Dodaj do ulubionych

ciorba de burta-Przepis

21.06.07, 01:11
Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczów.Mam do was wielką prośbę.Otóż
kilka lat temu byłam w rumunii i jadłam tą cudowną zupkę-Ciorba de
burta.Chciałabym sobie ją zrobić ale nigdzie nie mogę znaleźć przepisu.Może
ktoś z was drodzy rumomaniacy posiada sprawdzony przepis.Z góry bardzo
dziękuje i serdecznie was pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • avroml Re: ciorba de burta-Przepis 21.06.07, 09:25
      1 kilogram flaków, 70 dag kości, 1,5 litra wody, 10 dag marchwi, 10 dag cebuli, 5 dag selera, 4-5 ząbków czosnku, szklanka śmietany, 2 żółtka, 1 czubata łyżka mąki, ocet lub sok z cytryny, sól, pieprz.

      Oczyszczone i wyparzone flaki zalewa się zimną wodą i gotuje razem z kośćmi przez kilka godzin do miękkości. Podczas gotowania zbiera się szumowiny. Ugotowane flaki wyjmuje się i kroi w paski. Wrzuca się je z powrotem do wywaru, wraz z drobno pokrojonymi lub startymi na grubej tarce warzywami. Po pół godzinie dodaje się wyciśnięty czosnek, pieprz i sól. Z żółtek, mąki i śmietany przygotowuje się zawiesinę do zabielenia zupy. Hartuje się ją z kilkoma łyżkami zupy i mieszając wlewa do gara. Należy to zrobić już po odstawieniu gara z ognia, tak by się zupa nie ścięła.
      Dodaje się kilka łyżek octu lub soku z cytryny.
      Podaje się gorącą, posypaną kilkoma listkami pietruszki, a w osobnych miseczkach wyciśnięty czosnek w oleju, śmietanę i ostrą paprykę.
      • marcinlempke Re: ciorba de burta-Przepis 21.06.07, 10:43
        ha tylko w przepisie oryginalnym jest stosowana kwaśna śmietana ;) - lokalny produkt /coś na kształt naszej wiejskiej/ no i ta papryka...... ;)
        • avroml Re: ciorba de burta-Przepis 21.06.07, 14:06
          naszą śmietanę da się łatwo zakwasić. najlepiej wymieszać zwykłą kilkunastoporcentową śmietanę z kremówką i zostawić na dwa dni bez przykrycia w temperaturze pokojowej.
          Ostre papryczki spokojnie znajdziesz i w Polsce;)
          • napolnoc Re: ciorba de burta-Przepis 21.06.07, 22:48
            Mniam, wlasnie wrocilismy z rumunskiej restauracji, gdzie obowiazkowo jedlismy
            te zupe :) Kupilismy tez 2 kolo mititei na wesele, hehe.

            Z braku dostepu w NL do flakow, Steff czasem robi innowacyjna ciorbe, kupuje
            flaczki w polskim sklepie, odcedza z galaretki, gotuje w bulionie, dodaje ocet,
            smietane i wycisniety czosnek, i gotowe ! Smakuje niemalze tak samo :)
          • marcinlempke Re: ciorba de burta-Przepis 22.06.07, 14:01
            co do paryczki to było westchnienie-iż paryka na werzech i w rumuni smakuje cudnie - co do zakwaszenia śmietanki to się zgodzę - już za tydzień zjem ciorbe de burte gdzieś w Rumunii :)
      • ruptura Re: ciorba de burta-Przepis - szczegóły 01.07.07, 19:30
        To może być dobre!
        Ale mam pytanie - te dodatki z osobnych miseczek są do wsypania/dolewania do
        zupy czy przegryzania. No i jeszcze jedno - flaki oczywiście cielęce a kości wołowe?
        • avroml Re: ciorba de burta-Przepis - szczegóły 02.07.07, 07:58
          Wszystko się zgadza. Istnieje wersja dla niecierpliwych: zamiast robić wywar z kości, rozpuścić kostkę bulionową i dodać flaki w postaci półproduktu, już zmiękczonego. Zaznaczam jednak, że taka zupa jest wyraźnie uboższa smakowo.
          • sca10 Re: ciorba de burta-Przepis - szczegóły 02.07.07, 17:21
            Właśnie postanowiłam sie odchudzać, po co ja czytałam przepis Awroma?To nic, w
            gotuję częstochowską wersję ciorby, pycha będzię....Zapraszam na kolację,
            podaję śliwowicę mojego taty, prosto z Bistrita!
            • ruptura Re: ciorba de burta-Przepis - szczegóły 02.07.07, 20:27
              A na czem wersja częstochowska polega?
              Czy do ciorby jak sie ją siorbie trzeba pić śliwowice z torby?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka