Dodaj do ulubionych

Nowy komputer

03.04.11, 20:55
Mam zamiar kupić coś takiegotongue_outrocesor:
Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/
769 zł

Płyta główna:
Gigabyte GA-P67A-UD3 /intel P67/
459 zł

Pamięć RAM:
Crucial 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9
135 zł

Dysk twardy:
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3
139 zł

Karta graficzna:
Vertex3D Radeon HD6870 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/2xDP
669 zł

Nagrywarka DVD:
Samsung SH-S223C SATA (black)
90 zł

Obudowa:
Tacens Prior Limited (92mm Fan, bez zasilacza)
130 zł

Zasilacz:
Fractal Design Integra 500W
215 zł

Pytanie. Czy takie coś pociągnie nowości przez 3-5 lat? (tak na oko, bo tego raczej się nie da określić). Czy Wiesiek 2 i Crysis 2 pójdzie? big_grin
Obserwuj wątek
    • 5mieszek Re: Nowy komputer 04.04.11, 12:06
      Nowosci pociagnie, az nowe konsole MS i Sony sie pojawia. Wtedy zostanie mu jakis rok zycia z ustawieniami low-w-porywach-medium.
      A ze niektorzy juz nawet na 2012 przewiduja nowy sprzet MS, to twoj (i wlasciwie kazdy...) komputer dzis kupowany jest przewidywany na 2, moze 3 lata.
      Rzecz jasna, jako ze nikt nie wie, kiedy ( i czy wogole...) nowa generacja zaatakuje, wiec kto wie, moze i ten sprzet wystarczy na kilka ( 5+) lat...

• gunarno1 Re: Nowy komputer 04.04.11, 16:06
      gryzzlipl napisał:

> Pytanie. Czy takie coś pociągnie nowości przez 3-5 lat? (tak na oko, bo tego ra
      > czej się nie da określić). Czy Wiesiek 2 i Crysis 2 pójdzie? big_grin

Na trzy lata na pewno. Chociaż kluczowa jest kwestia kiedy wypuszczą nowe konsole. Ja bym jeszcze zwrócił uwagę na pobór mocy grafiki i procesora i upewnił się czy te 500 W starczy.
    • gunarno1 Re: Nowy komputer 04.04.11, 16:09
      I zastanów sie czy nie kupić tańszego procka i karty. Sprzęt szybko tanieje więc nie ma co przepłacać.
    • k0d Nowy komputer 04.04.11, 17:09
      Zestaw na ten moment w zasadzie optymalny. Płyta ma wyjścia usb 3.0. W tej chwili nic bardziej przyszłościowego nie złożysz. Jeśli chodzi o zasilacz to posiadam dokładnie taką samą Integrę i chodzi gładko z gtx460, E8400, dwoma dyskami SATA i DVD. Powinien zatem bez problemu Ci służyć.
      Osobiście dorzuciłbym jeszcze na Twoim miejscu oryginalnego Windowsa 7.
      • aihs Re: Nowy komputer 04.04.11, 17:33
        > Osobiście dorzuciłbym jeszcze na Twoim miejscu oryginalnego Windowsa 7.

Dzięki, poprawiłeś mi humor big_grin Jeszcze zapomniałeś dodać żeby kupował oryginalne gry (jaaaaasne) devil
        • gunarno1 Re: Nowy komputer 04.04.11, 19:01
          A co jest takiego śmiesznego w kupowaniu oryginalnych gier?
        • k0d aihs 05.04.11, 14:50
          Ok. Ok. Kumam. Intencje w każdym razie miałem dobre. Każdy sobie dorozumie jak chce.
    • slawomir.serafin Re: Nowy komputer 05.04.11, 13:18
      nie wiem jak tam u ciebie z kasą, ale dysk SSD chociaż na sam system to dzisiaj podstawa
    • freewolf Re: Nowy komputer 07.04.11, 14:51
      RAM wymieniłbym na coś lepszej firmy i preferowanie z radiatorem.
      Przykładowo Pamięć OCZ DDR3 Dual Channel 2x2048MB 1333MHz CL7 Platinum Edition Low Voltage - dobra, uznana marka.
      Od biedy Kingston HyperX Genesis DDR3 2x2048MB 1333MHz CL7.

Karty graficznej poszukaj z jakimś dobrym chłodzeniem, a nie stockowym, Gigabyte lub Saphire robią niezłe i takie egzemplarze są też zwykle lekko fabrycznie podkręcone przy niewiele większej cenie.

Co do dysków SSD nie słuchaj Sławka. Póki co ich cena jeszcze nie uzasadnia korzyści z nich płynących. To prawda, że warto mieć 2 dyski - jeden na system, drugi na resztę (gry, dane). Ale na system spokojnie wystarczy dobry i nieduży (160 GB) zwykły dysk talerzowy. Dysk SSD zawsze można dokupić jak będzie tańszy.

Nie widzę również czy obudowa ma możliwość zainstalowania wiatraczka z przodu ale generalnie warto o nim pomyśleć. I sprawdź koniecznie, czy karta graficzna zmieści się w obudowie i nie będzie zawadzać o kieszenie napędów. Chłodzenie w tej obudowie będzie pewnym problemem, bo duża karta graficzna podzieli Ci ją idealnie na 2 osobne strefy powietrzne - karty i procesora.
      Aerocool PGS Rs-9 jest dość ciekawą obudową zapewniająca dobrą wentylację, choć to już dość stara konstrukcja.
      Ja z kolei mam Cooler Master Centurion 590 i też polecam.
      Obudowa z duża ilością otworów jest po prostu przewiewna, a dwa wiatraki - z przodu na dole i z tyłu na górze lub na górze obudowy - dają dobry przepływ powietrza na wszystkie podzespoły. Ewentualnie można dodać jeszcze jeden czy 2 przy karcie graficznej z boku. Poza tym zasilacz na dole ma tę zaletę, że nie zasysa gorącego powietrza z procesora do środka. Z drugiej strony jednak, jeśli nie dbasz o czystość, to zasysa kurz z zewnątrz.
      • gryzzlipl Re: Nowy komputer 07.04.11, 19:21
        Myślałem nad taką obudową:
        www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=31340
        "> Osobiście dorzuciłbym jeszcze na Twoim miejscu oryginalnego Windowsa 7.

Dzięki, poprawiłeś mi humor big_grin Jeszcze zapomniałeś dodać żeby kupował oryginalne gry (jaaaaasne) devil"

Wolno myślę czasem, ale to była ironia? big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka