Dodaj do ulubionych

Jak przyciac zdjecie w GIMP2

02.08.11, 23:26
Witajsmile

Jak wyzejsmile,

W
Obserwuj wątek
    • bogatka1 Re: Jak przyciac zdjecie w GIMP2 03.08.11, 12:02
      https://i52.tinypic.com/wtt6on.jpg

Dla bezpieczeństwa zachowania oryginału zdjęcia, najpierw Obraz --> Duplikuj.

W GIMPie jest kilka sposobów na kadrowanie zdjęć.

Pierwszy, najłatwiejszy:
      Klikasz narzędzie Zaznaczanie (pierwsze u góry) i przesuwasz wskaźnikiem na zdjęciu po skosie.

Gdy wskaźnik jest wewnątrz zaznaczenia, pojawiają się miejsca nawigacyjne.
      Zbliżenie wskaźnika do krawędzi poszerza obszar zaznaczenia - lub zmniejsza zaznaczenie tego boku, gdy przesuwasz wskaźnik od krawędzi zaznaczenia do środka.

Następnie Edycja --> Skopiuj
      oraz Edycja --> Wklej jako --> Nowy obraz.

Zaznaczenie usuwa się:
      z górnej belki Zaznaczenie --> Nic.

Drugi sposób: Obraz --> Wymiary płótna.
      Po kliknięciu Zmień rozmiar - na zdjęciu będzie tylko to, co jest w obrębie czarnej ramki.
      Można jeszcze Widok --> Dopasuj okno.

https://i53.tinypic.com/2s8ifia.jpg
      • wlodekbar Re: Jak przyciac zdjecie w GIMP2 03.08.11, 16:08
        Dziekujesmile

W
      • wlodekbar Re: Jak przyciac zdjecie w GIMP2 03.08.11, 16:23
        Dziekujesmile
    • bogatka1 Re: Jak przyciac zdjecie w GIMP2 03.08.11, 23:00
      I ja dziękuję, że tu bywasz.

Szukam podręcznika do aparatu Sony DSC H55, instrukcję dołączoną do aparatu mam na PDF, ale to za mało. Ostatnio mam przeboje z formatowaniem karty pamięci. Tak ją formatowałam w aparacie, aż weszłam w ustawienia fabryczne - i tak namotałam, że utknęłam w menu nastawiania daty i dopiero pomógł mi przyjemny gość z telefonu kontaktowego w Sony oraz Sławek i Lajosz z forum Komputery.
      Karty nadal nie sformatowałam, bo Windows nie potrafi, a w aparacie już boję się wchodzić w menu. Włożyłam nową kartę i jest aparat jak nowy.
      https://img22.dreamies.de/img/587/b/c48qiq5sdi5.gif
      • wlodekbar Re: Jak przyciac zdjecie w GIMP2 03.08.11, 23:08
        smile

Zapytaj moze na grupie usenet pl.rec.foto.cyfrowa:
        usenet.gazeta.pl/usenet/0,48200.html?group=pl.rec.foto.cyfrowa
        • bogatka1 Re: Jak przyciac zdjecie w GIMP2 09.05.12, 23:03
          Jest kilka sposobów na usunięcie brzegów,
          na screenie Narzędzia:
          1 sposób - Zaznaczanie
          2 sposób - Crop

https://i40.tinypic.com/opcye9.jpg

Trzeci sposób:
          Można także w Obraz > Wymiary płótna i w okienku rozłączyć wysokość i szerokość,
          oraz wyśrodkować kursorem myszki lub przyciskiem Wyśrodkuj.

Jeszcze dla przypomnienia:
          Aby obrazek nie zachowywał dotychczasowych proporcji, tylko z np. prostokąta zrobić kwadrat:
          Obraz -> Skalowanie obrazu i otwiera się okienko:

https://i52.tinypic.com/34s3qqw.jpg

Tak samo rozłącza się kliknięciem ten łącznik przy zmianie wymiarów obrazu, gdy chodzi o przycięcie szerokości i/lub wysokości wymiarów płótna, oraz przy skalowaniu i przycięciu warstwy.
          • wlodekbar Re: Jak przyciac zdjecie w GIMP2 09.05.12, 23:06
            Dziekuje!smile
    • bogatka1 SmartDeblur free 07.05.13, 17:43
      smartdeblur.net/
      SmartDeblur free - przywracanie ostrości zdjęciom.
      Wypróbowałam na przykładzie, proces rewelacja.
      • wlodekbar Re: SmartDeblur free 07.05.13, 17:45
        Dziękujęsmile
        • an.ta Re: SmartDeblur free 08.05.13, 19:36
          Jak ten program obsługiwać? Podpowiesz Bogatko?
          • bogatka1 Re: SmartDeblur free 08.05.13, 20:36
            Klikasz ikonkę Analyze Blur u góry posrodku i program poprawia zdjęcie automatycznie,
            wypróbuj na załączonym obrazku z pluszowym jeżykiem, a potem otwórz ze swojego dysku.
            Zapisuje się klikając tę ikonkę Save.
            Pokaż, jak Ci poszło?

https://smartdeblur.net/MainWindow.jpg
            • an.ta Re: SmartDeblur free 11.05.13, 11:38
              Dzięki Bogatko to prościutkie smile

http://i39.tinypic.com/250sd93.jpg

• an.ta Re: SmartDeblur free 11.05.13, 11:41
                http://i39.tinypic.com/5z48l.jpg

Niewyostrzone.
    • bogatka1 Re: Jak przyciac zdjecie w GIMP2 11.05.13, 15:14
      Też mi podoba się. I program i Twój piesek.
      Nawet te kostki brukowe nabrały urody.
      • an.ta Re: Jak przyciac zdjecie w GIMP2 11.05.13, 18:31
        Przydatny programik. Bogatko czy ty wytłumaczyłabyś krok po kroku jak formatuje się komputer?
        • bogatka1 Jak zrobić Format i zainstalować Windows 12.05.13, 04:38
          Sama jeszcze nie miałam tej "przyjemności", ale Blackwhite doskonale tłumaczy:
          www.youtube.com/watch?v=3WI5DNTeMuw Jak przygotować się do reinstalowania systemu - formatowania dysku systemowego
          www.youtube.com/watch?v=cvfYrsP1r9k Instalacja Windows 7 na dysku SSD
          www.youtube.com/user/blackwhite321?feature=watch Komputery - kanał YouTube blackwhite321
          I dodatkowo:
          www.youtube.com/watch?v=6FZQ5fDNlU8 Prosta instalacja systemu Windows XP
          www.youtube.com/watch?v=pkCHrMB3v9U Jak zrobić Format i zainstalować Windows
          www.youtube.com/watch?v=ZvP_b_Ukd_k Jak sformatować system
          i jeszcze do wyboru:
          www.google.com/search?client=opera&q=jak+zrobi%C4%87+format+i+zainstalowa%C4%87+windows+xp&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest
          • an.ta Re: Jak zrobić Format i zainstalować Windows 12.05.13, 13:39
            Dzięki. Chyba sama będę to musiała zrobić i dlatego mam masę obaw czy coś nie sknocę.
            • grafoman.pl Re: Jak zrobić Format i zainstalować Windows 12.05.13, 14:40
              an.ta napisała:
              > mam masę obaw

Nie chciałbym "zniechęcać" ale słusznie. Oczywiście sama operacja nie jest zbyt skomplikowana (wystaczy wpisać komendę) ale przygotowania do niej mogą przytłoczyć niejednego początkującego użytkownika. Najłatwiejszym przypadkiem jest taki, gdy nie zależy nam na danych umieszczonych na dysku - wtedy pozostaje tylko formatowanie i reinstalacja systemu.

Sprawa się komplikuje gdy jest to, na przykład, nasz komputer domowy. Trzeba pamiętać wówczas o naszych danych, które mogą zostać bezpowrotnie utracone. W takich przypadkach trzeba pamiętać o wielu rzeczach, o których początkujący uzytkownik niekoniecznie musi wiedzieć - polecam poradę / zatrudnienie specjalisty. Nie musi to być akurat jakaś firma, wystarczy obeznany znajomy, który przyjdzie i przeprowadzi całą operację.

Pozdrawiam,
              grafoman
              • bogatka1 Re: Jak zrobić Format i zainstalować Windows 12.05.13, 18:11
                Otóż to, trzeba skopiować na dysk zewnętrzny wszystkie programy i znaleźć do nich klucze - jeśli to nie jest Gimp lub Photofiltre lub inny program, który można ponownie zainstalować z Internetu.
                Podobnie pliki Word, PDF, obrazki i zdjęcia, muzykę, wszystko, do czego przyzwyczaiłaś się.
                Lepszym wyjściem byłoby kupienie nowego komputera, o pojemności już około 1000 GB, bo to przyda się w grafice, a i komp będzie śmigał jak błyskawica - a potem spokojne instalowanie komponentów. Pamiętaj o antywirusie.
                • an.ta Re: Jak zrobić Format i zainstalować Windows 14.05.13, 17:59
                  Nowego komputera nie kupię sad Ale może to i racja, żebym nie brała się za coś na czym się nie znam. Spróbuję namówić kogoś kto ma o tym pojęcie.smile
    • bogatka1 Re: Kup nowy komputer 15.05.13, 00:10
      Aniu, jednak z dobrego serca namawiam na kupno nowego kompa.
      Sprawa tak sie przedstawia, że jeśli nawet przerzucisz na dysk zewnętrzny wszystko, co masz w aktualnym kompie, to weź pod uwagę, ze dysk zewnętrzny też może się zepsuć.
      Gdy przenosisz na nowy po trochu, to masz pewność, ze masz swoje dane zabezpieczone w dwóch miejscach, a danych nie stracisz np. z powodu nagłego wyłączenia prądu lub awarii kompa z przeciążenia, a dysk zewnętrzny, powtarzam, może się zepsuć, zanim przerzucisz wszystkie dane do sformatowanego kompa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka