wicom 06.09.04, 16:46 jestem ciekaw czy ktos zajmowal sie polonizacja SAP'a obcojęzycznego, z jakimi problemami sie zetknal, czy jest sensowne "przenoszenie struktury z firmy matki"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mozdzins Re: polonizacja systemu 06.09.04, 17:26 Problemy mogą wystąpić jeśli języki "chadzają" na różnych stronach kodowych SAP. Problem globalnie rozwiązuje używanie unicode wówczas wystarczy jedynie doinstalować funkcjonalność języka polskiego aczkolwiek to też nie jest zadanie bezproblemowe, zwłaszcza jeśli system był mocno niestandardowy. Przy "przenoszeniu struktury" (ekstracja i import danych) tak czy siak jest tyle innych problemów że ustawienie innego języka niż w systemie źródłowym to już bułka z masłem :) Ale , żeby nie było nieporozumień , nigdy nie miałem z tym do czynienia , to tylko luźne obserwacje działań innych :) Odpowiedz Link
kolanecki Re: polonizacja systemu 06.09.04, 17:31 Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Jest mnostwo za i przeciw takiemu podejsciu: - jesli firma corka dziala w kazdym miejscu (kazdym procesie) tak samo jak matka - warto przejac system matki (i tylko przetlumaczyc, dodac polskie korekty, rejestr VAT i podobne drobiazgi) robia tak np. niektore firmy tzw. greenfieldy bedace kopia 1:1 ich zachodnich matek - vide automotive - jesli globalizujemy sie i procesy w polskiej corce maja wygladac tak samo jak w reszcie swiata (np dla 80% przypadkow obszaru dzialania firmy) to warto (z punktu widzenia matki oczywiscie) - jesli specyfika polskiego rynku, przepisow prawnych, doswiadczen jest diametralnie inna - warto sie zastanowic - albo stracimy udzial w rynku, albo wydamy duza kase na wypelnienie "luk" pomiedzy standardem a nasza specyfika- moze za te pieniadze warto by wdrozyc zinterfacowac z istniejacym nowy system? Wszystkie przypadki w Polsce istnieja. Wdrozenia (tzw Roll Outy) byly mniej lub bardziej udane. Napewno zawsze musialy sie odbywac kompromisy miedzy standardem a elastycznoscia KP Odpowiedz Link
wicom Re: polonizacja systemu 06.09.04, 18:02 to ciekawe, czy zna ktos konkertne przyklady takich wdrozen kwestia VAT, szczegolnie po nowelizacja, moze byc szczegolnie fascynujaca, ciekawi mnie jak daleko mozna modyfikowac system SAP modyfikowac samodzielnie algorytmy księgowania to chyba juz ingerencja gleboko w system - ja widze problemy związane z waluta, czy mozliwe jest "prowadzenie systemu w Euro" a przed fiskusem w polsce dokumentowanie operacji w PLN, -miejsce przechowywania bazydanych, prawo polskie nie zezwala chyba na to aby ksiegi rachunkowe byly przechowywane poza terenem polski, - czy ktoś pracował przy takich roll out'ach? ciekawe czy w Polsce istnieje literatura na ten temat? może ktoś zna? Odpowiedz Link
kolanecki Re: polonizacja systemu 06.09.04, 18:43 Nie znam na tyle FI by sie wypowiadac co jest gleboka modyfikacja a co nie. Wielowalutowsc nie ejst niczym nadzwyczajnym - mozna miec inna walute raportowa, statystyk i COwa. Ale to tez pytanie do finansowcow. Przyklady - praktycznie kazda miedzynarodowa firma i jej polski oddzial - Henkel, Cadburry, Nestle, Unilever, Mercedes i stada mniejszych. Miejsce przechowywania bazy danych stanowi problem tylko papierowy. Z duzych chyba tylko Reemtsa ma serwery w Tarnowie Podgornym. System przy ktorym obecnie dzialam stoi za Odra. Literatury nie spotkalem. Ale kazdy z piszacych tu konultantow (z IBM, Z BCC z ICG) moze duuzow o takich projektach opowiedziec K Odpowiedz Link
dtylczyn Re: polonizacja systemu 07.09.04, 09:30 wicom napisał: > - ja widze problemy związane z waluta, czy mozliwe jest "prowadzenie systemu w > Euro" a przed fiskusem w polsce dokumentowanie operacji w PLN, Z tym nie powinno być problemu. Widziałem system, w którym księgowość była prowadzona w 4 walutach jednocześnie. > -miejsce przechowywania bazydanych, prawo polskie nie zezwala chyba na to aby > ksiegi rachunkowe byly przechowywane poza terenem polski, Czy ktoś bardziej "oczytany" mógłby sprawdzić/potwierdzić, że tak jest faktycznie??? Oznaczałoby to, że sporo globalnych firm, które wykorzystują centralne instalacje działa nielegalnie. Nie chce mi się wierzyć, że ich prawnicy przeoczyliby tę kwestię. Dominik www.icg.pl Odpowiedz Link
wicom Re: polonizacja systemu 07.09.04, 09:41 co to oznacza, ze ksiegowosc byla prowadzona w 4 walutach, czy system ksiegowal kazda operacje w 4 walutach, musi byc przeciey waluta prowadzaca :-) Art. 11 Ustawy o rachunkowości mówi o prowadzeniu ksiąg rachunkowych w siedzibie jednostki, punkt 3 mowi terenie RP pozdrawiam witek Odpowiedz Link
saprafik Re: polonizacja systemu 07.09.04, 10:14 Tak jest to mozliwe, a nawet kazda waluta moze byc wyliczana wg innych zasad (mowie tu o paralel valuation) i zdaza sie ze w w linni ksiegowania w PLN jest 0 a w np EUR 1000 Pozdrawiam Rafik wicom napisał: > co to oznacza, ze ksiegowosc byla prowadzona w 4 walutach, czy system ksiegowal > > kazda operacje w 4 walutach, musi byc przeciey waluta prowadzaca :-) > > Art. 11 Ustawy o rachunkowości mówi o prowadzeniu ksiąg rachunkowych w > siedzibie jednostki, punkt 3 mowi terenie RP > > pozdrawiam > > witek Odpowiedz Link
kolanecki Re: polonizacja systemu 07.09.04, 10:56 wicom napisał: > > Art. 11 Ustawy o rachunkowości mówi o prowadzeniu ksiąg rachunkowych w > siedzibie jednostki, punkt 3 mowi terenie RP W rzeczywistosci oznacza to, ze na terenie RP powinny znajdowac sie wydruki papierowe ruchow na kontach, a zrzuty mozna robic raz w miesiacu i archiwizowac lub na biezaco na zyczenie audytora/kontrolera. Nie znam przypadku, by audytor (naszym jest KPMG) przyczepil sie do takiego rozwiazania K Odpowiedz Link
s0000650014 Re: polonizacja systemu 06.09.04, 18:21 Ja sie kiedys zajmowalem - zrobilem 3 roll-outy w Polsce na 4.0. Pozdrawiam Piotr Odpowiedz Link
m4t3us2 Re: polonizacja systemu 05.10.04, 19:33 własnie pracuje przy polonizacji, problem polskich liter rozwiazał upgrade do 4.7 enterprice, uzycie unicode oraz uaktualnienie SAP GUI. wszystko co nie standardowe i wymaga tlumaczenia jest pracochłonne a narzedzia niedoskonałe - HORROR co do struktury to ze wzgledu na specyfike polskiego zakladu nie jest ona przenoszona na "zywca" Odpowiedz Link
wicom Re: polonizacja systemu 06.10.04, 07:25 ja tez wlasnie rozpoczynam prace w projekcie polonizacji, jako praktykant :-) pierwszy problem, który zauważyłem to właśnie ogonki, pojawia się on jednak już w momencie przygotowania tłumaczenia np. w Excelu, aby wytransportowac cos do sapa musze najpierw zapisać plik excela w formacie txt i juz w pliku txt ogonki znikaja czy ktos mial moze podobny problem? Odpowiedz Link
wicom Re: polonizacja systemu 07.10.04, 08:26 Dziekuje, dziala :-) wlasciwie odpowiedz byla blizej niz sie wydawalo. Odpowiedz Link