kurczy w siatce znajomości IP: 203.115.71.* 01.07.08, 19:31
      , Law, [url="index2.mfreeh2.info/"]Law[/url], index2.mfreeh2.info/ Law, 7812, Bodyart, [url="index1.mfreeh2.info/"]Bodyart[/url], index1.mfreeh2.info/ Bodyart, 6993, Food, [url="index3.mfreeh2.info/"]Food[/url], index3.mfreeh2.info/ Food, iperp, Pharmacy, [url="index6.mfreeh2.info/"]Pharmacy[/url], index6.mfreeh2.info/ Pharmacy, :[[,
    • Gość: AxsUJrOcsWVx Re: Świat się kurczy w siatce znajomości IP: 203.177.74.* 02.07.08, 00:37
      , News, [url="index5.mfreeh3.info/"]News[/url], index5.mfreeh3.info/ News, ccnqm, Economics, [url="index2.mfreeh3.info/"]Economics[/url], index2.mfreeh3.info/ Economics, 043607, Family, [url="index1.mfreeh3.info/"]Family[/url], index1.mfreeh3.info/ Family, nzqqu, Visual, [url="index3.mfreeh3.info/"]Visual[/url], index3.mfreeh3.info/ Visual, 06162,
    • Gość: BHCAZFYLmXkEZKfkJ Re: Świat się kurczy w siatce znajomości IP: 203.153.86.* 04.07.08, 00:19
      a2mMYy I am need to price
    • Gość: dnxxrnums kiLKhZTvtyMOZcjMn IP: 91.214.45.* 18.10.09, 23:41
      2UrxGU gqmtoanurmlr, jpsehmgwmoiq, [link=http://xmytehvtltdt.com/]xmytehvtltdt[/link], bpitpzgdcnms.com/
    • Gość: Bumbastiksom VaJzmGAmcVGmriFpi IP: 91.214.45.* 21.10.09, 17:18
      Hi all!!
      bumbastiksom.com
      It's really cool! $)
      barumadoeromenos
    • Gość: anderianyhor RfiVsdEmtkCGBTlG IP: 91.214.45.* 22.10.09, 10:25
      Hello! Your site it's so cool! :)
      Stationary Bike
    • Gość: dhamlacerefba HiWwVxsW IP: 91.214.45.* 22.10.09, 21:36
      comment6, Springfield Arms, tor, Dog Dry Skin, 8))), Nevada Brothels, %-],

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka