Dodaj do ulubionych

UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s

21.09.09, 14:26
Ta w takim poznaniu to ich w ogóle nie ma,coprawda INEA też zwiększyła "nam" internet - mi osobiście z 4 do 6 mb za 69 zł i to umowa na 12 miesięcy tylko...Ale to wypada BARDZO blado w porównaniu z UPC...

Co do dostęności to czysta racja - gdzieś kiedyś czytałem, że jakiś użytkownik pisał, że mieszka ulice dalej od głównej siedziby UPC w polsce i nie ma od nich neta bo nie ma możliwości technicznych ;], ci co mają to mogą się naprawde cieszyć,reszta polski w tym Poznań z śmiesznymi sieciami kablowymi,małe miejscowości z TPSA płaczą :/
Obserwuj wątek
    • Gość: TomaszGawlik UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 14:47
      I PO CO TA WIADOMOŚĆ? rozumiem że lubicie wkurzać większą część polski
      ale takie nowości to tylko reklama firmy która działa jeno w dużych miastach.
      • Gość: vh nie wkurzaj sie IP: *.cable.quicknet.nl 21.09.09, 23:40
        siedze w NL, pracuje w UPC ale nie moge miec kabla od mojej frmy bo jestem w
        obszarze dzialania innego operatora (Ziggo) - taki juz los - cieszyc sienalezy
        ze wogole jest bo to ebdzie presja na innych odstawcow by wdrazac technologie
        kablowe takie jak DOCSIS 3.0 i oferowac dobry internet za przystepna cene.
    • Gość: Raf UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.multimo.pl 21.09.09, 15:13
      Nie "ciężki" tylko twardy orzech. ;-)
      • Gość: PrzypadkoCzytelnik Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.dclient.hispeed.ch 21.09.09, 15:15
        @Raf: niezłe! :-)
      • erroid Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s 21.09.09, 18:57
        ciężka to może być sprawa (:
    • Gość: nabity w butelke UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 15:18
      Tylko co z tym łączem zrobić skoro UPC blokuje dosłownie wszystko co ma związek ze ściąganiem plików!! Taka prędkość do surfowania po www? Dziękuję, nie skorzystam
      • Gość: mk Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 15:30
        Jakoś mam UPC i nie zauważyłem żadnych blokad, ale może mało uważny jestem :D
        • michalcyprian Jasna cholera z tym UPC!! 21.09.09, 17:49
          Jestem ich klientem od 10 lat - kablówka pełny pakiet od samego początku. Od kilku lat mam tam internet, do niedawna była to stara taryfa Student czy coś takiego powiększona do 1 MB. Półtora miesiąca podpisałem nową umowę na 12 miesięcy, internet 5 MB, przeniosłem do nich z TP telefon stacjonarny z najtańszym abonamentem. skorzystałem z nizki. Ale wyraźnie pytałem czy będą zwiększać transfery i proponować tak jak kiedyś już to było, że przy integrowaniu 3 usług razem jedna z nich będzie za darmo. No i oczywiście powiedzieli, że nic o tym nie wiadomo. A teraz taki numer wycieli??
          • Gość: milek Re: Jasna cholera z tym UPC!! IP: *.acn.waw.pl 21.09.09, 17:53
            nie dziw się, ja zmieniam operatora, byłem równo tydzień temu w BOK na Jana
            Pawła w Wawie i też oczywiście nic nie wiadomo i taka gadka.
            Ale handlowiec powiedział że na zdrowy rozum lepiej poczekać do października (bo
            wtedy się zaczyna sezon nowych ofert) i wtedy są nowe promocje - no i nie minął
            tydzień i jest
            • michalcyprian Re: Jasna cholera z tym UPC!! 21.09.09, 18:03
              Gratuluje przezorności. Ale z kolei 2 miesięcy z 1 mega to bym chyba nie wytrzymał. Pracowałem dużo w domu, do biura nie musiałem śmigać to i szybki internet się bardzo przydał. Poza tym ja z handlowcem nie gadałem, sam uznałem, że pora podpisać nową umowę bo kilka miesięcy wcześniej skończyła się stara i przepłacałem. Ciekaw jestem czy jak już wejdą nowe taryfy to czy będę mógł przerwać tą umowę i podpisać następną na 12 miesięcy na nowych warunkach. nawet jeżeli cenowo wyjdzie to samo to dobrze mieć Internet szybszy o 60%.
              • Gość: Sprawdziłem Re: Jasna cholera z tym UPC!! IP: *.chello.pl 21.09.09, 20:29
                Wystarczy zadzwonić do BOK i zmienić będzie to kosztowało 50 zł i wiąże się to z
                tak zwanym podpisaniem nowej umowy wiem bo sam tak dzisiaj zrobiłem mimo że
                miałem starą promocję i wyszło nawet taniej.
          • business3 Czy UPC będzie w Śródmieściu Katowic? Na ul1 Maja? 21.09.09, 20:32
            Czy UPC będzie w Śródmieściu Katowic? Na ul. 1 Maja?
            • Gość: poprawiacz Re: Czy UPC będzie w Śródmieściu Katowic? Na ul1 IP: *.merinet.pl 21.09.09, 22:04
              business3 napisał:
              > Czy UPC będzie w Śródmieściu Katowic? Na ul. 1 Maja?

Bedzie ale tylko miedzy 12 - 18
              • business3 Chodzi ci o numery budynków? 22.09.09, 05:22
                Chodzi ci o numery budynków?
                • Gość: cqq Re: Chodzi ci o numery budynków? IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.09, 09:44
                  Nie, o wolne soboty.
                  • fonkmaster Re: Chodzi ci o numery budynków? 01.10.09, 00:20
                    Brawo Panowie! :D
      • Gość: asd123 bredzisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 16:04
        i to mocno.. albo nie umiales skonfigurowac sobie poprawanie swojego routera.
        mam u nich net juz 4 lata i wszystko dziala jak nalezy.
      • Gość: enron Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: 213.77.44.* 21.09.09, 16:28
        bull shit, że tak powiem - działają wszystkie protokoły
      • Gość: dfd trzeba szyfrowac transmisje p2p IP: *.chello.pl 21.09.09, 18:53
        niektore programy maja taka mozliwosc. poza tym problem blokowania p2p nie
        dotyczy wszystkich klientow tylko czesci. W upc oczywiscie nikt tego nie
        potwierdzi, i my i oni wiedza do czego w domu moze byc potrzebne lacze 120/10,
        gdyby otwarcie mowili ze blokuja nikt by tego nie kupowal.
        ps.
        proby obcinania p2p przez dostawcow internetu to nie jest wynalazek upc, na
        zachodzie wielu to robi.
        • Gość: waldek Re: trzeba szyfrowac transmisje p2p IP: *.chello.pl 21.09.09, 18:56
          nie urzywam p2p już od dawna, przerzuciłem się na http2p i jest super.
          • mr.creosote Re: trzeba szyfrowac transmisje p2p 21.09.09, 21:31
            Gość portalu: waldek napisał(a):
            > nie urzywam p2p już od dawna, przerzuciłem się na http2p i jest super.

Przerzuć się czasem na słownik ortograficzny.
        • stoova Re: trzeba szyfrowac transmisje p2p 21.09.09, 18:58
          Ale UPC nie wycina p2p!
        • Gość: anonymus Re: trzeba szyfrowac transmisje p2p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 21:19
          Korzystam z internetu w dwoch panstwach europejskich i w Kanadzie.
          Wszedzie standardem jest 16MB za okolo 30 EUR. W tym polaczenia telefoniczne na
          obszarze UE, calej bez ograniczen. Natomiast w Kanadzie na obszarze stanu, ktory
          prawie rowna sie terytorialnie z Polska.
          Wszyscy operatorzy blokuja P2P. Jestem za i nie tylko ja! Wszelakie zlodziejstwo
          powinno sie tepic bezwzglednie i powinni zajac sie tym wlasnie operatorzy.
          Nieuczciwych odcinac od sieci.
          Niestety rowniez w tych panstwach, im dalej od aglomeracji, tym z netem gorzej i
          wolniej. Sa rowniez miejsca bez internetu, a lacznosc zapewnia tylko telefon
          satelitarny.
          Szybki internet potrzebuje tylko do wysylania plikow, duzych plikow, bedacych
          efektem mojej pracy. Do czytania, pobierania zdjec via email w zupelnosci
          wystarczy lacze 2MB.
          W przyszlosci telewizja wysokiej rozdzielczosci i inne multimedialne, w
          wiekszosci przypadkow bzdury, beda potrzebowac bardzo szybkie lacza, wiec niech
          technologie rozwijaja sie, ku uciesze uczciwych userow i tych, ktorzy maja
          internet tylko po to, by kogos z czegos okrasc!
          • Gość: pacal udowodnij ciemniaku, że p2p to złodziejstwo IP: 95.108.12.* 21.09.09, 23:12
            Ja ci wtedy udowodnię że powinno się wsadzić ciebie do więzienia za posiadany w
            kuchni zapas narzędzi zbrodni. I uciąć ci fiuta, wszak służy do gwałtu.

To że jakieś urządzenie/technologia jest czasem niewłaściwie wykorzystywane nie
            oznacza, że totalny zakaz jest rozsądnym pomysłem. To wylewanie dziecka z
            kąpielą, głupota wynikająca z bezradności.

> Wszelakie zlodziejstwo powinno sie tepic bezwzglednie i powinni
            > zajac sie tym wlasnie operatorzy.

Ściągnięcie sobie płyty by nie kupować kota w worku, a po wypróbowaniu
            skasować/kupić nie jest moim zdaniem złodziejstwem.

Nie tylko moim zresztą, polskie prawo zgadza się w tym ze mną, co więcej,
            pozwala nawet na dozwolony użytek własny w szerszym zakresie niż wspomniany wyżej.

Złodziejstwem jest natomiast doliczanie do każdego urządzenia kopiującego i
            nośnika 3% pseudo-podatku dla właścicieli praw autorskich. Pobieranego nawet
            jeśli kupujący będzie urządzenie wykorzystywać wyłącznie do backupów własnej
            twórczości!

Idea równie chora, jak niedawny wytrysk umysłowy śp. Religi, by wszyscy płacący
            OC składali się na wypadkowiczów.

Mówiąc szczerze, skoro ustawa pośrednio zakłada że każde urządzenie i każdy
            nośnik służy do naruszania praw autorskich, i pobiera za to opłatę, to będąc
            piratem nie czułbym specjalnych wyrzutów sumienia - jakże mógłbym sprawić zawód
            ustawodawcy...
            • wujaszek_joe Re: udowodnij ciemniaku, że p2p to złodziejstwo 22.09.09, 13:15
              > Ściągnięcie sobie płyty by nie kupować kota w worku, a po wypróbowaniu
              > skasować/kupić nie jest moim zdaniem złodziejstwem.
              a czym?
          • business3 Masz mózg przeżarty R jeśli p2p to złodziejstwo... 22.09.09, 06:10
            Masz mózg przeżarty R jeśli p2p to złodziejstwo...
          • pit_sam_pras Re: trzeba szyfrowac transmisje p2p 22.09.09, 10:47
            trzeba być niezłym ciołkiem by p2p rozumieć jako synonim złodziejstwa?
      • Gość: zadowolony Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: 89.72.16.* 21.09.09, 19:21
        Widze ze gros narzekajacych na blokady, srady i inne wyssane z palca bzdury
        z..neo! Czyli g***o wiecie czym jest internet parchy.
        Ja wlasnie zwiekszylem z 30Mb/s do 50 Mb/s (koszt:100zl) i mam zamiar w pelni
        cieszyc sie sciaganiem w okolicach 6 MB/s. Sciaganie filmu juz teraz zajmuje mi
        raptem 4 minuty, w nowej ofercie zajmie tylko 1,5 ;)
        moglbym to wrecz sprzedawac tak nie moge sie doczekac ;P
        Na diamencie jest jednak ryska - nie wiadomo co z Wi-Fi (a przynajmniej nikt w
        UPC nie poinformwal co z tym fantem obslugi klienta).
        • Gość: franek Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.chello.pl 21.09.09, 21:22
          A co ma być z WiFi? Jest przecież i fajnie działa (do laptopa jako
          drugi komputer jak znalazł - przynajmniej ja tak mam (modem kablowy z
          antenką))
          B/G powinno teoretycznie obsługiwać do 54Mb/s więc powinno banglać bez
          problemów.
      • Gość: Pewex Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.chello.pl 21.09.09, 20:32
        Nie mam problemów ze ściąganiem legalnych plików, idzie zawsze pełną mocą na 10Mb/s.
    • dfgfdg UPC to lipa 21.09.09, 15:24
      UPC to lipa. W pakiecie DO 30 Mb/s rzadko osiaga sie 10 Mb/s. W tym DO 120 Mb/s
      tez pewnie bedzie nie lepiej.
      • Gość: czajmen Re: UPC to lipa IP: *.comarch.com 21.09.09, 15:37
        powiem ci tak - to że ty masz 30 Mb/s to nie znaczy ze strona wysyłająca pozwoli
        ci z taką prędkością działać, ale jakbyś ściągał wiele plików z dobrych serwerów
        to na pewno osiągnąłbyś te 30 Mb a i ze 120 nie było by problemu, pytanie tylko
        czy byś zdążył :D
        • Gość: Katowice Re: UPC to lipa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 15:43
          Właśnie. Sporo osób nie ma pojęcia o podstawach sieci.
          • Gość: Autor Re: UPC to lipa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 16:13
            racja, polskie serwery dla stron www zwykle nie są w stanie podać szybciej niż
            do około 3 Mb/s...
            • Gość: dialog Re: UPC to lipa IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.09.09, 17:02
              mam pytanie do UPC'owców - jak tam u was z pingami?

Mój dialog ma poniżej 70ms tylko do polskich domen, potem niestety
              pingi są strasznie wysokie...
              podajcie kilka przykładów, może się skuszę i kupię ten UPC (ciągle
              dają ulotki do skrzynki, to chyba są 'na miejscu').
              • Gość: ja Re: UPC to lipa IP: *.chello.pl 21.09.09, 17:10
                PING wp.pl (212.77.100.101): 56 data bytes
                64 bytes from 212.77.100.101: icmp_seq=0 ttl=249 time=12.013 ms
                64 bytes from 212.77.100.101: icmp_seq=1 ttl=249 time=12.758 ms
                64 bytes from 212.77.100.101: icmp_seq=2 ttl=249 time=12.341 ms
                64 bytes from 212.77.100.101: icmp_seq=3 ttl=249 time=11.804 ms
                64 bytes from 212.77.100.101: icmp_seq=4 ttl=249 time=14.996 ms

PING wsj.com (205.203.140.1): 56 data bytes
                64 bytes from 205.203.140.1: icmp_seq=0 ttl=237 time=133.290 ms
                64 bytes from 205.203.140.1: icmp_seq=1 ttl=237 time=128.932 ms
                64 bytes from 205.203.140.1: icmp_seq=2 ttl=237 time=134.475 ms

PING latimes.com (144.142.224.43): 56 data bytes
                64 bytes from 144.142.224.43: icmp_seq=0 ttl=237 time=193.801 ms
                64 bytes from 144.142.224.43: icmp_seq=1 ttl=237 time=194.876 ms
                64 bytes from 144.142.224.43: icmp_seq=2 ttl=237 time=197.019 ms
                64 bytes from 144.142.224.43: icmp_seq=3 ttl=237 time=191.262 ms

to ostatnie to Stany.
                • Gość: ssen niespecjalnie imho IP: *.acn.waw.pl 21.09.09, 19:27
                  Aster ma chyba jednak lepszy routing.
                  Duzy plus ich netu, przynajmniej dla mnie, bo faktycznie przepustowosc/cena nie poraza.

wsj.com ~110 ms (czyli na porzadny serwer useast powinno byc ponizej 100)
                  latimes.com ~175 ms

szwedzkie 30-35 ms (telia.se)
                  niemieckie ~40
                  holenderskie ~40
                  francuskie 40-50
                  brytyjskie ~60
        • Gość: ekspert Re: UPC to lipa IP: 208.53.157.* 21.09.09, 17:01
          a skad wiesz ze na pewno???
          te 30 czy 120Mb/s to predkosc do UPC a jakie oni lacza na swiat maja to juz tego
          nie wiadomo.
          • stoova Re: UPC to lipa 21.09.09, 18:21
            A jakie konkurencja ma to już wiadomo?
          • Gość: irek Re: UPC to lipa IP: 89.100.45.* 21.09.09, 19:04
            > a skad wiesz ze na pewno???
            > te 30 czy 120Mb/s to predkosc do UPC a jakie oni lacza na swiat maja to juz teg
            > o
            > nie wiadomo.

Liberty Global, Inc., której częścią jest UPC Polska, posiada własną sieć
            szkieletową AORTA ,
            Dzięki obecności w największych europejskich węzłach wymiany ruchu internetowego
            AORTA uplasowała się w czołówce sieci szkieletowych w Europie

• Gość: ekspert Re: UPC to lipa IP: 208.53.157.* 22.09.09, 10:25
              no i?
              a znasz przepustowosc tej sieci szkieletowej?
              i myslisz ze jest rowna liczbie uzytkownikow UPC pomnozonej przez przepustowosc
              okreslona przez abonament?
              powtarzam te 120Mb/s to *wewnatrz* UPC nie na swiat

> Liberty Global, Inc., której częścią jest UPC Polska, posiada własną sieć
              > szkieletową AORTA ,
              > Dzięki obecności w największych europejskich węzłach wymiany ruchu internetoweg
              > o
              > AORTA uplasowała się w czołówce sieci szkieletowych w Europie
      • Gość: enron Re: UPC to lipa IP: 213.77.44.* 21.09.09, 16:29
        Twój samochód też pewnie ma 200 na liczniku i w pewnych warunkach tak pojedzie,
        ale zwykle jeździsz 60-100. Z netem jest podobnie.
      • Gość: uklak Re: UPC to lipa IP: 199.89.212.* 21.09.09, 17:12
        Lipa? Pozazdrościć. W Sferii jest niby do 3Mb/s a w praktyce rzadko
        przekracza 100kb/s. To dopiero lipa
      • michalcyprian Re: UPC to lipa 21.09.09, 18:00
        To już chyba nie wina upc tylko ogólnie polskiej infrastruktury sieciowej. Zrób testy prędkości - jeden np. z amerykańskiego serwera, a drugi bezpośrednio z UPC. Kiedyś na CallCenter podali mi adres stronki upc, z której ściąga się pliki o róznej wielkości i na tej podstawie określa szybkość. Różnice kolosalne.
      • Gość: pin Re: UPC to lipa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 23:03
        Dziwne, ale mam nadzieję, iż nie testujesz prędkości łącza na wlan'ie, oraz na
        bzdetach pokroju speedtest :)- w takim przypadku raz, że wifi mimo deklaracji
        zestawienia połączenia na np. 54Mbps nie puści więcej niż średnio 5-6Mbps, to
        jeszcze pozostaje kwestia serwisów na których wiarygodność testów można by
        poddać poważnej wątpliwości, lub ewentualnie włożyć między bajki a kaloryfer :)
      • Gość: karloss Re: UPC to lipa IP: 83.16.196.* 22.09.09, 10:46
        powinieneś to zgłosić do upc, ja mam upc i o każdej porze jak zrobię testy to jest ok. Mój kolega miał to samo: zgłosił i naprawili.
        ciao
      • Gość: Gosc Re: UPC to lipa IP: *.chello.pl 22.09.09, 11:53
        Sam jestes lipa niewiedzy... predkosc niezalezy wylacznie od tego ile
        masz na liczniku u siebie :>
    • Gość: Katowice UPC jest u mnie niedostępne. Nie chce im się... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 15:39
      Na jakiej zasadzie dostawcy TV kablowej dzielą sie dzielnicami miast? Czy regulują to jakies umowy? Osobiście, nie sądze... bo u mnie jest tandetna kablówka małej firmy, której UPC nie musi się obawiać. No ale nie chcą wejść z ofertą... Całą parę dają w reklamę. Zasięg oferty mają śmiesznie słabiutki. I to od wieeelu lat.
      • business3 UPC nie w Środmieściu Katowic. WSTYD! 21.09.09, 21:16
        UPC nie w Środmieściu Katowic. WSTYD!

Gość portalu: Katowice napisał(a):

> Na jakiej zasadzie dostawcy TV kablowej dzielą sie dzielnicami miast? Czy regul
        > ują to jakies umowy? Osobiście, nie sądze... bo u mnie jest tandetna kablówka m
        > ałej firmy, której UPC nie musi się obawiać. No ale nie chcą wejść z ofertą...
        > Całą parę dają w reklamę. Zasięg oferty mają śmiesznie słabiutki. I to od wieee
        > lu lat.
    • Gość: kzyslisko UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.aster.pl 21.09.09, 15:47
      :) kto powiedział ze aster ma drogi net?:) mam 2Mb i telefon w
      sumie za 38 zeta:)
      • Gość: ben_ezra ale przecież ten tekst ro reklama IP: *.autocom.pl 21.09.09, 16:23
        niedawno miałem do wyboru aster i upc i zdecydowałem się na aster, bo przedstawił korzystniejszą ofertę ... jak dla mnie ten artykuł to po prostu reklama upc ... i to ma być dziennikarska obiektywność ...
        • michalcyprian Re: ale przecież ten tekst ro reklama 21.09.09, 18:07
          Nie tyle reklama co opis sytuacji na rynku Głównym tematem jest maksymalna prędkość i ceny. 120 Mb nikt nie oferował do tej pory.
          • Gość: ben_ezra Re: ale przecież ten tekst ro reklama IP: *.autocom.pl 22.09.09, 12:06
            no właśnie - ceny. jak pisałem, niedawno wziąłem internet z astra, bo zaoferowali NIŻSZĄ (a nie wyższą jak sugeruje artykuł) cenę niż upc (dla jasności - mówię o łączu 2 mega, na moje skromne potrzeby całkowicie wystarczającym). dlatego uważam, że jednym z celów artykułu jest dokopanie konkurencji - w tym przypadku bezpodstawne.
        • Gość: dev Re: ale przecież ten tekst ro reklama IP: *.acn.waw.pl 21.09.09, 18:27
          Wylogowałem się, żeby było widać, że piszę z Aster.
          Mam umowy w UPC i w Asterze (w dwóch lokalizacjach). Aster w porównaniu z UPC to
          kicha - jest droższy, w godzinach szczytu nie uzyskuję wartości nominalnych
          transferu.
          Gdybym mógł korzystać z UPC w drugiej lokalizacji zrobiłbym to bez wahania.
          • Gość: ben_ezra Re: ale przecież ten tekst ro reklama IP: *.autocom.pl 22.09.09, 12:09
            a ja, wyobraź sobie, zadowolony jestem, net mi dali taniej niż upc i nie mam żadnych zastrzeżeń do działania
    • igorbn UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s 21.09.09, 15:47
      Zasięg to jedna sprawa, dobrze budując wizerunek, mogą powiększać
      zasięg.

Notowan na NYSE "Liberty Global" (UPC Polska jest spółką tego
      koncernu) wiążą liczne kodeksy praktyk oraz kodeks etyczny w
      stosunkach wewnętrznych.

Branża operatorów kablowych nie propoaguje tymczasem podobnych
      wartości na zewnątrz.

Więcej na: DOBRAPRAKTYKA.PL
      • Gość: z bla,bla,bla IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.09, 17:16
        klienta w Polsce nie obchodzi czy dana firma postępuje etycznie, dba o roślinki i zwierzaczki, stwarza dobre warunki pracy, dba o matki, gejów i jakieś mniejszości itd.

To ma sens na wyrobionym rynku. U nas liczy się cena i zasięg. Z tym drugim u UPC jest baaaaaaardzo źle.
        • stoova Re: bla,bla,bla 21.09.09, 18:40
          W sierpniu UPC miało 425,6 tys. klientów szerokopasmowego Internetu.
          UPC jest największym operatorem z telewizji kablowych w Polsce (22,6% rynku).

Dane za Polską Izbą Komunikacji Elektronicznej.

To jak jest w końcu z tym zasięgiem?
          • Gość: Waldek Re: bla,bla,bla IP: *.chello.pl 21.09.09, 18:46
            Zasięg a liczba klientów to co innego. W mniejszej skali: jeden operator może świadczyć usługi na terenie całego miasta, ale mieć mniej klientów niż drugi, który zdominował całe osiedle.
          • business3 Z zasięgiem tak jak z wielkimi blokowiskami... 22.09.09, 06:13
            Z zasięgiem tak jak z wielkimi blokowiskami...

stoova napisał:

> W sierpniu UPC miało 425,6 tys. klientów szerokopasmowego Internetu.
            > UPC jest największym operatorem z telewizji kablowych w Polsce (22,6% rynku).
            >
            > Dane za Polską Izbą Komunikacji Elektronicznej.
            >
            > To jak jest w końcu z tym zasięgiem?
            >
        • business3 Gdzie jeszcze nie można mieć UPC ??? 22.09.09, 06:12
          Gdzie jeszcze nie można mieć UPC ???

Gość portalu: z napisał(a):

> klienta w Polsce nie obchodzi czy dana firma postępuje etycznie, dba o roślinki
          > i zwierzaczki, stwarza dobre warunki pracy, dba o matki, gejów i jakieś mniejs
          > zości itd.
          >
          > To ma sens na wyrobionym rynku. U nas liczy się cena i zasięg. Z tym drugim u U
          > PC jest baaaaaaardzo źle.
    • Gość: Daniel UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.chello.pl 21.09.09, 15:48
      Podoba mi się strategia rozwoju UPC. Od wielu lat nie ładują kasy w
      podłączanie nowych odbiorców, tylko bunkrują się na swoim terenie rozwijając
      łącza, co pozwala zwiększyć oferowany transfer przy zachowaniu ceny. Mają
      pewność, że nikt ich nie wykopie z rynku. A ja mam szczęście, że u mnie są od
      początku :)
    • Gość: :/ A ja chcę UPC w ogóle! IP: *.pl 21.09.09, 15:52
      mam wybój jak pomiędzy HIV a rakiem - beznadziejy Gawex, jeszcze gorszy
      Intelink, drogą Neostrade aroganckiej tepsy czy równie drogą Netię na łączach
      tpsa :/

Osiedle Szybowników, Bydgosz wzywa pomocy ;)
      • business3 Widzę, że UPC ma problemy z zasięgiem krajowo :-( 22.09.09, 05:25
        Widzę, że UPC ma problemy z zasięgiem krajowo :-(

Gość portalu: :/ napisał(a):

> mam wybój jak pomiędzy HIV a rakiem - beznadziejy Gawex, jeszcze gorszy
        > Intelink, drogą Neostrade aroganckiej tepsy czy równie drogą Netię na łączach
        > tpsa :/
        >
        > Osiedle Szybowników, Bydgosz wzywa pomocy ;)
      • Gość: daniel Re: A ja chcę UPC w ogóle! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 14:01
        Ale poczekaj jeszcze miesiac i maja wprowadzic 10 i 20 mbit do oferty. Takze tez ciekawie to zaczyna wygladac. Poza tym koszt neo obnizaja te gadzety, ktore daja przy podpisywaniu umowy. Jak to sie przeliczy, to wychodzi znosne nawet. Ja mam neo 512 jeszcze i mi wystarcza.
    • zbrojarz.betoniarz Nie od dziś wiadomo, że co globalne to szajs. 21.09.09, 15:55
      Np. mój operator lokalny dostarcza mi neta w cenie 1mb/s za 50zł brutto. W godzinach 23-6 prędkość wzrasta do 10mb/s. Kontroluję co jakiś czas szybkość i rzeczywiście tyle mam. Wahania są minimalne i w pełni akceptowalne.
      • Gość: soe Re: Nie od dziś wiadomo, że co globalne to szajs. IP: 82.160.71.* 21.09.09, 16:49
        Uwaga bo uwierzę, operatorzy lokalni przewalają gorzej niż TP SA.
        W Świdniku zmieniłem już 3 i nadal mam połowę transferu. Płacę 36zł za 2 mega a
        faktycznie mam 1 mega, żadne reklamacje nie pomagają.
        • zbrojarz.betoniarz Nie musisz wierzyć. Mi wystarczy, że mam takie 21.09.09, 17:20
          łącze.

PS. Bez limitu transferu. Symetryczne.
        • Gość: xyz Re: Nie od dziś wiadomo, że co globalne to szajs. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.09, 12:39
          Dokładnie jak napisał "zbrojarz", Twoja wiara nic tutaj nie zmieni. Ja zaraz
          obok-bo w Lublinie mam 3Mb/s (w godzinach 24-12 prędkość podwajana)za 53zł. Jest
          to lokalny provider i nie ma żadnych "przewałów" bo prędkość jest taka jak
          zadeklarowana.
          Porównywanie cen z TePsą jest bezcelowe i bezsensowne bo takie też są jej ceny.
          Z kolei argumentacja, że UPC zrobiłby rewolucje gdyby dostępność do jego usług
          była taka jak to TePsy jest również porażająca bo w takim razie jaką rewolucję
          zrobiłby mój provider gdyby był dostępny tak jak TePsa.
          Dla mnie oferta UPC nie jest w ogóle interesująca.
      • michalcyprian Re: Nie od dziś wiadomo, że co globalne to szajs. 21.09.09, 18:10
        Fajnie że w nocy masz 10 Mb, ale jednak 1 Mb w dzień to trochę mało.
      • Gość: ja Re: Nie od dziś wiadomo, że co globalne to szajs. IP: *.chello.pl 21.09.09, 18:51
        a jak cię nie ma i nie sprawdzasz to na pewno śmiga i 30 mb.
    • Gość: misiu UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.chello.pl 21.09.09, 15:56
      A u mnie już śmiga i nigdy mnie nie dogonicie
    • Gość: zed Obecnie mam UPC 15Mbps i bez problemu "wyciągam".. IP: *.chello.pl 21.09.09, 15:58
      dl w granicach 1600-1750 kB/s (np. z Rapidshare) Właśnie złożyłem zamówienie
      na upgrade do 25 Mbps. W ciągu pół godziny usługa ma być aktywowana. Zobaczymy...
    • Gość: asd123 ciekawe gdzie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 16:01
      w Krakowie nie ma takiej mozliwosci technicznej (wlasnie pytalem o lacze
      50mbit)...
      • Gość: ben_ezra Re: ciekawe gdzie... IP: *.autocom.pl 21.09.09, 16:25
        mam wrażenie, że w tym tekście nie chodzi o to, co jest możliwe, tylko o reklamę upc plus dokopanie konkurencji
        • stoova Re: ciekawe gdzie... 21.09.09, 18:47
          To popytaj ludzi, którzy mają łącza w UPC.

www.speedtest.net/result/467199938.png
          Zapowiedzieli ostatnio 15Mbps - poszedłem do biura na miesiąc przed końcem
          umowy. Podnieśli mi prędkość z 10Mbps na 15Mbps bez dodatkowych opłat
          (przedłużenie umowy, opłata abonamentowa wzrosła mi o 1PLN). Zanim dotarłem do
          domu zmiana została dokonana (musiałem coś tam kliknąć na stronie rejestracji).
          • Gość: ben_ezra Re: ciekawe gdzie... IP: *.autocom.pl 22.09.09, 12:12
            jak widzę te wszystkie ochy i achy, w artykule i na forum, to się robię jeszcze bardziej podejrzliwy
            • stoova Re: ciekawe gdzie... 23.09.09, 12:29
              Bo za ochy i achy ktoś musi zapłacić - prawda?
    • Gość: asd UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 16:08
      Ja właśnie szykuję się do ucieczki z prehistorycznej MM. UPC na moim osiedlu niestety nie ma :/ (a teraz siedzę na neo i jest całkiem ok)
    • Gość: RoOyLi UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.ghnet.pl 21.09.09, 16:28
      Wszystko fajnie tylko szanowny autor artykułu chyba zapomniał, że
      nie wszędzie gdzie sięga neostrada, sięga UPC. Więc łatwo mieszać z
      błotem ceny neo, ale tak się składa, że większość użytkowników
      internetu z TPS-y po prostu nie ma alternatywy i muszą tyle płacić
      za internet. Monopol to widocznie obce niektórym słowo. Może zamiast
      zwiększać prędkości należało by zwiększać zasięg usług?
      • Gość: M. Koryszewski Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.stacje.agora.pl 21.09.09, 16:39
        " szanowny autor artykułu chyba zapomniał, że nie wszędzie gdzie sięga neostrada, sięga UPC"

Nie zapomniałem - przeczytaj mój komentarz pod koniec tekstu.

"większość użytkowników internetu z TPS-y po prostu nie ma alternatywy i muszą tyle płacić za internet"

Coś o tym wiem, bo sam mam neostradę i niestety nie jestem w zasięgu UPC. :(

"Może zamiast zwiększać prędkości należało by zwiększać zasięg usług?"
        Dokałdnie to zasugerowałem pod koniec artykułu.
        Pozdrawiam.
      • Gość: z każdy użytkownik TP ma alternatywę IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.09, 17:20
        ok, w paru miejscach nie ma możliwości technicznych, ale praktycznie KAŻDY może skorzystać z internetu na linii TP od innego operatora. Różnica w cenie jest istotna, może to być Netia, Netka, Dialog, Multimio czy ktokolwiek inny. Ja nadal nie rozumiem dlaczego ludzie przepłacają za neostradę, mogąc z łątwością mieć to samo taniej.
      • pit_sam_pras Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s 22.09.09, 10:52
        monopol?????
    • Gość: emeswu UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.witnet.pl 21.09.09, 16:37
      To co teraz wymiana modemów u odbiorców najszybszej opcji? Bo port ethernet to
      tylko 100mb/s przecież. Czy może ta nowa oferta jest tylko dla wybranych?
      (jakieś FTTH lub coś takiego?)
      • stoova Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s 21.09.09, 18:54
        Ethernet ma większy potencjał, ale rzeczywiście te modemy raczej tyle nie
        pociągną (nie pociągną nawet 100Mbps).
    • Gość: Jan TP SA zawsze była 100 lat w tyle. Brawo UPC! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.09, 16:55
      Przejrzałem oferty TP SA - od roku praktycznie nic się nie zmieniło. Patrzę na
      opcje 2Mbit/s i 6Mbit/s z umową na rok - dokładnie te same ceny, co rok temu.
      TPSA to jest po prostu komunistyczny relikt z zerową dynamiką wprowadzania
      atrakcyjnych ofert. Myślą, że jak mają większość rynku to mogą siedzieć z
      założonymi rękami. Kibicuję ostro konkurencji TP. Brawo UPC.
    • sam_fan83 UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s 21.09.09, 16:57
      Heh ja mam w pracy lacze 1gbit/s (symetryczne) i co z tego

Trzeba jeszcze miec skad sciagac z taka przepustowoscia/predkoscia a nie
      chwalic sie i cieszyc sie ze ma 100mbit/s.
      • Gość: skl_DK Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: 78.156.103.* 21.09.09, 22:59
        zgadzam sie !!!
      • Gość: Wizzi Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 23:16
        No i co z tego ale za pomocą takiego internetu można ściągać kilka rzeczy z
        kilku źródeł z maksymalną prędkością więc nie widzę problemu z wykorzystaniem mocy.
        Gorszym problemem jest to że W mniejszych miastach, wsiach i wioskach nie ma
        czasem możliwości żeby internet był szybszy niż zaledwie te 4 mb
        Sam mieszkam w jednej z takich wiosek (położona niedaleko Częstochowy)
        Najpierw to powinno się zainwestować w sieć światłowodową dopiero później
        udostępniać tak szybki internet.
      • Gość: tmk Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.ds5.zut.edu.pl 24.10.09, 12:27
        rapidshare premium
    • Gość: Eeeeeeetam. Tylko 200 zł -gratulujemy... IP: *.ekspres.net.pl 21.09.09, 17:34
      36 zł do 3 Mb u lokalnego dostawcy.
      UPC bez szans mimo ,że mamy ich kabel w domu ,to mało kto z niego
      korzysta.
      TVHD z "N"37 zł,telefon 25 zł wystarczy policzyć i porównać oferty .
      UPC jak na razie- ZA DROGO I ZA MAŁO W OFERCIE.
      A tak nawiasem komu potrzebne te 120 Mb?

• scorpio93 Re: Tylko 200 zł -gratulujemy... 21.09.09, 17:44
        Mi! Jest wiele osob ktore chetnie zobacze film hd sciagniety z rapida w
        kilkanascie minut
        • michalcyprian Re: Tylko 200 zł -gratulujemy... 21.09.09, 18:14
          O ile masz konto Premium...
        • excellenz Re: Tylko 200 zł -gratulujemy... 21.09.09, 18:54
          Do tego nie potrzebujesz 120 Mb/sek. Załóżmy, że film HD waży np. 4 GB, czyli 4000 mb. Przy łączu 30 Mb/sek. ściągasz z prędkością ok. 3,6 MB/sek. Około 20 min i masz pobrany cały plik.

Zresztą, skąd weźmiesz serwer, który będzie wysyłał z prędkością 120 Mb (~14 MB) na sekundę? Rapidshare ci tego nie zapewni... Sam mam takie łącze: i37.tinypic.com/2n80n01.jpg (teoretycznie 150 Mb) i wiem, że do ściągania z rapida nie wykorzystuję całej prędkości.
          • Gość: endrju Re: Tylko 200 zł -gratulujemy... IP: *.swidnica.mm.pl 21.09.09, 19:46
            to jaki ty masz dysk twardy bo taki przecietny ma zapis maksymalny 14MB/s
            • excellenz Re: Tylko 200 zł -gratulujemy... 21.09.09, 20:50
              No i między innymi dlatego nie da się zazwyczaj wykorzystać pełnej prędkości
              takiego łącza.
              • Gość: JCK Re: Tylko 200 zł -gratulujemy... IP: *.biol.us.edu.pl 22.09.09, 10:13
                Da sie da, majac wykupine premium na rapidzie i menedzera sciagania
                ( ale nie tego z rapida) ciagne 100mb(ciagnie kilka plikow
                jednoczesnie i w w kilku miejscach) czyli tyle ile mi pozwala lacze,
                Film 2,2 GB mam w niecale 3 min.
            • Gość: FilipSosna[PL] Re: Tylko 200 zł -gratulujemy... IP: *.wroclaw.mm.pl 29.09.09, 21:37
              O kurdę - ale się uśmiałem :D
              Dysk z prędkością zapisu 14 MB/sek haha, naprawdę dobre.
              Chyba że masz go podpiętego jako PIO2 hihi.
              Oj popisałeś się :D
    • Gość: deco UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.chello.pl 21.09.09, 17:52
      YEAAAAH!!!! za 2 godziny mam mieć net 25MB :)Ale fajnie że się zdecydowałem na UPC
      • michalcyprian Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s 21.09.09, 18:17
        Podwyższą Ci z 15 Mb w ramach tej samej umowy za ta samą cenę? Bo ja mam od 1,5 miesiąca 5Mb, tzn że teraz podniosą mi do 8Mb?
        • Gość: deco Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.chello.pl 21.09.09, 19:53
          Ceny sa podane na stronie UPC. Mam juz 25MB. Bede placil 90pln miesiecznie
    • Gość: art Re: UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: 89.72.113.* 21.09.09, 18:28
      Ja płacę na osiedlu w Gdańsku 90zł za łącze 15Mb/s (megabitów), a ściąga mi z prędkością 1.5-1.7MB (megabajtów), czyli raczej mieszczą się w obietnicach.
    • Gość: M UPC wprowadza szybki internet do 120 Mb/s IP: *.29.251.190.coditel.net 21.09.09, 18:40
      Czym sie krecicie, po co wam 120MB jak niedlugo nie bedziecie mogli sciagac
      filmow bo was wylapia. Szybki internet juz niedlugo nie bedzie potrzebny,
      spokojnie starczy 1-2Mbit. Oczywiscie wmowia wam ze musicie miec 120mega bo to
      szykowne. Podobnie jak ogladanie Szkla Kontaktoweego..
    • Gość: T Z chęcią bym kupił. IP: *.acn.waw.pl 21.09.09, 18:45
      I co z tego jak nie mają zasięgu.
      TP to najlepszy provider bo ma największy zasięg. Kolesie z UPC są
      tylko w blokowiskach gdzie na małym obszarze jest wielu klientów i
      oszczędzają na infrastrukturze.

A na moim osiedlu Aster dał łapówkę developerowi i ma monopol.
    • cinerrea UPC to oferta dla blokowisk 21.09.09, 19:12
      w rejonach małych domków, osiedli willowych, gdzie trzeba położyć więcej niż 4
      metry kabla już ich nie ma. Zostaje TPSA i od niedawna Netia.
      Zamiast zwiększać przepustowość do absurdalnych liczb (kto normalny potrzebuje
      120 Mb?) pociągnęli by kabel na Żoliborz.
      • Gość: gość Re: UPC to oferta dla blokowisk IP: *.ip.netia.com.pl 22.09.09, 08:27
        na żoli jest upc, ale w blokach, w willach może nie być, nie wiem, nie bywam,
        ale bloczki są podłączone.
      • daflippi Re: UPC to oferta dla blokowisk 22.09.09, 15:19
        Technika tak się rozwija, że taniej i łatwiej jest zwiększyć przepustowość do -
        jak to nazwałeś - absurdalnych liczb niż położyć nowy kabel i przechodzić przez
        to całe urzędnicze bagno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka