Dodaj do ulubionych

AMA - posiadacz Oculus Rift

17.06.13, 18:28
Zadaj mi pytanie a ja postaram sie odpowiedziec na twoje pytanie/a.

Sprzet dostalem w piatek wiec przez weekend przetestowalem pare gier i troche dem. Moim zdaniem gogle maja przyszlosc, nie tyle co w growym znaczeniu ale tez przyda sie przy projektowaniu domow/wnetrz, moze kiedys bedzie "gierka" ktora dziala na podobnej zasadzie jak w starych filmach sceny w aucie - plansza sie rusza a my stoimy, to by sie przydalo przy rowerkach treningowych, pedalujemy a w miedzy czasie zwiedzamy Paryz, bedziemy czytac ebooka na slonecznej plazy Kalifornii czy w jakims swiecie fantasy gdzie wokol nas bedzie toczylo sie zycie a my na krzeselku czytac ksiazke smile, beda rowniez fajnym elementem do grania na emulatorach bo klawa/pad i gierka na monitorze to tak srednio wypada klimatem, a tak duzo lepiej smile i.imgur.com/mxC6Ku8.jpg

Dowodzik
imageshack.us/a/img833/3501/ct6z.jpg
Obserwuj wątek
    • bakanin Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 17.06.13, 19:20
      Ile na to w sumie wydałeś?
      • dead.space Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 17.06.13, 19:39
        300e+50e przesylka, zamowione pare dni po zakonczeniu Kickstartera
        • astronauta [...] 17.06.13, 20:04
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • finear [...] 17.06.13, 20:21
            • astronauta [...] 18.06.13, 00:21
    • lowcajelenione Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 17.06.13, 20:48
      czy przeszkadza niska rozdzielczośc w obecnej wersji?smirk
      • dead.space Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 17.06.13, 20:58
        Tak, War of Thunder (F2P) wspiera Rifta, problem w tym ze przez te pixele ciezko cos dojrzec w oddali, zas przy HL2/Doom3 nie przeszkadzalo bo tereny nie byly az tak rozlegle.
        • dead.space Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 17.06.13, 21:01
          Przeszkadzaja ale nie na az tyle by nie grac, w koncu to pierwsza wersja. Tekst konsoli w HL2 jest nieczytelny
    • zhreddek Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 17.06.13, 21:30
      Ile zarabiasz ?
      Dlaczego zdecydowałeś się na emigrację ?
      [pozdro wypok].

Nowy wymiar grania ?
      Jest 'fajniej' kiedy grasz na tym ? Zwiększa immersje ? Czy łatwo się idzie przyzwyczaić do takiej formy grania ? m
      • dead.space Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 17.06.13, 21:56
        Nowy wymiar gier SP bo do multi to nie ma szans, chyba ze bedzie to serwer Oculus+Hydra Only, bo wlasnie nie wiedziec czemu TF2 zostal oficialnie wsparty, nawet "czapeczke" Riftowa jest smile zas sama gra jest trudna bo jest poprostu zbyt szybka, rozgladaj sie glowa, celuj rekami z Hydra i proboj to wszystko ogarnac co sie dzieje obok ciebie, z botami na easy ciekawie to wygladalo, bo bedac Heavy ostrzeliwuje glowne wejscie a w miedzy czasie ogladam na boki/tyl czy nie ma gdzies szpiega wink

Gra sie fajniej bo dzieki temu mamy okazje rozejrzec sie po okolicy, co prawda mozna to robic padem/mycha ale nie bedzie to samo co robimy poprzez nasza glowe, poprostu czujemy sie w grze i rozgladamy sie i doceniamy wyglad lokacji. Wczoraj gralem w HL2 w pelnej okazalosci tzn na stojaco w 360 stopniach z padem bo po cos ten tracking jest, ide sobie prosto, obracam sie cialem w prawo by Gordon skrecil w prawo a tu nagle pod moimi robi sie dziura i wychodzi taki potworek z norki przez chwile tak jakby zakrecilo mi sie w glowie ze na 0,5s stracilem rownowage, nie upadlem lecz poprostu poczulem sie nie swojo bo ide sobie, a tu nagle dziura przedemna. Czy trudno sie przyzwyczaic - nie, bo to poprostu zamiana myszki/pada na celowanie glowa wiec szybkosc bedzie wieksza niz pad ale precyzji myszki nie bedzie. Zas gry gramy w HL2VR uzywajac Razer Hydra gra sie trudniej bo za kierunek broni odpowiada nasza reka, mozemy sie patrzec na sufit i strzelac go goscia w ktorego widzimy w rogu ekranu o ile dobrze w niego wycelujemy celownikiem smile Wyglada to mniej wiecej tak www.youtube.com/watch?v=JmOh8WVTVtA
        • zhreddek Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 17.06.13, 22:34
          dzięki za wyczerpującą odpowiedź smile
    • fynal Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 18.06.13, 11:13
      Jedno ważne pytanie, na które nie widziałem jeszcze odpowiedzi.

Czy po jakimś czasie zaczynasz czuć dyskomfort? Nie mam namyśli tu choroby lokomocyjnej (na którą wiele osób narzeka) ale raczej o ból oczu/głowy.
      • dead.space Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 18.06.13, 13:22
        Az tak dlugo nie gralem za jednym razem, to zapewnie sprawa indywidualna ale ja i pozostale 2 osoby ktore testowaly to nie skarzyly sie na jakies bole, jedynie sprawdzajac Dishonored ktory jest wsparty fanowsko przez sterownik VIREio gdy testowalem go pierwszy raz z 10 min po zdjeciu gogli czulem bol w oczach jak i drugi tester, pare godzinek pozniej sprobowalismy ponownie, nic nie zmieniajac w grze czy soczewek w Rifcie i nikt sie juz nie czul zadnego bolu. Inna osoba grala w Doom3 z 20min nonstop na stojaco w 360 stopniach mowila ze bola ja nogi od stania smile
        • Gość: dekee Re: AMA - posiadacz Oculus Rift IP: *.centertel.pl 18.06.13, 13:25
          Jak odpaliłeś Doom? Przecież nie działa z Oculus?
          • dead.space Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 18.06.13, 13:37
            Od czego sa fani/moderzy smile.
            www.roadtovr.com/2013/04/27/cymatic-bruce-doom-3-bfg-oculus-rift-support-5327
        • fynal Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 18.06.13, 15:54
          No bo z tą technologią martwię się tylko o problem z oczyma, który występuje nawet przy oglądaniu filmów w 3D w zwykłych okularach.
          A tak w ogóle próbowałeś już VorpX? Z wygenerowanego obrazu 2D tworzy Ci obraz 3D (tak jak to niektóre TV robią) dzięki czemu można uruchomić każdą grę bez żadnych modów.
          • dead.space Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 18.06.13, 16:25
            Jesli masz VorpXa to wyslij mi na PW smile, bo sterownik jest narazie niedostepny do kupienia, jedynie pare osob ma w tym Bruce (link z D3) ktory testowal Bioshock Infinite czy Mass Effect 3. Ja tylko czekam aby taki sterownik byl kompatyblilny z modami FPP do GTA4/Just Cause2/Saints Row 3 ale na poczatek zadowole sie FC3 bo to takie wlasnie "gta z oczu" ktore jest na liscie VorpXa choc FC3 uwazam za slaba i latwa gre to moze dzieki Riftowi zmienie podejscie

Napewno beda jakies przeciwskazania by nie grac dlugo i robic odstepy, przy TV/monitorach zawsze to olewalismy i gralismy ze 2h nonstop albo i wiecej smile. W sumie nawet nie przeczytalem manuala o tym smile.
            • fynal Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 18.06.13, 20:17
              Nie nie posiadam, jedynie mogę Ci podlinkować coś podobnego i darmowego www.vireio.com/ ale jeżeli oglądasz Bruce to pewnie widziałeś jak bawił się z tym i z Mirror's Edge-em wink
              • dead.space Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 18.06.13, 21:06
                Znam ten program, teraz czekam na VorpX smile
                • fynal Re: AMA - posiadacz Oculus Rift 18.06.13, 21:23
                  A ja czekam na wersję konsumencką wink Zbyt dużo chcą zmienić (naprawić/dodać) i uznałem że lepiej jak poczekam, chociaż bardzo chcę to cudo, ale jak już wyjdzie wersja konsumencka to będzie więcej aplikacji/gier działających z Riftem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka