20.02.03, 13:39
Mam zamiar napisac prace dyplomowa na temat sap'a
Poszukuje informacji na temat funkcjonowania systemu ,
wdrozenia itp.

Gdzie moge uzyskac takie informacje.
Moze macie jakies namiary ( ew. jakies ksiazki , bruszury , strony www ).
Obserwuj wątek
    • _pablo_21 Re: Pomozcie 25.02.03, 11:53
      Dzieki za informajce jestescie nieocenieni ....
      • atd_pl Re: Pomozcie 26.02.03, 01:57
        _pablo_21 napisał:
        > Dzieki za informajce jestescie nieocenieni ....
        >
        Nie obrazaj sie chlopie, bo nie wiesz na co sie porywasz. Z tego chyba a nie
        innego wzgledu nikt Ci nie odpisal. Podejrzewam, ze malo kto wierzy w to co
        piszesz wiec po co sie pchac. Mozesz zaczac od trywialnego www.sap.com/
        ale wtedy musisz znac angielski albo www.sap-ag.de/germany/ wtedy trzeba
        po szwabsku. Na szczescie mamy rowniez www.sap-ag.de/poland/ jezeli nie
        kumasz w zadnym z powyzszych jezykow. Wg mnie SAP to najdrozsza, najbardziej
        rozbudowana data base na swiecie wymyslona dosc dawno ('72) przez pieciu bylych
        pracownikow IBM w Mannheim, Germany. Rowniez szkolenia, materialy i ksiazki sa
        niebotycznie drogie. Ile jest dzisiaj modulow w R/3 trudno zliczyc w kazdym
        badz razie jedno jest pewne ze ABAP jest jezykiem w ktorym SAP R/3 zostal
        napisany. Jest to backbone calego systemu zas /4 oznacza ze jest jezykiem 4th
        generation. Jezeli jestes programista, to powinienes wiedziec ze taki jezyk w
        zasadzie nie moze istniec samodzielnie jak np Fortran, Cobol, Pascal czy C/C++.
        Jest to podobnie jezyk wyzszego rzedu, ale jest uzywany/kompilowany 'wewnatrz'
        aplikacji w tym przypadku R/3. Ze wzgledu na cene i to o czym wspomnialem,
        czyli nieprawdopodobnie drogie szkolenia, ci ktorzy sie zwa konsultantami SAP'u
        sami sobie wypisuja czeki za zrobiona robote, zas programisci sa elita wsrod
        programistow. Bez wzgledu na co, gdzie i jak to robia, ich paycheque's koncza
        sie na 5 lub nawet 6 zer. Bardzo niewiele firm nalezacych do Fortune 500
        instalacji tej tzn SAP'u nie posiada. Jednak dzieki Bill'owi G ktory sobie za
        punkt honoru postawil mozliwosc instalacji R/3 na Win2k oraz technologiom
        internetowym wydaje sie ze nastepuje wolno 'demokratyzacja' SAP'u ktory trafi w
        koncu pod strzechy. Uderzy to przede wszystkim po kieszeniach tych
        ktorzy 'zarabiaja' na SAP'ie. Pojawila sie e-business'owa wersja czyli mySAP
        (podobnie jak mySQL, he, he...) z bardziej sensownym GUI integrujaca ponad 200
        pre-definiowanych templates jako interfaces do najrozniejszych CRM aplikacji.
        Tyle nieformalnego wstepu do Twojej pracy. Jezeli jestes serio z pisaniem pracy
        na ten temat, to szczerze... zycze powodzenia...
        • ^rafik^ Re: Pomozcie 26.02.03, 22:49
          To jest niestety prawda co zostalo napisane. Pisalem prace magisterska na
          podstawie SAP w '97, i wtedy dopiero mialem problemy. Co zrobilem. Napisalem
          list to SAP Polska z prosba o przeslanie informacji o systemie z infomacja ze
          zamierzam pisac prace magisterska w oparciu o SAP. Przesali mi mase informacji
          za darmo (ok. 3 KG) - po Polsku. W necie jest pelo informacji o SAP wiekszasci
          po angielsku. Dodam jeszcze jeden link help.sap.com/. Nie wiem jak jest
          teraz z wiedza o SAP na uniwerkach ale w '97 moglem napisac ze "DOOM to
          podstawowa aplikacja biznesowa" i by to przeszlo podczas obrony. Jak sie nic
          nie zmienilo to mozesz napisac byle bullshit i to przejdzie.

Pozdrawiam

Rafik

• ^rafik^ Re: Pomozcie 26.02.03, 22:59
            Jeszcze jedno: 207.105.30.55/

Rafik
            • atd_pl Re: Pomozcie 27.02.03, 01:09
              Od 1997 wiele sie zmienilo i mozna coraz wiecej informacji uzyskac w sieci.
              Nawet 'zainstalowanie' SAP na domowym kompie jest mozliwe, co wtedy bylo
              nierealna rzecza. Ale szkolenia i ksiazki ciagle sa b. drogie i niedostepne dla
              tych ktorzy by chcieli 'bokiem' dostac sie do SAP'u. Tylko bogate firmy na to
              stac. Ciekawym sposobem na uzyskanie komprehensywnej informacji jest wg mnie
              www.whatis.com oraz rozpoczecie surfowania od np 'SAP' czy 'ABAP' albo 'mySAP'.
              I tu niestety klania sie dobra znajomosc angielskiego albo niemieckiego.
              Miliony linkow - i co z tego wybrac? Polskie zrodla w sieci WWW sa niestety
              bardzo ubogie. Kiedys poddalem pomysl na prace jakiemus kandydatowi na mgr
              ktory mial pisac o ASP (Active Server Pages) i doradzilem mu zeby wykorzystujac
              technologie zbudowal serwer dostepny w sieci sumulujacy caly problem, zreszta -
              rowniez rozlegly jak i caly SAP (he, he... co za zbieznosc liter?). To moglby
              byc pomysl, ale to nie bylaby wtedy praca magisterska...?
              • _pablo_21 Re: Pomozcie 28.02.03, 09:54
                Dziekuje wszystkim za wszelkie informacje.
                Musze sie nad tym powaznie zastanowic :)

3 majcie sie
                • dtylczyn Re: Pomozcie 14.03.03, 14:59
                  _pablo_21 napisał:

> Dziekuje wszystkim za wszelkie informacje.
                  > Musze sie nad tym powaznie zastanowic :)

Zastanow sie przede wszystkim co ciebie w SAPie interesuje. Bardziej
                  zagadnienia informatyczne (organizacja systemu, programowanie...) czy
                  businessowe (optymalizacja procesow przy pomocy SAPa, organizacja i prowadzenie
                  wdrozenia...) Jesli to pierwsze i do tego jestes z Poznania to daj znac.
                  Dominik
                  www.icg.pl
              • arekstar Re: Pomozcie 03.03.03, 13:47
                Skoro można zainstalować SAP na domowym komputerze to gdzie zdobyć taką
                instalkę ale na Windows a nie Linux'a?
                Pozdr
                Arek
                • ^rafik^ Re: Pomozcie 03.03.03, 21:30
                  Istnieje tylko na Linuxa
                  Rafik
                  • mozdzins Re: Pomozcie 04.03.03, 13:59
                    ^rafik^ napisał:

> Istnieje tylko na Linuxa
                    > Rafik
                    Mini SAP Web Application Server 6.10 for testing Business Server Pages and ABAP
                    Objects

Price: 25,00 EUR (* 26,96 USD) per Piece

na stronie www.sap.com w zakładce SAP Shop / Sap Knowledge Shop Public Access /
                    General /Web Application server
                    Wersje pod Linuxa za darmo pod windy za 25 euro. I bardzo wam dobrze :))))
                    • arekstar Re: Pomozcie 12.03.03, 16:50
                      Rozumiem Twoją niechęć do użytkowników Windows ale większość nie wie że Linux
                      to system operacyjny. także ni dziw się bo z każdy chce sobie ułatwić życie!
                      • mozdzins Re: Pomozcie 14.03.03, 09:21
                        Ale ja wcale nie jestem niechętny :)
                        Jeśli kogoś stać na kupno Windows to i za SAP-a może zapłacić :)))
                        A zresztą jakie to ułatwianie życia chyba raczej masochizm :))))
                        MSPANC
                        • lilith1981 Re: Pomozcie 23.01.04, 00:42
                          moze dlqa ciebie masochizm hihihi ale jesli ktos bardzo lubi wtym grzebac np.
                          jak ja to hhhmmm cala przyjemnosc tylko ;))
    • lilith1981 Re: Pomozcie 23.01.04, 00:41
      czesc
      ja tez pisze prace mgr o sapie ale niestety mam tylko ksiazke z helionu SAP
      R/3 to chyba jedyna polska ksiazka o tym ja se zalatwilma praktyki z sapem w
      jednej z firm wiec nie bedzie tak zle ;)) ale ma ktos moze jakies przykladowy
      spis tresci do pracy dyplomowej z sapa o wdrozeniu jego?
      • bolaz Re: Pomozcie 24.01.04, 04:19
        Cześć,
        poza książką Helionu jest jeszcze wiele innych pozycji o metodologiiii wdrażania
        systemów ERP II. Polecam także stronę firmy BCC, tam znajdziesz dużo potrzebnych
        Ci informacji:-) Dokładny opis metodologii ASAP (stosowanej przez SAP podczas
        wdrożeń) zajmie Ci dużoooo czasu i stron. Życzę powodzenia:-)

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka