11.03.07, 13:19
www.jigsaw.x0.com/sphere_e/index.html
Własnie zaczynam walczyć z tą grą, ale ładnie zrobiona i, co ważne, ma opcję
save smile
Obserwuj wątek
    • m_finka Re: SPHERE 11.03.07, 14:17
      Udało się, bardzo przyjemna gierka! Polecam!
      • iskra14 Re: SPHERE 11.03.07, 20:42
        Grałam w to, zanim znalazłam tę grę tutaj, ale utknęłam, znalazłam kilka kulek,
        kostkę(pewnie te dwa otwory mają coś wspólnego z informacją w książce, ale..),
        chyba kartkę z kodem (wygląda to jak numeracja na klawiaturze czy telefonie),coś
        w doniczce (nie wiem, co z wiszącym kwiatem), przejrzałam książki, w jednej
        pojawił sie kwiatek,szklankę, a te białe kółka na podłodze?
        • iskra14 Re: SPHERE 11.03.07, 22:00
          Znalazłam jeszcze coś na ścianie obok kwiatka. Jakie znaczenie mają te kolory? -
          uchwyty przy szufladach, ściany...
          • iskra14 Re: SPHERE 11.03.07, 22:03
            OK, pomału idę do przodu, ma klucz. Chyba pisanie tutaj faktycznie pomaga, nawet
            jak nikt nie odpowiada.
            • iskra14 Re: SPHERE 11.03.07, 22:08
              Próbujmy dalej - co z urządzeniem, które jest w szufladzie szafki (te kulki
              trzeba tam jakoś włożyć?
              • m_finka Re: SPHERE 11.03.07, 22:11
                Najpierw musisz znaleźć brakującą część tego urządzenia, a w tym celu nalezy
                znaleźć klucz do drzwi. Potem nalezy jeszcze znaleźć złotą kulkę za obrazem z
                kwiatkami i to wcale nie jest takie proste smile
                • rudzia20 Re: SPHERE 12.03.07, 01:53
                  Mam 3 białe kulki, 2 zielone, 1 szarą, 1 czerwoną, laskę, szklankę, kostkę,
                  czerwoną kredkę, coś brązowego i zdjęcie dwóch kotków przy zlewie. No i
                  oczywiście stoję. Wiem, że w dolnej szufladzie biurka jest jakiś sejf czy coś
                  takiego i w ścianie z wiszącym kwiatem też jakiś sejf, tylko skąd wziąć
                  prawidłową kombinację?????
                  • rudzia20 Re: SPHERE 12.03.07, 01:57
                    Znalazłam kombinację do sejfu w szufladzie i mam kluczsmile
                    • rudzia20 Re: SPHERE 12.03.07, 01:58
                      Kurcze to pisanie faktycznie pomagasmile Mam następny klucz, śrubki i śrubokrętsmile
                      Idę dalej...
                      • iskra14 Re: SPHERE 12.03.07, 10:53
                        Śrubki, klucze.... sporo tego, ale jak znaleźć coś za obrazem? (ten z
                        kwiatkami). I co z ta tablicą zakamuflowaną w ścianie z rysunkami kotów,
                        kwiatków itp? A i jeszcze kawałek jakiejś kartki z królikiem.
                        • m_finka Re: SPHERE 12.03.07, 11:07
                          Przyjrzyj się uwaznie tej kartce, bo to raczej nie jest królik wink
                          do obrazka z kwiatkami potrzebujesz żabki (szklanka z wodą + grudka ziemi z
                          doniczki)
                        • m_finka Re: SPHERE 12.03.07, 11:09
                          a ta tabliczka z rysunkami: kolor ramki obrazka z kotkami, rysunek wyświetlony
                          po dbiurkiem przez pudełko, strona w rózowej książce pomalowana kredką i
                          rysunek króliczka, który jest kaczką smile popatrz na kolory.
                          • iskra14 Re: SPHERE 12.03.07, 12:49
                            W ten sposób właśnie kombinowałam z kolorami, ale brakuje mi rysunku
                            wyświetlonego przez pudełko. Będę próbowała wieczorem, bo teraz mam troche spraw
                            na głowie. Dzięki za podpowiedzi.
                            • iskra14 Re: SPHERE 12.03.07, 13:07
                              Ale co z ta grudka i szklanką? Owszem, jakiś związek z kolorami jest oczywisty
                              na pierwszy rzut oka, ale jak połączyć te dwie rzeczy?
                              • m_finka Re: SPHERE 12.03.07, 13:22
                                w łazience nalezy nalac wody do szklanki i potem wrzucic do szklanki z woda te
                                grudkę ziemi, a jak się rozpuści, wylać do umywalki
                                • iskra14 Re: SPHERE 12.03.07, 13:53
                                  Dzięki, już dotarłam. (post niżej).
                              • iskra14 Re: SPHERE 12.03.07, 13:52
                                Pomalutku do przodu, weszłam do toalety, napełniłam szklankę, zebrałam kilka
                                rzeczy.Tylko nie wiem dlaczego, gdy wcześniej ustawiałam kostkę (czy pudełko -
                                jak zwał, tak zwał) na jasnych punktach, nie było żadnego obrazka.
                                • beautytherapist Re: SPHERE 12.03.07, 15:57
                                  A jak wejsc do toalety??? Pewnie potrzebny jakis klucz ale skad?
                                  • m_finka Re: SPHERE 12.03.07, 17:15
                                    klucz jest w ścianie pod kwiatkiem smile
                                    • iskra14 Re: SPHERE 12.03.07, 19:46
                                      Funkcja save to zbawienie. A poza tym ważę kulki (o to tu chodzi?) ale chyba mam
                                      ich za mało. Czy muszę szukać tej różowej i żółtej?
                                      • m_finka Re: SPHERE 12.03.07, 20:25
                                        ważenie kulek ma Ci pomóc (podobno) w określeniu wartości liczbowej, każda
                                        kulka ma jakąś wartość i pod obrazkiem z kwiatkami trzeba kulki odpowiednio
                                        ułożyć. Różowe kulki powinny być dwie.
                                        przyznam się, że po kilku próbach poszukałam gotowca, bo nijak mi sie nie
                                        zgadzało smile
                                        • beautytherapist Re: SPHERE 12.03.07, 20:55
                                          a gdzie mozna znalezc tego gotowca? smile
                                          • iskra14 Re: SPHERE 12.03.07, 21:18
                                            Chciałabym skończyć tę grę, ale brak mi kulek. Jak otworzyć górną szufladę biurka?
                                            • 1oo Re: SPHERE 12.03.07, 23:02
                                              Potrzebujesz 10. kulek. Klucz do górnej szuflady biurka znajdziesz w pudełku, w
                                              łazience.
                                              • iskra14 Re: SPHERE 13.03.07, 09:37
                                                OK tylko kodu mi brak, a kulek za ch...ę nie mogę więcej nigdzie znaleźć.
                                                • 1oo Re: SPHERE 13.03.07, 09:58
                                                  Nie wiem na jakim etapie gry jesteś, ale jeśli masz dostęp do łazienki,to zmocz
                                                  papier toaletowy i przetrzyj nim plamę na dużej donicy w pokoju.
                                                  • 1oo Re: SPHERE 13.03.07, 10:00
                                                    Jeszcze jedno, nie szukaj żółtej kulki, sama się znajdzie.
                                                  • iskra14 Re: SPHERE 13.03.07, 10:09
                                                    Że też nie wpadłam na pomysł zmoczenia papieru, bo przyznam szczerze, że
                                                    zastanawiałam sie nad tą plamą, ale nie mogłam jej ruszyć. Dzięki. Muszę wyjść
                                                    na 2 godziny, jak wrócę spróbuję brnąć dalej.
                                                  • iskra14 Re: SPHERE 13.03.07, 10:11
                                                    Aż zła jestem na siebie, ze nie pomyślałam papier+ woda,gdy sie samemu odkrywa
                                                    pewne rzeczy jest większa frajda, tym niemniej dziękuję za podpowiedź.
                                                  • 1oo Re: SPHERE 13.03.07, 10:14
                                                    Nie ma za cosmile
                                                    W przyszłości postaram się podpowiadać trochę oszczędniej, żeby nie psuć zabawy.
                                                  • iskra14 Re: SPHERE 13.03.07, 13:08
                                                    No to teraz będę bawiła się z ważeniem i dopasowaniem kulek. Ciekawe jak długo.
                                                    Cały wieczór przede mną, bo teraz muszę kończyć.
                                                  • iskra14 Re: SPHERE 13.03.07, 19:38
                                                    Ważyłam kulki do skutku, mam drabinę, idę dalej.
    • rencle Re: SPHERE 13.03.07, 19:12
      powiedzcie bo jakos nie moge dostac sie do tego klucza od drzwi nie moge
      poradzic sobie z szyfrem pod kwiatkiem.
      • 1oo Re: SPHERE 13.03.07, 19:30
        Obrazek z kotkami, motyl pod biurkiem, kwiatek w książce, zwierzątko z
        naderwanej kartki - zwróć uwagę na kolory i tak je poukładaj na ścianie.
        • iskra14 Niestety skończyłam 13.03.07, 19:41
          a po ułożeniu kulek myślałam,że dalej poradzę sobie z innymi łamigłówkami, a
          dalej już prawie nic. Fajne było.
        • sigma7777 Re: SPHERE 16.03.07, 10:36
          pomarańczowa kaczuszka, zielony kotek, różowy motylek, a niebieski... ?
          próbowałam wszystkiego a kluczyka jak nie było tak nie ma
          • tool1978 Re: SPHERE 16.03.07, 11:53
            kwiatek
            ale musisz to odkryć - jedna z książek i czerwona kredka smile
            • koperniczek1 Motylek... 16.03.07, 13:27
              Jak mam podświetlić tę kostkę, żeby zobaczyć motylka? Próbowałam już
              chybazewszystkimi źródłąmi śwaitła w pokoju...Bo niby wiem, ze ma być, ale kod
              koło kwiatka nie działa...
              • tool1978 Re: Motylek... 16.03.07, 13:42
                pomacaj dokładnie (a przez dokładnie mam na myśli naprawdę dokładnie smile kostkę.
                A potem daj nura pod biurko
                • koperniczek1 Re: Motylek... 16.03.07, 14:06
                  no wiem, że w pudełeczku jest dziurka. Mam szukać czegoś więcej?
                  A pod biurkiem obklikałam już chyba wszystko - ze szczególnym uwzględnieniem
                  światła w podłodze...
                  help, help...
                  • tool1978 Re: Motylek... 16.03.07, 14:22
                    jedna dziurka wiosny nie czyni smile
                    • koperniczek1 Re: Motylek... 16.03.07, 14:44
                      A widzisz!!! Mysza czerwona, motyl niebieski, ale ja też zobaczyłam, wreszcie.
                      Dzięki. Walczę dalej
                      • evamarija Re: Motylek... 16.03.07, 15:56
                        CO zrobic z zaba? Po co wazyc kulki?
                        • evamarija Re: Motylek... 16.03.07, 15:57
                          Pisanie faktycznie pomaga...
                          • tool1978 Re: Motylek... 16.03.07, 15:59
                            jak już żabka pokica smile, to sprawdź, jakie działania matematyczne będą
                            potrzebne (niektóre kulki będą już na swoim miejscu). A potem odpowiednio je
                            zważ - to w sumie jest całkiem proste
                            • evamarija Re: Motylek... 16.03.07, 16:03
                              Faktycznie nietrudne - szkoda ze koniec. Jak walizka?
    • magdalenka20z Ratunku! 17.03.07, 17:32
      Nie moge nigdzie znalezc kostki. Gdzie ona do ch... jest?
      • mmoni Re: Ratunku! 17.03.07, 18:40
        Szukaj koło kanapy.
        • razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 19:44
          no i dlaczego napisaliscie o tej grze?? teraz siedze i przeklinam smile brakuje mi
          2 rozowych kulek. nie wiem, po co mi ten patyk. otworzylam tylko jedna szuflade
          (z ksiazka o wadze). wage mam,ale nie wiem,co z nia zrobic. za doniczka jest
          takie jakby wywietrznik,ale po co? ech.. prosze o jakis clue... pozdrawiam!
          • razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 19:49
            aha, nie mowie juz o sejfie w szufladzie,bo to chyba oczywiste,ze go nie
            otworzylam smile a moze mam jakas wadliwa gre??? crying
            • razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 20:00
              jeszcze jedna rozowa kulke wygrzebalam w doniczce. czy w ukrytym za obrazkiem z
              kwiatkami czyms trzeba ulozyc kulki kolorami? bo jezeli tak,to mam o jedna
              zielona za duzo i o jedna rozowa za malo.. ech
          • tamsin Re: Ratunku! 17.03.07, 19:53
            mam zabke, ale nie mi nie kica, jak ja uruchomic?
            • razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 19:55
              zabke nalezy na obrakzu z kwiatkami umiescic. odwroc ja na plecki,zeby lapki
              pokazala i dopasuj smile
              • tamsin Re: Ratunku! 17.03.07, 20:00
                dzieki, juz mi sie pokazala kombinacja kulek smile
                • razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 20:01
                  tylko co dalej? sad
                  • razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 20:04
                    och, och, znalalzlam kod do skrzynki i dwa klucze smile
                    • razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 20:06
                      no i mam wage... i co z tego
                      • razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 20:18
                        to niesamowita, sokri,ze tak wam tu wszystko pisze,ale jestem bardzo
                        podekscytowanasmile wiem,o co chodzi z waga,ale jednej kulki mi brakuje!!
                        • tamsin Re: Ratunku! 17.03.07, 20:21
                          pod tym obrazkiem z kwiatkami jest szyfr, ukladam te kulki ale chyba bez ladu i
                          skladu. chyba wlasnie tutaj dostane te brakujaca mi kulke do wagi.
                        • razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 20:22
                          cholera, nic mi nie brakuje, ale cos z tymi kulkami nie halo..
                          • razowiec1 Re: Ratunku! 17.03.07, 20:40
                            ok, udalo sie smile pozdrawiam wszystkich
                            • tamsin Re: Ratunku! 17.03.07, 20:41
                              to znaczy jak z tymi kulkami????
                              • tamsin Re: Ratunku! 17.03.07, 20:54
                                juz wyszlam.
    • ameraa Re: SPHERE 21.03.07, 11:09
      Chyba też zacznę pisac do siebie bo stoję smile. Mam 7 kulek, kredkę laskę, szklankę i jakiegoś brązowe rozklapione cuś. Odtworzyłam motylka i kwiatka. Ale a nic nie mogę znaleźć żadnego sejfu ukrytego za kwiatkiem. Nie wiem też do czego ta kombinacja zaciemnionych pól na kartce, bo do tego sprzętu, który jest w szufladzie niestety nie pasuje... sad
    • ameraa Re: SPHERE 21.03.07, 11:12
      No oczywiście, że pomogło, tylko ciekawe dlaczego wcześniej klikałam w to samo miejsce i nic się nie działo... smile
    • ameraa Re: SPHERE 21.03.07, 11:30
      A jak skompletować całą wage?? Bo mam tylko jedną szalkę(?)?
    • ameraa Re: SPHERE 21.03.07, 11:36
      ok już znalazłam smile
      • kalkos Re: SPHERE 21.03.07, 19:28
        cos mi sie waga nie sklada... srubki, srubokret, obie czesci i nic
        • kalkos Re: SPHERE 21.03.07, 19:48
          juz sobie poradzilemwink
    • amorekpl1 Re: SPHERE 27.06.07, 12:29
      jak znalezc srubokret???????? i srubki???
      • 1oo Re: SPHERE 27.06.07, 15:36
        Śrubokręt jest w kasetce, w dolnej szufladzie. Pomoże Ci kartka zza biurka.
        Śrubki są za donicą.
    • masalaagarbatti Re: SPHERE 18.11.07, 00:34
      No i nie wiem co dalej...
      Mam:
      1 szarą kulkę
      1 czerwoną
      2 zielone
      3 białe
      laskę
      czerwoną kredkę
      pudełko z dziurką
      szklankę
      śrubokręt
      3 karteczki (z królikiem, z kotkami i kwadratami)
      i coś brązowgo
      i stoję bo nie wiem co dalej
      help!
      • ansil Re: SPHERE 18.01.08, 19:20
        no przeciez wszystko wyzej masz napisane.. srubokretem otworz wywietrznik za
        kwiatem..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka