Dodaj do ulubionych

Kupno Telewizora 3D

28.01.12, 00:22
Witam, doradzcie jakis konkretny telewizor 3D w rozmiarze 40"-43". W tej chwili zastanawiam sie nad Panasonic TX-P42VT30B (plazma) lub Samsung UE40D8000 (Led). LG wogole nie biore pod uwage ze wzgledu na duzy input lag. 3D jest dla mnie dosyc wazne ze wzgledu na filmy i gry. Moze macie jakies lepsze propozycje od tych dwoch wymienionych powyzej?
Dzieki piwo
Obserwuj wątek
    • c.b Re: Kupno Telewizora 3D 28.01.12, 00:51
      Samsung wink
      • ff_fan Re: Kupno Telewizora 3D 28.01.12, 00:53
        c.b napisał(a):

> Samsung wink

Tylko ze wzgledu na firme czy jest jakies glebsze uzasadnienie?
        • c.b Re: Kupno Telewizora 3D 28.01.12, 18:55
          ff_fan napisał(a):

> c.b napisał(a):
          >
          > > Samsung wink
          >
          > Tylko ze wzgledu na firme czy jest jakies glebsze uzasadnienie?

Z autopsji. Miałem już 5 ekranów od Samsunga, 3 TV (w tym LED 3D) i 2 monitory. Jakość w porządku, działały w sumie też bez problemów.
        • Gość: bd Re: Kupno Telewizora 3D IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 12:30
          Pamiętaj że Ledy po pewnym czasie sie wyczerpują, w normalnym użytkowaniu to nie przeszkadza, ale dla gracza bądź kinomana kiedy to telewizor chodzi non stop przez długi czas zdecydowanie lepsza będzie plazma.
    • budda Re: Kupno Telewizora 3D 28.01.12, 03:12
      jak 3D to tylko plazma (brak ghostingu) i aktywne okulary (jakość obrazu w 3D + pasywy tną rozdziałkę o pół)
      • ff_fan Re: Kupno Telewizora 3D 28.01.12, 12:26
        Dzieki za podpowiedz piwo ktos jeszcze chce cos dodac na obrone led i samsunga? Jak nie jutro jade po panny'iego smile
        • Gość: adam Re: Kupno Telewizora 3D IP: *.protonet.pl 28.01.12, 17:22
          3d to marnowanie kasy kupiłem i bardzo żałuje wydanej kasy sad użyłem max parę razy po 30min oczy i łeb zaczynają boleć a gry na 3d wyglądają okropnie ;/
          • budda Re: Kupno Telewizora 3D 28.01.12, 17:25
            1. po kilku h przestaną, mózg musi się "nauczyć"
            2. grałeś na pc?
    • lopi Re: Kupno Telewizora 3D 28.01.12, 19:11
      a ja właśnie poleciłbym Ci LG, w pasywkach NIE MA input laga, aktualizacje softu wszystko usunęły. A 3d może i wygląda w grach gorzej (w filmach szczerze bez różnicywink) ale za to masz gwarancję, że będziesz tego używał więcej niż 3d aktywnego. Nie męczą się oczy, okulary lżejsze i brak pitolenia się z bateriami itp. Prawie wszyscy którzy kupili telewizory aktywne nie korzystają z nich potem w praktyce, bo dostrzegają same mankamenty, przykład zresztą powyżej. Nie wiem jak teraz z cenami ale jeśli 3d kosztuje dodatkowo do 400 zł to możesz wziąć taki tv, jednak jak trzeba dołożyć więcej do analogicznych modeli odpuść...
    • Gość: Koleś Re: Kupno Telewizora 3D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.12, 20:11
      nie ma tv 43' jak już to 42' :p
      • ff_fan Re: Kupno Telewizora 3D 28.01.12, 21:02
        No to masz stare info telewizory 43" istnieja przyklad
    • ff_fan Re: Kupno Telewizora 3D 28.01.12, 21:06
      Co do pasywnych tv naczytalem sie sporo zlego o input lagu nic nie znalazlem o tym ze wyeliminowali to updatem, nie twierdze ze to nie prawda po prostu nigdzie nie znalazlem nic na ten temat. Wlasnie wrocilem ze sklepu z plazma Panasonica jezeli kogos to interesuje moge za kilka dni cos napisac o tym tv.
      • Gość: Koleś Re: Kupno Telewizora 3D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.12, 21:25
        o ja pierd**** , rzeczywiście masz racje... zwracam honor smile
        co do pomysłu to fajny ale daj jakieś foty itp.piwo
      • soultimer Re: Kupno Telewizora 3D 28.01.12, 23:13
        Napisz czy łeb boli i jak się gra tongue_out.
      • budda Re: Kupno Telewizora 3D 29.01.12, 00:38
        pisz pisz
        na stronie nvidii pisze, że ten panasonic co podałeś tylko bez B na końcu jest zgodny, to nie wiem jak z tym, ale pewnie tak, jak nie to mulić ich o update
        musisz dokupić oprogramowanie od nich chyba za 100 czy coś
        jak będziesz walczył z gierkami na pc w 3D to spoko służę expem (przyda ci się, bo nvidia klientów za geeków uważa, co się sami domyślą wszystkiego wink)
        • ff_fan Re: Kupno Telewizora 3D 30.01.12, 12:15
          Hej, chetnie wyslucham rad kogos kto ma z tym juz jakies doswiadczenie, napisz jakies wskazowki. Poki co uruchomilem FEAR i jest tak sobie ale za to FEAR 2 mnie zmiazdzyl. Czy naprawde mozna korzystac tylko z rozdzielczosci 1920x1080@24hz lub 1280x720@60hz?
          • budda Re: Kupno Telewizora 3D 30.01.12, 12:34
            no niestety uncertain taki ból hdmi uncertain a w tv nie montują dual dvi
            zawsze możesz na to z drugiej strony spojrzeć - przynajmniej będziesz miał większy zapas mocy w grafie uncertain
            w feary w 3D nie grałem to nie wiem
            ale pierwsza rzecz to idziesz do panelu nvidii, głębia na full (ja mam tak zawsze, chyba tylko w gta4 jechać było trzeba), ->ustaw skróty klawiaturowe -> włącz zaawansowane ustawienia
            potem w gierce ctrl+f5, f6 zmieniasz konwergencję (trzeba przytrzymać, bo zaklikać by się można) f5 wpycha obraz do środka, f6 wyciąga, jak będzie idealnie ctrl+f7 sejwujesz
            to podstawowa opcja wink

generalnie jak problemy to google nazwa gierki + 3dvision i wpadasz na forum nvidii, zazwyczaj będzie jakiś temat co i jak w gierce można/trzeba pozmieniać, żeby efekt był najlepszy
    • kamis Re: Kupno Telewizora 3D 29.01.12, 12:18
      Bierz plazmę. Niedawno sam się zastanawiałem nad kupnem TV i wybrałem plazmę. Dlaczego? Bo w grach chce wygodnie grać bez input laga, z najlepszą jakością obrazu i płynnością.
      Jak zobaczyłem na własne oczy porównanie LED i Plazma, to nie miałem wątpliwości, że LED może iść w odstawkę.
      Sam mam Panasonic'a i polecam szczerze. Obraz przepiękny, gry płynne, a o input lagu mogę zapomnieć. (grałem też na LED, gdzie input lag był strasznie wyczuwalny (Samsung, a do tego nie jakiś starszy model).
    • pimpnino Re: Kupno Telewizora 3D 29.01.12, 12:49
      Pamiętaj, że telewizory plazmowe są znacznie tańsze od LEDów, tej samej klasy LED jest droższy nawet o 2 tys zł od plazmy. Wynika to z zużycia prądu. Kupując plazmę kupujesz tańszy telewizor, a resztę spłacasz w rachunkach za prąd. Do gier zdecydowanie lepsza jest plazma, brak input laga, odświeżanie rzędu 600 hz to norma nawet w low endzie, ładne kolory, łącznie z czarnym, dużo lepszy wygląd programów w SD (ponad 90% programów w Polsce, nawet "n", która chwali się bogatą ofertą kanałów w HD, ma jedynie podciągane programy do HD, a nie prawdziwe HD), nie jest tak delikatna jak LED, gdzie mocniejsze przyciśniecie panelu może doprowadzić do jego rozlania, plazmę można myć wszystkim. Minus, to ryzyko powstania obrazu szczątkowego obecnie jest mnóstwo systemów zabezpieczających przed tym, przynajmniej w panasie, (przesuwy piksela, zmiana koloru paska na krawędziach jeżeli taki jest i inne). Przy Panasie dodatkowym plusem jest to, że masz 5 lat gwarancji (przynajmniej w grudniu dawali, z tego co pamiętam to do lutego tak jest, spytaj sprzedawce) no i nieco większy panel. Plusem Samsunga jest bardziej rozbudowane funkcje internetowe, i będzie chudszy oraz bardziej matowy panel (nie wiem jak ten twój model panasa, czy ma zmatowioną matryce, sądząc po cenie, ma). Ja mam Panasa plazmę i LCD Samsunga w swoim pokoju i gdy przechodzę z pokoju do pokoju, to różnica jest porażająca, przy tym samym kanale w cyfrowym sygnale. Kiedyś byłem hejterem plazm, niestety myliłem się i czekam, aż w końcu mój Samsung się popsuje.
      • budda Re: Kupno Telewizora 3D 29.01.12, 13:03
        pimpnino napisał(a):

> Kiedyś
        > byłem hejterem plazm, niestety myliłem się i czekam, aż w końcu mój Samsung się
        > popsuje.

brawo

może są jakieś sposoby, by mu "pomóc" wink
    • Gość: aaeeroo Re: Kupno Telewizora 3D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 19:06
      Miałem identyczny dylemat d8000 vs vt30, oba telewizory są naprawdę bardzo dobre, wybrałem 50vt30, ponieważ jestem strasznym hejterem technologi edge led i uważam, że TV do gier/filmów kupuje się, żeby z niego korzystać, a nie oszczędzać prąd.Na hdtv.co.uk(nie wiem czy można tutaj polecać inne serwisy i robić im reklamę) są naprawdę bardzo dobre recenzje, panas ma ok 24 ms, a samsung ok 30 jak dobrze pamiętam, a ta gwarancja jest chyba tylko do 31 stycznia(ja ją dostałem jeszcze) więc radzę Ci się pośpieszyć smile Co do 3D, jest dokładnie tak jak ktoś tu już napisał, z początku oczy mi trochę łzawiły, pod koniec przechodzenia AC:Revelations już przestały, a całe Gears of War 3 teraz przechodzę bez żadnych problemów grając nawet po 3 godziny.
    • ff_fan Re: Kupno Telewizora 3D 05.03.12, 08:44
      Ok potestowalem, pogralem to teraz relacja.

Obraz 2D w filmach bluray zapiera dech w piersiach, jest o niebo lepiej niz moj poprzedni tv (LG Scarlet 42lg6100). Gry w 2D bardzo ladnie wygladaja choc tutaj juz nie ma tak kolosalnej roznicy jak np w filmach. Duzy plus to to ze obraz praktycznie nie smuzy chocby nie wiadomo co sie dzialo na ekaranie (szczegolnie widoczne np. podczas mechu pilki noznej).

Filmy w 3D jednym slowem masakra "cross talk" praktycznie nie istnieje, niezdecydowanym co do plazmy proponuje zobaczyc ten sam material 3D najpierw na najlepszym tv LED a pozniej na plazmie Panasonica. Efekt "wychodzenia z obrazka" widoczny bez problemu na 42".

Gry 3D z konsoli to zalezy od gry np. Killzone 3 nie zrobil na mnie wogole wrazenia za to GT5 odwrotnie - grafika nawet wyglada jakby lepiej, bardziej fotorealistycznie. Granie w 3D ma o wiele wiekszy sens jesli mozecie podlaczyc PC, o wiele wiecej gier i efekt o niebo lepszy, Batman i nowa Alicja naprawde pokazuje na co stac ten tv.

A teraz pytanko: dlaczego LA Noire z PC mimo zalaczonego 3D wciaz jest wyswietlane w 2D?
      • budda Re: Kupno Telewizora 3D 05.03.12, 10:03
        w ciula przycięli, pisz maila o zwrot kasy (reklamowali jako 3dready), może w końcu naprawią, albo prędzej community naprawi uncertain
        3dvision-blog.com/7246-alan-wake-to-get-better-stereoscopic-3d-support-probably/
      • dzudohonor Re: Kupno Telewizora 3D 05.03.12, 10:43
        Wybrałem Panasa 50vt30 - o reszcie nie ma co mówić bo wiadomo, że high end ale obraz 3D - masakra. Można zresztą poczytać na fachowych forach, że te modele Panasonica będą jak na razie jako wzory w wyswietlaniu 3D. Uncharted 3 w 3d to miazga gałek ocznych. Polecam również filmy przyrodnicze z Imaxa na blue ray'u - rekin 2 cm przed nosem, wypływający z telewizora - kopara na ziemi.
        • ff_fan Re: Kupno Telewizora 3D 05.03.12, 10:54
          To zobacz sobie This is it w 3D szczegolnie wejscie przed thriller, jak juz napisales kopara na ziemi
          • Gość: Sławek Re: Kupno Telewizora 3D IP: *.e-gco.pl 16.03.12, 13:06
            A co sądzicie o takim telewizorze 3D: winmar.pl/p17729,Telewizor_3D_LG_50PW450_50_cali.html? Mam go na oku już jakiś czas, ale się jeszcze zastanawiam. wink
            • ff_fan Re: Kupno Telewizora 3D 16.03.12, 15:21
              Jak nie przeraza cie ogromny input lag to bierz LG
              • szympo Re: Kupno Telewizora 3D 16.03.12, 17:28
                why ma mieć input laga?
                • ff_fan Re: Kupno Telewizora 3D 16.03.12, 18:30
                  szympo napisał(a):

> why ma mieć input laga?

because ten typ tak ma. Ten panel ma input lag na poziomie 100ms Does that answer your question?
                  • szympo Re: Kupno Telewizora 3D 16.03.12, 19:20
                    właśnie nie mogłem znaleźć na stronie jakie ma odświeżanie matrycy ale tyle to chyba troszkę za dużo tzn. dziwne, że na pozór nowe tv a taki ch*jowy
                  • bigbird Re: Kupno Telewizora 3D 16.03.12, 21:39
                    polecam Ci LG 47LW570S, do znalezienia w dobrej cenie w wielu dobrych sklepach z rtv, input lag po aktualizacji softu to około 30-40ms (sam mierzyłem, także info nie jest wyssane z palca)...
                    I przy okazji, jak to jest, że przy poprzedniej "generacji" telewizorów HD nikt nie wspominał o żadnym inpul lagu itp....?? przed wymianą TV miałem samsunga LE32R51BDX i tam input lag(mierzony przeze mnie) wachał się między 90ms a 110ms, TV nie posiadał żadnego "trybu gry" itp., a i tak dało radę łoić skórę ludziom w potyczkach sieciowych...
                    • budda Re: Kupno Telewizora 3D 17.03.12, 00:25
                      co tu jakieś lcdki robią? nie polecać ludziom, potem będą k...
                      do 3D tylko plazma. kropka
    • bennyone Re: Kupno Telewizora 3D - jak sie robi te TV... 17.03.12, 10:36
      Optuje za LEDem,

Co do porad:
      1 - Testy:
      Produkt na rynku technologicznie nowy - zwykle produkuje sie z czesci wyzszej jakosci - powodow jest kilka, od norm dosc wysrubowanych do ocen w srodowisku.
      Pozniej z kazda partia danego modelu schodzi sie z jakoscia komponentow(i cena) od panela, po zwykla plytke robiaca za zasilacz - trzeba bowiem wiedziec, ze dany model tv to nie tylko jedna wersja mainboarda (czasem jest ich nawet 10) produkowanego na przyklad przez Panasonic czy tam kogos innego, o panelach nie wspomne.
      O tym ze Panasonic ma swoje desygnowane fabryki ktore robia dla nich elektronike dla ich TV to wiem napewno - fabryki z bambusa po prostu te czesci dostaja i skladaja te TV - wiec teoretycznie zadnych walkow w tym procesie byc nie powinno

2 - Opinie innych - oczy kazdy ma inne testuje w innym srodowisku oraz w innym czasie (patrz punkt 1) dlatego opinie sa malo przydatne chyba ze elektronikow siedzacych we flakach

3 - Sklepy - czesto w sklepach podlaczaja te TV przez beznadziejne splitery, TV pracuja w trybie sklepowym przez co wala po oczach wspanialymi kolorami i ostroscia.
      Rzecz najzabawniejsza w sklepie to sprzedawca ktory ma mowione ze ma sprzedac 100 Sharpow to dostanie premie - wiec wiadomo co zrobi.

Konkluzja jest taka zebys poszedl i sprawdzil sam co ci najlepiej lezy. Panasonic ostal sie jeszcze jako jeden z nietknietych chinska reka
      ale i Samsung nie jest zlysmile
      Masz faktycznie zagwozdke - bralbym samsunga
      • budda Re: Kupno Telewizora 3D - jak sie robi te TV... 17.03.12, 16:05
        lol
        temat jest o 3D, na lcd jest crosstalk (ghosting)
        możecie sobie je polecać ile wlezie, ale fakt jest taki, że do grania tylko plazma się nadaje
        • bennyone Re: Kupno Telewizora 3D - jak sie robi te TV... 17.03.12, 20:52
          ale przeciez plazmy nie sa wolne od cross talku - jedni to widza inni nie, zalezy od czlowieka - tobie przeszkadza innym nie.
          • budda Re: Kupno Telewizora 3D - jak sie robi te TV... 17.03.12, 23:54
            każdy widzi, każdemu przeszkadza
            da się żyć, ale czasami to wręcz wk... choć częściej nie ma albo nie zwraca się uwagi

point is, jeśli bym miał teraz wybierać (i istaniały tv 3D fullhd uncertain) - bez wątpienia plazmę, nawet bym nie brał lcd pod uwagę przez ułamek sekundy
            • bennyone Re: Kupno Telewizora 3D - jak sie robi te TV... 18.03.12, 12:13
              nie wiem czy powinienes wypowiadac sie za wszystkich smile
              • ff_fan Re: Kupno Telewizora 3D - jak sie robi te TV... 18.03.12, 15:16
                Zgadzam sie z budda, od zawsze bylem przeciwnikiem plazm, posiadalem kilka LCD i jeden LED. Teraz mam plazme panasonica VT30 i po prostu mna pozamiatal, konkurencja pozostala lata swietlne w tyle chociaz przyznaje ze kosztuje wiecej niz reszta. Zreszta co tu duzo pisac poczytajcie recenzje.
                • bennyone Re: Kupno Telewizora 3D - jak sie robi te TV... 18.03.12, 21:32
                  Wlasnie recenzji bym unikal.
                  • ff_fan Re: Kupno Telewizora 3D - jak sie robi te TV... 19.03.12, 07:46
                    bennyone napisał(a):

> Wlasnie recenzji bym unikal.

Masz jeszcze jakies dobre rady? To czym sie kierujesz przy zakupie? Kilku lub kilkunastominutowym demo w sklepie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka