Dodaj do ulubionych

Pytania o live.

IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.10, 19:53
Witam. Miałem darmowego live (1 miesiąc) i mi się skończył. Więc teraz mam pare pytanek.

1. Czy kupienie zdrapki z tej aukcji: allegro.pl/12-miesiecy-xbox-live-gold-pl-eu-us-automat-24h-7-i1355831865.html jest bezpieczne? Czy one są legalne, czy jakieś lewe?

2. Czy jak ta zdrapka się skończy, to czy będę musiał kupić kolejną, czy będę mógł zostać na darmowym (i żadnych dodatkowych kosztów nie poniosę?)?

3. Do czego służą te dane rozliczeniowe? Żaden rachunek, ani nic na nie nie przyjdzie?

Proszę o szybkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • sirmadness Re: Pytania o live. 10.12.10, 20:01
      1.nigdy nie ma pewności co jest legalne a co nie, ale ta zdrapka nie jest bardziej podejrzana od innych więc bym kupował
      2.możesz zostać na darmowym
      3.po raz kolejny, nie, nikt Ci nie będzie przysyłał żadnych rachunków, a dane są po to, aby microsoft mógł Cię namierzyć, przyjść w nocy, wszczepić Ci chip i przemienić w cybernetyczne zombi dążące do zgładzenia ludzkości...
      • Gość: gość. Re: Pytania o live. IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.10, 20:06
        Dzięki za odpowiedź.
        A co do punktu nr. 1 to czy w ogóle istnieją jakieś nielegalne zdrapki?
        • sirmadness Re: Pytania o live. 10.12.10, 20:12
          Nielegalne mogą być zdrapki na punkty ms, a dokładnie konta,z np 4000 ms za 60 zł które kupujesz, ściągasz sobie gry na dysk i możesz w mnie grać ze swojego konta, a punkty te są prawdopodobnie kupowane z kradzionych kart kredytowych
          • Gość: gość. Re: Pytania o live. IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.10, 20:14
            Aha. Rozumiem. Czyli nic, tylko kupować i do niczego nie będę zobowiązany, tak?
            Pozdrawiam.
            • sirmadness Re: Pytania o live. 10.12.10, 20:30
              Kupuj, najwyżej pójdziesz siedzieć, ale ciupa też jest dla ludzi
              Również pozdrawiam
              • Gość: gość. Re: Pytania o live. IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.10, 20:32
                hehe, rozumiem, że to żart?
                • sirmadness Re: Pytania o live. 10.12.10, 20:34
                  no tak...w zasadzie
                  • Gość: gość. Re: Pytania o live. IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.10, 20:35
                    Dzięki za odpowiedzi.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: gość. Re: Pytania o live. IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 11:23
                      A czym, prócz ceny, się różni zdrapka, do której podałem linka, od takiej np. z media marktu za ponad 200zł?
                      • turbogadkotick Re: Pytania o live. 11.12.10, 11:33
                        Tym, że zanim MM wystawi na półkę dolicza swoja marżę (wyższa od sklepów internetowych) i przedtem musi opłacić więcej pośredników, stąd wyższa cena. Jedyny plus to to, ze zdrapka z MM jest w 100% legalna, nie ma szansy, ze pochodzi ona z np. kradzieży z magazynu.
                        Co do "lewych zdrapek", to jedyny sposób żeby były "lewe" to właśnie paserstwo, natomiast olbrzymie ilości punktów sprzedawane za śmieszne pieniądze to właśnie konta z punktami. Zdrapka jako taka (o ile nie jest kradziona czy podrobiona) jest legalna.
                        • Gość: gość. Re: Pytania o live. IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 11:38
                          ale, jak normalnie ją xbox zaakceptuje, to nie jest podróba, ani nic z tych rzeczy?
                          Nie zbanują mnie za to?
                          • turbogadkotick Re: Pytania o live. 11.12.10, 11:44
                            Na 99% nie, bo na 99% to normalna zdrapka, anie żadna próba wyłudzenia pieniędzy czy fałszywka.
                            • Gość: gość. Re: Pytania o live. IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 11:52
                              Dzięki. A wiesz czemu, tych wszystkich tanich zdrapek na allegro już nie ma?
                              • angh Re: Pytania o live. 11.12.10, 11:55
                                Bo moze w koncu zaczeli walczyc z pie*nymi zlodziejami?
                                • Gość: gość. Re: Pytania o live. IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 11:58
                                  a busieczki1 to był złodziej?
                                  Myślę, że nie. Miał on 100% pozytywów.
                                  A keye?
                                  Też wątpie...
                                  Teraz zostały tylko GameKeys.
                                  • largo Re: Pytania o live. 11.12.10, 13:03
                                    Pomyśl zanim coś powiesz. Kupujesz coś na allegro w wersji elektronicznej, nie ważne czy jest to klucz do ściągnięcia gry, zdrapka z kodem czy cokolwiek innego. Takie aukcje w 99% przypadków mają opcję tylko "Kup teraz". Licytujesz, wygrywasz, wpłacasz kolesiowi kasę na konto i... jak w opisie aukcji, za chwilę dostajesz na emaila wylicytowany kod. Sprawdzasz go i masz dwie opcje:
                                    - działa, jesteś cały happy i lecisz na aukcje wystawić gościowi pozytywa, piejesz z zachwytu pisząc "super sprzedawca, błyskawiczna wysyłka" etc.
                                    - nie działa, piszesz do sprzedawcy i... czekasz, czekasz bo nie odpisuje, itd., bujasz się z nim miesiąc po czym dajesz za wygraną.
                                    Do tych dwóch opcji można dodać i trzecią tj. kod Ci działa ale po jakimś czasie przestaje, producent/wydawca blokuje Ci coś i dostajesz info, że użyłeś kodu uzyskanego za pomocą nielegalnej/kradzionej karty kredytowej. Minęło np. 60 dni i co? I koleś z aukcji nadal ma Twojego pozytywa a Ty nie możesz już go zmienić ani też wnieść sporu na allegro. Na policję nie idziesz bo uważasz, że kwota nie warta świeczki albo po prostu boisz się, że ktoś uzna, że brałeś udział w pirackim procederze. Piszesz do allegro ale oni nic z tym nie robią, patrzysz przez następny rok na profil sprzedawcy i możesz tylko sypać wiązanki widząc jak przybywa mu kolejnych naiwnych takich jak Ty dających mu same pozytywy... I teraz jak człowiek przeliczy ile tych aukcji gość miał i ile kasy zarobił to aż się nóż w kieszeni otwiera, że allegro takich oszustów toleruje.

Moja rada jest taka. Jak Ci bardzo zależy kupić taniej na takiej aukcji, napisz do innych którzy brali udział w jego aukcjach i zapytaj czy wszystko gra i czy nie mieli z nim problemów. Ja raz tak zrobiłem i bardzo się zdziwiłem tym co mi ludzie pisali i okazało się, że wszyscy do których pisałem zostali oszukani jak ja...
                                    • largo Re: Pytania o live. 11.12.10, 13:07
                                      Jeszcze co do podejrzanych kodów. Ci sprzedawcy zwykle kupują je w podejrzanych, zagranicznych sklepach internetowych. Polecam przejrzenie steamunpowered.
                                    • largo Re: Pytania o live. 11.12.10, 13:10
                                      Jeszcze jedno zanim mi ktoś zarzuci, że wrzucam wszystkich do jednego worka. Otóż nie, nie uważam, że każdy sprzedawca kodów/zdrapek/etc. na allegro to oszust bo ktoś może to kupować legalnie w innym kraju i odsprzedawać innym. Po prostu radzę zachować szczególną ostrożność w tego typu aukcjach.
                                • turbogadkotick Re: Pytania o live. 11.12.10, 11:59
                                  Nie sądzę, żeby wszystkie tanie zdrapki pochodziły z kradzieży/paserstwa. Ceny abonamentu poszły w górę i może tym importerom nie opłaca się już działalność.
                                  • Gość: gość. Re: Pytania o live. IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.10, 12:02
                                    Aha. Dzięki. A z tego GameKeys warto kupić? Myślę, że warto, kupywał już tam ktoś?
                                    • largo Re: Pytania o live. 11.12.10, 13:05
                                      Na pewno nie radzę kupować nic od TechnoDog'a choć nie wiem czy on teraz zdrapki sprzedaje.
                        • cichoociemny Re: Pytania o live. 11.12.10, 15:37
                          www.xboxliveclub.pl/
                          Różni się również tym.
                          Zniżki i partnerów programu znajdziesz tu: www.kartabenefit.pl/liveclub/
                          piwo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka