m_finka 11.03.07, 13:19 www.jigsaw.x0.com/sphere_e/index.html Własnie zaczynam walczyć z tą grą, ale ładnie zrobiona i, co ważne, ma opcję save Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iskra14 Re: SPHERE 11.03.07, 20:42 Grałam w to, zanim znalazłam tę grę tutaj, ale utknęłam, znalazłam kilka kulek, kostkę(pewnie te dwa otwory mają coś wspólnego z informacją w książce, ale..), chyba kartkę z kodem (wygląda to jak numeracja na klawiaturze czy telefonie),coś w doniczce (nie wiem, co z wiszącym kwiatem), przejrzałam książki, w jednej pojawił sie kwiatek,szklankę, a te białe kółka na podłodze? Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Re: SPHERE 11.03.07, 22:00 Znalazłam jeszcze coś na ścianie obok kwiatka. Jakie znaczenie mają te kolory? - uchwyty przy szufladach, ściany... Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Re: SPHERE 11.03.07, 22:03 OK, pomału idę do przodu, ma klucz. Chyba pisanie tutaj faktycznie pomaga, nawet jak nikt nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Re: SPHERE 11.03.07, 22:08 Próbujmy dalej - co z urządzeniem, które jest w szufladzie szafki (te kulki trzeba tam jakoś włożyć? Odpowiedz Link Zgłoś
m_finka Re: SPHERE 11.03.07, 22:11 Najpierw musisz znaleźć brakującą część tego urządzenia, a w tym celu nalezy znaleźć klucz do drzwi. Potem nalezy jeszcze znaleźć złotą kulkę za obrazem z kwiatkami i to wcale nie jest takie proste Odpowiedz Link Zgłoś
rudzia20 Re: SPHERE 12.03.07, 01:53 Mam 3 białe kulki, 2 zielone, 1 szarą, 1 czerwoną, laskę, szklankę, kostkę, czerwoną kredkę, coś brązowego i zdjęcie dwóch kotków przy zlewie. No i oczywiście stoję. Wiem, że w dolnej szufladzie biurka jest jakiś sejf czy coś takiego i w ścianie z wiszącym kwiatem też jakiś sejf, tylko skąd wziąć prawidłową kombinację????? Odpowiedz Link Zgłoś
rudzia20 Re: SPHERE 12.03.07, 01:57 Znalazłam kombinację do sejfu w szufladzie i mam klucz Odpowiedz Link Zgłoś
rudzia20 Re: SPHERE 12.03.07, 01:58 Kurcze to pisanie faktycznie pomaga Mam następny klucz, śrubki i śrubokręt Idę dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Re: SPHERE 12.03.07, 10:53 Śrubki, klucze.... sporo tego, ale jak znaleźć coś za obrazem? (ten z kwiatkami). I co z ta tablicą zakamuflowaną w ścianie z rysunkami kotów, kwiatków itp? A i jeszcze kawałek jakiejś kartki z królikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
m_finka Re: SPHERE 12.03.07, 11:07 Przyjrzyj się uwaznie tej kartce, bo to raczej nie jest królik do obrazka z kwiatkami potrzebujesz żabki (szklanka z wodą + grudka ziemi z doniczki) Odpowiedz Link Zgłoś
m_finka Re: SPHERE 12.03.07, 11:09 a ta tabliczka z rysunkami: kolor ramki obrazka z kotkami, rysunek wyświetlony po dbiurkiem przez pudełko, strona w rózowej książce pomalowana kredką i rysunek króliczka, który jest kaczką popatrz na kolory. Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Re: SPHERE 12.03.07, 12:49 W ten sposób właśnie kombinowałam z kolorami, ale brakuje mi rysunku wyświetlonego przez pudełko. Będę próbowała wieczorem, bo teraz mam troche spraw na głowie. Dzięki za podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Re: SPHERE 12.03.07, 13:07 Ale co z ta grudka i szklanką? Owszem, jakiś związek z kolorami jest oczywisty na pierwszy rzut oka, ale jak połączyć te dwie rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
m_finka Re: SPHERE 12.03.07, 13:22 w łazience nalezy nalac wody do szklanki i potem wrzucic do szklanki z woda te grudkę ziemi, a jak się rozpuści, wylać do umywalki Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Re: SPHERE 12.03.07, 13:52 Pomalutku do przodu, weszłam do toalety, napełniłam szklankę, zebrałam kilka rzeczy.Tylko nie wiem dlaczego, gdy wcześniej ustawiałam kostkę (czy pudełko - jak zwał, tak zwał) na jasnych punktach, nie było żadnego obrazka. Odpowiedz Link Zgłoś
beautytherapist Re: SPHERE 12.03.07, 15:57 A jak wejsc do toalety??? Pewnie potrzebny jakis klucz ale skad? Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Re: SPHERE 12.03.07, 19:46 Funkcja save to zbawienie. A poza tym ważę kulki (o to tu chodzi?) ale chyba mam ich za mało. Czy muszę szukać tej różowej i żółtej? Odpowiedz Link Zgłoś
m_finka Re: SPHERE 12.03.07, 20:25 ważenie kulek ma Ci pomóc (podobno) w określeniu wartości liczbowej, każda kulka ma jakąś wartość i pod obrazkiem z kwiatkami trzeba kulki odpowiednio ułożyć. Różowe kulki powinny być dwie. przyznam się, że po kilku próbach poszukałam gotowca, bo nijak mi sie nie zgadzało Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Re: SPHERE 12.03.07, 21:18 Chciałabym skończyć tę grę, ale brak mi kulek. Jak otworzyć górną szufladę biurka? Odpowiedz Link Zgłoś
1oo Re: SPHERE 12.03.07, 23:02 Potrzebujesz 10. kulek. Klucz do górnej szuflady biurka znajdziesz w pudełku, w łazience. Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Re: SPHERE 13.03.07, 09:37 OK tylko kodu mi brak, a kulek za ch...ę nie mogę więcej nigdzie znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
1oo Re: SPHERE 13.03.07, 09:58 Nie wiem na jakim etapie gry jesteś, ale jeśli masz dostęp do łazienki,to zmocz papier toaletowy i przetrzyj nim plamę na dużej donicy w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
1oo Re: SPHERE 13.03.07, 10:00 Jeszcze jedno, nie szukaj żółtej kulki, sama się znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Re: SPHERE 13.03.07, 10:09 Że też nie wpadłam na pomysł zmoczenia papieru, bo przyznam szczerze, że zastanawiałam sie nad tą plamą, ale nie mogłam jej ruszyć. Dzięki. Muszę wyjść na 2 godziny, jak wrócę spróbuję brnąć dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Re: SPHERE 13.03.07, 10:11 Aż zła jestem na siebie, ze nie pomyślałam papier+ woda,gdy sie samemu odkrywa pewne rzeczy jest większa frajda, tym niemniej dziękuję za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
1oo Re: SPHERE 13.03.07, 10:14 Nie ma za co W przyszłości postaram się podpowiadać trochę oszczędniej, żeby nie psuć zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Re: SPHERE 13.03.07, 13:08 No to teraz będę bawiła się z ważeniem i dopasowaniem kulek. Ciekawe jak długo. Cały wieczór przede mną, bo teraz muszę kończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Re: SPHERE 13.03.07, 19:38 Ważyłam kulki do skutku, mam drabinę, idę dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
rencle Re: SPHERE 13.03.07, 19:12 powiedzcie bo jakos nie moge dostac sie do tego klucza od drzwi nie moge poradzic sobie z szyfrem pod kwiatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
1oo Re: SPHERE 13.03.07, 19:30 Obrazek z kotkami, motyl pod biurkiem, kwiatek w książce, zwierzątko z naderwanej kartki - zwróć uwagę na kolory i tak je poukładaj na ścianie. Odpowiedz Link Zgłoś
iskra14 Niestety skończyłam 13.03.07, 19:41 a po ułożeniu kulek myślałam,że dalej poradzę sobie z innymi łamigłówkami, a dalej już prawie nic. Fajne było. Odpowiedz Link Zgłoś
sigma7777 Re: SPHERE 16.03.07, 10:36 pomarańczowa kaczuszka, zielony kotek, różowy motylek, a niebieski... ? próbowałam wszystkiego a kluczyka jak nie było tak nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
tool1978 Re: SPHERE 16.03.07, 11:53 kwiatek ale musisz to odkryć - jedna z książek i czerwona kredka Odpowiedz Link Zgłoś
koperniczek1 Motylek... 16.03.07, 13:27 Jak mam podświetlić tę kostkę, żeby zobaczyć motylka? Próbowałam już chybazewszystkimi źródłąmi śwaitła w pokoju...Bo niby wiem, ze ma być, ale kod koło kwiatka nie działa... Odpowiedz Link Zgłoś
tool1978 Re: Motylek... 16.03.07, 13:42 pomacaj dokładnie (a przez dokładnie mam na myśli naprawdę dokładnie kostkę. A potem daj nura pod biurko Odpowiedz Link Zgłoś
koperniczek1 Re: Motylek... 16.03.07, 14:06 no wiem, że w pudełeczku jest dziurka. Mam szukać czegoś więcej? A pod biurkiem obklikałam już chyba wszystko - ze szczególnym uwzględnieniem światła w podłodze... help, help... Odpowiedz Link Zgłoś
koperniczek1 Re: Motylek... 16.03.07, 14:44 A widzisz!!! Mysza czerwona, motyl niebieski, ale ja też zobaczyłam, wreszcie. Dzięki. Walczę dalej Odpowiedz Link Zgłoś
tool1978 Re: Motylek... 16.03.07, 15:59 jak już żabka pokica , to sprawdź, jakie działania matematyczne będą potrzebne (niektóre kulki będą już na swoim miejscu). A potem odpowiednio je zważ - to w sumie jest całkiem proste Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: Motylek... 16.03.07, 16:03 Faktycznie nietrudne - szkoda ze koniec. Jak walizka? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka20z Ratunku! 17.03.07, 17:32 Nie moge nigdzie znalezc kostki. Gdzie ona do ch... jest? Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 19:44 no i dlaczego napisaliscie o tej grze?? teraz siedze i przeklinam brakuje mi 2 rozowych kulek. nie wiem, po co mi ten patyk. otworzylam tylko jedna szuflade (z ksiazka o wadze). wage mam,ale nie wiem,co z nia zrobic. za doniczka jest takie jakby wywietrznik,ale po co? ech.. prosze o jakis clue... pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 19:49 aha, nie mowie juz o sejfie w szufladzie,bo to chyba oczywiste,ze go nie otworzylam a moze mam jakas wadliwa gre??? Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 20:00 jeszcze jedna rozowa kulke wygrzebalam w doniczce. czy w ukrytym za obrazkiem z kwiatkami czyms trzeba ulozyc kulki kolorami? bo jezeli tak,to mam o jedna zielona za duzo i o jedna rozowa za malo.. ech Odpowiedz Link Zgłoś
tamsin Re: Ratunku! 17.03.07, 19:53 mam zabke, ale nie mi nie kica, jak ja uruchomic? Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 19:55 zabke nalezy na obrakzu z kwiatkami umiescic. odwroc ja na plecki,zeby lapki pokazala i dopasuj Odpowiedz Link Zgłoś
tamsin Re: Ratunku! 17.03.07, 20:00 dzieki, juz mi sie pokazala kombinacja kulek Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 20:04 och, och, znalalzlam kod do skrzynki i dwa klucze Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 20:18 to niesamowita, sokri,ze tak wam tu wszystko pisze,ale jestem bardzo podekscytowana wiem,o co chodzi z waga,ale jednej kulki mi brakuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
tamsin Re: Ratunku! 17.03.07, 20:21 pod tym obrazkiem z kwiatkami jest szyfr, ukladam te kulki ale chyba bez ladu i skladu. chyba wlasnie tutaj dostane te brakujaca mi kulke do wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 20:22 cholera, nic mi nie brakuje, ale cos z tymi kulkami nie halo.. Odpowiedz Link Zgłoś
ameraa Re: SPHERE 21.03.07, 11:09 Chyba też zacznę pisac do siebie bo stoję . Mam 7 kulek, kredkę laskę, szklankę i jakiegoś brązowe rozklapione cuś. Odtworzyłam motylka i kwiatka. Ale a nic nie mogę znaleźć żadnego sejfu ukrytego za kwiatkiem. Nie wiem też do czego ta kombinacja zaciemnionych pól na kartce, bo do tego sprzętu, który jest w szufladzie niestety nie pasuje... Odpowiedz Link Zgłoś
ameraa Re: SPHERE 21.03.07, 11:12 No oczywiście, że pomogło, tylko ciekawe dlaczego wcześniej klikałam w to samo miejsce i nic się nie działo... Odpowiedz Link Zgłoś
ameraa Re: SPHERE 21.03.07, 11:30 A jak skompletować całą wage?? Bo mam tylko jedną szalkę(?)? Odpowiedz Link Zgłoś
kalkos Re: SPHERE 21.03.07, 19:28 cos mi sie waga nie sklada... srubki, srubokret, obie czesci i nic Odpowiedz Link Zgłoś
1oo Re: SPHERE 27.06.07, 15:36 Śrubokręt jest w kasetce, w dolnej szufladzie. Pomoże Ci kartka zza biurka. Śrubki są za donicą. Odpowiedz Link Zgłoś
masalaagarbatti Re: SPHERE 18.11.07, 00:34 No i nie wiem co dalej... Mam: 1 szarą kulkę 1 czerwoną 2 zielone 3 białe laskę czerwoną kredkę pudełko z dziurką szklankę śrubokręt 3 karteczki (z królikiem, z kotkami i kwadratami) i coś brązowgo i stoję bo nie wiem co dalej help! Odpowiedz Link Zgłoś
ansil Re: SPHERE 18.01.08, 19:20 no przeciez wszystko wyzej masz napisane.. srubokretem otworz wywietrznik za kwiatem.. Odpowiedz Link Zgłoś