Dodaj do ulubionych

opinia nt. xbox360 vs ps3

02.05.11, 10:04
Tak tak wiem temat był poruszany tysiąc razy wink ale jestem na kupnie konsoli i zastanawiam się nad tymi dwoma ale potrzebuję opinii na temat trybu online(w związku z ostatnimi wydarzeniami w ps network czy bezpieczniejszy jest xbl, czy jakość darmowego online ps3 różni się od płatnego xbl bo nie jest problemem dla mnie zapłacić za abonamet , stabilność itd.) , o awaryjności konsol , tego czy na ps3 lub xbox jest bezproblemowe połączenie z wifi , na temat gier nie piszcie bo interesują mnie w sumie multiplatformowe w większości. Aha najważniejsza rzecz wink czy xbox dużo traci jakości tekstur przy napędzie dvd w stosunku do bluray w ps3. Z góry dzięki za odpowiedzi. smile
Obserwuj wątek
    • sora_no_iro. Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 10:36
      Dopóki ktoś nie złamie liva, nie dowiemy się czy jest bezpieczniejszytongue_out
      Co do darmowego online... mam już 60h w killzonie 3, ponad 100 w killzonie 2 i resistance 2, kilkadziesiąt w bioshocku 2 i ssf4. W uncharted 2 nawet nie liczę. Jakość wygląda tak, że włączasz i grasztongue_out Jak wszędzie indziej. Zrywanie połączeń i inne problemy to mit, nie wyrzuca z gry bez powodu.
      Obie konsole mają awaryjność na b. niskim poziomie. Właściwie to trzeba mieć pecha, żeby nowa konsola (nie z drugiej ręki) wysiadła.
      Wifi bez problemu.
      Xbox w większości multiplatform nie traci na teksturach, a nawet ma przewagę z racji niepodzielonego ramu, co ułatwia sprawę developerowi. Są oczywiście wyjątki jak final fantasy XIII, gdzie tekstury minimalnie gorsze i filmiki w niższej rozdzielczości. Także zapowiadany rage ma mieć jakieś kompromisy, ale jak będzie przekonamy się po premierze. Ogólnie nie ma się czym się przejmować. Przewagę BD widać tylko w tytułach na wyłączność, gdzie twórcy mogą sobie pozwolić na "marnowanie" przestrzeni.
      I skoro o exach mowa, mimo wszystko zastanowiłbym się nad nimi. W multiplatformy zagrasz wszędzie, więc bez znaczenia. Pytanie w co poza tym byś pograł. gearsy czy uncharted smile
    • ajmbek Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 10:49
      mysle, ze po awarii psn wybów konsoli jest jeszcze bardziej oczywisty. Bierz ps3. Po ataku hakerów kwestia bezpieczeństwa stała się dla Sony priorytetem. Mamy oficjalne potwierdzenie, iz sony wynajelo nie tylko uznana zewnętrzną firmę która ma dbac o bezpieczenstwo psnu ale rowniez utworzyło osobne stanowisko w firmie, na którym ludzie beda nadzorowac 24 godziny na dobe siec psn. Kolejnym atutem jest sklep psn, w ktorym mozemy kupic legendarne hity z psone (final fantasy 7, niedługo chrono cross, vagrant story, crash bandicoot i wiele wiele innych). Darmowy net jest rowniez duzym plusem. Podobnie jak przegladarka internetowa, PS HOME, darmowa telewizja internetowa (m.in. AXN). Poza tym olbrzymim plusem jest ogromna biblioteka gier nastawionych głownie na online. PS3 jest jedyna konsolą, na ktorej mozna pograc w z prawdziwego zdarzenia MMO. Innymi grami, ktore nabierają rumienców w online jest np. seria little big planet. Czrnulka jest rowniez idealnym wyborem dla ludzi, ktorzy kochaja gry z gatunku fps. MAG (mecze 124 vs 124), seria resistance (do 64 graczy online), killzone, warhawk to tylko niektore z licznych gier fps. Jesli chodzi o online są to głowne plusy konsoli ps3.
      Przewaga blu ray nad dvd jest widoczna z kazdym rokiem coraz bardziej. Dodatkowa zawartosc gier na ps3 wzgledem wersji xboxowej jest wrecz przytłaczająca (najnowszy przykład: kratos w mortal kombat; wersja na xboxa nie otrzymala zadnej extra postaci poniewaz ponoc nie zmiescilaby sie na dvd). Ale takie przykłady mozna mnozyć.

Dziwi mnie tylko, ze interesują cie głównie multiplatformy skoro gry ekskluzywne sa największą wartościa tej PS3. Pewnie w zadną z nich nie grales, wiec jakbys mial jakies pytania odnosnie gier to chętnie odpowiem.
    • pimpnino Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 11:01
      Mam X360 Slim podłączonego przez wifi w standardzie n. Przez pól roku grania nigdy mi nie zerwało połączenia, a pingi są mniejsze, niż na kompie podłączonego do tego samego routrera. Generalnie Xbl uchodzi za bardziej rozbudowany, ale porównać nie mogę, bo nie mam ps3. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to ciężko porównać, nikt z nas tam nie pracuje, w dziele bezpieczeństwa sieci wink. Do PSN się włamano, do XBL- nie, to fakt i wnioski wyciągaj jakie chcesz. Cóż więcej mogę Ci napisać, hmm w multiplatformach więcej graczy masz raczej na Xblu, w Battlefieldzie:Bc2: Vietnam, jak był wyścig kto odblokuje dodatkową mapę, X360 był za PC, ale zdecydowanie dalej niż ps3 (bo w końcu odblokowali dla wszystkich). Gry multiplatformowe na X360 uchodzą za ładniejsze na X360, bo łatwiej je porzeportować z PC.
      • pawepek Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 11:25
        Prosze cie nie słuchaj ajmbka bo to troll jakich mało 12 letnie dziecko które dostało chyba PS3 na gwiazdke dla niego mogłoby nie być w ogóle neta na PS3 a on uznał by to za zalete.
        XBL jest nieco lepszy no i patrzac na ostatnie wydarzenia mniej awaryjny . Jesli masz zamiar grac w multiplatformy to raczej bierz Xboksa lepszy pad i online wiekszość multiplatform chodzi troche lepiej. co do DVD a BD to w grach różnicy nie ma chyba, że masz zamiar oglądać filmy. Jeżeli natomiast chciałbyś sobie zagraćw jakieś exy PS3 których sporo będzie w tym roku to bierz PS3 prosta sprawa.
        • pawepek Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 11:27
          @ajmbek brak kratosa bo si nie zmieścił dobry żartwink Daj może jakieśźródłowink NIe mówie jużnawet że MK wygląda i działa lepiej na X360.
    • ajmbek Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 11:46
      Dobrze, specjalnie dla uber trolla pawepek streszcze swojego poprzedniego posta i napisze to samo jeszcze raz, tyle tylko ze w punktach. Nastepnie poprosze uzytkownika pawepek aby udowodnił mi choc JEDNO kłamstwo...jedziemy:

1. bezpieczenstwo sieci po atakach hakerów jest sprawą priorytetową (słowa kaza na wczorajszej konferencji)

2. Zatrudnienie firmy zewnetrznej, ktora ma za zadanie stworzyc zabezpieczenia przed wlamaniem

3. utworzenie nowego stanowiska w sony odpowiedzialnej za nadzór sieci

4. Gry do kupienia w sklepie pss z psone (final fantasy 7, chrono cross, vergant sotry, crash bandicoot)

5. darmowy net

6. przegladarka internetowa

7. PS HOME

8. Darmowa telewizja internetowa (np. AXN)

9. Ogromna biblioteka gier nastawionych na online (chodzilo mi glownie o gry skupiajace dzieki internetowi spolecznosc skoncetrowana w okol jakiejs gry (little big planet, modnation racer).

10. Jedyna konsola, na ktorej mozna pograc w z prawdziwego zdarzenia MMO (DC Uniwerse, niedługo FF14)

11. Wiecej gier fps nastawionych na multi (multiplatformy plus exy takie jak MAG, Resistance, Killzone)

12. I w koncu przewaga blu ray nad dvd, ktora uwidacznia sie w bonusowych zawartosciach (red dead redempition, batman, mortal kombat, mass effect 2 itd itp.)

