Dodaj do ulubionych

Bardzo przeciętny pecet

• Gość: Człowiek Re: Bardzo przeciętny pecet IP: *.as.kn.pl 17.05.08, 21:29
      Jason,

"Po pierwsze bierzmy pod uwagę tylko temat gier."

Ok, zatem PC przeciętny PC jest tu na równi z najlepszymi konsolami. A PC z najnowszymi podzespołami bije na głowę konsole.

"Co mi z potężnego PC skoro do gier go nie wykorzystam?
      Bo ile godnych uwagi wychodzi gier na PC?"

Oto lista gier, które mam zamiar przejść po kupieniu nowego PC (kolejność przypadkowa):

- Experience 112
      - Starcraft 2
      - Wiedźmin
      - Neverwinter Nights 2 + dodatek
      - Grand Theft Auto 4
      - Medal of Honor Airborne
      - Spore
      - Lost: Via Domus
      - Chrono Cross (na emulatorze)

Przejście ich wszystkich zajmie mi pewnie z 2 lata, ale to tym lepiej smile

"Na konsole pojawiają się nie tylko kontynuacje ale też całkowite nowości.."

Na PC też.

"W ogóle nie widzę przyjemności siedzieć metr od monitora i granie w jakąś grę."

Ja mam monitor 24'', a i nie ma przeszkód w podłączeniu komputera do telewizora HD. Także argument bezsensowny.

"O wiele przyjemności płynie złapanie pada i ulokowanie się dobre 4 metry do dużego TV!"

Pada także możesz podłączyć do komputera (ja takowego posiadam). Ale nie do wszystkiego pad jest dobry. Jakoś nie wyobrażam sobie grania w GTA IV na padzie, bez myszki. Brrrr.

"A po za tym sytuacja się trochę zmienia i to Pc zaczynają dostawać tytuły które wyszły już wcześniej na PC."

To prawda, ale to się zmieni. Konsole najnowszej generacji dążą do tego by być jak najbardziej podobnymi do PC. Obecnie PC jest urządzeniem typu wszystko-w-jednym. Dzięki czemu nie trzeba zagracać sobie mieszkania tonami sprzętu: konsola, telewizor, DVD, radio, wieża stereo, telefon, i tak długo można by jeszcze wymieniać. Wszystko to mieści się w jednym urządzeniu. Obecnie konsole również do tego dążą by mieć jak najwięcej funkcjonalności. Już nawet można na nich instalować systemy operacyjne. Z tego co wiem to Linuxa i podobno okrojonego Windowsa (nie pamiętam jaką wersję). A skoro tak, to jeszcze jedna lub dwie generacje, i konsole staną się komputerami. Zniknie podział na konsole i komputery. Problem "konsole vs PC" sam się rozwiąże, bo nie będzie rozróżnienia.

"I jeszcze jedno co niemal mnie nie oślepiło..
      Skąd wy bierzecie cenę za gry na konsole po 300 zł??
      Już taka nowość jak GTA 4 na allegro nowiutkie zafoliowane mamy za 179 !!"

Na Allegro wszystko jest taniej (a więc i gry na PC będą tam jeszcze tańsze). A GTA IV widziałem ostatnio w empiku za 249zł. Wersja na PC będzie kosztowała pewnie jak zawsze od 100 - 150zł. Zobacz ile zaoszczędzasz. Po kilkunastu grach posiadacz PC jest do przodu.
    • kretynofil Re: Bardzo przeciętny pecet 18.05.08, 08:44
      @Czlowiek: wybacz, ale bredzisz jak potluczony, a konsole to Ty naprawde ostatni raz widziales w latach 80tych.

"Następnie była pora na awans. Koniec z konsolami. Czas na komputery, które potrafią więcej. Przyszedł czas na Amigę. Po Amidze na PeCeta (ale to już niestety było dostosowanie się do większości uncertain). Wracanie z powrotem do konsol byłoby degradacją."

No wlasnie, pamietasz cos w rodzaju Pegasusa i ekstrapolujesz swoje doswiadczenia na PS3 smile Gratulacje smile

"No mają kasę na to i to smile Ja też bym kupił sobie Nintendo Wii oprócz PC, gdybym nie był rozrzutny."

Nie, to nie tak. Po prostu w ktoryms momencie przechodzi kazdemu ochota na zabawe z PC. Kiedys fascynowaly mnie benchmarki, optymalny dobor sprzetu, nowinki techniczne - bo nie bylo mnie na nie stac smile Teraz ide do sklepu, kupuje "wypasionego" laptopa i oczekuje ze przez 2-3 lata bedzie dzialal jak zloto. Nie mam ochoty sie bawic w jakies upgrade'y i inne idiotyzmy - komputer ma spelniac swoje bardzo podstawowe funkcje nie pochlaniajac zbyt duzo mojej uwagi. To samo z konsola - kupuje jedna na piec lat i przez te piec lat ma robic to, do czego zostala stworzona.

"Ja często używam swojego komputera do wykonywania skomplikowanych obliczeń trwających czasem godzinami lub nawet dniami. Używam też do renderowania wysokiej jakości grafiki 3D."

No to pudlo, kolego, nie trafiles na ignoranta, ktoremu takie bajki sprzedasz smile Tak sie sklada, ze dobry komputer do takich rzeczy kompletnie sie do gier nie nadaje - a wiem to stad, ze tematem mojej pracy magisterskiej byly obliczenia rozproszone smile Do takich obliczen kupuje sie plyte wieloprocesorowa z zintegrowana karta graficzna. Jaki wzrost wydajnosci przy renderingu daje Ci GF8800? Zaden tongue_out

"Poza tym konsola to żadna oszczędność. Co z tego że za konsolę zapłacisz 1000zł, a za PC o podobnych możliwościach 3000zł, skoro te same gry na konsole kosztują 300zł, a na PC 100zł?"

Takimi wlasnie glupimi wypowiedziami zapracowales sobie na inwektywy w poprzednim poscie. Ja gry na konsole kupuje po okolo 80-120 PLN. Nie wiem skad wziales te ceny smile Argument ze na Allegro wszystko jest tansze mozesz sobie o kant tylka rozbic, bo skoro za 179PLN mozesz kupic nowosc na konsole, to rozumiem, ze na PC bedzie za 69PLN (trzy razy taniej), tak? Bzdura smile))

"Chodziło mi o to, że pod lepszy sprzęt można stworzyć lepszą grę (jeśli kod będzie dobrze zoptymalizowany). Ale to chyba każdy wie."

Ponownie popisujesz sie ignorancja. Gier na PC wlasnie dlatego sie nie optymalizuje (albo optymalizuje w minimalnym stopniu) ze primo - nie ma sensu, bo wiadomo, ze gracz i tak zaplaci za lepszy sprzet, jak nie dzis to jutro; secundo - architektura PCtow jest niejednorodna, wiec nie mozna wykorzystac niesamowitych wlasciwosci konkretnego sprzetu, bo na innym nie bedzie dzialal. Stad sie biora kolejne warstwy abstrakcji w kolejnych bibliotekach 3D - zeby kosztem wydajnosci uproscic tworzenie gier.

Zreszta, gdybys nie byl skonczonym ignorantem, to moze bys wiedzial ile procent mocy obliczeniowej Twojego pieca zzera sam system operacyjny. Wiem, powiesz mi ze tego nie zauwazasz, to prawda, ale gdyby komponenty jakosci PC wpakowac do konsoli to grafika by Cie powalila na kolana smile

Prosty przyklad: przeszedlem kiedys na PC taka glupiutka gierke, Total Overdose, jej wymagania sprzetowe to 512MB RAM, dobra karta graficzna, procek min. 1.4GHz. Podobala mi sie, wiec kupilem sobie Chili Con Carnage na PSP - ta sama gra, troche inny scenariusz. Grafika taka sama (no, rozdzielczosc jest mniejsza), chodzi bez zacinania na procku 333MHz i 32MB RAM. Cala reszta, ktora byla potrzebna na PC (1GHz, 500MB RAM) jest pochlaniana przez system operacyjny i wbudowane w niego kolejne warstwy abstrakcji smile

"A z tego co mi tu próbujecie powiedzieć, znaczy, że programiści konsolowi najpierw piszą bardzo kiepskie silniki do gier, a dopiero z czasem coraz lepsze, by móc wykorzystywać pełne możliwości konsoli."

Nie, to wcale nie jest dziwne. Ogolne parametry konsoli, kod jej procesora, sa powszechnie znane - to co nie jest znane, to te jej wlasciwosci, ktore nie wynikaja z projektu konsoli: ze np. szybciej jest trzy razy pomnozyc przez dwa niz raz pomnozyc przez osiem (upraszczajac, to jest akurat bzdura tongue_out) - i takich wlasciwosci developerzy ucza sie latami, bo to wychodzi tylko eksperymentalnie. Druga sprawa to wlasnie optymalizacja - rynek wymusza ciagle podnoszenie poprzeczki jesli chodzi o grafike i dlatego na konsolach stale podnosi sie poziom tej optymalizacji. Na PC nie ma takiej potrzeby smile

Ogolnie - jesli chcesz sie wypowiadac na temat konsol, to daruj sobie, dopoki sie jakas nie pobawisz. Nie masz o nich bladego pojecia (ten komentarz o graniu w GTA4 na padzie tongue_out), o samym tworzeniu gier wiesz tyle co w Radiu Maryja uslyszysz, wiec zamiast dorabiac sobie teorie do swoich decyzji, postaraj sie skonfrontowac je z rzeczywistoscia... Do tego czasu zamilcz.
    • kretynofil Re: Bardzo przeciętny pecet 18.05.08, 08:53
      @Czlowiek: jeszcze jedno, nie moglem sie powstrzymac smile

"Zniknie podział na konsole i komputery."

Heh, tu mnie rozbawiles do lez smile Wlasnie tego nie rozumiesz, ze na konsole nikt nie wpakuje Ci ciezkiego i mulacego systemu operacyjnego, ktory zezre 80% mocy urzadzenia. Dlaczego nie? Wlasnie dlatego ze sprzet konsoli jest doskonale znany, nie trzeba sie bawic w kolejne API, ktore bedzie ukrywalo jego niuanse...

Dlatego PC od konsoli bedzie zawsze roznilo sie tym ze ze wzgledu na mozliwosc rozbudowy, koniecznosc dostosowania do calej gamy rozwiazan sprzetowych, bedzie trzeba na nim instalowac jakies badziewia, ktore graniu tylko przeszkadzaja...
    • Gość: axe Re: Bardzo przeciętny pecet IP: *.cable.ubr13.uddi.blueyonder.co.uk 18.05.08, 15:44
      W wynikach nie ma nic zadziwiajacego. AFAIR Steam jest uzywany do dystrybucji gier a wiekszosc ludzi uzywa do grania 8800GT.
    • Gość: Jason Re: Bardzo przeciętny pecet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.08, 20:42
      Człowiek

Czy ty wiesz o czym w ogóle piszesz??
      Ja przecieram oczy ze zdumienia jak czytam twoje wypowiedzi.

Po pierwsze:

Jakoś nie wyobrażam sobie grania w GTA IV na padzie, bez myszki. Brrrr.

Kolego GTA 4 To nie fpp.

Grałem w GTA na PC w konfiguracji Klawiatura+ myszka i po takim zestawieniu napisałem list do świętego mikołaja o protezy dodatkowych 10-ciu palców.

Do GTA jak najbardziej i tylko pad!

Następnie:

Na Allegro wszystko jest taniej (a więc i gry na PC będą tam jeszcze tańsze). A GTA IV widziałem ostatnio w empiku za 249zł. Wersja na PC będzie kosztowała pewnie jak zawsze od 100 - 150zł. Zobacz ile zaoszczędzasz. Po kilkunastu grach posiadacz PC jest do przodu.

a: 249 to nie 300zł)ale dobra czepiam się w koncu nie każdy miał 5 z matematyki)

b:To prawda po kilku grach PC-towiec jest do przodu bo tylko te kilka gier raptem jest godnych uwagi a potem zostaje tylko pin bal na długie zimowe wieczory.

Next:

To prawda, ale to się zmieni. Konsole najnowszej generacji dążą do tego by być jak najbardziej podobnymi do PC. Obecnie PC jest urządzeniem typu wszystko-w-jednym. Dzięki czemu nie trzeba zagracać sobie mieszkania tonami sprzętu: konsola, telewizor, DVD, radio, wieża stereo, telefon, i tak długo można by jeszcze wymieniać.

Znowu mi tu piszesz o tym całym "combo"
      Ale mówiłem że poruszamy kwestie gier!

Ale najbardziej rozbawiło mnie to zdanie,przebiłeś wszystkich!

Cytat:
      Dzięki czemu nie trzeba zagracać sobie mieszkania tonami sprzętu: konsola, telewizor, DVD, radio, wieża stereo, telefon, i tak długo można by jeszcze wymieniać.

No stary o wiele przyjemniej jest usiąść w fotelu przed wielkim TV HD,dobrej klasy kinem domowym i konsoli i zagrać w coś niż giąć się przed PC.
      jak 95% ludzi.
      W ogóle szkoda słów!

Podobała mi się relacja kolegi KRETYNOFIL !
      Widać że ma konkretne pojęcie na ten temat i jestem pewien że wyczerpał już temat dogłębnie obalając twoje wszystkie historyjki.

Może nie jestem specjalistą ale w konsolach siedzę dobre kilkanaście lat.
      Ty znawcą rynku konsolowego na pewno nie możesz się nazwać.
      Wyciągnij Pegazusa i zagraj w Mario z kolegą i zacznij poznawać temat.
      Napisz za kilka lat jak już będziesz wiedział w jaki sposób wypowiedzieć zdanie PlayStation.

Pozdro dla kretynofil i reszty kumatych;]
    • Gość: AlkorTrade Re: Bardzo przeciętny pecet IP: 217.116.98.* 19.05.08, 19:00
      Witam,

minał rok od oficjalnej publikacji pierwszego sygnału systemu ATS.
      Wszystkich zainteresowanych zapraszam do odwiedzin strony:

www.alkortrade.biz/start.html
      Tam do pobrania jest dokument, który podsumowuje 12 miesięcy działania
      na rynku kontraktów terminowych. Miłej lektury!

Pzdr
      Alkor

• Gość: wrosiak Re: Bardzo przeciętny pecet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 19:51
      A mnie dziwi to: "16'' monitor 4:3 .....pracujący w rozdzielczości 1280 x 960 z 32 bitową głębią i odświeżaniem 60 Hz." - pal sześć łącze jako parametr komputera... monitor jest lepszy - uśmiałem się - badanie bez sensu i wnioski błędne...
    • Gość: fallen Re: Bardzo przeciętny pecet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 20:25
      Ja mam PS3 i nie moge sie doczekac az na niego zaczne sie takie zlote lata jak w przypadku PS2:p A najbardziej to mnie wkurza pewnie tak jak i Jasona jak wyskakuje jakis fanboy PeCeta i mowi ze konsole nigdy nie pobija kompow.
      Ja tez kiedys bylem antykonsolowcem a teraz mam moja czarnulke i nie mam zamiaru sie przerzucac na PC,Bo po co skoro na konsole wychodza teraz takie gry ze pecetowcy to moga sobie pomarzyc...PZDR
    • Gość: zumek Re: Bardzo przeciętny pecet IP: 62.148.79.* 21.05.08, 09:54
      A ja lubie grac na PieCu. I co? Bedziecie mnie konwertowac na konsolowca? Na konsolach tez gralem.
    • Gość: koberet Re: Bardzo przeciętny pecet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.08, 13:06
      intel core quad 6600, geforce 8800gt, 4 gb ram, 500 hdd
    • Gość: niedowiarek Re: Bardzo przeciętny pecet IP: *.phoenix-trading.co.uk 22.05.08, 16:36
      tjaaaa - wojny konsolowej ciag dalszy.

Podsumowujac - chcialbym zobaczyc kiedy wyjda pozadnej jakosci MMORPGi na konsole. Jesli da sie w to grac - moze sie przekonam. Jak narazie ostrze sobie zabki na Conana. Obiecuja wersje na XBoxa o ile mnie pamiec nie myli... I ciekaw jestem ilu konsol-totali bedzie w stanie przetrwac konfrontacje z moim lucznikiem smile fajnie bedzie patrzec jak napedzane padami stworki miotaja sie i padaja jak muchy po azotoxie smile nie moge sie doczekac big_grin

Co do jakosci rozgrywki - jak dotad konsole nadal maja dla mnie charakter rozrywki dla kogos kto ma 5 minut i moze w tym czasie wlaczyc TV+konsole. Fakt na blaszaku (przynajmniej slabym) nawet Vista moze w tym czasie nawet nie wystartowac (hehehe lubimy viste wink dziekujemy ci M$). Jakos nie bardzo widze goscia siedzacego w olewczej pozie przed TV (a dokladniej 4 metry od niego) ktory bedzie probowal mnie wypatrzec w Conanie smile
      No i inne rodzaje gierek - jakos nie wyobrazam sobie symulatora lotu (takiego klasy powiedzmy Falcona 4.0 jesli chodzi o skomplikowanie) na konsolkach. Graficznie bylby super, tylko ta cala reszta...
      Krotko mowiac - zabawa na konsoli tak, ale w jakies niewymagajace intelektualnie gierki. Strategia na konsoli... lol zrobili juz klona Civilizacji. hehehehe dawno sie tak nie lalem.
    • Gość: niedowiarek Re: Bardzo przeciętny pecet IP: *.phoenix-trading.co.uk 22.05.08, 16:40
      no i jeszcze jedno - dlaczego gdy mowa o PC to zaraz wlaza na forum kolesie z konsolami? To tak jak komentarze linuksiarzy do artykulu o Wingrozie. Gorsze porownanie jest tylko jedno - wielbiciele PiS pisujacy na forum Wyborczej... To jakies nieporozumienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka