del.wa.57 10.01.10, 17:15 Gospodyni tego forum i wszystkim bywalcom,życzę samych tylko szczęsliwych dni w Nowym Roku. Nasze zdrowie! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
del.wa.57 Re: Witam w Nowym Roku:-) 10.01.10, 17:55 Zapraszam na koncert...Andre Rieu i piękne dziewczyny www.youtube.com/watch?v=kEL-4D8Bnas&feature=related Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Witam w Nowym Roku:-) 10.01.10, 19:55 Wzajemnie, Helenko , a orkiestra świetna, jest na co popatrzeć! Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Witam w Nowym Roku:-) 02.01.11, 13:10 W gorączce przygotowań, w wesołej zabawie przyszedł i został. Była data 1.1.11, będzie 11.11.11. O jednej porze, raz do roku w zimowej nocy ciemnym mroku, gdzieś, gdzie nie sięga ludzki wzrok, schodzi się z rokiem rok. Jeden jest wielki z siwą brodą, drugi jest mały z buzia młodą, czyli, by rzec innymi słowy: jeden jest Stary, a drugi Nowy. Gwiazdy jak owieczki lśnią na niebie, a oni stają obok siebie, coś sobie mówią , patrząc w oczy, ale nikt nie wie o czym. Potem w ciemności słychać kroki... To się rozchodzą oba roki. W całkiem przeciwne idą strony: Stary znużony i zmęczony, Nowy o jasnych, złotych lokach, wesoło mknie w podskokach. Po chwili cichnie odgłos kroków w zimowej nocy ciemnym mroku, gwiazda za gwiazdą w górze gaśnie i znika czarnej nocy cień, i robi się na świecie jaśniej, i wstaje nowy, jasny dzień, i budzisz się, przecierasz wzrok i witasz Nowy Rok. Odpowiedz Link
an.ta Re: Witam w Nowym Roku:-) 02.01.11, 16:32 Śliczna cała ta twoja kompozycja Bogatko. A skąd taki uroczy wierszyk wydobyłaś? Odpowiedz Link
agas301 Re: Witam w Nowym Roku:-) 03.01.11, 10:12 ...Po chwili cichnie odgłos kroków w zimowej nocy ciemnym mroku, gwiazda za gwiazdą w górze gaśnie i znika czarnej nocy cień, i robi się na świecie jaśniej, i wstaje nowy, jasny dzień... dodałabym Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Witam w Nowym Roku:-) 03.01.11, 15:28 Witam Aniu, dzięki. Agnieszko, gratuluję spostrzegawczości! Jak to cudnie być szczęśliwym, mieć marzenia i je spełniać, znaleźć ludzi nam życzliwych, pustkę w życiu swym zapełnić. Mieć nadziei do oporu, optymizmu dnia każdego, rozpoczynać go z humorem, zrobić sobie coś dobrego. Dobrem ludzkość ubogacać, ofiarować uśmiech szczery, a gdy smutek nagle wróci, to go wyrzucić do cholery. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Witam w Nowym Roku:-) 11.01.11, 07:43 Warto zwrócić uwagę na cyfry w dzisiejszej dacie: 11.1.11. Siedzę jak ta jedynka przy kompie, słuchając radiowej jedynki Nie wiem jak Was, ale mnie ten gest zamiast obrażać, tylko rozbawia - ot, taka "jedynka" Jedynka to latarnia z wysięgnikiem, słup pod napięciem i włócznia strzelista Jeśli dodasz coś od siebie, dłuższa będzie lista. "Co to jest sukces? To wiedzieć, że dzięki twemu istnieniu choć jeden człowiek miał łatwiejsze życie. Właśnie to oznacza odnieść sukces." - Ralph Waldo Emerson -- Odpowiedz Link
agas301 Re: Witam w Nowym Roku:-) 11.01.11, 13:45 To prawda Bogatko a co powiesz na to: 11.11.11 > Jedynka to latarnia z wysięgnikiem, słup pod napięciem i włócznia strzelista > Jeśli dodasz coś od siebie, dłuższa będzie lista. > :: kształtem jedynkę przypomina choćby posłuszne szydełko, pospolity pogrzebacz lub różdżka magiczna albo choćby litera I, L - odwrócone czy przybrana w odpowiedni kształt - baletnica eteryczna _ ortografia4.appspot.com/wiki/1_%28liczba%29 słowo daję niezla stronka ortograficzna; hehe, też trzeba się pilnować by właśnie strzelić byczka tam gdzie trzeba;O Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Witam w Nowym Roku:-) 11.01.11, 22:54 Agnieszko, bardzo lubię Twoje komentarze. Dzięki za tego linka o jedynce, nie tylko mnie rozbawił, ale i jest w nim sporo ciekawostek, jak ta, że jedynka z położenia poziomego uzyskała położenie... postawę raczej pionową. Napisany artykuł pod hasłem "Ortografia to przeżytek, pora ją unowoczenić". Autor pisze ortograficznie inaczej, ale też trafiają mu się błędy niezamierzone, tak jak np. w cytowanym haśle, chodzi chyba o unowocześnić? Jak Ci się czytało ten artykuł?, bo mnie ta nowoczesność bardzo rozprasza przy czytaniu. Polacy uwielbiają jak ktoś kaleczy ich język. To takie budujące. Zwłaszcza w telewizji w takich programach jak Gotuj z Pascalem. I gotujemy, chociaż trudno zrozumieć co ten francuz gada. Ze znaczeń jedynki można napisać wiersz, np. limeryk albo namalować obrazek, spróbujesz? Odpowiedz Link
agas301 Re: Witam w Nowym Roku:-) 14.01.11, 21:22 Vice versa - ja też bardzo lubię Twoje wpisy / nie tylko ja z resztą całe nasze forum. Pisz dalej!!! o limeryku pomyślę Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Witam w Nowym Roku:-) 15.01.11, 08:39 Agnieszko, ciekawa jestem Twoich limeryków. Bo z limerykami tak jest, że jak się zacznie, to każdy następny cieszy. Ja zaczęłam na początku stycznia, ten jest czwarty: Była pani na forum Grafika Która bardzo lubiła jamnika. Tak zmalowała, uczuciem stała kilka kresek w tym limeryku ,\~~,,> Jak nowy rok, to przyda się kalendarz. en.picjoke.net/ tutaj są ramki. Zrobiłam taki kombi, bo połączyłam ramkę nr 617 z ramką kalendarza nr 611. Nie zawsze wybrane zdjęcie pasuje do otworu ramki, a w tym generatorze nie ma edycji wybranego zdjęcia z dysku. Lepiej, gdy będzie ramka na dysku własnym. Trzeba zrobić najpierw obrazek przezroczysty, w dowolnym programie graficznym, zapisać z rozszerzeniem .png czyli: Plik -->Nowy Warstwa -->Nowa warstwa, przezroczysta W oknie dokującym warstw klik na kosz i usuwamy aktywną, zaznaczoną na niebiesko warstwę tło. Aby to miejsce w ramce, gdzie wkleja się swoje zdjęcie zrobić przezroczyste, W PicJoke wybiera się ten wcześniej przygotowany czysty .png, a po kliknęciu Create your picture na utworzonym obrazku klika się prawym przyciskiem myszy, Kopiuj obrazek i wkleja do programu graficznego. Jest w tym miejscu na obrazku czarny kolor.A ma być przezroczysty. Ponieważ jest to tylko jeden kolor, zaznaczamy narzędziem Magic, czyli różdżką Zaznaczenie -->Powiększ, 2px i Edycja -->Wyczyść Zaznaczenie -->Odwrócenie zaznaczenia Edycja -->Skopiuj Edycja -->Wklej jako -->Nowy obraz. Jest otwór przezroczysty. Zapisujemy z rozszerzeniem .png - będzie na naszym dysku z przezroczystym otworem, w przyszłości można będzie dodać do tej ramki inne zdjęcie. Teraz wybieramy jakiś swój obrazek i Wklej jako -->Nowa warstwa klikamy w oknie dokującym na zieloną strzałkę "na dół" Można dostosować wklejony swój obrazek, przesuwając go narzędziem do przesuwania, można skalować Warstwa -->Skaluj warstwę można wyostrzyć, zmienić barwę, nasycenie, poprawić narzędziem Smudge jakąś skazę. Można też uaktywnić górną warstwę i wymazać gumką fragmenty, które nazbyt zasłaniają zdjęcie. Połącz warstwy i Zapisz jako. Odpowiedz Link
agas301 Re: Witam w Nowym Roku:-) 15.01.11, 21:33 wszystkie są fajne, mnie szczególnie przypadło do gustu N-612 zdjęcie podstawiłam z dysku Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Witam w Nowym Roku:-) 15.01.11, 22:13 Jako wróżka wyglądasz uroczo nawet w szarych kolorach. Uśmiechem zapalam Ci gwiazdy. by noc nie była zbyt ciemna. Szeptem maluję niebo, by Twoje sny były kolorowe. Odpowiedz Link
79.angelika Re: Witam w Nowym Roku:-) 20.01.11, 18:22 Dziękuję i nawzajem również szczęśliwego Nowego Roku życzę i dalszej przygody z grafiką Odpowiedz Link
agas301 Re: Witam w Nowym Roku:-) 10.02.11, 10:50 Mimo, że luty, mimo, że nie czas już na życzenia(?) że, wszelkie życzenia już były... małe podsumowanko wyszperane w necie, tak mi się te życzenia spodobały, nie mogłam się oprzeć... Pierwszy styczeń - pora życzeń a więc z życzeniami wszystkie cztery pory stają dziś przed wami. W NOWEJ WIOŚNIE życzę mamom by się wszystko działo samo. Niech się sam odkurza dywan, samo niech się pierze, zmywa. Ciasto też niech samo rośnie wszystkim mamom w NOWEJ WIOŚNIE. A ja życzę wszystkim tatom niech wam sprzyja NOWE LATO. Kosz pomysłów, wynalazków niech rozsypie wam na piasku jak muszelki. My je z wami chętnie razem wyzbieramy. Za to babciom NOWA JESIEŃ niech pogodne dni przyniesie. Bezdeszczowe, bezmarkotne jak w dzienniczkach nasze stopnie. Nam - z rąk babci - pieszczot krocie, pocałunki i łakocie. Dziadkom zaś niech NOWA ZIMA srebrne gwiazdki poprzypina. Z taką gwiazdką każdy dziadek pójdzie jak na defiladę, białym parkiem, razem z nami na spotkanie z gołębiami. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Witam w Nowym Roku:-) 11.02.11, 10:32 I tak nowy rok jest przez cały rok podoba mi się. Też z netu: " W CISZY PORANKA " W ciszy poranka jest nadzieja otwierasz okno pełne słońca jeszcze nie jesteś wcale pewna czy przebudziłaś się do końca co cię zbudziło , ptak czy światło ? szukasz na niebie odpowiedzi słońce milcząco się uśmiecha ptak daleko gdzieś uleciał wyciągasz rękę swą przed siebie znów dzień zaczynasz jeden z wielu na próżno sięgać chcesz po wszystko trzeba poszukać dróg do celu lecz zapamiętaj kiedy powstaniesz swe pierwsze kroki w zaślepieniu pod stopą znajdziesz popiół ziemi jej ciężki oddech i westchnienie lecz w jasnym oknie jest nadzieja i z niej to płynie przekonanie że nawet jednym swoim gestem dosięgniesz to co ci pisane "Największa sztuka życia jest uśmiechać się zawsze i wszędzie... Nie żałować tego co było... i nie bać się tego co będzie..." Odpowiedz Link
autograf42 Re: Witam po Nowym Roku:-) 17.01.12, 20:35 Niedługo Dzień Babci i Dziadka, szykujecie coś? Odpowiedz Link