Teraz jesli juz miales odwage nazwac mnie fanbojem, proszę odnies sie do dowolnego punktu i udowodnij mi, ze jest klamstwem.

dziekuje
      • yasiekk Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 11:54
        Punkty 1-7 to czysty PR. Przecież Sony mówiło już wcześniej, że bezpieczeństwo PSN i konsol jest dla nich priorytetem i przecież dlatego wycofali OtherOS. I dzięki temu jakże wspaniałemu ruchowi narazili się na ataki hakerów. Dla odmiany XBL nikt z internetowych mścicieli nie ma zamiaru atakować, tak samo jak sieciowej platformy Nintendo.
        Przecież logicznie rzecz biorąc Sony nie powie "sorry, zje*aliśmy, ale nic nie poprawimy". Teraz będzie wam wciskać, że będzie lepiej. A nikt nie wie, jak będzie faktyczine.
    • rivriet Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 11:48
      Na PS3 brak czegoś takiego jak Xbox Live Party, czyli niezależny czat głosowy dla ośmiu osób. Jeden może grać w BC2, drugi w CoD, trzeci w Gearsy i wszyscy mogą ze sobą gadać głosowo w jednym momencie. Na PS3 czegoś takiego nie ma, zostaje rozmowa przez kanał gry i to jest największy problem, bo w zależności od gry, jakość dźwięku może być przeróżna. No i nie pogadasz ze swoim kumplem, który gra w inną grę czy na innym serwerze. PS3 nie posiada także wiadomości głosowych (tylko tekstówki). I zanim ktoś tutaj wyjedzie z jakimś komentarzem - mam obie konsole i na obu Bad Company 2. Wiem, jak sprawuje się obsługa czatu w tym tytule na PS3. Dlatego właśnie mam dwie konsole - do online o multiplatform - Xbox 360. Do gier na wyłączność - PlayStation 3.
      • wibrus Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 12:00
        Nic dodac nic ujac. Tez mam ps3 do exow, a gram non top na x360.
        Na poczatku majac tylko x360 gralem w Bad company i COD bardzo duzo, po kilku latach moj x360 powedrowal jako podarunek do mojego brata, a ja zakupilem ps3 wraz z moimi ulubionymi grami (Battlefield i COD) i pomimo swietnych exow, szybko zakupilem kolejna x360 wraz z goldem a BF:BC2 wraz z COD wymienilem na allegro z wersji ps3 na x360. Sorki, ale w tym momencie tak sie uzaleznilem od wygody XBL, ze za zadne skarby nie przenioslbym sie na PSN.
    • wibrus Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 11:51
      Jesli chodzi o jakosc tekstur gier multiplatformowych, to na x360 sa one w 90% lepszej jakosci/ostrzejsze niz na ps3 (zblurowane bo nie posiadaja czesto AA no i czesto chodza w mniejszej rozdzialce przy nizszym FpS).. Usluga XBL jest o krocie lepsza od PSN, ktorego w tym momencie nawet nie ma LOL, no ale trezba zaplacic nieco ponad 100zl za rok subskrypcji (ale warto!). I to tyle od posiadacza obu konsol (oczywiscie na obu konsolach masz warte uwagi exclusivy, gdzie na ps3 masz ich troszke wiecej)
    • ajmbek ... 02.05.11, 12:02
      no widzisz, a dla mnie logiczne jest, ze po wlamaniu na taka skale bezpieczenstwo faktycznie bedzie dla nich priorytetem. Tak jak po wlamaniu do mieszkania wymienia sie zamki na lepsze tak po ataku na psn wymienia sie zabezpieczenia na lepsze.
    • Gość: JJ Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 IP: 195.94.215.* 02.05.11, 12:06
      Mam i jedną i drugą, Z x360 korzystam właściwie tylko do multiplatform, i to do takich w których nie chce grać w multi (nie płacę tego ich całego abonementu)
      Z ps3 korzystam na codzień - psn jest za darmo, a najważniejszą dla mnie rzeczą są exclusive'y - tu sony zdecydowanie zwycięża. I nie, nie ma tak że exclusive są nie istotne, też mi się wydawało że nie dla nich kupuję konsolę (wybrałem ps3 ze względu na techniczną doskonałość - wtedy x360 się ciągle psuły) ale teraz 50% czasu przy konsoli spędzam właśnie grając w tytuły ekskluzywne.
      • pawepek Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 12:18
        Myśle, że panowie u góry powiedzieli wszystko co trzeba. Do autora tematu zignoruj ajmbka. Sam widzisz jakim osobnikiem on jest.
    • rivriet Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 12:21
      A, i jeszcze coś - Xbox 360 ma lepiej zorganizowany system zaproszeń. Na PS3, gdy zostajesz zaproszenie do gry, akceptujesz je w zależności od danej produkcji (wchodząc w wiadomość nie ma z jej poziomu opcji "Dołącz do gry"), np. mając te zaproszenie w skrzynce, wybierasz odpowiednią opcję w grze. W Xbox Live wchodzisz w wiadomości, odczytujesz zaproszenie i z jego poziomu możesz je zaakceptować, po czym system automatycznie połączy Cię z serwerem. Działa to nawet wtedy, gdy w napędzie nie masz płyty (wtedy dashboard prosi Cię o wsadzenie odpowiedniej płyty z grą, a następnie łączy z serwerem). Niestety, PlayStation 3 pod tym względem jest daleko w tyle.
      • rivriet Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 12:23
        bleh, szkoda, że nie ma edycji. Miało być: "(wchodząc w wiadomość, nie ma w niej takie opcji jak "Dołącz do gry")"
      • rivriet Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 12:27
        Szkoda, że najpierw tych cech nie pozbierałem do kupy tongue_out No i najważniejsza dla mnie rzecz. Dostaję nową wiadomość podczas gry w multiplayer. Jak ją odczytać? Przycisk z logiem Playstation na padzie > czekam, aż wczyta się menu (co trwa nawet kilkanaście sekund, bo XMB potrafi być humorzaste) > szukam zakładki wiadomości > szukam tej wiadomości. A jak to wygląda na Xboksie? Dostaję wiadomość podczas gry > wciskam przycisk z logiem Xboksa > czekam maksymalnie 2 sekundy na otwarcie menu i od razu przenosi mnie do tej wiadomości. Na PS3 w takim Call of Duty już byś przy tej czynności zginął z 5 razy tongue_out
        • laxman Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 12:34
          Dziwi mnie, że w tego typu dyskusjach nikt nie mówi o moim zdaniem najważniejszej kwestii - tzw ,,przyszłościowości"? Ja swoją PS 3 kupiłem w lipcu zeszłego roku i w zasadzie sprawę przeważyło to, że PS 3 wydaje się bardziej długowiecznym sprzetem. Ten rok jest przełomowy pod tym względem, widać jak na dłoni, ile exów wychodzi na pleja a ile na x360. Moim zdaniem warto też o tym pomysleć przy kupnie konsoli - ile ma mi jeszcze służyć, jaka będzie jej przyszłość? Wybrałem dobrze i to włamanie na psn niczego nie zmienia, choć to moze wynika z tego, że jesgtem zaslepionym fanobojem... Tak czy siak, konsola sony posłuzy Ci dłużej.
    • angh Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 12:31
      Sprawdz, jakie tytuly ekskluzywne bardziej Cie interesuja. Jakosc multiplatform jest w zasadzie niemal identyczna, a ewentualne roznica naprawde nie rzutuja w wiekszosci na przyjemnosc z grania. Sprawdz po prostu, jakie gry wolisz, i w jakie nie pograsz na danym sprzecie. Reszta, czyli siec itp sa rowniez zblizone - na ps3 nie masz glosowego chata miedzy graczami... ale osobiscie nie widze sensu w rozmowie z kumplem grajacym w inna gre niz ja, szczegolnie, gdy trzeba sie skoncentrowac na komunikacji z oddzialem w np. bc2.
      Osobiscie mam ps3, i jest chyba tylko jedna gra, ktora jest exem na iksa, a w ktora chcialbym pograc - gears of war. Gdybym mial iksa, gier ktorych mi brakuje bylo by znacznie wiecej - miedzy innymi uncharted, valkyria chronicles, demons souls, infamous, resistance, disagea, atelier, yakuza, god of war i pare innych. Dla mnie to duza roznica.
      • rivriet Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 12:42
        @angh - "ale osobiscie nie widze sensu w rozmowie z kumplem grajacym w inna gre niz ja, szczegolnie, gdy trzeba sie skoncentrowac na komunikacji z oddzialem w np. bc2. "

A jak gra was więcej niż czterech na serwerze, to jak się komunikujecie? Sygnałami dymnymi? No właśnie. Ja często gram w 8 osób w BC2. Na PS3 nie mógłbym się komunikować z tak dużą ilością graczy, bo oddziały są czteroosobowe. A kto powiedział, że gada się tylko podczas gry? Sorry, ale w momencie, ale czasem włazi się tylko po to, żeby pogadać, ew. można pograć w grę, w której standardowo NIE MA OBSŁUGI komunikacji głosowej. Na PS3 tego brak - jakaś gra nie ma komunikacji głosowej, to się nie będziecie porozumiewać (np. Demon's Souls).

@mogwil - "a jeszcze jedno jakieś odczuwalne różnice pomiędzy ps3 a xbox w tekken 6 są ? " - To crap, nikt w to nie gra tongue_out Poza tym poszukaj wątków na forum o ps3 vs. xbox 360. Nie chce mi się pisać tego samego non stop, a temat był już wałkowany pierdyliard razy.
        • angh Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 20:02
          hmm, czyzby slowo 'osobiscie' bylo nieczytelne? moze powtorze - _dla mnie_ nie ma sensu. Nie zdarza mi sie grac w bc2 w wiecej, niz 4 osoby. Byc moze, jezeli bylo by inaczej, widzialbym w tym sens - na razie, sorry, nie. Ale rozumiem, ze innym ludziomn moze sie to przydac.
          I w takim Demons Souls nie masz specjalnie mozliwosci wyboru swiata, do ktorego sie dolaczasz... ale nawet jezeli (zalozmy ze sie spawnujesz w miejscu, gdzie nikt sie nei dolaczy szybciej), to hmmm, _dla mnie_ wciaz nie ma to znaczenia. I tak, rozumiem, ze komus moglo by sie to przydac...
    • mogwil Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 12:31
      hmm już mi się to wszystko układa w całość wink psn jest darmowe i nie działa i jeśli zaatakowali już raz mogą to zrobić kolejny , widzę ze xbl z tego co piszecie jest lepiej zorganizowany i do gry online nadaje się bardziej bo przewaga głosów i argumentów jest na niego , popatrzę dokładnie na exy i zobaczę co mi bardziej odpowiada bo w sumie w tym roku interesuje mnie nowy batman , dirt 3 , fifa 12 , L.A. Noire i reszta klasyka w którą nie zagrałem wink a wiecie może czy wiedźmin 2 ma plany konsolowe ?
      • mogwil Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 12:36
        no i nowy mortal kombat ahh smile a jeszcze jedno jakieś odczuwalne różnice pomiędzy ps3 a xbox w tekken 6 są ?
      • laxman Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 12:36
        Wiedźmin 2 na 90% ukaże sie na konsole, blizej mu do x360 niż do pleja, ale to tylko kwestia czasu. CDP zrobi wszystko, by w ciągu półrocza Wiesiek zagoscił na kosolach.
        • sora_no_iro. Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 12:49
          a skąd takie nowości? Bo z tego co ja słyszałemchyba na punkcaście, na anglojęzycznej konferencji cdp, jak byk wywalili napis pc exclusive. Wieśniaki.
          • pawepek Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 12:52
            @sora może i tak ale wydanie go na konsole jest niemal pewne. Ponoć premiera miałaby byc pod koniec tego roku na X360 a w połowie albo na końcu 2012 na PS3.
            • pawepek Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 12:54
              Tekken 6 ma ponoć niższą rozdzielczośćna PS3. choć na obu platformach gra jest brzydka.
            • sora_no_iro. Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 13:01
              słuchaj, co mnie obchodzą przypuszczenia. Smutna prawda jest taka, że wersja konsolowa nawet nie została zapowiedziana i to jest jedyny fakt. Tak samo jak ludzie chrzanią że blade & soul wychodzi na ps3. I to jeszcze w tym roku. Nie wiem skąd takie njusy ludzie wyciągają, ale z tego co mi wiadomo, w tym roku są szanse na otwartą bete pecetową... I tak na każdym kroku. Naprawdę, radzę odwiedzić punkgamera i posłuchać o wrażeniach z pokazu.
      • pimpnino Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 13:03
        Niedawno Cd Project Red dał ogłoszenie, że poszukują programisty, który ma w portfolio doświadczenie w grach na x360. Coś kombinują. Wcześniej mówili, że nie są na tyle dużym studiem, aby zajmować się kilkoma projektami na raz. Można więc się spodziewać, że już ruszyli do roboty nad wersją X360 (bo PCtowa już się tłoczy). Niejednokrotnie gry PCtowe ukazywały się jedynie na X360, wynika to z architektury tej konsoli, porostu łatwo jest z wersji PC zrobić wersje na X360 (Metro 2033, Sprinter Cell:Conviction). No i dlatego jako jedna platforma do gier warto mieć X360( gry konsolowe[RDR,Castlevania,MortalKombat itd.]+wspomniane porty z PC+eksy[znakomicie sprzedające się, takie Halo:Reach sprzedało się podobnie COD:BC na ps3, czy dobre ścigałki jak Forza 3, z metacriticiem ponad 90%]). Jak dwie platformy to PS3 i PC, jak 3 to wszystkie +/- Wii wink
      • angh Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 20:08
        Troche chyba jednak inaczej. PSN nie dziala, chociaz jest darmowe, ale platne xpl tez nie dzialalo raz przez 2 tygodnie. To, ze psn zostalo zaatakowane spowodowalo, ze Sony stworzylo osobny dzial tylko i wylacznie zapewnienia bezpieczenstwa, a wiec usluga z cala pewnoscia bedzie znacznie bezpieczniejsza niz do tej pory.
        Jezeli chodzi o gry polecam zapoznac sie z paroma tytulami u znajomych, a potem zastanowic sie, ktore Ci bardziej odpowiadaja.
    • sirmadness Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 13:07
      Strata na jakości tekstur przez brak bluraya...toś dał do pieca
      • pawcikpl Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 13:28
        jesteś przed trudną sytuacją więc spróbuje Ci osobiście doradzić (i wybrać) pomiędzy ps3 a xbox360... ps3 ma świetne exclusiwy i jest ich cała masa dzięki którym będziesz miał mase zabawy, jest ich naprawde wiele... co prawda na sprzęcie m$ też jest coś takiego jak ''exclusiwe'' ale marnie to wygląda.... jeśli chodzi o pady a chcesz kupić mortala i tekkena 6 to oczywiście wybierz wersję na ps3... jeśli chodzi o online to nie jest tak że xbl był bezawaryjny... live miał swoją awarię w 2008 roku na 11 dni więc zarówno psn i xbl miał awarię... ogólnie to xbl jest bardziej rozbudowany od psn, ale polska wersja psn jest po prostu lepsza od polskiej wersji xbl takie jest moje zdanie... jeśli chodzi o grafike to minimalna korzyść dla ixa.... ja osobiście wole ps3 a m$ wręcz znienawidziłem za to że nagle stawia wyłącznie na casuli, wyciąga jeszcze większy haracz za live i nie zapowiada nowych exów... wybór należy do Ciebie jednak radze Ci jeszcze poczekać do targów E3 byś się nie zawiódł jeśli lubisz gry z serii GTA bo podobno GTA V ma wyjść tylko na ps3 ale to są plotki więc wstrzymaj się jeszcze z miesiąc i wtedy podejmij decyzje big_grin
        • pimpnino Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 13:43
          Awaria usługi wg Ciebie jest tożsama z złamaniem zabezpieczeń przez hakerów i wykradzeniem wszystkich danych? brawo
          • pawepek Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 13:44
            @pawcikpl żadnej awarii nie było to powtarzana przez fanbojow na pocieszenie plotka. Po prostu przez ten czas XBL mulił.
            • pimpnino Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 14:00
              Wiesz taka awaria, że muli czy nawet nie działa, jest niczym przy kradzieży numerów kart kredytowych. PSN też już kiedyś nie działał i nie o to tu chodzi, awaria się może zdarzyć każdemu. Problemem jest to, że ktoś kto posiadał numer twojej karty kredytowej i haseł do majla, adresu zamieszkania itd. wie, że mu to ktoś ukradł powiedział Ci o tym dopiero po kilku dniach. To świadczy jak troszczą się o bezpieczeństwo klientów. W tym czasie zorganizowana grupa przestępcza mogła zdziałać wiele, a ty nie wiedziałbyś nawet o tym, że jumają Ci kasę. Awaria to cóż, zdarza się, tak jak Toyocie źle wmontować pedały do auta.
              • ajmbek ...nom 02.05.11, 14:31
                nom, takie zachowanie jest juz sku$%#stwem. MS np. wiedział o rrodzie przed premierą xboxa a i tak postanowił go wypuscic bo zalezalo mu na kasie ( archiwum.polygamia.pl/microsoft-wiedzial-o-rrod-jeszcze-przed-premiera ). To byl chyba najwiekszy przekret w dziejach.

aha, a co do tej kradziezy kart to niestety rozsiewasz ploty poniewaz nie ma absolutnie zadnych dowodow, ze do tego typu wycieku doszło. To sa jedynie domysly, ale sony uczciwie przestrzeglo swoich klientow aby podjeli na wszelki wypadek stosowne srodki ostroznosci.
                • pimpnino Re: ...nom 02.05.11, 15:16
                  Ja wcale nie uważam, że to sku*****(to co zrobili hakerzy, a sony nie potrafiło się należycie obronić jest sku***?uncertain) ale ciesze się, że się po części ze mną zgadzasz i nazywasz to po swojemu. A co do dziejowego przekrętu to szkoda, że Twoje horyzonty są ograniczone jedynie do gier komputerowych, chociaż w wieku 8 lat też interesowały mnie tylko gry i piłka nożna, więc jestem w stanie to zrozumieć. Bo w dziejach przekrętów było znacznie więcej i były one znacznie poważniejsze, szczególnie na styku polityki i biznesu.

A co do dowodów o wycieku to one są, a nawet się Sony do tego przyznało w oficjalnym oświadczeniu(!), więc jak nie ma dowodów (człowieku ty rozumiesz co czytasz?). Sony nie podaje wprost informacji o kradzieży danych kart kredytowych, ale zaleca ich zablokowanie (myślimy, myślimy, czyli jednak są zagrożone!), bo pewnie nawet nie wie ile hakerzy zdobyli (nie wie(!), co jest jeszcze bardziej kłopotliwe)

A co do raportu o MS to faktycznie wtopa i wypuścili kiepski sprzęt, ale wyciągnęli wnioski i sukcesywnie rozwijali produkt, za ichnie pieniądze naprawili konsole, no i dzięki temu mamy teraz 3 lata gwarancji na X360, a Sony daje 1 rok. Sony robi odwrotnie wypuszcza fajny sprzęt i go ogranicza, czy to poprzez zlikwidowanie kompatybilności wstecznej (bo zauważ, że na X360 możesz grać w gry z X1, a na ps3 w gry z ps2 już nie, dlaczego? Bo Sony dalej sprzedaje Ps2, skok na kasę czy skur***? Nie wiem jak to będzie po Twojemu.), czy odebranie możliwości postawienia Linuxa (zobacz jakim potężnym kombajnem było Ps3 na premierze, a Sony tak sobie to wszystko obkraja). Co dodali? Trofea, no ale to X360 miał od początku...

Sorki za offtop ja już znikam i ajmbek polecam Ci wyluzować, bo to tylko maszynka do gier, za 2 lata każda z nich będzie kosztować po 500- 600 zł i nie będzie problemu kupić sobie drugi odtwarzacz i nadrobić zaległości. Kwestią jest jedynie co kupić jako pierwsze przy uwzględnieniu preferencji kupującego.
            • ajmbek Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 14:02
              hehe, "po prostu" mulił przez dwa tygodnie. To niezle. A ponoc ten słynny xbox live to IDEALNA usługa, której nawet pojedynczy lag sie nie ima. Prawda jest taka, ze obie usługi działaja identycznie. Z ta jednak roznica, ze za live trzeba słono bulic a psn masz za darmo.
              • rivriet Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 14:38
                "hehe, "po prostu" mulił przez dwa tygodnie. To niezle. A ponoc ten słynny xbox live to IDEALNA usługa, której nawet pojedynczy lag sie nie ima." - Ta, jasne. Szkoda tylko, że trofea nie są automatycznie synchronizowane, nie mamy niezależnego czatu głosowego, wiadomości głosowych, normalnego systemu zaproszeń, możliwości wygodnego przeglądania czyjegoś profilu (na PS3 możemy jedynie zobaczyć jakie kto zdobył trofea i nic więcej) i równie szybkiego interfejsu jak ten na x360, no ale cóż, "obie usługi działają identycznie". Tak, mulił, bo miał napływ klientów. A mulenie jest chyba lepsze, aniżeli kradzież danych osobowych i całkowite niedziałanie usługi?
        • sirmadness Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 14:26
          Marnie to wygląda ? To proponuję zagrać w dowolną część Gearsów, najlepiej betę 3, Alan Wake'a albo Halo Reach
    • morris opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 14:28
      posiadam X i ps3 i dla mnie produkt sony przewyższa konkurencje technologicznie. A do tego dochodzą detale w obsłudze sprzętu na korzyść ps3. Jeśli miałbym wybierać to byłoby to ps3
      • frytkak Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 15:26
        mam możliwość korzystania z obu systemów i coż Xbox zdecydowanie wygrywa. Wszystkie jest zdecydowanie 'bardziejsze". Jedyne co dla mnie przemawia za PS3 to BD i U3 bodaj jedyna godna uwagi gra ekskluzywna PS3.
        • fix_poland Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 16:44
          Przejrzyj liste Ex'ow dwóch konsol i sprawdź które cie bardziej kręcą .
          • wibrus Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 17:43
            fix_poland napisał(a):

> Przejrzyj liste Ex'ow dwóch konsol i sprawdź które cie bardziej kręcą .

Gdybym ja mial patrzec na exy, to do dzis bym sie męczył z tą niedorobioną i spartaczoną usługą sieciową jaką jest PSN. THANK YOU GOD 4 XBL on X360
            • angh Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 20:04
              xbl fajne, szkoda, ze dobrych gier jakos mniej ... wink
              mspanc.
              • rafal_pl Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 21:27
                zawsze się znajdzie jakiś debil co musi wywołać wojnę....."angh" to nie było do ciebie ale do tego co założył ten temat. A propos włamania to Japoński PSN już działa, a SONY potwierdziło dziś, ze numery kart były zakodowane.
                • wibrus Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 21:51
                  Rafal wstyd poznaniowi przynosisz, a japonskiego PSNU jak nie bylo tak nie ma.. Wiem bo mam konto na JAP i to bujda
                  • fix_poland Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 03.05.11, 00:03
                    @wibrus To ma byc temat bez fanboy'ostwa chłopie smile . Co do tematu to na prawdę przejrzyj bibliotekę obu konsol i zobacz które ex'y są dla ciebie lepsze bądź się bardziej podobają . Pady to tam małe piwo więc nie patrz na pady . Online XBL jest bardziej rozbudowany itd. ale PSN to nie jest jakaś dziura -.- . I nie ma żadnych lagów online w większości i nie wyrzuca z gry bo to są tylko jakieś bajki które powymyślali ludzie. No i tak na prawdę patrz na te 2 rzeczy ale w większości patrz na gry bo to one są raczej najważniejsze w wyboru konsoli smile .
    • mogwil Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 02.05.11, 23:28
      jak narazie chyba bardziej się skłaniam ku xbox ale przydałoby się jeszcze parę normalnych opinii bez fanbojostwa wink tongue_out wyzej ktos pisal ze blu-ray do filmow niestety ten argument odpada bo mam odtwarzacz blu ray wink
      • wibrus Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 03.05.11, 01:05
        Prawda jest taka, ze obojetnie ktora konsole wezmiesz bedziesz zadowolony. Rewelacyjnch gier jest na obie platformy tyle, ze na bank nie jestes w stanie przejsc ich wszystkich (nawet polowy z nich). Obie konsole posiadaja olbrzymia biblioteke gier. Ja preferuje x360 ze wzgledu na rewelacyjny XBL (mam obie konsole i wole zaplacic 100zl na rok), inny woli PS3 ze wzgledu na bardziej pasujace mu exclusivy, innemu bardziej lezy pad od x360 lepiej w rece, zas kolejny woli nie placic ponad 100zl rocznie za XBL i miec za darmo rozgrywke online (pomimo ze jest nie tak dobrze rozbudowana jak u konkurencji), inny wezmie ps3 bo patrzy na nosnik (lubi ogladac filmy - BR), inny zas wezmie kupi x360 arcade bo jest o duzo tanszy od ps3 i pomimo braku dysku i tak zagra we wszystkie gry jakie wyszly na ta konsole...
        Jak wiec widzisz wszystko ma swoje plusy i minusy, jedni wola brunetki inni blondynki.. Ja tam z obu konsol jestem zadowolony, ale gram wiecej na x360 bo duzo gram po sieci w COD i BF:BC2. PEACE!
    • mogwil Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 03.05.11, 11:05
      po doniesieniach o kolejnym ataku na sony jednak zdecyduję się chyba na x-a , sony miało poprawić zabezpieczenia ale jakoś im to nie wychodzi poza tym chyba dalej nie włączyli psn i nie wiadomo kiedy to zrobią. dzięki za pomoc wszystkim smile piwopiwo
      • blademaster_pl Re: opinia nt. xbox360 vs ps3 03.05.11, 12:37
        PSN ma byc wlaczone dzisiaj,ale pewnie u nas jutro,albo pojutrze.
        Bierz PS3 duzo leszpe gry :

Seria uncharted
        Seria Resistance
        Seria Killzone
        Seria Racheta
        Darmowe PSN - No i co z tego ze zostalo zchakowane?Darmowe to darmowe a nie 120 zł za rok

Jeszcze w tym roku super exclusivy wychodza na PS3 a na Xboxa to tylko Gearsy 3 i Forza 4.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka