Dodaj do ulubionych

Pomoc dla potrzebujących! - League of Legends

07.02.12, 10:20
Trochę jak w temacie ja i mój kolega potrzebujemy pomocy przy wyborze chempa. Jesteśmy dość powiedzieć "dużymi" laikami w tej grze, chociaż szybko się uczymy (staty 8/0 to taka norma). Zbliżamy się powoli do progu tych 6k IP i przydałoby się zasięgnąć języka żeby nie zrobić gafy. Ja aktualnie lecę na Tristanie, a kolega na Sejuani z rotacji. Pytałem o Malzahara w komentarzach ale jedni mówią że dobry inni że słaby, a inni jeszcze co innego, poszedłem więc na inne forum to nie doczekałem się sensownej odpowiedzi. Aktualnie zastanawiam się pomiędzy Brandem, Malzem lub Ziggsem, kolega wytypował sobie zaś Skarnera albo Irelie. Nie będę ukrywał że głos Gamecornerowej Braci zaważy o tym co kupimy. No więc coś z wyżej wymienionych, a może jednak coś innego? Pomóżcie big_grin
Obserwuj wątek
    • whiti Re: Pomoc dla potrzebujących! - League of Legends 07.02.12, 12:00
      Skarner jest jedną z postaci co potrafi przechylić szalę zwycięstwa na swoją stronę. Świetny do jungle'owania, zwalnia, ma skilla który go przyspiesza a ulti pozwala schwytać przeciwnika i chodzić z nim przez 2(?) sekundy. Czyli tzn. wyciągamy go spod wieżyczki. Irelia jest offtankiem - postać, która wbija niesamowity dmg oraz nie da się jej ubić, brana na solo top (problem w tym, że łatwo ją skontrować za pomocą garena). Na temat malzy znasz moje zdanie. Ziggs - postać zabawna, na lini da się nim grać ale jeżeli niesfeedujesz się to w team fightach jesteś bezużyteczny. Brand jest jednym z czołowych apeków. Za pomocą samego ulti potrafi zbić poziom życia całej drużyny przeciwnej do połowy. Niestety wymaga uważnej rozgrywki (dwa z jego skilli to tzn. skill shoty) musimy trafić obszarówką w przeciwnika a potem z Q (fireball), który po uderzeniu płonącego przeciwnika stunuje. Zapomniałbym wspomnieć, każdy ze skilli branda ma dodatek jeśli przeciwnik płonie. Podpala się go pierwszym skillem, którym oberwie i płonie przez kilka sekund.
    • mathiuss Re: Pomoc dla potrzebujących! - League of Legends 07.02.12, 13:05
      1. Tristana oraz Alistar sa darmowi (kazde z 1 skorka), jak sie subskrybuje Riota na facebooku i youtube.
      2. Nie radze kupowac czempionow bez ich uprzedniego wyprobowania w czasie darmowego tygodnia, sam sie tak kiedys nacialem na Vladzie (ktory zupelnie mi nie lezy, a kupilem bo ludzie polecali i sie zawiodlem). Uzbieranie 6300 troche trwa wiec nie radze kupowac w ciemno.
      3. Irelia jest spoko, kazdy z tych magow jest spoko (Ziggs dostanie pewnie nerfem w najblizszym patchu, wiec z jego kupnem bym poczekal). Skarner to tez dobry pick na jungle, chociaz ja osobiscie nie lubie nim grac.
    • forey Re: Pomoc dla potrzebujących! - League of Legends 07.02.12, 15:33
      Jak gracie cały czas razem to weźcie Malzahar/Skarner. 2 suppressy dominują przy early gankach, później jeżeli nikt nie kupi qss to macie praktycznie free fragi.
      • z8k re 20.02.12, 21:55
        Irelia no solo topa. Brand na mida. Tak bym wybrał z tych co wymieniłeś. Dodatkowo macie dwie solo linie, ap carry i off tank, najwięcej zależy od Was- możecie pociągnąć drużynę, sami wygrywać gry, nie być tak zależnym od randomów. Dobry układ to też solo laner i jungler. A i na mida polecam siona ap- tak to naprawdę działawink
        • slawomir.serafin Re: re 21.02.12, 12:53
          ja się zdziwiłem jak dobrze na midzie sprawdza się AP Yi - wielu klasycznych midów w stylu Ashe na przykład nie może mu nic zrobić i cały czas dostaje w tyłek od alpha strike a na dodatek Yi zawsze ma lepszą farmę. Tylko ganki mogą go zatrzymać, ale bez cc to nawet nie ma co podchodzić, bo z jego ulti i meditate to bez ogłuszenia można mu skończyć.
          • peniu123 Re: re 21.02.12, 13:16
            Ashe klasycznym midem? Ashe to ad carry czyli bot z supportem. Na mida idzie ap carry np. Brand.
            • sidian Re: re 21.02.12, 13:17
              Albo sin, np. Akali.
              • peniu123 Re: re 21.02.12, 13:28
                Akurat assassiny są elastyczne - całkiem nieźle spisują się na solo topie jak i na midzie.
                • mathiuss Re: re 21.02.12, 14:28
                  Faktem jest, ze Ashe to ad carry, wiec raczej bot z babysitterem niz mid. No i Ap na midzie sie lepiej sprawdza, bo wymaga szybkiego xp (czyli solo lane).
                  Nalezy jednak pamietac, ze wiekszosc ad carry to latwi i dobrzy farmerzy, wiec teoretycznie nadaja sie na kazdy lane (w polskiej wersji to sie chyba nazywa aleja), ale ida na dol w 2 osoby po to, aby latwiej kontrolowac dragona, no i nie sa tak zalezne od xp, a bardziej od kasy. Jest to cecha tego calego meta-game. Gdyby uklad mapy byl inny, to pewnie i kompozycje druzyn/lane'ow bylyby inne.
          • sidian Re: re 21.02.12, 13:16
            slawomir.serafin napisał:

> ja się zdziwiłem jak dobrze na midzie sprawdza się AP Yi - wielu klasycznych mi
            > dów w stylu Ashe na przykład nie może mu nic zrobić i cały czas dostaje w tyłek
            > od alpha strike a na dodatek Yi zawsze ma lepszą farmę. Tylko ganki mogą go za
            > trzymać, ale bez cc to nawet nie ma co podchodzić, bo z jego ulti i meditate to
            > bez ogłuszenia można mu skończyć.

AP Yi to menda. Zgadza sie w pelni. Na midzie moze dostac od Siona, Akali, moze Fizza. Jedyna slabosc to wyjscia z master strike. Taki Veigar moze to bardzo BOLESNIE wykorzystac (oneshot, meditation sie na nic nie przyda big_grin). Poza tym Yi jest super... na lane, bo potem juz sie mniej przydaje.
            • slawomir.serafin Re: re 21.02.12, 15:30
              i tak AP Yi bardziej się sprawdza w late game niż klasyczny Yi, który w teamfight umiera momentalnie i nadaje się tylko do ścigania uciekinierów. Z AP możesz nawet inicjować, jeśli nie mają stuna, bo robisz alpha strike, 4x1k obrażeń, medytacja (ew zhonya hourglass przed medytacją dla pewności) i mogą ci skoczyć, schodzi cooldown na alpha strike wtedy ulti, alpha i pewnie jakiś kill, więc od razu jeszcze raz, bo cooldown zszedł dzięki ulti
              • mathiuss Re: re 21.02.12, 15:53
                Ap Yi, dajcie spokoj. Oprocz walorow poznawczych czy tez gry4fun/trollowania sie to do niczego nie nadaje. Gosc robi alpha strike i tyle jego przydatnosci przez najblizsze 8 czy tam ile sekund. A ginie tez w 2 strzaly. Juz go lepiej normalnie zbudowac Ad/As i niech backdoruje. W ogole Yi ssie.
              • krisu_ninja Re: re 21.02.12, 20:34
                O nie nie nie nie... nie zgadzam się całkowicie. Sławku najwidoczniej nie bardzo ogarniasz ad yi. Jest on 100 jesli nie 1000 razy lepszy w late od ap yi. Żeby zrozumieć fenomen ad yi trzeba mieć go zmasterowanego. Dmg output jest tak wielki, że 1v1 niemal nikt z nim nie wygra chyba, że specjalnie na to przygotował, a w team fightcie jest o wiele łatwiej, bo ty wybierasz sobie kiedy wejść do środka.
                • sidian RE 21.02.12, 21:12
                  thornmail = bb AD Yi smile.

Kwestia preferencji. Jesli w teamie przeciwnika jest np. Rammus, to lezysz. Ahri tez Ci pocisnie, na ulti moze Cie przeciagnac strasznie daleko wlasnie przez twoje ulti. Generalnie uwazam, ze jest jak slabszy GP. Slabsza pasywka, mniejszy dps, brak zasiegowego skilla, ktory nie wystawia Cie na odstrzal...
          • cyrecok Re: re 02.04.12, 18:22
            slawomir.serafin napisał:

> ja się zdziwiłem jak dobrze na midzie sprawdza się AP Yi - wielu klasycznych mi
            > dów w stylu Ashe na przykład nie może mu nic zrobić i cały czas dostaje w tyłek
            > od alpha strike a na dodatek Yi zawsze ma lepszą farmę. Tylko ganki mogą go za
            > trzymać, ale bez cc to nawet nie ma co podchodzić, bo z jego ulti i meditate to
            > bez ogłuszenia można mu skończyć.

Ahhhh... Ta dezinformacja nowych graczy noskillowego Sławka smile
            Na takim elo to każdy soraką AD wymiata.
    • slawomir.serafin Re: Pomoc dla potrzebujących! - League of Legends 21.02.12, 12:48
      nie znam za dobrze tych postaci, więc powiem po prostu jak ja zrobiłem - kupiłem kilka najtańszych postaci typu Yi, Rammus, Garen czy Ryze i na nich się uczyłem/uczę grać. Pewnie koło 25 poziomu zacznę się zastanawiać na jakimiś innymi, ale na razie te mi wystarczą i się nie nudzą, zwłaszcza od kiedy bawię się w AP Yi big_grin Ostatnio kupiłem tylko Nasusa, bo potrzebowalismy kogoś na solo top a chłopaki go polecali (i faktycznie, sprawdza się znakomicie).

Czyli, kupcie coś tańszego z danej klasy (carry, tank, offtank itd) i zobaczcie jak się nim gra, uczcie się mety, ćwiczcie granie na linii, lasthity i tak dalej - i sprawdzajcie postacie z darmowej rotacji.
    • sidian Re: Pomoc dla potrzebujących! - League of Legends 21.02.12, 13:14
      crey napisał:

> Trochę jak w temacie ja i mój kolega potrzebujemy pomocy przy wyborze chempa. J
      > esteśmy dość powiedzieć "dużymi" laikami w tej grze, chociaż szybko się uczymy
      > (staty 8/0 to taka norma). Zbliżamy się powoli do progu tych 6k IP i przydałoby
      > się zasięgnąć języka żeby nie zrobić gafy. Ja aktualnie lecę na Tristanie, a k
      > olega na Sejuani z rotacji. Pytałem o Malzahara w komentarzach ale jedni mówią
      > że dobry inni że słaby, a inni jeszcze co innego, poszedłem więc na inne forum
      > to nie doczekałem się sensownej odpowiedzi. Aktualnie zastanawiam się pomiędzy
      > Brandem, Malzem lub Ziggsem, kolega wytypował sobie zaś Skarnera albo Irelie. N
      > ie będę ukrywał że głos Gamecornerowej Braci zaważy o tym co kupimy. No więc co
      > ś z wyżej wymienionych, a może jednak coś innego? Pomóżcie big_grin

Po pierwsze nie zaczynaj od tier A. Nie widze sensu w kupowaniu profek po 6 klockow na poczatku. Potrzebna jest solidna baza profek a nie jedna, ktora ktos Ci zawsze moze zakosic, ktos moze ja zbanowac itd. Polecalbym sie kierowac preferencjami a nie konkretnymi profkami - Malza dobry, slaby... Dobrze zagrany jest dobry. Kazda profka dobrze zagrana jest dobra.

Jesli preferujesz casterow, to polecalbym kilku ciekawych:
      1) Morgana - long range/close range caster. Bardzo defensywna jak na castera, budowana prawie jak AP tank. Takie sobie CC (snare + aoe slow na ulti).

2) Lux - extra long range caster. Bardzo fajna, dosc latwa jesli opanujesz skillshoty, bo _zawsze_ ma przewage zasiegu. Potezny burst. Niezle CC (snare na 2 cele + aoe slow).

3) Malzahar - mid range caster z niewyobrazalnym burstem. Combo dota + bramka + kolko + ignite + ulti sklada praktycznie kazdego. Miedzy burstami raczej upierdliwy niz grozny. Brak CC procz silence.

4) LeBlanc - mid/short range caster, szalenie upierdliwa menda, mocne CC (slow, snare, silence), chamski burst (ze wzgledu na powtarzanie nukow na ulti), najlepsza mobilnosc w grze (teleport + powtorzenie teleportu na ulti + flash i wlasnie przeleciales od wiezy do wiezy w 0,6s). Potrzebuje mocnego ogarniecia na klawie i jeden skill to skillshot.

5) Ziggs - upierdliwa menda, tyle powiem. Ciezko sie nim gra, bo jest sytuacyjny (to sie musi odbic, tamto nie musi, ale musi polezec), ciekawy ze wzgledu na te swoja paczke odrzucajaca, ale nie licz na wiele. Mocne to on ma ulti, trzeba mu to przyznac, ale imo jest dosc slaby.

Jesli zas chodzi o tanky tankow, to Skarnera nie polecam, bo jest marny w pysk (procz ulti), Irelia jest genialna, moze byc tez Leona, ktora jest, moim zdaniem, jeszcze lepsza od Irelii (aoe snare, aoe slow, 2 stuny + pasywka ftw). Rewelacyjny jest Sion (tylko to taki offtank).
      • mathiuss Re: Pomoc dla potrzebujących! - League of Legends 21.02.12, 15:43
        1. Morgana to sie zgodze, bardzo silny pick (to samo Cassio).
        3. Malzahar oprocz silence ma bardzo silne cc w postaci suppression (ulti).
        4. LeBlanc jest sytuacyjny, jak nie zabijesz kilkukrotnie przeciwnika w early-mid game to potem ma ciezko i jest dosc slaba.
        • sidian Re: Pomoc dla potrzebujących! - League of Legends 21.02.12, 17:03
          mathiuss napisał:

> 1. Morgana to sie zgodze, bardzo silny pick (to samo Cassio).
          > 3. Malzahar oprocz silence ma bardzo silne cc w postaci suppression (ulti).
          > 4. LeBlanc jest sytuacyjny, jak nie zabijesz kilkukrotnie przeciwnika w early-m
          > id game to potem ma ciezko i jest dosc slaba.

Morgana to bardzo trudny pick smile. Nuke ma bazowo pod 10s CD, a to jedyna deska ratunku w wiekszosci sytuacji. Jak nie masz ogarnietych skillshotow, to lepiej sie nie dotykac. Dlatego polecalem Lux. Cooldown troche mniejszy, trafia dwa cele, wiec mobem sie ciezej zaslonic, dodatkowo ma slowa i zmarnowanie bursta Lux nie boli jak w przypadku Morgany (36s CD na ult rox...).

Malzahar moze sobie swoje suppression wsadzic w cztery litery, bo to double CC - on tez nic wtedy nie zrobi. To jest burst, w dodatku ma dlugi cooldown, wiec sie raczej nie nadaje. Zostaje praktycznie wylacznie silence, ktory jest slabym CC przeciwko wszystkim AD carry big_grin.

LeBlanc jest wkurzajaca. Nic ponadto. Dobrze zagrana ciagnie cala gre solo. Dobrze wyfitowana jest w stanie wyplacic 2k w 0,5s, co jest najmocniejszym burstem jaki znam smile. Ma sporo wad, np. fakt, ze musi sie pojawic chociaz na chwile przy przeciwniku do bursta, a wtedy mozna jej przerobic twarz na majonez kielecki, ale generalnie jest mocna profka do levelowania. Potem w premadeach ja po prostu niszcza (Morgana jest tam lepsza), ale do randomow biore LeBlanc przed Morgana zawsze i wszedzie. Chyba ze ktos wezmie Kayle, ale to inna rozmowa smile. Wjazd Morgana na ulti na invulu od Kayle jest sliczny big_grin.
    • avartil Re: Pomoc dla potrzebujących! - League of Legends 21.02.12, 14:33
      Ok pytałeś się o bohaterów. Wiele odpowiedzi już padło. Ja Ci powiem jak to widzę z mid elo rate (1600 w polotach do 1900 elo)

MORGANA jest obecnie OverPower, tzn z dobrymi runami ŻADEN inny mag nie skontruje jej 1v1. Ale np Talon już urywa jej nogi.

Obecnie drugim praktycznie na równi Morganie Magiem jest KENNEN. Z jego CC, ucieczką i ulti które dosłownie zmienia cały Teamfight.

To jest 2 magów którzy nie dostaną już praktycznie żadnego dużego nerfa a są niesamowicie silni. Oczywiście to nie są bohaterowie One Click Action ale z wprawą z wygrasz linie.

Z tego co piszesz grasz TRISTANA (obecnie najlepszym AD carry, jedyny minus to ten pasywny push przez Twój pasyw). GRAVES jest bardzo silny w Early i Mid game, też możesz się zastanowić nad nim.

Co do kolegi i jego tanka. Obecnie na piedestał znów wraca SHEN. I zawsze OP i poebana będzie IRELIA z jej pasywem.

Pozdrawiam
    • whushhh123 Good luck 21.02.12, 14:45
      Hej, na poczatek wzialbym tak jak ktos tu wczesniej pisal najtanszych ale za to kilku tak zeby moc wziasc cos pod random picki ludzi na low lvl.

Ciekawostka jest to ze picki ktore na niskim lvl zdaja sie niszczyc wszystko okazuja sie slabe jak tylko dostaniecie bardziej ogranych przeciwnikow.

IP natomiast beda potrzebne po 20 lvl zeby nakupowac run, przed 20 nie kupujcie bo to strata kasy.

No i przede wszystkim grajcie razem, na niskim lvl zgrana dwojka na lini wygrywa mecze. AD carry + support/tank z cc (np rammus + ashe = smieszna cena za IP), lapiecie wczesne kille a poznej idziecie na inne linie sie napchac do full po 20 min jest po grze.
    • crey League 21.02.12, 22:09
      Mineło kilka dni od kiedy napisałem temat i zdążyłem już kupić malza a kolega Skarnera.. O ile radze sobie malzem dość nieźle to nie jest to jednak postać przy której czuje się jakoś mega super komfortowo. Kolega w skarnera trafił dość dobrze i ciągnie linie. Jak już mówiłem raczej nie zamierzamy grać w ogóle meczy rankingowych tylko normale (średnio nas te ELO kręci itd gramy 4fun). Kupiłem Twitcha i choć wiem że na rankingach nie bylby zbyt dobry to na normalach kosze bo ludzie to sknery na wardy smile Graves był w rotacji i jest świetny, grałem też GP troche i także mi sie podoba. Teraz w rotacji jest Miss Fortune która też przypadła mi do gustu chociaż nie tak bardzo jak Graves czy Gangplank. Kolega chciał zapytać o Riven czy jest sens sie w nią pakować czy może jednak jest coś innego podobnego do niej a lepszego.
    • zaregor Re: Pomoc dla potrzebujących! - League of Legends 22.02.12, 09:26
      Biorąc pod uwagę obecną mete gry, każdy potrzebuje po 2 champów na każdą z 5 pozycji: solotop,solomid,jungler,carry,support. Oczywiście jest to teoria, i taki układ najbardziej sprawdza się u prosów, co nie zmienia faktu, że taki układ wydaje się być najefektywniejszy. Jest taka zasada, że jeśli Twoja drużyna ma np. 3 bohaterów walących z AD, to jako czwarty nie chcesz brać kolejnego AD, ponieważ wystarczy, że przeciwnicy poskładają thornmaile i może być lipa.

Na początek proponuje kupować jednak tych tańszych champów, żeby szybko zwiększyć sobie pulę wyboru. A ogólnie polecam kupować to co się podoba (w darmowej rotacji można wytestować nowych bohaterów), biorąc pod uwagę wymienność pozycji.
    • cyrecok Re: Pomoc dla potrzebujących! - League of Legends 02.04.12, 18:21
      Jak nadal czegoś potrzebujecie to mogę wam pożyczyć konta z ok. 70 <West> i 50 <EU> postaciami.
      • crey Re: Pomoc dla potrzebujących! - League of Legends 06.04.12, 08:55
        O to by była świetna opcja zawsze chce sie coś kupić ale nie jest sie pewnym czy warto
        jak możesz to podrzuć passy na pm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka