Dodaj do ulubionych

Civilization IV Colonization - wideorecenzja

• Gość: nacho Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.ptr.magnet.ie 24.10.08, 16:47
      Na gamespot ta gra ma nowy 8.4 od krytykow i 7.9 od graczy. Kazdy ma prawo do subiektywnej oceny, nawet jako dziennikarz (sic) (czy tam bloger). Ale na jakiej podstawie pan KW nam odradza? Patrzac na oceny w sieci nie ma podstaw...
    • radek.zaleski Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja 24.10.08, 16:52
      zarzuty o opluwaniu czy niekompetencji są kompletnie bezsensowne.

Krzysiek zrobił recenzję (mocną), która nie spodobała się Sławkowi. i dobrze, bo recenzje są od tego, żeby o nich mówić, a nie od tego, żeby je podziwiać.

recenzje nie są również nigdy "prawdziwe", "obiektywne", "całościowe" - przecież poglądy konkretnych osób.

z chęcią zobaczyłbym debatę Krzyśka ze Sławkiem w formie wideo. to jak panowie?smile

pluralizm poglądów i wolność wypowiedzi jest najwyższą wartością. rolą mediów nie jest wtłukiwanie czytelnikom "jedynej, słusznej prawdy", a pokazywanie wielu punktów widzenia. co ma w tym przypadku miejsce.

oczywiście - oburzenie czytelników rozumiem. różnica poglądów nie jest zjawiskiem zbyt częstym w tzw. mediach branżowych, gdzie często naczelną zasadą jest jednomyślność.
    • radek.zaleski Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja 24.10.08, 16:53
      Patrzac na oceny w sieci nie ma podstaw...
      --
      no właśnie. jednomyślność.

"jak można krytykować rząd? patrząc na wskaźniki popularności w gazetach nie ma podstaw..."
    • Gość: wiesiek777 Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.telgam.pl 24.10.08, 17:53
      hmmm o histori stwożenia gry poszło puł wideorecenzji.... o grafice mało o długości gry mało itp itp....... lol jak bende chciał poznać historię stworzenia gry to sobie o niej poczytam z innego źrudła ale zaśmiecanie połowy wideo to przesada.... no i ile razy mozna w tak krutkim materiale powtarzać jeden wyraz "sid"...... dno a nie wideorecenzja.....
    • Gość: F Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.eranet.pl 24.10.08, 18:11
      "hmmm o histori stwożenia gry poszło puł wideorecenzji."

Błagam, zainstaluj firefoksa. Nie tylko źle się to czyta, ale po stu takich wpisach człowiek się sam uczy błędów...
    • Gość: rpc Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.chello.pl 24.10.08, 18:20
      Jedna z niewielu uczciwych recenzji!Zgadzam się z recenzentem - bardziej usypiającej gry dawno nie było... Twórca serii Civilization naprawdę chyba odcina tylko kupony, zamiast rozwijać nowe pomysły. Tylko dlaczego wyciągać z szafy takie trupy jak Colonization?
    • Gość: nacho Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: 89.100.220.* 25.10.08, 01:05
      @radek.zaleski

"jak można krytykować rząd? patrząc na wskaźniki popularności w gazetach nie ma podstaw..."

Ocena popularnosci rzadu jest oparta na PR'rze i informacjach w mediach. Oceny za gre zostaly wystawione przez ludzi, ktorzy w gre grali. Chyba widac roznice co nie? smile

Gdyby kazdy mogl 'uczestniczyc' w rzadzie (tak jak grac w gre) to oceny popularnosci nie mialyby racji bytu
    • Gość: K0d Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 09:46
      O kurczę - złożyłem już preordera. Naprawdę jest tak źle?
    • Gość: Mułła Homar Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.acn.waw.pl 25.10.08, 12:06
      rany, czytając te komentarze mam wrażenie, że niektórzy czytelnicy to rozchwiane emocjonalnie dzieciakiwink zamiast dyskutować nad tym czy gierka jest fajna czy nie, dyskutujemy czy jeden redaktor nie obraził drugiegobig_grin Jak baby na forum onet.kobieta czy na plotek.pl. Panowie proszę...
    • Gość: BUNCH Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.2-0.pl 25.10.08, 23:48
      A dlaczego "wideorecenzja" piszecie razem?
    • Gość: gość Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: 77.46.58.* 26.10.08, 09:49
      Fakt, nic specjalnego z Civ IV Colonization, nudy, nuidy i nudy. Wole zwykłe Civ IV.
    • Gość: ua Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.torun.mm.pl 26.10.08, 10:03
      koles moglby co najmniej jednego buga wymienic. poza tym colonizacja I nie byla nudna i beznadziejna! dolaczam sie do rebelii!!
    • Gość: QiX Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 10:34
      Czemu wszyscy pakują teraz jakieś badziewne 3d zamiast popracować nad samą grą? Wygląda obrzydliwie, a merytorycznie nic nie wnosi.
    • Gość: tygryst Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.it-net.pl 26.10.08, 10:56
      W Colonization nową nie grałem, ale nazwanie starej gniotem to gruba przesada. Mi sie w tą gierke grało bardzo przyjemnie, czasem przyjemniej niż w różne całkowicie wtórne civy (łącznie z wtórnym civ4). Alpha Centauri to była gra, która wyłamywała się jakoś z szyku. Szkoda że większość ciekawych rozwiązań z Alphy nie została zaimplementowana w Civ IV. Jestem gotów uwierzyć, że nowa gra Maeyrsa (jakoś tak?) nie spełnia oczekiwań i jest absolutnie wtórna, bo taka była też Civ IV. Może ktoś liczy na to, że po dekadzie wystarczy wydać to samo w nowej oprawie graficznej i z jednym... góra dwoma usprawnieniami bo przecież adresuje sięgrę do zupełnie nowych graczy, a starzy już dawno pożegnali się z grami. Tak nie jest a średnia wieku graczy wzrasta i już dawno nie wynosi ona 15 lat.
    • Gość: F Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.eranet.pl 26.10.08, 12:50
      A ja uważam, że reedycje starych gier w nowych oprawach to nic złego. Bardzo przyjemnie mi się grało w nową edycję Settlersów II - nic nie straciła z oryginału, grafika ładna, kilka drobnych ulepszeń interfejsu. Tym bardziej to popieram, jeśli oryginał ciężko ruszyć na dzisiejszych systemach operacyjnych.
    • Gość: nobody Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: 217.98.39.* 26.10.08, 12:52
      Popieram autora tej recenzji - ta gra jest po prostu nudna ....
    • Gość: danf Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.acn.waw.pl 26.10.08, 13:23
      mnie dawna Colonization raczej nie kręciła. chociaż przyznam, że ostatnio odpaliłem sobie na emulatorze i było nawet fajnie wink a Civ4 mi się podoba i w sumie mod Colonization do Civ4 nie byłby zły... ale i tak się pewnie nia nią nie rzucę.

"Wideorecenzja" - jest jak najbardziej ok.

Sławku:
      "a to że Krzysiek ma rację jest równie prawdziwe, jak to, że rację mam ja. I to jest jedyne racjonalne stwierdzenie. " - no bez przesady ;]
      recenzje może i są 'subiektywne' ale pojawiają się w nich różne informacje o charakterze obiektywnym na podstawie których można oceniać recenzję ;] to nie jest kwestia zero-jedynkowa, ale można mówić, że ktoś ma więcej racji niż ktoś inny (np. jeśli w recenzji twierdzi, że - dajmy na to - gry nie da się przejść w dwa dni, a da się sprawdzić, że jest inaczej). tak tylko rzucam OT ;] to trochę moja branża, więc mnie ugryzło ;] pozdrawiam

• elwro Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja 26.10.08, 13:27
      Bardzo dobry głos!

Zabawnie napisany i powiedziany tekst.

Z treścią trochę gorzej smile i na tym koncze moja konstruktywna krytyke.
    • Gość: Skart Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.netblok.pl 26.10.08, 16:02
      "Niestety, wkrótce potem Sid osiadł na laurach i wypuścił zjechanego dosłownie przez wszystkich gniota pt. Colonization" zawyrokował Redaktor Krzysztof Woźniak. Niestety, źle wychowana rzeczywistość nie zrozumiała aluzji i nie nagięła się do jego woli. A zatem, oto noty jakie w ogólnodostępnej wersji rzeczywistości uzyskała "stara" Colonization (za MobyGames i LemonAmiga):

93 - PC Games (Germany)
      85 - Coming Soon Magazine
      84 - Power Play
      83 - The Good Old Days
      80 - High Score
      92 - AmigaInfo
      91 - Amiga Joker

Amiga Computing 109 (Feb 1997) 82%
      Amiga Format 74 (Aug 1995) 95%
      Amiga Power 52 (Aug 1995) 93%
      CU Amiga Magazine (Aug 1995) 91%
      CU Amiga Magazine (Feb 1997) 85%
      The One Amiga 82 (Jul 1995) 91%

No i kilka przypadkowych ocen z innych portali:
      ATPM - Excellent
      Abandonia - 5/5
      Old PC Games - 8/10
      Lemon Amiga - 10/10
      Lemon Amiga (ocena graczy) - 8,4
      Gamespot (ocena graczy) - 8,9
      Gry On-Line (ocena graczy) 8,5
    • Gość: Lukasz Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.net.autocom.pl 26.10.08, 16:47
      Ta gra to totalny gniot. Zawiodłem się maksymalnie. Szkoda pieniędzy. Czekam teraz na mody z civfanatics. Może naprawią to co Firaxis schrzanił. Tymczasem wracam do Civ IV BtS.
    • Gość: Gracz Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.chello.pl 26.10.08, 17:04
      Zarówno recenzja, jak i dyskusja poniżej żenua.

• air-j Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja 26.10.08, 17:36
      muahahhaha. teraz widac kto jest zbyt intelektualnie ubogi zeby zrozumiec slowo pisane, przykre panowie. swoja droga proponuje sprawdzic u jakiegos jezykoznawcy co oznacza wyrazenie "opluc kogos" tak byscie na przyszlosc sie nie osmieszali. i tak jak autor tegoz artykulu w zadnym kawalku z panem Krzysztofem zgodzic się nie moge.

colonization to byl gniot? zagrywalem sie w to strasznie, cudna gra jak na tamte czasy. ba, nawet niedawno sobie ja odpalilem w oczekiwaniu na ta wersje. bo po prostu jest FAJNA. zreszta dwie odpowiedzi wyzej widac jasno ze to nie jest zdanie malej i odosobnionej grupki osob.

a nowa gra zrobila dokladnie to co miala: odswiezyla stary tytul - wedlug zapowiedzi. udawanie ze to jakies zaskoczenie ze niewiele zmieniono jest po prostu zabawne. od dawna bylo wiadomo ze tak wlasnie ma byc. nowa gra(fa), stara miodnosc. nic wiecej nie potrzeba. pare zmian moim zdaniem na plus.
    • Gość: youpiter Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 18:00
      ta recenzja to jakiś żart??? 1 na 5 ??? Panowie prima aprilis jest w kwietniu!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: brum Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.multimo.gtsenergis.pl 26.10.08, 18:21
      Skart! Ukradles mi komentarz!!! tongue_out
      Wlasnie zaczalem googlac za ocenami starego Col smile
      No nic, oczekujemy zeby redachtor podparl swoje odwazne tezy jakimis dowodami...
    • Gość: alan Re: Civilization IV Colonization - wideorecenzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 18:58
      na www.gry.nietykalni.biz znajdziecie to wszytko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka