Gość: labedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 19:35 no to w końcu fifa bedzie miała lepszą grafikę na PeCety!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mr zoom Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts IP: *.chello.pl 08.12.08, 19:39 Nie chciał bym krakać i podzielać tej większej lub mniejszej euforii ale wydaje mi się że fifa to już zawsze będzie taką... no taką jaką jest... ( NIE - nie jestem fanem PESA / TAK - jestem ciekaw ile osób zmieni temat na FIFA vs. PES LOL ) Przepraszam za swoje zachowanie więcej nie będę podburzał tłumu do zmian tematu LOOOOOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marloon Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts IP: *.chello.pl 08.12.08, 19:43 Eee.. Nowym? Ta technologia ma conajmniej dwa lata. Pierwsze akceleratory Ageia PhysX wyszły w 2006. Pozatym Od kilku miesięcy jest wspierana przez wszystkie karty z serii powużej 8xxx. Na dobrą sprawę, całe PhysX bazuje na Havoku i równie dobrze może być obsługiwane przez wydajny CPU, najlepiej dwurdzeniowy. Co tu jest nowością, bo nie bardzo czaje? Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts 08.12.08, 20:10 @marloon a nie czasem o to że dzięki tej technologii będzie można używać psychX np. na konsolkach albo kartach radeon? (nie wiem - pytam się znających temat) Odpowiedz Link Zgłoś
zilos Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts 08.12.08, 19:58 Najlepszą piłką w jaką grałem był Goal 3 na Pegasusa (znany też jako Kunio Kun Soccer Lague, lub jakoś tak) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marloon Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts IP: *.chello.pl 08.12.08, 20:21 No tak, to prawda Tyle, że konsole już dawno z PhysX korzystają, a cała ta szopka z Mirror`s Edge to jak dla mnie zwykły marketing zarówno ze strony EA jak i Nvidii. Dziwię się tylko, że Pan Radek nigdy o PhysX nie słyszał. Lista gier które z tej "nowinki" korzystają: 2 Days to Vegas Adrenalin 2: Rush Hour Age of Empires III (Only on the Mac version) Alpha Prime Auto Assault Backbreaker B.A.S.E. Jumping Bet on Soldier: Blackout Saigon Bet on Soldier: Blood of Sahara Bet on Soldier: Blood Sport Beowulf: The Game Bladestorm: The Hundred Years' War Brothers in Arms: Hell's Highway Captain Blood Cellfactor: Combat Training Cellfactor: Revolution City of Villains Crazy Machines 2 Cryostasis: Sleep of Reason Dark Physics Desert Diner Dragonshard Dusk 12 Empire Above All Empire Earth III Entropia Universe Fallen Earth Frontlines: Fuel of War Fury Gears of War Gears of War 2 Race Driver: Grid Gluk'Oza: Action GooBall Gothic 3 Gunship Apocalypse Heavy Rain Hero's Journey Hour of Victory Huxley Infernal Inhabited island: Prisoner of Power Joint Task Force Kuma\War Magic ball 3 Mass Effect Medal of Honor: Airborne (No Geforce PhysX) Metro 2033 Mirror's Edge Mobile Suit Gundam: Crossfire Monster Madness: Battle for Suburbia Monster Truck Maniax Nights: Journey of Dreams Myst Online: Uru Live Nurien Open Fire Paragraph 78 Pirates of the Burning Sea PT Boats: Knights of the Sea Rail Simulator Red Steel Rise of Nations: Rise of Legends Robert Ludlum's The Bourne Conspiracy Roboblitz Sacred 2 Shadowgrounds: Survivor Sherlock Holmes: The Awakened Showdown: Scorpion Silverfall Sovereign Symphony Sonic and the Secret Rings Speedball 2 Stoked Rider: Alaska Alien Switchball Tension The Hunt The Stalin Subway Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter Tom Clancy's Ghost Recon Advanced Warfighter 2 Tom Clancy's Rainbow Six Vegas (No Geforce PhysX) Tom Clancy's Splinter Cell: Double Agent Tortuga: Two Treasures Two Worlds Ultra Tubes Unreal Tournament 3 Unreal Tournament 3: Extreme Physics Mod Warfare Warmonger: Operation Downtown Destruction W.E.L.L. Online Winterheart's Guild WorldShift Odpowiedz Link Zgłoś
falcion Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts 08.12.08, 21:27 Jakies 3-4 miesiace temu czytalem bodajze w cda o jakims nowym przelomie w nvidii. Mysle ze physX o ktorym tu slyszymy to nie do konca to samo o czym pisze marloon. Choc wtedy czytalem ze testy szly w strone pc jesli bedzie zas mozna efetywnie polepszyc wydajnosc takze konsol to dostanie sie wszystkim. Co nie zmienia faktu ze nawet najlepszy silnik nic nie da jak dalej bedzie taki burdel w kodowaniu gier. Mialem przyjemnosc sprawdzic G3: Zmierzch Bogow. Powiem tak...O ile G3 uznalbym ze troche bledow mialo nie az tyle [a rzynajmniej ja tylu nie doswiadczylem] co fani sie skarzyli. Tyle w ZB ktos chyba stwierdzil ze tym razem spieprzymy wszystko rowno...Pal licho bledy graficzne typu wlazece npc w sciane czy ziemie to sie moze zdarzyc kazdemu...ale bledy w samej mechanice bledy czy triggerach powodujacych zzdarzenia? Odnosze wrazenie jakbym gral w bete G3 mniejszy swiat, wiele rzeczy podstawowych ktore dzialaly w G3 tuta nie dzialaja a swiat jest zywo zerzniety w wygladzie z G3 nawet kufry zostal tam gdzie juz ludzi nie ma a jedynie mobki sie poprzestawialy. Zasadnosci niektorych questow nawet tlumaczyl nie bede...pasuja do swiata gothica jak golota do tanca na lodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: han solo Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts IP: *.sds.uw.edu.pl 08.12.08, 21:36 A to nie tak że EA se tą technologię na wyłączność kupiło i teraz to EA będzie udzielać licencki na to studiom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j_uk_dev Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts IP: *.ukonline.co.uk 08.12.08, 21:38 PhysX to nie nowość. Ta technologia nie za bardzo się przyjęła, bo dostarcza najsłabszą software'ową implementację w przypadku sprzętu, który PhysX nie supportuje. Stąd na chwilę obecną prym wiodą Havok i Euphoria. Jak ktoś ma ochotę pobawić się PhysX to polecam ściągnąć silnik Ogre3D z wrapperem NxOgre. Gry na różnych konfiguracjach mają olbrzymie różnice w wydajności. Osobiście wolę dobrze napisany software'owy Havok od akcelerowanego PhysX, który z kolei zniszczy wydajność na kartach bez supportu dla PhysX. Poza tym API PhysX jest w ogóle wzięte z kosmosu. Deweloperzy generalnie nie cierpią PhysX i starają się unikać jeśli nie ma odgórnego zarządzenia by zaimplementować support w grze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marloon Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts IP: *.chello.pl 08.12.08, 21:45 @falcion PhysX pozostanie PhysXem, Nvidia poprostu będzie używać teraz procesorów strumieniowych w technologii CUDA do lepszego wykorzystania akceleracji fizyki. Wydajność będzie pewnie większa (trudno się dziwić, skoro np. GTX 260 ma 216 procesorów), ale żadnych zasadniczych zmian nie widać. @han solo: Prawa do PhysX wykupiła jakiś czas Nvidia od firmy Ageia i to Nvidia sprzedaje licencje wydawcom, EA jest ich kolejnym klientem poprostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marloon Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts IP: *.chello.pl 08.12.08, 21:47 O, ja odsyłam do profesjonalisty w tej branży, myślę że j_uk_dev najwięcej jest wstanie w tej dziedzinie powiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts 08.12.08, 23:05 @j_uk_dev powiedz, a jak sądzisz czy technologia ma szansę wejść "mocniej" do produkcji gier skoro zasadniczo tylko Nvidia będzie go promować? pytam się bo mam wrażenie, że developerzy "nie wychylą się" z tą technologią, która tak naprawdę dobrze się sprawdzi tylko na pc, ze względu na potencjalne zyski - gdyż taka gra wyglądałaby/chodziła dobrze tylko na piecykach a na konsolach już nie było by to możliwe a co za tym idzie, gra na konsolach (o ile by wyszła) by się nie sprzedała ze względu na różnice w porównaniu do pc, a co za tym idzie nie pokryłyby się koszta produkcji... dobrze kombinuję? Odpowiedz Link Zgłoś
leon691 Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts 08.12.08, 23:18 EA to niech się skupi żeby crapów nie wydawać(ostatni nfs,fifa na pc)nikt nie oczekuje cudów wystarczy że przestaną robic gnioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OwN3d Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 23:38 marloon < Jest to nowa technologia, Nvidia musiała stworzyć stery pod CUDA, to już nie specjalna karta fizyki od Ageia... Bardzo dobrze, że EA zakupiło na to licencję . Będzie się działo. don_wroc_love < - zerknij na GTA IV, tam fizyka dzięki Physx jest już niemal idealna. Przechodnie wpadający na twoje auto zachowują się no dosłownie jak w realu. Odpowiedz Link Zgłoś
rafmazz Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts 08.12.08, 23:49 @labedz - analiza tekstu nie nalezy do twoich moznych stron ? podpowiedz - grafika =/= fizyka nVidia ratuje sie jak moze przed ATI, poniewaz ATI ma zjechac z cenami HD 4870 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 00:26 ati w połowie grudnia wprowadza analogiczną technologię dla radeonów, technologicznie są już gotowe podobnie jak GeFroce tyle, że sterowników jeszcze nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j_uk_dev Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts IP: *.ukonline.co.uk 09.12.08, 01:11 @OwN3d, GTAIV używa Euphoria do fizyki. Całkowicie software'owe rozwiązanie. Z tego co mi wiadomo GTA4 nie ma nic wspólnego z PhysX. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j_uk_dev Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts IP: *.ukonline.co.uk 09.12.08, 01:18 @don_wroc_love, PhysX może działać też na konsolach poprzez emulację ( szczególnie na PS3 było by tu pole do popisu ). Technologia ta ma jednak pewien problem jak na razie - brak supportu na każdym sprzęcie oraz rozbieżności w API ( to zupełnie inny silnik niż Havok czy Euphoria ). W ten sposób, gdyby deweloperzy decydowali się użyć PhysX, to na pewnych komputerach gra będzie działała świetnie, na innych może działać po prostu tragicznie. Nikt natomiast nie będzie tracił czasu, by implementować Havok i PhysX jednocześnie - strata czasu i pieniędzy. Poza tym API PhysX jest nie za dobrze widziane przez programistów, za bardzo komplikuje dosyć proste sprawy. Jeszcze trochę wody upłynie nim przerzuci się większa ilość deweloperów na PhysX ( o ile się przerzuci, bo Havok i Euforia w tyle nie stoją ). Z PhysX miałem krótko do czynienia i w dodatku na software'owej emulacji - tragedia. Aczkolwiek z dobrym hardwarem supportującym PhysX zapewne byłoby dużo lepiej - nie sprawdzałem. Chodzi jednak o to, że nie można sobie pozwolić na takie rozbieżności w wydajności z powodu wyboru silnika fizyki. Odpowiedz Link Zgłoś
simplex Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts 09.12.08, 06:55 Podobno hardwarowe wsparcie dla physx jest mozliwe tez na kartach ati - gdyby tak istotnie bylo, to physx mialby szanse stac sie standardem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.08, 14:09 No nvidia kupilo PShysx. I odblokowac mozna sterownikami. A teraz EA kupilo prawo do uzywania tego jako podstawy do tworzenai fizyki w grach. Dzieki temu grajac na nvidii w gry EA bedzie lepiej niz grajac na ATI. chwyt marketingowy chyba glownie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czkawka Re: NVIDIA PhysX - nowe cudo dla Electronic Arts IP: *.aster.pl 10.12.08, 01:07 Marloon, PhysX absolutnie nie bazuje na Havoku.Służy do tego samego, tak, ale to dwie zupełnie różne technologie.PhysX bazuje na darmowym ODE www.ode.org/ Odpowiedz Link Zgłoś