Dodaj do ulubionych

Po prostu szok

30.04.11, 10:12
Wczoraj miałem nieprzyjemność otworzyć serwis polygamia.pl na nie swoim komputerze... niestety nie udało mi się nic przeczytać. Oczy me zostały porażone tak ogromną ilością błyskających, mrugających, pływających, zasłaniających itp itd reklam, że po prostu zrezygnowałem z lektury.

Dzięki temu niemiłemu doświadczeniu przypomniałem sobie jakim błogosławieństwem jest AdBlock.

Ciekawe ilu potencjalnych użytkowników serwisu zrezygnowało z jego lektury przy pierwszym wejściu i nigdy już nie wróciło...
Obserwuj wątek
    • paulinea Po prostu szok 30.04.11, 10:29
      Ja uzywam Chrome i jedyna reklama ktora widze to Play obok loga. A zadnych utrudniajacych zycie wtyczek nie instalowalam.
      • anonim1979 Re: Po prostu szok 30.04.11, 13:22
        "utrudniajacych zycie wtyczek"
        shock shock: shock:
        (Ktoś NoScript'a zainstalował na siłę?)
        A zaraz Chrome... Kula szpiegula od Google włączona nawet gdy przeglądarka nie działa, sam sobie Google gałęzi nie będzie podcinał i pewny rodzaj wtyczek/funkcjonalności nigdy na Chrome nie zagości.
        Polecam Operę jako alternatywę do Chrome - też szybkość itd. a przy tym większe możliwości.
        Firefox z sensownymi wtyczkami rekompensuje pewną opieszałość.
        Videhelpdownloader+flashblock+'ta znana wtyczka o której gadanie może grozić banemwink' - zestaw który powinien każdy zainstalować na start.
        • paulinea Re: Po prostu szok 30.04.11, 13:45
          Chodzi mi o to ciagle <nie blokuj>, wlaczysz choc jedna strone i bez przerwy <nie blokuj>. Ja tam wole wygodna i szybka przegladarke niz takie cos.
          • anonim1979 Re: Po prostu szok 30.04.11, 14:11
            Niczego takiego w FF nie ma.
            Coś poważnie źle było ustawione/skonfigurowane.
            • paulinea Re: Po prostu szok 30.04.11, 14:32
              Jak chcesz zagrać w jakąś grę we flashu Adblock blokuje ja, więc musisz wcisnac <nie blokuj> w prawym dolnym rogu. Nie masz takiego przycisku?
              • anonim1979 Re: Po prostu szok 30.04.11, 14:53
                Mam to wyłączone:
                i138.photobucket.com/albums/q262/anonim1979/ffox.jpg
                Do odzyskania kontroli nad flashami używam flashblock'a. Klik na środku i rusza tylko to co chcę i kiedy chcę.
                Do tego każdą stronę indywidualnie można skonfigurować. Często odwiedzane strony - dostają 'nie blokuj' i po problemie.
                Do tego VideoDownloadHelper świetnie działa z flashblockiem - mogę zrzucić film z flasha na wielu stronach bez włączania samego flasha.

http://i138.photobucket.com/albums/q262/anonim1979/ffox.jpg
                • anonim1979 Re: Po prostu szok 30.04.11, 16:07
                  i138.photobucket.com/albums/q262/anonim1979/ffox1.jpg
                  http://i138.photobucket.com/albums/q262/anonim1979/ffox1.jpg
                  Obrazek raz jeszcze, bo pierwszy nie mieści się na stronie a podmieniony nie chce się zaktualizować.
          • angh Re: Po prostu szok 30.04.11, 17:02
            jakie 'nie blokuj'? uzywalas adblocka kiedy, 5 lat temu? Ja mam zainstalowanego bez bazy stron, mam wrzucone samodzielnie z 15 reklamowych serwisow, i jezeli jakas reklama mi wyskoczy na wierzchu, to dwoma kliknieciami caly url jest blokowany. Zdarza mi sie to ze trzy razy do roku. Cala reszta smiga jak powinna, no i tez nie usuwam reklam, ktore mi nie piszcza/nie swieca/nie zaslaniaja, w koncu to kasa dla wlascicieli witryn. Ale wszelkiego rodzaju popupy bede niszczyl.
            • anonim1979 Re: Po prostu szok 01.05.11, 14:34
              Blokowanie - To dotyczyło Flashblock'a. Flashe chodzą tylko na tych stronach gdzie ich potrzebuję.
              Mały flash gdzieś w rogu strony w którym powalony autor walnie jakiś efekt ognia przykładowo + AA bo oczywiście HQ domyślnie załączy = 100% użycia procesora na laptopie/nettopie.
              Ty czytasz a bateria idzie w dół błyskawicznie, wentylatory szaleją....
              Bo GIF'a animowanego nie mogli zrobić.
              Po prostu kocham flash. devil

Na AB to głównie Malware Domains (malware protection) subskrypcja.
              Co by aby odsiać fałszywe antywirusy i inne strony z trojanami.

Nawet jak ktoś ma zainstalowane inne filtry to niech trochę pomyśli - Ogólnie jak czytasz regularnie stronę to z przyzwoitości trzeba ją odblokować.
    • pipsreview Re: Po prostu szok 30.04.11, 10:29
      Mi to nie przeszkadza dopoki nie ma wyskakujacych reklam z zamykaniem.
    • angh Re: Po prostu szok 30.04.11, 12:59
      nie wiem, jak wyglada internet bez adblocka... i moze to i lepiej.
    • lasarus Re: Po prostu szok 30.04.11, 13:26
      Niestety portale internetowe utrzymują się głównie z reklam, blokując je ograniczamy budżet na recenzje/testy/ciekawe reportaże, nie mniej jednak ilość reklam rośnie ostatnio w zatrważającym tempie na wszystkich polskich portalach, co rzeczywiście odstrasza potencjalnego czytelnika sad.
    • semerkchet Re: Po prostu szok 30.04.11, 13:49
      Wszędzie tak jest. Na przykład ppe jeszcze bardziej są namolne...
    • oceanic815 Re: Po prostu szok 30.04.11, 15:08
      Polecam Operę. Nie instalowałem prawie żadnych wtyczek, a ta sama mi usuwa reklamy. Widnieje tylko jedna u góry, no i kilka po prawej, ale tych to nawet nie widac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka