Dodaj do ulubionych

Wirus prosze o pomoc

IP: *.ghnet.pl 28.12.08, 17:53
Witam
mam problem z jakimś wirusem, czy też innym dziadostwem i prosiłbym o pomoc w
jego usunięciu. Mam Eset Nod32 który wykrywa coś takiego "dialer NGB" podaje
tam jakiś adres "206.222.9.187" wklej.org/id/32555/
Obserwuj wątek
    • Gość: @ Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.chello.pl 28.12.08, 18:22
      Wklej do notatnika:

File::
      C:\9j6n1v4y8n8.exe
      c:\program files\SYSTMEM.EXE

Registry::
      [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
      "SYSTMEM.EXE"=-

Plik zapisz pod nazwą: CFScript.txt
      Teraz plik przeciągnij i upuść na ikonę ComboFix:
      wstaw.org/d/d93
      Pokaż log który powstanie podczas usuwania, logi umieszczaj bezpośrednio na wklej.org/
      • Gość: Taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 28.12.08, 18:37
        wklej org nie chce mi sie wczytywać "Błąd wczytania strony" ,więc jestem
        zmuszony zamieścic loga na ss :(
        www.sendspace.pl/file/zIorEuQB/
      • Gość: Taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 28.12.08, 18:44
        Dzięki za pomoc.
        działa poprawnie.
        Gdzie można poczytać o tym jak na podstawie loga można samemu sobie pomóc?
        • Gość: @ Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.chello.pl 28.12.08, 18:59
          Usuń jeszcze ten plik: c:\windows\system32\mszsrn32.dll
          Zrób to:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=430&w=88077527&a=88083760
          Wszystko znajdziesz w Google, możesz zacząć od tego:
          www.searchengines.pl/Wirusy-i-Spyware-Bezpieczenstwo-w-sieci-f99.html
          • Gość: Taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 28.12.08, 19:16
            usunęłem ten plik ,ale oprócz niego combofix usunął dodatkowo
            c:\windows\system32\i .
            tu jest log www.sendspace.pl/file/GvNuFOrr/
            • Gość: Kolobos Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.escom.net.pl 29.12.08, 02:40
              Daj log z SDFix wykonany w trybie awaryjnym, usun:
              c:\windows\SET30.tmp
              • Gość: Taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 29.12.08, 03:08
                ok.
                teraz na nowo zacząłem walczyc z tym wirem.
                zobacze ,czy to zadziała. Jak zabezpieczyć sie przed tym dialerem ?
                dodatkowo coś takiego mi teraz wyskakuje
                C:\DOCUME~1\Alioth\USTAWI~1\Temp\Av-test.txt Eicar plik testowy wyleczony przez
                usunięcie - poddany kwarantannie ZARZĄDZANIE NT\SYSTEM Zdarzenie wystąpiło
                podczas tworzenia nowego pliku przez aplikację: C:\WINDOWS\system32\CF23724.exe.

a tu najświeższy log wklej.org/id/32695/
              • Gość: taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 29.12.08, 03:32
                log po usunięciu
                c:\windows\SET30.tmp

wklej.org/id/32697/
                na razie działa wszystko dobrze.
                dzięki za pomoc
                • Gość: Kolobos Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.escom.net.pl 29.12.08, 03:35
                  Dlaczego nie dales log'a z SDFix?
                  • Gość: taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 29.12.08, 03:38
                    nie rozumiem...:/
                  • Gość: Taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 29.12.08, 03:48
                    Tak dla informacji nie działa mi komenda msconfig.

wracając do mojego niezrozumienia to do tej pory robiłem logi w combofixie , a
                    nie w "sdfx".
                    • Gość: Kolobos Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.escom.net.pl 29.12.08, 04:02
                      > Tak dla informacji nie działa mi komenda msconfig.

Combofix zepsul, wklej do notatnika (lub sprawdz recznie w regedit i popraw):
                      Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths\MSCONFIG.EXE]
                      @="C:\\WINDOWS\\pchealth\\helpctr\\Binaries\\MSCONFIG.EXE"

Zapisz jako fix.reg i uruchom.

> wracając do mojego niezrozumienia to do tej pory robiłem logi w
                      > combofixie , a nie w "sdfx"

Co z tego? Ja Cie prosze o log z SDFix, a nie combofix.
                      • Gość: taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 29.12.08, 04:14
                        próbowałem ściągnąć sdfx ze strony ,którą podałeś i w trakcie jego ściągania
                        wyskoczył :
                        "2008-12-29 04:10:20 Ochrona systemu plików w czasie rzeczywistym plik
                        C:\Documents and Settings\Alioth\Ustawienia lokalne\Dane
                        aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\8cs5orc7.default\Cache\DD0DBD66d01
                        Win32/PrcView aplikacja usunięty - poddany kwarantannie ZARZĄDZANIE NT\SYSTEM
                        Zdarzenie wystąpiło podczas tworzenia nowego pliku przez aplikację: C:\Program
                        Files\Mozilla Firefox\firefox.exe. "

wyłączyłem noda, ale w dalszym ciagu jest bład wczytania strony
                        • Gość: Kolobos Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.escom.net.pl 29.12.08, 15:24
                          Widac w dalszym ciagu nie wylaczyles antywirusa. Sciagnij sdfix w trybie awaryjnym z obsluga sieci.
                          • Gość: Taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 29.12.08, 18:11
                            wklej.org/id/32881/ LOG Z SDFix'a

dziś znów musiałem usuwać plik SYTEMEM.EXE

dodatkowo zainstalowałem firewall ashampo.
                            • Gość: Kolobos Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.escom.net.pl 29.12.08, 18:49
                              Log z sdfix jest ok. Dla pewnosci daj jeszcze nowy z combofix.
                              • Gość: Ta Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 30.12.08, 01:11
                                wklej.org/id/33052/ najświeższy log
                                • Gość: Kolobos Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.escom.net.pl 30.12.08, 01:20
                                  Wszystko wyglada ok.
                                  • Gość: Taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 30.12.08, 01:52
                                    Dziękuje za pomoc.
                                  • Gość: Taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 30.12.08, 04:11
                                    To znowu ja.
                                    w dalszym ciągu mam problem. Logi były ok ,ale po pewnym czasie i tak znowu
                                    pojawia sie ten plik SYSTEMEM.EXE i wiesza całego kompa.
                                    Zapowiedzia tego jest res systemu( pokazuje sie okienko i sie odlicza czas). nie
                                    wiem co z tym zrobic. Jedyna rada jak na razie na to jest firewall ,ktory
                                    blokuje nawiązanie łacza przez ten w/w plik.
                                    Co mam zrobic ??
                                    • Gość: T Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 30.12.08, 07:25
                                      log wklej.org/id/33085/

ps. usuwam te dwa pliki tj.
                                      c:\windows\system32\nck.exe
                                      c:\program files\SYSTMEM.EXE ,ale co dalej ,co zrobić zeby sie to nie powtarzało ?
                                      • payl Re: Wirus prosze o pomoc 30.12.08, 10:49
                                        Jeśli wirus wywołuje tylko polecenie shutdown, to zrób tak:
                                        1.Start -> Uruchom
                                        2.Wpisz cmd
                                        3.Teraz gdy zacznie się zamykanie systemu wpisz w wiersz polecenia: "shutdown -a" (BEZ cudzysłowu),co anuluje proces zamykania (jeśli wywołał to wirus). Jednak jest to rozwiązanie chwilowe, jednak zawsze jakaś pomoc...
                                      • Gość: Kolobos Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.escom.net.pl 30.12.08, 11:06
                                        Daj logi z gmera:
                                        - zakladka rootkit, zaznaczone tylko uslugi i "pokazuj wszystko" -> szukaj
                                        - zakladka rootkit -> szukaj, zaznaczone wszystkie opcje bez "pokazuj wszystko"
                                        • Gość: Taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 30.12.08, 15:19
                                          wklej.org/id/33228/ log z usługami
                                          wklej.org/id/33231/ reszta

• Gość: Kolobos Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.escom.net.pl 30.12.08, 15:37
                                            Nie widac w logach infekcji, czy AVPTool lub Dr.Web CureIt cos wykrywaja?
                                            • Gość: Taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 30.12.08, 16:31
                                              nic nie wykrywają.

• Gość: Taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 30.12.08, 16:40
                                              wklej.org/id/33272/
                                              • Gość: Kolobos Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.escom.net.pl 30.12.08, 17:29
                                                Daj log z hijackthis.
                                            • Gość: Taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 30.12.08, 17:14
                                              wklej.org/id/33282/ nowy log z usuniętym SYTEMEM.EXE + jakies nowe pliki :/
                                              co raz czesciej sie teraz restartuje komp
                                              • Gość: Kolobos Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.escom.net.pl 30.12.08, 17:32
                                                To ciagle ten sam plik tylko nazwy sa inne:
                                                2008-12-30 16:58 . 2008-12-30 16:58 664,064 --a------ c:\windows\system32\pkx.exe
                                                2008-12-30 16:49 . 2008-12-30 16:49 664,064 --a------ c:\windows\system32\hai.exe

Rozmiar jest ten sam.
                                                Nie wiem skad biora sie te infekcje, w logach nic nie widze.
                                                • Gość: Taim Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.ghnet.pl 30.12.08, 17:33
                                                  wklej.org/id/33290/
                                                  • Gość: Kolobos Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.escom.net.pl 30.12.08, 17:56
                                                    Zamknij porty przy pomocy wwdc.exe, zainstaluj SP2 lub lepiej SP3 do XP.

W hjt usun:
                                                    O2 - BHO: Winamp Toolbar Loader - {25CEE8EC-5730-41bc-8B58-22DDC8AB8C20} - C:\Program Files\Winamp Toolbar\winamptb.dll (file missing)
                                                    O2 - BHO: My Global Search Bar BHO - {37B85A21-692B-4205-9CAD-2626E4993404} - C:\Program Files\MyGlobalSearch\bar\1.bin\MGSBAR.DLL (file missing)
                                                    O3 - Toolbar: My Global Search Bar - {37B85A29-692B-4205-9CAD-2626E4993404} - C:\Program Files\MyGlobalSearch\bar\1.bin\MGSBAR.DLL (file missing)
                                                    O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
                                                    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
                                                  • Gość: Kolobos Re: Wirus prosze o pomoc IP: *.escom.net.pl 31.12.08, 00:15
                                                    Zrob to samo co napisalem tutaj:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=430&w=89120907&a=89129665
                                                    Podmien zainfekowany plik na czysty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka