Dodaj do ulubionych

Prawda o PSN

28.04.11, 14:17
www.ppe.pl/news-7243-Kiedy_PSN_zacznie_znow_dzialac.html

Przestancie panikowac z kartami
Obserwuj wątek
    • fix_poland Re: Prawda o PSN 28.04.11, 14:34
      Właśnie smile
    • babyprez Re: Prawda o PSN 28.04.11, 14:34
      No to najwyżej, użytkownikom grożą maile od "sony" z prośbą o uaktualnienie karty i podanie do niej hasłasmile
    • qbatez Re: Prawda o PSN 28.04.11, 14:39
      I na taką odpowiedź czekałem! Dziękuje! smile
    • coletrain Re: Prawda o PSN 28.04.11, 14:58
      a są dwa czy trzy wątki na polygamii jak dziesiątki ludzi jęczą jak stare baby i narzekają... to są ci mężczyźni XXI wieku ? wink
    • zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 15:00
      Dane zaszyfrowane można odszyfrować.
      A każdy średnio rozgarnięta osoba dbająca o swoje pieniądze zabezpieczy się poprzez zablokowanie.

I z tego co pamiętam to podczas zapisywania danych karty w PSN trzeba było podać numer bezpieczeństwa CVV/ CSC... Inaczej płatność nie mogłaby być autoryzowana.
    • pipsreview Re: Prawda o PSN 28.04.11, 15:09
      Najwyzej ktos ma nasze dane adresowem, co w zwiazku z tym? Nic, kazdy z nas moze posiadac taka ilosc danych, w dodatku legalnie, jak? Ksiazka telefoniczna...
      • zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 18:25
        Posiadając dane adresowe + numer karty (której adres rozliczenia jest identyczny jak dane adresowe) może wiele. Ale tacy ignoranci lub osoby które nie posiadają karty nie zdają sobie sprawy z tego co ktoś może zrobić z takimi danymi. Raczej sami hakerzy nic nie zrobią, ale na pewno jest wiele firm i szemranych osób które mogą to niecnie wykorzystać.
    • mrfac Re: Prawda o PSN 28.04.11, 15:11
      > Przestancie panikowac z kartami

Nie do konca rozumeim czemu mialbym od tej pory juz nie przejmowac sie o karte ...

Nic w tym artykule nie wyjasnia wiecej niz od paru dni mozna przeczytac na twiterze i blogu sony.
      A tam jest wyraznie napisane
      a) numery karty wyciekly albo nie ... tego sony nie wie. O tyle dobrze ze podobno byly zaszyfrowane ... ale skoro ktos zlamal "bardzo wyrafinowany system zabezpieczen" to moze i bardzo wyrafinowany system szyfrowania tez upadl wink
      b) Posiadajac numer karty mozemy dokonac zakupow w X sklepach - nic wiecej nie jest potrzebne ....
      c) Wszyskie nasze dane osobowe rowniez zostaly skradzonie, wiec np. jesli ma koncie pocztowym masz takie salo haslo jak w PSN. TO loguje sie na maila - zmieniam haslo - loguje sie na strone banku - > przypomnij haslo , które idzie na mail ... Dalej to juz tylko szansa ze bank wymaga potwierdzenia operacji bo inaczej to ...

hmmm... czy cos zle zrozumialem ...crying

• zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 18:49
        Banki nie wymagają podania adresu e-mail do logowania się do systemów bankowości internetowej, a przynajmniej BZ WBK nie wymaga. Dostaje sie Numer Identyfikacji Klienta i podczas pierwszego logowania definiujesz swoje hasło i nic więcej. Żadnych e-mail, ale tak jak pisałem, przynajmniej w BZ WBK. Jak jest gdzie indziej - nie wiem.
    • khad Re: Prawda o PSN 28.04.11, 15:22
      Ty chyba za bardzo nie rozumiesz. Oni nic nie wiedzą, zbywają polityczną gadką pytania, a kazdy wyciek danych jest potencjalnie niebezpieczny. Skoro coś jest zaszyfrowane to można to odszyfrować, nie o takich akcjach się słyszało. A jak nie chcecie słuchać biadolenia ludzi o PSN to nie rozumiem po co zakladacie kolejny temat? sciana
    • soultimer Re: Prawda o PSN 28.04.11, 15:32
      Tym bardziej, że tam jak byk stoi:

Pomimo tego, że baza danych dotycząca kart kredytowych jest zaszyfrowana w naszym systemie i nie dysponujemy póki co informacji o wykradzeniu tych informacji, nie możemy wykluczyć takiej możliwości.

Oraz:

(...)istnieje szansa, że niepowołane osoby zdobyły numer oraz datę wygaśnięcia Twojej karty kredytowej.(...)

Też wydaje mi się, że trzeba podać numer CVV2 - ostatnio tworzyłem konto na Live i było to konieczne o ile dobrze pamiętam.

Lepiej po prostu przyblokować kartę, nowa to kwestia paru dni.

Ogólnie - cała ta informacja brzmi jak ''może tak, a może nie'' co już ktoś zauwazył wyżej.

• soultimer Re: Prawda o PSN 28.04.11, 15:33
        Pomijając fakt, że nikt tu nie ''panikuje'' tylko po prostu zabezpiecza się blokując kartę czy zmieniając hasło do e-maila.
      • mrfac Re: Prawda o PSN 28.04.11, 15:56
        CVV nie jest wymagane wszedzie ... Jest wiele miejsc gdzie wystarczy sam numer karty ...
        Ewidentnie widac ze po przejzeniu logow widzieli do czego intruz MOGŁ mieć dostęp.
        I albo nie logowali akcji ktora został wykorzystana w celu dotarcia do danych albo dokladnymi danymi nie chca sie z nami podzielic. Nie wierze aby po tygodniu czasu nie wiedzieli co faktycznie zostalo wyciagniete z baz Sony. No chyba ze systemy nie logowaly czynnosci ktore przeprowadzil haker ...

• zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 18:29
          XBL przy podawaniu danych karty prosi o podanie kody CVV nazwany w formularzu kodem weryfikacyjnym. Czyli jeżeli XBL wymaga tego aby móc robić płatności bezgotówkowe to zapewne w przypadku PSN jest tak samo.

Sprawdzić nie mogę, bo PSN jak wiadomo leży, ale jestem w 100%, że kod CVV jest wymagany podczas "podpinania" karty płatniczej.

Więc sorry, jest o co się bać w przypadku jeżeli ktoś karty nie zablokował.
          • zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 18:39
            I mrfac - szanujący sklep korzysta nie tylko z CVV, ale tak jak w przypadku BZ WBK wykorzystuje system 3D Secure (mus logowania się do konta bankowości elektronicznej).

Pamiętaj, że tutaj mówimy konkretnie o usłudze Sony, a CVV to podstawa weryfikacji karty płatniczej. Co innego, że system dał się oszukiwać w przypadku nałożenia maski dev-kita na konsole poprzez odpowiednio spreparowane CFW, a to niedopatrzenie Sony.
            • paawe Re: Prawda o PSN 28.04.11, 18:49
              Autor tematu jak i piec nastepnych osób pisze tak tylko po to aby podratowac zszarganą opinie Sony. zaszyfrowane numery? Fakt rozszyfrowanie ich to po prostu strasznie trudna rzecz . A skoro nawet samo Sony nie wyklucza, ze już złodzieje są w posiadaniu numerów kart to ja nie mam pytan. Jak myślicie co mieli napisać? Szybko do banku póki was nie oskubali? Wtedy to byłby fail dekady teraz to fail generacji.
              • zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 19:04
                Dlatego ja po tym jak dowiedziałem się, że zaistniała możliwość kradzieży numerów karty, sprawdziłem stan konta i w między czasie wykonałem blokadę karty. Bo każdy średnio rozgarnięty osobnik by tak zrobił.

I teraz zastanawiam się nad tym aby nie stworzyć drugiej karty przedpłaconej tylko do transakcji online. Bo kupowanie kart zdrapek mi się nie widzi.
                • khad Re: Prawda o PSN 28.04.11, 19:10
                  Wiesz, Zwirz, jak to mówią: przezorny zawsze ubezpieczony. Nie ma się co rozwodzić. Dla mnie groteską jest mówienie po tylu dniach, że "jeszcze nie wiemy". A kto ma za przeproszeniem wiedzieć? Dla mnie to jest paniczne ratowanie twarzy takie polityczne wypowiedzi i z reguły za nimi stoi gorszy scenariusz, bo gdyby wiedzieli, że dane kart nie wyciekły to już by trąbili o tym, że uratowali świat. wink
                  • zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 19:16
                    Tutaj sie zgodzę. Przykre jest tylko, że Sony zwlekało tyle czasu z tą informacją. Niektórzy mogli zostać ogołoceni z pieniędzy. Nie pisze tutaj o sobie czy o naszych rodakach (odpukaj w niemalowane, żeby nic się nie stało żadnemu z naszych rodaków), ale trzymanie ludzi w błogiej nieświadomości (gdzie pewnie większość osób myślało że to przerwa techniczna) jest bardzo nie wporzo. Sony straciło i zapewne już nie odzyska tego statusu co kiedyś. Przykre lecz prawdziwe.
                  • adel Re: Prawda o PSN 28.04.11, 19:19
                    ja śpię spokojny. Mam ekartę. I Wam też polecam to rozwiązanie. Wydasz tyle ile masz na niej kasy i ani grosza więcej. A, że mam zero nie czuje potrzeby wymiany tej karty.

@zwirz ogarnij się chłopaku. Wszędzie cię pełno i non stop gadasz o tym samym. Spoko wszyscy już wiedzą, że jest to poważna akcja.
                    • zwirz Re: Prawda o PSN 28.04.11, 20:45
                      Dobrze tato, ogarnę się
    • pipsreview Re: Prawda o PSN 28.04.11, 21:00
      Zrozumcie, wykorzystaja kase z czyjegos konta, zaraz zostana namierzeni. Oni o tym wiedza wiec nie wiem po co to pokradli.
    • legileg Re: Prawda o PSN 28.04.11, 21:11
      Ja nie zamierzam być wyrozumiały. Gwiżdże na to granie online, gdyby PSN miało nie działać jeszcze miesiąc bez trudu bym się z tym pogodził. Ale kradzież danych?

Po pierwsze - kto mi zrefunduje te 30 czy 50 złotych za wyrobienie nowej karty? Niby niewiele, ale jakoś bez trudu znajduje milion lepszych sposobów wydania tych pieniędzy niż wyrzucenie ich w błoto przez niekompetencje Sony.
      Po drugie - sprawa haseł. Łatwo jest nazywać idiotą osobę, która wszędzie stosuje te samo hasło. Tyle, że taką metodę stosuje dobre 80% internatów. Wszyscy są idiotami? Już zaczęły się pojawiać zgłoszenia o włamaniach na konta pocztowe. Co dalej?
      Po trzecie - dane osobowe. Można je masowo wykorzystywać w oszustwach. Jak za kilka miesięcy przyjdzie wezwanie do spłaty kredytu czy innej należności będziecie wiedzieli komu podziękować.

Jeżeli ktoś w Polsce wytoczy pozew zbiorowy przeciwko Sony to z radością do niego dołączę. Przesadzam? Możliwe. Bo przecież każdemu mogło się zdarzyć. Ale zdarzyło się Sony, a nie "każdemu". Mogli zainwestować więcej pieniędzy w bezpieczeństwo swoich chlebodawców. Nie zrobili tego? Niech więc płoną.
      • Gość: bajtus Re: Prawda o PSN IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.11, 07:50
        legileg, jak ktos zaciagnie kredyt bez naszego dowodu tozsamosci? poda haslo mailowe? wink nie slyszalem tez o kredytach, ktore mozna zaciagnac bez podpisu (ktory przeciez nie bedzie nasz) smile
    • snejk47 Re: Prawda o PSN 28.04.11, 23:05
      www.informationweek.com/news/security/attacks/229402362
      Sony pozwane za utratę 77mln. danych osobowych i nr. kart.
      Dlaczego tak nie zrobicie? W umowie pisało, że na pewno będą pilnować tego bardziej niż zysku dla siebie.
    • cichoociemny Re: Prawda o PSN 01.05.11, 03:01
      "Prawda o PSN"
      Sony ma Przekichane na całej długości...To jest nie tylko prawda ale i fakt,,,,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka