Dodaj do ulubionych

wirus od Koeserg@gmail.com

IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.12, 23:18
Złapałem wirusa który koduje pliki txt, jpg, pdf i inne.
W katalogach w których "psuje" tworzy pliki tekstowe HOW TO DECRYPT FILES.txt, a w nim

Attention! All your files are encrypted!
You are using unlicensed programms!
To restore your files and access them,
send code Ukash or Paysafecard nominal value of EUR 50 to the e-mail Koeserg@gmail.com. During the day you receive the answer with the code.

You have 5 attempts to enter the code. If you exceed this
of all data irretrievably spoiled. Be
careful when you enter the code!

Zna ktoś sposób a tego dziada? jak odblokować pliki?
Szukałem po dysku kilkoma programami do odzyskiwaia daych plików które zostały poblokowane ale bez sukcesu. Czy komuś się to udało? Czy wirus koduje oryginalny plik pod nową nazwą, a póżniej go usuwa? Jeśli tak ślad po usuniętym oryginale gdzieś powien pozostać. Czy komuś się udało odzyskać zblokowae pliki?
Obserwuj wątek
    • zdrowe_podejscie Re: wirus od Koeserg@gmail.com 11.04.12, 06:49
      Niestety - mnie także dotknęła ok. 16-tej czasu CET 10 kwietnia ta dolegliwość. Skanowałem McAfee Stingerem, MalwareByte Free Edition - i nic :-( Zero wykrycia czegokolwiek...

Jaki masz system ? Ja na serwerze Windows 2008 R2 Server, a końcówkach Windows XP Pro SP3.
      • Gość: Kolobos Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: *.zask.pl 11.04.12, 10:03
        Pliki sa faktycznie szyfrowane czy tylko maja zmieniona nazwe?

Zrobcie skan przy pomocy cureit. Dajcie oba logi z OTL na wklej.org i podajcie link.

Jak mozecie to dajcie tez jeden z takich zaszyfrowanych plikow.

Sprawdzcie tez:
        ftp://ftp.drweb.com/pub/drweb/tools/te94decrypt.exe program trzeba uruchomic z parametrem: -k 85

• wwwandal1 Re: wirus od Koeserg@gmail.com 11.04.12, 10:35
          Działa.
          Po przeskanowaniu odszyfrował plik Example.EnCiPhErEd samoczynnie znajdując do w OS.

Finalnie narzędzie tworzy nowy plik z wartością (0)
          • Gość: r Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: *.csioz.gov.pl 11.04.12, 10:54
            Narzędzie faktycznie odtwarza pliki, ale niestety nie da się ich otworzyc - sa uszkodzone!
            • wwwandal1 Re: wirus od Koeserg@gmail.com 11.04.12, 11:17
              Nic nie jest uszkodzone...tylko rozszerzenia są po rozkodowaniu "wzbogacone" o (0) lub inne wartości cyfrowe.

Co Wy tam robicie w tym csioz.gov.pl??? poczytajcie w wolnych chwilach:

windows.microsoft.com/pl-PL/windows-vista/Show-or-hide-file-name-extensions
              • Gość: r Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: *.csioz.gov.pl 11.04.12, 12:16
                Nic nie jest wzbogacone o 0. Rozszerzenia sa prawidlowe i pliki chca sie otwierac w aplikacjach prawodlowych, tylko ze sie nie otwieraja...
                • wwwandal1 Re: wirus od Koeserg@gmail.com 11.04.12, 12:27
                  Wystaw Kolego r jakiś "nieotwieralny" plik na zewnątrz ..pobierzemy, zobaczymy:)
                  • Gość: r Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: *.csioz.gov.pl 11.04.12, 12:53
                    zaszyfrowany.patrz.pl
                    odszyfrowany.patrz.pl
                    • wwwandal1 Re: wirus od Koeserg@gmail.com 11.04.12, 13:53
                      Kolego r. Cicuciubabka utrudnia naszą konwersację:(

Plik który oznaczyłaś jako zaszyfrowany ma końcówkę 401 - odszyfrowany 400!...już na tym etapie wprowadziłeś chaos.

Decryptor nie mienia nazw........

Dodatkowo po odszyfrowaniu "oryginału" rózni się on od Twojego "odszyfrowanego"....patrz poniżej:

roznicexxxxxx.patrz.pl

Zrób małą weryfikację...i czy aby jesteś ..sure, że ten plik powinien mieć rozszerzenie .ppt?
                      • Gość: r Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: *.csioz.gov.pl 11.04.12, 15:21
                        Kolego.

To portal patrz.pl zmienia automatycznie nazwy.
                        Tak, jestem pewien co do rozszerzenia.

Na forum google, do ktorego odwoluje sie uzytkownik z posta ponizej sa osoby, ktore maja ten sam problem co ja...
                        • wwwandal1 Re: wirus od Koeserg@gmail.com 11.04.12, 16:29
                          Ok..to reasumując jest kilka odmian tego malware'u...albo przynajmniej sposobu szyfrowania.
                          Naliczyłem przynajmniej 3.

Dla tych trzech różnych przypadków niestety wymagany jest inny parametr i inny te94decrypt.

Ostatni został wyrzucony po 13-stej na ftp://ftp.drweb.com/pub/drweb/tools/ i uruchamiać go trza z parametrem -k 87

@r - nie musi Tobie to się powieść....ale sprawdź.

Generalnie odpowiedź od Dr.Web jest very szybka..więc finalnie proponuję wrzucać pliki na:

vms.drweb.com/sendvirus/?lng=en

.. a dostaniecie stosowny пaрaметр ...
                      • Gość: nika Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.12, 01:04
                        Czy może mi ktoś pomóc? Mam właśnie taką samą sytuację:/ odszyfrowałam pliki tym te94decrypt.exe -k 85 no i niby pokazują się te odszyfrowane obok zaszyfrowanych, mają format .jpg ale jak próbuję je włączyć to pokazuje, że nie może otworzyć, bo albo błąd, albo uszkodzony, albo za duży. Nie znam się na tym. Nie wiem co z tym zrobić. Bardzo proszę o pomoc.

Nie wiem czy to jest dobrze zrobione. Przesyłam link to tego OTL: wklej.to/H3GAt

Z góry dziękuję za pomoc!
      • zdrowe_podejscie Re: wirus od Koeserg@gmail.com 11.04.12, 15:12
        Krótko i na temat:

Cały problem został rozpracowany na grupie na googlach. Podane jakim softem wyskanować, jakim odszyfrować pliki. Skanowania nie sprawdziłem, ale 919 plików dosłownie w kilka minut odszyfrowałem automatem, więc ten sposób z softem DrWeb działa !!!

groups.google.com/a/googleproductforums.com/forum/#!topic/gmail/qo0xd0MM1Z8
      • Gość: BulGS Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.12, 13:32
        Bez paniki, tu macie lekarstwo www.cert.pl/news/5483/langswitch_lang/pl
        też złapałem tego syfa.
    • Gość: Dudi Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: *.dynamic.chello.pl 12.04.12, 02:18
      Udało mi się odszyfrować pliki używając te94decrypt.exe z parametrem -k 85
      (D:\>te94decrypt.exe -k 85)
      Po naciśnięciu "continue" program przeleciał mi wszystkie dyski i odszyfrował pliki z rozszerzeniem .EnCiPhErEd.
      Program pozostawia zaszyfrowane pliki, więc dobrze jest przygotować trochę wolnego miejsca na dysku dla odszyfrowanych plików przed startem dekodowania.

Tego wira zajdziecie w rejestrach HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run pod nazwą Alcmeter.

U mnie wirus był katalogu Documet and Settings\user\Local Settings\Temp pod nazwą KR9SpeDJd0PU1OJ.exe

I jeszcze dziada znalazłem w WINDOWS\Prefetch KR9SPEDJD0PU10J.EXE -0AC9E116.pf

zobaczcie tu:
      wirus.od.koeserggmail.com.patrz.pl
      • Gość: Ded Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: *.ryb.abpl.pl 13.04.12, 09:01
        JAk to odszyfrowałeś ? Mógłbyś opisać od początku, jakiś link. Help
        • Gość: Kolobos Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: *.zask.pl 13.04.12, 14:45
          Masz podane! Nawet pare razy.. Wysil sie i przeczytaj!
      • Gość: Adam_AN Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: 213.158.223.* 13.04.12, 09:17
        Jaki antywirus wykrył wirusa ?
        • zdrowe_podejscie Re: wirus od Koeserg@gmail.com 13.04.12, 13:08
          Trend Micro od aktualizacji ze środy już wykrywa tego wirka. Mi wtorkowy nie wykrywał, nie wykrywała go także wtorkowa Panda, Kasperski, Malwerbyte's, Spybot i kilka innych narzędzi.
          • zdrowe_podejscie TU wypisujemy programy, które wykrywają tego wirka 13.04.12, 13:19
            - Trend Micro - od aktualizacji 11.04.2012 dopiero.

Ktoś zna inne narzędzia, najlepiej takie odpalane z własnej płytki, czyli bez uczestnictwa systemu zainfekowane kompika, którymi można wykryć i zniszczyć tego wirka ?
            Tak przy okazji - softy McAfee Stinger i Malwarebytes - nie działają... :-(
            • Gość: Kolobos Re: TU wypisujemy programy, które wykrywają tego IP: *.zask.pl 13.04.12, 14:46
              Skoro program jest od Dr.Web to zapewne cureit wykrywa ta "infekcje".
    • zdrowe_podejscie Wielkie repozytorum informacji o tym trojanie !!! 19.04.12, 09:23
      groups.google.com/a/googleproductforums.com/forum/#!topic/gmail/qo0xd0MM1Z8
      Tu macie ogólnoświatowe forum, gdzie ludzie wymieniają się doświadczeniami. Pokrótce: ponieważ są już kolejne mutacje tego trojana, stąd najlepiej jest wysłać próbki plików do DrWeb i podają algorytm, jakim można odkodować swoje pliki. Co ważne - NIE WOLNO kasować tych plików zaszyfrowanych, lepiej zrobić sobie ich backup, bo może być tak, że część plików mamy zaszyfrowanych jednym algorytmem, a część - innym.
    • Gość: Adaman Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: *.zabrze.vectranet.pl 21.04.12, 00:33
      mnie pomógł: te94decrypt.exe -k 90
      innym z kluczem: -k 85, -k 87, -k 88, -k 91
      • Gość: pRpn Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: *.dynamic.mm.pl 22.04.12, 17:06
        Pomogl mi parametr C:\te94decrypt.exe -k 91 , jednak mam pytanko jak usunąć pozostałe pliki zainfekowane jest ich mnóstwo czy trzeba to robić ręcznie ?
        • zdrowe_podejscie Re: wirus od Koeserg@gmail.com 22.04.12, 20:46
          Ręcznie. Oczywiście - ręczną robotę możesz wspomóc skryptem jakimś ;-) Aczkolwiek zanim coś wykasujesz - ZDECYDOWANIE !!! zrób wpierw backup tych plików, bo często jest tak, że wiele plików jest zaszyfrowanych różnymi parametrami, a jak u mnie było ponad 900 plików zainfekowanych, to logicznym jest, ze nie będę siedział 3 dni i sprawdzał każdy z tych 900 plików, czy został dobrze odszyfrowany. Stąd jak się źle coś odszyfruje - BACKUP i innym parametrem potraktować taki zaszyfrowany plik trzeba :-]]]
        • Gość: Adam_AN Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: 213.158.223.* 23.04.12, 14:57
          Start->Znajdź->Pliki jub foldery-> wpisać w poku wyszukiwania *.Enciphered
          i wszystkie pliki się wylistują, później ctrl+A, del i posprzątane
          • Gość: pRpn Re: wirus od Koeserg@gmail.com IP: *.dynamic.mm.pl 23.04.12, 20:48
            U mnie co prawda rozszerzenie Bl9c98vcvv, ale dziex Adam za sposób ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka