Gość: Em Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.chello.pl 18.10.08, 18:10 a Radek Zaleski jak zwykle pyskuje czytelnikom, którzy obnażają jego beztalencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dexter Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.chello.pl 18.10.08, 18:15 "Cyperpunkowy setting" rajtnął tekstrajter na kibordzie jego terminala. A potem full hepi pablisznoł txt na łebie, żeby juserzy oblukali. I nie anderstandnoł, że jest langłydżowym mongrelem, co nie nołi jak w polish rajtać. Z powyższego tekstu zaleciało "Mechaniczną pomarańczą", ewentualnie "Nakręcaną pomarańczą": "Bytem ja, to znaczy Alex, i trzech moich kumpli, to znaczy Pete, Georgie i Jołop, a Jołop to znaczy po nastojaszczy Jołop, i siedzieliśmy w Barze Krowa zastanawiając się, co zrobić z tak pięknie rozpoczętym, a wieczór był ch...nia mrok ziąb zima sukin kot choć suchy. W Barze Krowa dawali mleko z czymś, to była taka melina, a może wy już nie pamiętacie o braciszkowie moi, co to były za meliny, bo wszystko się teraz tak bystro zmienia i wszyscy raz dwa zabywają, gazet się też wiele nie czyta. Wiec w tym pabie sprzedawali mleko z dodatkiem czegoś jeszcze. Na spirtne nie mieli pozwolenia, ale jeszcze nie wyszedł ukaz, re nielzia robić tych nowych sztuczek, co je dobawiali do regularnego mleczka, więc mogłeś sobie w nim kazać na przykład welocet albo syntemesk, albo drenkrom, albo jeszcze jeden czy drugi taki maraset, że miałeś od niego rozkoszne, ujutne piętnaście minut sam na sam podziwiając Pana Boga i Wsiech Jego Aniołów i Świętych w lewym bucie i do lego błyski wybuchy na cały mózg, no po prostu horror szoł! Albo mogłeś pić mleko z żyletami w środku, tak się u nas mówiło, że się człowiek od niego naostrzy i jest gotów na niemnożko tego brudnego, co to dwadzieścia w jedno, i jak raz to piliśmy tego wieczora, od którego zacznę opowieść." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kurka Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.chello.pl 18.10.08, 18:16 Syndicate był, niestety, za łatwy. Miałem z 15 lat wtedy ale pamiętam jak czytałem recenzje w czasopismach o grach gdzie recenzent podkreślał znaczenie taktyki itp. a w samej grze okazało się że biezre sie miniguna i rozstrzeliwuje kolejne hordy przeciwników wyłażących zza rogu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dexter Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.chello.pl 18.10.08, 18:19 A wracając do tematu samego "Syndicate" i artykułu... >> ''Syndicate'' Petera Molyneux to jedna >> z najbardziej klimatycznych gier w historii.. Nie mogę tego odnaleźć w Internecie, ale jestem pewien, że za tę grę nie był odpowiedzialny Peter Molyneux, tylko ktoś inny z Bullfroga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.08, 18:23 brawo Herod! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resevoir Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.chello.pl 18.10.08, 18:58 ja przepraszam ale czy my tu prowadzimy dyskusje o syndicate, jednej z lepszych gier lat 90-tych (kurde to juz tak dawno ) czy dalej sie beda yntelygenty przepychac kto język bardziej giętki ma... ludzie... jak chcecie ultra poprawnej polszczyzny to program pana Midodka albo na dyktando ogólnokrajowe idźcie a nie średni serwis o grach komputerowych odwiedzacie... ja bede chciał troche polszczyzny to sobie treny Kochanowskiego poczytam.. póki co tematem chyba jest SYNDICATE ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antoni burges Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.chello.pl 18.10.08, 19:20 @resevoir to napisz może coś z sensem o Syndicate zamiast szczekać jak pies obronny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herod Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.08, 19:29 @resevoir Po pierwsze: o Syndicate też można pisać poprawnie, zamiast wylewać z siebie anglo-polski bełkot, będący wynikiem lenistwa tekściarza-amatora. Po drugie: tematem jest Syndicate, ale słowo "komentarz" zawiera w sobie przyzwolenie na dowolną wypowiedź. Jak chcesz możemy porozmawiać o Syndicate. Na przykład o bardzo ciekawej misji Atlantic Accelerator - pamiętacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.icpnet.pl 18.10.08, 19:29 UFO: ENEMY UNKNOWN! POPIERAM Odpowiedz Link Zgłoś
crogool Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby 18.10.08, 20:16 Nie wiem czy ktoś posunął się w miłości do tej gry tak mocno jak ja. Mam tatuaż z sylwetką Agenta Syndykatu. Dobre naście lat później gdy pytają mnie "Co to?" uświadamiam sobie jak ciężkie w skutkach bywają zauroczenia Czekam na remake! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kroszczwółkczpkin Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.as.kn.pl 18.10.08, 20:41 @Herodzie, a co Ci przeszkadza w używaniu angielskich słów? Przecież to normalne, że języki ewoluują i się zmieniają. Często przejmują słowa z innych języków. Nasz obecny język polski jest zupełnie inny niż ten sprzed tysiąca lat. W dobie globalizacji, wchłanianie angielskich słów uważam za coś bardzo dobrego. Dzięki temu język upodabnia się do języka, który rozumie najwięcej ludzi na Ziemi. Dzięki takiej ewolucji w przyszłości w ogóle nie będzie problemów z porozumieniem się dwóch obywateli świata mieszkających na przeciwnych stronach globu. Oczywiście zakładając, że wszystkie języki będą ewoluować w stronę angielskiego, aż w końcu na świecie będzie tylko język angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jogibabu Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.acn.waw.pl 18.10.08, 21:42 Brawo Herod! Precz z "cyberpunkowym settingiem"! Strasznie piecze w oczy ten "pseudoluzacki" styl autorów artykułów o grach... Kiedyś w "Secret Service" zamieścili artykuł o tym jak być dobrym recenzentem gier. Napisano w nim między innymi, że dobry recenzent powinien w artykuł wciskać jak najwięcej fachowych słówek i "growego" slangu... Ale jeżeli tak będzie, to artykuły o grach czytelne będą dla bardzo wąskiego grona osób, a reszta będzie musiała sobie kupić słownik, o którym wspomniał ktoś powyżej. @Kroszczwółkczpkin - jestem przeciwny takiej ewolucji! To nie jest ewolucja, to jest zabijanie języka! Angielski? Różnie to może być... Myślę, że chiński może być wkrótce groźnym konkurentem... A co do gry "Syndicate", grałem w to na amidze1200, potem w "Syndicate wars" już na PC. Chętnie obejrzałbym nowa wersję tej gierki. Chciałbym też pograć w nową Megalomanię. To była piękna gra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kroszczwółkczpkin Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.as.kn.pl 18.10.08, 22:28 @Jogibabu, "jestem przeciwny takiej ewolucji! To nie jest ewolucja, to jest zabijanie języka!" Sporo języków już wymarło i jakoś światu przez to nic się nie stało. Co jest lepsze? Bezproblemowa możliwość komunikacji z dowolną osobą na świecie, czy fanatyczna walka o czystość języka (gdyż wielka "tragedia" się wydarzy, jak on zaniknie). Ja wybieram to pierwsze. "Angielski? Różnie to może być... Myślę, że chiński może być wkrótce groźnym konkurentem..." Dwa języki to i tak lepiej niż setki Ale ja wolę angielski, z racji tej, iż jest to o wiele łatwiejszy język. I nie jest tak, że Chińczycy nie znają angielskiego. Dla przykładu klientami firmy, w której pracuję są między innymi Chińczycy i jakoś znają angielski (gdyż w tym języku z nimi rozmawiamy). "Chciałbym też pograć w nową Megalomanię. To była piękna gra " Zgadzam się. Ile ja godzin na mej Amisi spędziłem nad tą grą, to nie zliczę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herod Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.08, 22:40 @Kroszczwółkczpkin Ewolucja tak, rewolucja nie. Zaleski tworzy precedens, wprowadza anglicyzmy, które są równie źle widziane jak makaronizmy w XVIIIw. Wkręty obce były i będą zawsze źle odbierane, bo świadczą o lenistwie i pozerstwie. Jak reagujesz na slang polonusów z USA? Na język Maksa Kolonko? Irytujące, prawda? Co innego zaakceptować takie słowo jak "komputer", które wchodzi na zasadzie ewolucji do języka, a zupełnie co innego użyć polskiej fleksji do słowa "setting", które nie ma żadnej pozycji w języku polskim. To wygodnictwo, bo po co używać polskiego odpowiednika, skoro bardziej zawodowo zabrzmi sztuczny anglicyzm? Powstaje toksyczna nowomowa, która psuje język, aż w końcu jedna grupa ludzi nie ma pojęcia o czym mówi druga. I w takim wypadku mamy do czynienia z rewolucją, a jak pokazuje historia - wszystkie rewolucje są, były i będą złe. Inaczej należy podejść do słowa Cyberpunk, bo to nazwa własna i nie powinna być tłumaczona. Co by nam powstało? Cyfrowy lump? Cybernetyczny śmieć? Tu należy pozostawić tak jak jest. Natomiast setting - no litości! I jeszcze w kwestii jednego wspólnego języka - mieszkaniec Hong Kongu i mieszkaniec Jamajki obaj oficjalnie mówią po angielsku, ale nie ma szans, aby się zrozumieli, bo mówią zupełnie innymi dialektami, które w przyszłości najpewniej zaczną funkcjonować jako osobne języki (tak jak francuski i hiszpański pochodzące od łaciny). Także przykro mi - wspólny język świata to utopia, a angielski to nowa łacina i czeka go ten sam los. A żeby było w temacie gier - Megalomania - coś wspaniałego! Jednak nowa odsłona tej gry musiałaby się bardzo różnić od pierwowzoru, bo tego wymagają czasy. Może lepiej odpalić Amigę? Moja A600 nadal działa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolz Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.10.08, 22:52 widze, ze wiekszosc osob serdzecznie malo obchodzi o czym jest tekst. W koncu mozna przypieprzyc sie do jednego slowka, wiec czemu by nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 23:10 Taka seria... jestem jak na tak, jednak błagam niech EA się już za nic nie bierze. Jeśli zrobi to Blizzard to mimo czekania każdy tytuł będzie ideałem, jak zrobi to EA to będziemy mieli kolejne FIFY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kroszczwółkczpkin Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.as.kn.pl 18.10.08, 23:15 @Herodzie, Czasy łaciny były zupełnie inne. Teraz żyjemy w erze globalizacji, erze informacji, erze Internetu, itd.. To wszystko sprawiło, że język angielski stał się tak popularny. I raczej tak już pozostanie przez najbliższe kilkadziesiąt lat, aż nastaną czasy, kiedy dzięki technologii ludzie zaprzestaną komunikacji werbalnej, na rzecz telepatycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby 18.10.08, 23:16 Pal licho, że autor wyrwal slowo z angielskiego. Uzycie zwrotu "umieszczony w (...) settingu" to jest dopiero kasek. Moze tak zaczniemy czytac, co piszemy? ;-P Ale - fakt faktem, gdyby Syndicate wyszedl w nowej wersji, byloby git. Kurcze, ja chyba nawet mam gdzies dyskietki z oryginalem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herod Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.08, 23:29 @Kroszczwółkczpkin Łacinę promował dość intensywnie inny czynnik jednocząco-globalizacyjny, a mianowicie kościół I chociaż - teoretycznie - księża w każdym kraju mówili po łacinie, to nie przeszkodziło w powstaniu nowych języków. To samo czeka angielski - przez mieszanie się z lokalnymi językami dojdzie do zjawiska znanego jako pidgin, czyli powstania dialektu. I tymże globalnym internecie namnoży się mnóstwo osobnych języków, które będzie łączył wspólny przodek. Gdyby ktoś pytał - stosowanie angielskich słów, mimo istnienia polskich odpowiedników, ale z polską gramatykąi fleksją, to właśnie jest przejaw pidgin. Oczywiście oba scenariusze: zarówno Twój, jak i mój są równie prawdopodobne i tylko czas pokaże co z tego wyjdzie. Pewnie po trochu z tego i tego. Pytanie zatem brzmi: czy to jest zjawisko pozytywne, czy negatywne? Gdzie w takim porządku świata ulokuje się polski? Czy mamy ten proces przyspieszać, czy opóźniać? A może już dziś wyrzec się całkowicie polszczyzny i od jutra każdy wpisze się tu po angielsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kroszczwółkczpkin Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.as.kn.pl 18.10.08, 23:52 "Gdyby ktoś pytał - stosowanie angielskich słów, mimo istnienia polskich odpowiedników, ale z polską gramatykąi fleksją, to właśnie jest przejaw pidgin." No racja. Np. takie "looknąć" może być niezrozumiałe dla przeciętnego Brytyjczyka. No chyba, że jest bardzo kumaty i uda mu się wyłowić z tego słowo "look". Ale jeśli chodzi o rzeczowniki, to tutaj nie ma problemu. Leader => lider, computer => komputer, hamburger => hamburger, itp.. Tutaj każdy zrozumie o co chodzi. "Pytanie zatem brzmi: czy to jest zjawisko pozytywne, czy negatywne?" Jeśli nikomu z tego powodu nie stanie się krzywda, to nie widzę w tym nic negatywnego. Jeśli ułatwi to choć trochę komunikację między ludźmi różnych narodowości, to dla mnie jest to pozytywne zjawisko. "Czy mamy ten proces przyspieszać, czy opóźniać? A może już dziś wyrzec się całkowicie polszczyzny i od jutra każdy wpisze się tu po angielsku?" Ani tego nie przyspieszymy, ani nie spowolnimy. Nie da się odgórnie ludziom zabronić używania angielskich słów, jak i nie da się im tego nakazać. Proces zachowa swoje tempo i raczej nie zmienią tego ani przeciwnicy ani zwolennicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 01:45 to ja poprosze POWERMONGER Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrc Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.08, 03:47 @herod doczytalem do polowy watku i sie znudzilem.... ta dyskusja to chyba taki "offtopik" tymi bunczucznymi tekstami sam sie osmieszasz czlowieku, nikogo do niczego nie zmusisz, wiec lepiej przestak pietnowac, a zacznij przekonywac, jak juz Ci tak zalezy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nrop Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 19.10.08, 05:33 @mrc nie osmiesza sie, to juz nastalo, sprawdz sobie wersje jezykowa sciagnietych programow przy instalacji i przyppomnij sobie jak bylo kiedys. Angielski jezyk rozprzestrzenil sie bez ograniczen, od filipin przez chiny, po jamajke, nawet jak wrocisz do zrodla [uk] znajdziesz slady lokalnych dialektow, lub nowomowy angielskiej [pogadaj z autralijczykiem jak odbiera irlandzki angielski, a jak singapurski]. To jest zwykly kociol, do ktorego kazdy wrzuca kawalek swojej kultury. Dlatego fajnie by bylo, gdyby SS zamiast tworzy nowy swiat przytosowal sie do dzialania ockhamowskiej i nie tworzyl swiatow ponad koniecznosc. Zeby bylo jasne: kocham nasz jezyk, lubie angielski, w obu wyrazac sie i tworzyc hybrydy, ale dopoki nie jestem zrozumialy dla odbiorcy, pytanie brzmi po h..j? Dlatego, panie SS, daruj sobie, wyrazaj sie jasno, a polemike z pozywka do dyskusji dla czytelnikow, nad forma dziennikarskiego warsztatu ogranicz do minimum. Nie osmieszaj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby IP: 88.156.66.* 19.10.08, 07:01 Radek, jak na te swoje 28 lat jesteś zajebiście nieprofesjonalny. Nie chodzi tylko o język, chociaż to też razi. Ale Twój sposób dyskusji z użytkownikami forum jest żenujący. Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: Kultowe Syndicate doczeka się remaku? Byłoby 19.10.08, 08:47 @Q nie użytkownikami, tylko z użytkownikiem. z którym się zresztą po części zgadzam (mogłem napisać np. cyberpunkowa konwencja). ale nie lubię, gdy ktoś mnie obraża "na dzień dobry". tego typu "estetykę" w komentarzach będę zawsze tępić. agresja, krytykanctwo, podejście "wysil się trochę panie redaktorku" kiedy samemu nie wnosi się nic merytorycznego do dyskusji - to nie jest fajne i będę to zawsze punktować. dlatego "mój sposób dyskusji" może być dla takich użytkowników nieprzyjemny. Odpowiedz Link Zgłoś