GoĹÄ: mike IP: *.klaudyny.net / 217.17.34.* 24.08.04, 12:56 Mam pytanko natury czysto ciekawostkowej.Czemu w smsach mozna urzyc 160znakow?Skad taka a nie inna liczba?Czy na całym swiecie obowiazuje ta liczba znakow Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Alex Re: czemu 160znakó IP: 80.51.236.* 24.08.04, 13:07 Gość portalu: mike napisał(a): > Mam pytanko natury czysto ciekawostkowej.Czemu w smsach mozna urzyc > 160znakow?Skad taka a nie inna liczba?Czy na całym swiecie obowiazuje ta > liczba znakow Przede wszystkim, pisząc np. "w smsach mozna urzyc" to się pisze przez "ż" słowo "użyć" a dalej to weź do łapy instrukcję obsługi danego fona to się tam dowiesz, że można użyć więcej niż 160 znaków !!!!!!!! Zaraz zaczną się zapewne dziwne teksty, ale czy warto się ośmieszać pisząc tak jak wyżej !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mike Re: czemu 160znakó IP: *.klaudyny.net / 217.17.34.* 24.08.04, 13:19 Stary ośmieszać to ja sie nie musze.Coś chyba napalony za bardzo jesteś.Zrobiłem błąd-sorka każdemu sie zdarza.Ale chyba źle zrozumiałeś pytanie.Jak tekst ma np 161 znaków to płacisz jak za 2smsy.Więc skad ta liczba 160? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alex Re: czemu 160znakó IP: 80.51.236.* 24.08.04, 14:45 Właśnie STARY sam sobie odpowiedziałeś na pytanie !! A jeśli w TP rozmawiasz 3 minuty, to płacisz za 1 impuls, a jeśli 3.1 min to już za 2 impulsy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nelsonek Re: czemu 160znakó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 15:55 zle rozumiesz pytanie. czemu standartem jest 160 znakow w SMSie. nie chodzi o jakies narzekanie, tylko o czysta ciekawosc. rownie dobrze moznaby zapytac czemu impuls w TPSA trwa 3 minuty? zatem ponawiam pytanie w imieniu mike: dlaczego na calym swiecie dlugosc SMSa wynosi 160 znakow? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: k Re: czemu 160znakó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 20:36 Następnym razem napisz "standardem",osiołku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nelsonek Re: czemu 160znakó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 22:21 dobrze panie polonisto napisze nastepnym razem poprawnie. masz cos jeszcze do dodania czy tylko bledy potrafisz wytknac? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Blekota Re: czemu 160znakó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 23:48 Obie formy są poprawne. Zarówno "standardem", jak i "standartem". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Nikt Re: czemu 160znakó IP: *.as.univ.szczecin.pl 27.08.04, 18:17 Niestety, poprawna jest tylko forma 'standard'. Skad Ci przyszlo do glowy, ze to jest obocznosc? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Blekota Re: czemu 160znakó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 16:45 Sprawdziłem. Masz rację. Kiedyś poprawne były obie formy i chyba stąd moje takie, a nie inne, ale już nieaktualne, zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nelsonek Re: czemu 160znakó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.04, 00:55 cos mi sie wydaje, ze dales plame osiolku:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krm Re: czemu 160znakó IP: *.tomaszow-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 31.08.04, 11:37 Gość portalu: nelsonek napisał(a): > cos mi sie wydaje, ze dales plame osiolku:) a ty nelsonku palanciku to pozjadałeś wszystkie rozumy??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nelsonek Re: czemu 160znakó IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.04, 13:14 nie bede znizal sie do Twojego poziomu. powiedz mi prosze tylko czemu probujesz obrazac innych? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: No Re: czemu 160znakó IP: *.welnowiec.net 29.08.04, 19:31 Boże... ale państwo jesteście głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nelsonek Re: czemu 160znakó IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.04, 13:18 no coz. zdarzylo mi sie popelnic blad... byc moze teraz tez pisze blednie. niemniej nikt nie odpowiedzial na pytanie zadane w temacie watku. niektorzy potrafia tylko wytknac blad, natomiast nie potrafia dyskutowac na temat. co do wytkniecia bledu - przyznaje troche sie zirytowalem, niemniej przeszlo mi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wqrwiony Re: czemu 160znakó IP: *.pl.tesco / *.pl.tesco-europe.com 30.08.04, 16:42 moze przestaniecie sie skonczone debile intelektualne wytresowane do pisania poprawnie ortograficznie ale już nie koniecznie z sensem, przypierdalać do formy - a postaracie się odpowiedziec na proste pytanie?? (to do kretyna 'k' i do drugiego kretyna 'alex') Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ironlord Re: czemu 160znakó IP: *.lodz.gazeta.pl 30.08.04, 17:31 Wytkniecie bledu, nie oznacza ze ktos jest kretynem. Po prostu zwraca uwage na nieprawidlowa forme, ale trudno jest przyjac na siebie krytyke wiec kazdy wkurza sie ze mu sie to wytyka. Bledy powinno sie wytykac bo przynajmniej nie bedzie sie szerzyc analfabetyzm co w polskim internecie jest nagminne. Zastanów się więc najpierw co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: batman forever Re: czemu 160znakó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 18:42 Wytykanie bledow w tym przypadku tez jest bledem poniewaz nie dotyczy tematu dyskusji. Jak nie ma sie nic do powiedzenia w danym temacie nie nalezy sie w ogole wypowiadac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nelsonek Re: czemu 160znakó IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.04, 13:20 bledy powinno sie wytykac - to fakt, ale przy okazji nalezaloby (moim zdaniem) jednoczesnie dyskutowac na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ??? Re: czemu 160znakó IP: 80.51.236.* 30.08.04, 21:18 GOŚĆ LUB > moze przestaniecie sie skonczone debile intelektualne wytresowane do pisania > poprawnie ortograficznie ale już nie koniecznie z sensem, przypierdalać do form > y > - a postaracie się odpowiedziec na proste pytanie?? (to do kretyna 'k' i do > drugiego kretyna 'alex') Oto okaz kretyna, debila i ćwoka !! zabiera właśnie głos w poprawnej pisowni i polszczyźnie. Sam kretyn nie zdaje sobie sprawy z notorycznych błędów, pisownii którą właśnie nam się nawet na zwykłym forum sefuje. A weź baranie sam słownik do łapy i poczytaj sobie, a później idioto zabieraj głos !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Goshky do kretyn ??? IP: *.skierniewice.mediaclub.pl 30.08.04, 23:18 Jak będę chciał poczytać o poprawnej pisowni to sobie wezmę słownik. Do kurwy nędzy każdemu zdarzają sie literówki, a nawet jesli czegoś nie wie, to nie powód, by zaraz puszczać 10 postów na ten temat! Bo od pierwszego pyatnia skąd jest akurat 160 znaków smsie, aż do Twojego postu nie było zadnej odpowiedzi dotyczącej tematu a jedynie pseudointelektualne wstawki alexa i dlaej kłótni takich pacanów jak Ty o pisownię. Mam w dupie pisownię! Niech będzie niepoprawnie, byleby z sensem! I na temat Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dyzurny"forum" Re: czemu 160znakó IP: *.043-35-73746f32.cust.bredbandsbolaget.se 31.08.04, 11:03 Prosze zachowaj poprawny jezyk,bo zostaniesz zdyskwalifikowany na forum.Takie sa obowiazki uczestnika forum-POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
gale Re: czemu 160znakó 24.08.04, 17:28 > Więc skad ta liczba 160? Z norm ETSI GSM. Odpowiedz Link Zgłoś
atomowy Re: czemu 160znakó 24.08.04, 17:01 Abyś się nie rozpisywał za bardzo ;) ---------- www.ClubMTV.glt.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lilianka Re: czemu 160znakó IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.08.04, 18:05 Bardzo pouczajaca dyskusja. A morze powinniście sie pszenieść na jakieś forum ortograficzne? L. Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: czemu 160znakó 27.08.04, 18:30 Ja propunję ONET - tam tacy idioci piszą!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: screen Re: czemu 160znakó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 09:39 po Tobie (i mnie) widac, ze tu tez ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pe66 Re: czemu 160znakó IP: *.autocom.pl 27.08.04, 23:33 jak najbardziej popieram pytanie. Dlaczego 160, a nie np. 256? PS. A kretyni i poloniście na kretę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gb Re: czemu 160znakó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 02:35 bo tak im widocznie opracowując standard pasowało, po za tym nikt nie przypuszczał ze SMSy bedą tak pożądaną usługą. Same SMSy wędrują kanałami strującymi , które są bardzo wolne(184 bity w ciagu 240ms albo 168 bitów w 480 ms), a do tego wykorzytwane do wielu innych celów. Przypuszczam ze dluzesze SMSy zapchaly by te kanały. Nalezy pamietac ze oprócz tych 160 znaków są do tego doklejane informacje sterujące. Do tego oczywiście jest lepiej skasować za dwa SMSy niż jeden:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Grejzen Re: czemu 160znakó IP: *.man.bydgoszcz.pl 28.08.04, 08:21 po za 3. osbami to reszta same zjeby na huj (ale pewnie jakis debil zaraz bedzie mnie poprawial ze powinno byc "chuj") czepiacie sie pisowni nie o to chodzilo w pytaniu, po to koles zadal pytanie zeby dostac odpowiedz na pytanie a nie jakies glupie wywody... po to zostaly stworzone wlasnie fora a niestety sa zasmiecane przez debili co nic nie wiedza a koniecznie musza sie do czegos przyczemic... 2x po to tylko mnie nie zabijce Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wqrwiony Re: czemu 160znakó IP: *.pl.tesco / *.pl.tesco-europe.com 30.08.04, 16:49 nie zabiję a tylko napiszę że popieram w 100%. zasraniutcy poloniści od siedmiu boleści - niech się rzucą na telewizję i radio tam gdzie naprawde powinno być wszystko poprawnie bo te media kreują język i kulturę. Opierdalanie kogoś za błędy ort. na forum i to w wątku gdzie padło czysto techniczne pytanie zrozumiale sformuowane to typowe polskie pójście na łatwiznę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ironlord Re: czemu 160znakó IP: *.lodz.gazeta.pl 30.08.04, 17:35 wręcz odwrotni, a na łatwiznę idziecie wszyscy Wy ktorym sie wydaje ze trzeba sobie odpuścić bo po co. Tym bardziej ze nie wiele wiecej macie do zaprezentowania poza bezsensowna agresja. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: batman forever Re: czemu 160znakó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.04, 18:45 Polonisto, zdanie zaczynamy od duzej litery. Poprawianie innych zacznij od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zz Re: czemu 160znakó IP: *.chello.pl 30.08.04, 20:33 Niestety, ale to jest polskie forum i obowiązkowym językiem jest język polski. Nikt nie musi czytać bazgroł jakiegoś analfabety piszącego w niezrozumiałym języku. Mógłbym dać doskonałą merytorycznie odpowiedź po rosyjsku i ciekaw jestem, co by na to powiedziała większość tych intelektualistów, którzy nie potrafią napisać poprawnie "dupa". To jest tak samo, jak by mój komputer naprawiał doskonały merytorycznie fachowiec, ale kompletnie pijany, śmierdzący i zarzygany do tego. Wymagam odrobinę szacunku dla siebie i widzę, że nie jestem jedynym. Pozdrawiam wszystkich - zz Odpowiedz Link Zgłoś
methinks Re: czemu 160znakó 31.08.04, 13:21 Zacznijmy moze od tego, szanowny panie obronco polskiej mowy, ze prawidlowa forma dopelniacza wyrazu "bagroly" brzmi "bazgrolow", a nie, jak raczyles tu po polskiemu napisac, "bazgrol". Poza tym, "jakby" pisze sie lacznie. Zatem nad swoja poprawnoscia jezykowa proponuje jeszcze troche popracowac. Moze, nie wiem, pojsc do podstawowki raz jeszcze? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alex Re: czemu 160znakó IP: 80.51.236.* 30.08.04, 21:24 Ale dałeś kretynie od siedmiu boleści popalić, no no !!! Nawet proste pytanie kretynie jeden, należy poprawnie bez "byków" napisać. Taki to właśnie trend panuje, nawet na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mario Re: czemu 160znakó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 08:16 Wynika to z przyjętej przez ETSI (European Telecommunications Standards Institute) strukurze wiadomości SMS. Składa się ona (TPDU - Transport Protocol Data Unit) z 8 elementów: 1) pierwszy oktet (8 bitów) - tutaj jest też 6 nagłówków ale nie będę się rozdrabniał 2) TP-MP - Message Reference (8 bitów) 3) TP-DA - Destitation Adress (zmienna długość od 16 do 96 bitów) 4) TP-PID - Protocol ID (8 bitów) 5) TP-DCS - Data Coding Scheme (8 bitów) 6) TP-UP - Validity Period (opcjonalny - 8 bitów) 7) TP-UDL - User Data Lenght (8 bitów) 8) TP-UD - User Data (zmienna długość od 0 do 1120 bitów) Razem więc wiadomość ma max. długość 1256 bitów. Tekst jest kodowany w TP-UD. Maksymalny rozmiar tego elementu to 1120 bitów co przy kodowaniu ośmiobitowym daje max. 140 znaków. Przy pomocy 8 bitów można zakodować max. 255 różnych znakó w ASCII. Jednak na potrzeby GSM używany jest zestaw znaków GSM 7 za pomocą którego można zakodować znaki na 7 bitach, jest to zestaw domyślny 127 znaków (0-0x7F). Skoro na jeden znak w alfabecie GSM7 wystarczy 7 bitów więc na 1120 bitach przeznaczonych na tekst można zakodować 160 znaków tego alfabetu. Jak widać z powyższego znaki inne niż z alfabetu standardoweg GSM7 będą powodowały "zjadanie" więcej niż 1 znaku z limitu 160 (widać to np. przy kodowaniu narodowych znaków diakrytycznych). A tak po ludzku można by powiedzieć że jest 160 bo jest to SMS (Short Message System) - jakby było 255 to by było Long Message System ! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: boro Re: czemu 160znakó IP: *.elpoinformatyka.pl 28.08.04, 09:08 I jak widzicie sms nie ma 160 znakow tylko dlatego, że komuś się tak 'uwidzialo' jak sugerowali inni forumowicze! Jedyna wartościowa wypowiedź w tym temacie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ostrów małe pytanko, nie złośliwe IP: *.promax.media.pl / *.promax.media.pl 28.08.04, 11:06 Mario, bardzo fajnie napisales, ale powiedz, to skopiowane czy samodzielne, pytanie nie zlosliwie, tylko z ciekawosci bo jesli skopiowane z jakiegos serwisu, to, bardzo prosze, wrzuc adres na forum, poczytam wiecej, bardzo mnie to zaintrygowało ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mario Re: małe pytanko, nie złośliwe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 13:36 Dokumenty w języku angielskim określające standardy GSM. Do pobrania dla zarejestrowanych użytkowników. (jest chyba także darmowa rejestracja) Wyszukiwarka dokumentów do pobrania pda.etsi.org/pda/queryform.asp Strona główna ETSI www.etsi.org/ Aby znaleźć dokument wpisz w przeglądarce np. TS 100 901 (przykład z niżej) i wybierz odpowiednią wersję dokumentu. TS 100 901 V7.4.0 (1999-12) Digital cellular telecommunications system (Phase 2+) Technical realization of the Short Message Service (SMS) (GSM 03.40 version 7.4.0 Release 1998) TS 100 900 V7.2.0 (1999-07) Digital cellular telecommunications system (Phase 2+); Alphabets and language-specific information (GSM 03.38 version 7.2.0 Release 1998) GSM 07.05 version 5.5.0 Digital cellular telecommunications system (Phase 2+); Use of Data Terminal Equipment - Data Circuit terminating; Equipment (DTE - DCE) interface for Short Message Service (SMS) and Cell Broadcast Service (CBS) 3GPP TS 23.040 Used version: 4.4.0 Release 4 lub ETSI (ETSI TS 123 038,UTMS Spec. TS 23.040) 3GPP TS 23.038 Used version: 4.3.0 Release lub ETSI TS 123 038, UTMS Spec. TS 23.038) Jeżeli interesują Cię ogólnie sprawy telefonii komórkowej to polecam grupy dyskusyjne o tej tematyce (po polsku): pl.misc.telefonia.gsm pl.misc.telefonia.gsm.sms ewentualnie któreś obcojęzyczne do własnego wyszukania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: poke_r Re: czemu 160znakó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 19:06 Ok, struktura strukturą. Tylko dlaczego ta struktura jest taka nieelastyczna i nierozwojowa? Nie wynika ona z jakichś ograniczeń a jedynie z tego, że ktoś sobie tak ustalił i znowu kręcimy się w kółko. Jako sensowną odpowiedź wydaje mi się fakt, że edycja SMSów w niektórych telefonach opiera się o algorytm, który zostowałem jak miałem małe Atari i byłem dużo słabszy w programowaniu. Otóż w moim starym Ericssonie (a nie tylko w nim) im więcej znaków wprowadzało się do SMSa tym bardziej wydłużał się czas wyświetlania liter na ekran, zupełnie jakby telefon wyświetlał za każdym razem cały tekst. Przy 100 znakach wprowadzanie wiadomości było już morderczo wolne. Powyżej 160 - praktycznie niemożliwe. Skrócenie ilości znaków zdecydowanie ułatwiło życie producentom telefonów. Co dziwne - jeżeli poniższa struktura (bardzo głupio zaprojektowana) miałaby być wykorzystana, to dałoby się upchać 291 znaków a nie 160. Wynikato z tego, że TP-UDL - User Data Lenght jest wartością 8-bitową a więc określa wielkość USER DATA - możliwości to 0-255. W 255 bajtach zmieści się 291 znaków kodowanych 7-bitowo. Tak naprawdę gdyby się zastanowić, 160 znaków jest po prostu pozostałością dla zachowania zgodności ze starszymi modelami telefonów. Format w prosty sposób można by rozszerzyc ale powstałyby niezgodności (co po roku czasu samo by się wyeliminowało) oraz straciliby na tym operatorzy (co zapewne wyeliminowane zostałoby poprzez kasowanie użytkownika w zależności od długości wiadomości). Itd, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: greniu Re: czemu 160znaków IP: 193.28.0.* 30.08.04, 08:31 Ale to też jest chyba podyktowane pamięcią nie tylko telefonu, ale takze karty sim, która to ona przeciez zapisuje smsy i to chyba jej pamiec jest pamiecia ograniczajaca dlugość, a tym samym wielkosc smsa Odpowiedz Link Zgłoś
mamcar Re: czemu 160znakó 30.08.04, 13:38 Gość portalu: mario napisał(a): > Jak > widać z powyższego znaki inne niż z alfabetu standardoweg GSM7 będą powodowały > "zjadanie" więcej niż 1 znaku z limitu 160 (widać to np. przy kodowaniu > narodowych znaków diakrytycznych). zastanawia mnie jedno, mam telefon w idei pisze smsy ze slownikiem, licznik znakow przy polskich literach liczy tak samo, zawsze wysyla tylko jednego smsa i za jednego place, spotkalem sie z tym ze kasowal jak za kilka ale w innej sieci. Wiec zastanawia mnie jedno ... od czego to zalezy ze u mnie jak w cywilizowanej sieci a u innych ciagle sto lat za murzynami pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mala Re: czemu 160znakó IP: *.cdmpekao.com.pl / *.cdmpekao.com.pl 31.08.04, 14:16 a mi wlasnie w idei kasuje jak za kilka... uzycie 1 znaku polskiego skraca gdzis o polowe dlugosc smsa, jesli uzyje kilku polskich znakow, to krotki sms wysyla sie ale liczy jakby byl nawet i w 4 kawalkach nie mam pojecia czemu tak jest - czyzby polskie znaki zajmowaly wiecej pamieci (byly inaczej kodowane) ? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: czemu 160znakó 31.08.04, 17:06 To zależy jaki masz telefon, np. w Nokii 6310i owszem wpisuje się tekst z polskimi czcionkami i nie zabiera to dodatkowego miejsca, ale to dlatego, że to tylko dla podglądu tak jest, a telefon i tak potem wysyła ten tekst "ogołocony" z ogonków. Można to łatwo sprawdzić zapisując smsa przed wysłaniem w jakichś "elementach wychodzących" czy podobnej skrzynce, a następnie wysyłając go już stamtąd. Tekst zostanie zlatynizowany. Natomiast np. w Nokii 6600 telefon polskie znaki zachowuje i nie można nawet wybrać polskiego słownika, który tego nie robi, co jest niesłychanie wkurzające, bo masz do wyboru albo mieści ci się w smsie przeciętnie 80-90 znaków, albo wyłączasz słownik i dłubiesz na piechotę. Jedno i drugie jest do kitu. Ale, jak mówiłem, to raczej kwestia samego telefonu, a nie sieci. Cudów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: czemu 160znakó 31.08.04, 17:10 Jakby się zastanowić, wystarczyłoby kodowanie pięciobitowe, 32 możliwości to aż nadto - alfabet ma 26 liter, do tego kropka, przecinek, dwukropek, wykrzyknik, pytajnik i slash. I gotowe. Myślę, że ludzie chętnie oddaliby możliwość wpisywania mniejszej ilości znaków specjalnych i zrezygnowali z nawiasów i cudzysłowów, nie mówiąc już o tak "przydatnych" drobiazgach jak "$" czy "%", w zamian za możliwość upchania większej ilości znaków w 1 smsie - w tym przypadku byłoby to 224 (1120/5). Chyba, że coś pomyliłem i te 5 bitów musi jeszcze wystarczyć na jakieś znaki sterujące itp. Ale w takim układzie może 6 bitów rozwiązałoby sprawę? Zawsze jakaś poprawa... Szkoda, że nie ma wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: TELEFONISTA Re: czemu 160znakó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 08:32 DO IRAKU ,BO SZKODA KRETY NA DEBILI ŻEBY ODSTRASZALI TURYSTOW POZDROWIENIA DLA NORMALNYCH Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kasia Re: czemu 160znakó IP: *.brzesko.net.pl 29.08.04, 19:50 Dlatego 160 a nie więcej, że jest to "krótka wiadomość tekstowa". Widocznie ktoś uznał,że więcej znaków to już dłuższa wiadomość... ;) Pozdrawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mieeetek Re: czemu 160znakó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 11:48 No i w końcu forum spełniło swoją role..ale ciężko było... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marecki ODPOWIEDŹ "DLACZEGO 160 ZNAKÓW" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 20:38 Zgodnie z normami ESTI-GSM, jeden SMS zawiera 140 bajtów danych użytkownika. Bajt ma 8 bitów; czyli maksymalnie daje to 140 znaków 8-bitowych. Jednak tekst wiadomości SMS kodowany jest na 7 bitach, "zaoszczędzony" w ten sposób jeden bit na każdym bajcie daje dodatkowe 20 znaków 7-bitowych. Inaczej: 140 bajtów * 8 bitów = 1120 bitów 1120 bitów / 7 bitów = 160 znaków kodowanych w 7-bitach Właśnie stąd wynika ograniczenie 160 znaków / SMS. Dlaczego nie 256? Ponieważ 256 bajtów to cały pojedynczy SMS w formacie PDU, z czego 140 bajtów przypada na dane użytkownika. Pozostałe dane to "bełkot techniczny" np. date_stamp (czas), data_codding_scheme (dcs), smsc_adress, UDHI itp. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Paweł Re: ODPOWIEDŹ "DLACZEGO 160 ZNAKÓW" IP: *.aiut.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 09:40 W końcu ktoś napisał konkretnie, bo nie mogłem juz czytać tych bzdur.Zgadzam się i sam to chciałem napisać: 140 bajtów na wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
gregoryf Re: ODPOWIEDŹ "DLACZEGO 160 ZNAKÓW" 30.08.04, 14:10 Witam; pytanie dlaczego akurat 160 znakow w sms ??? tu podawaliscie standardy, ale czy ktos zastanowil sie skad wzielo sie akurat 160 znakow w standardzie?? studiuje telekomunikacje i pewnego pieknego dnia na wykladzie z podstaw telekomunikacji analogowej i cyfrowej nasz pan doktorek (juz nie dlugo bedzie sie habilitowal) oswiecil nas w tej materi. NIe pamietam dokladnie, wiec prosze nie bijcie mnie! W kazdym razie idea jest taka. Poprzez analize jezyka mowionego okazalo sie, ze mamy iles tam glosek, podstawowych dzwiekow z ktorych tworzymy wyrazy, jesli je zmodulujemy cyfrowo to sie okaze, ze 30 sek. rozmowa lub 1min (nie pamietam dokladnie) zajmuje 1120 bitow... czyli 160 znakow.... a ze ludziom spodobala sie taka forma wysylania wiadomosci to juz inna historia. Mowie od razu, ze nie pamietam dokladnie co i jak. To sa informacje, ktore dla dociekliwych moga posluzyc rada gdzie szukac dalszych informacji. pOzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mike Re: ODPOWIEDŹ "DLACZEGO 160 ZNAKÓW" IP: *.klaudyny.net / *.klaudyny.net 30.08.04, 17:29 Wielkie dzieki wszystkim normalnym za udzielenie mi odpowiedzi na pytanie. Szczerze to juz myslełem ze sami nienormalni dyskutuja na tym forum i od kilku dni nie zaglądałem tu.A teraz patrze i jednak większośc próbuje mi wytłumaczyć skad tak a nie inaczej. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: ODPOWIEDŹ "DLACZEGO 160 ZNAKÓW" IP: *.ericsson.net 31.08.04, 14:19 ja wiem ze jest cos takiego jak channel coding.... probka ludzkiego glosu dzielona jest na kawalki 20ms. Przy zamienianiu na postac cyfrowa daje nam to 260 bitow na probke. Sampling – 8kHz Quantization – 256 levels (8 bits) 8kHz x 8 bits = 64 kbits/s 8 time slots x 64 kbits/s = 512 kbits/s Okazuje sie tak ak pisales ze niektore bity sa wazniejsze a niektore zupenie nie wazne... mozna nawet po ich stracie bardzo dobrze zrozumiec rozkodowana probke... nie chce mi sie tlumaczyc... 50 Very Important Bits This block is sent through a block coder, which adds three parity bits. These bits are used to detect errors in received message. 132 Important Bits This block along with 53 VIB and 4 tail bits is sent to a 1:2 convolutional coder which outputs 378 bits. The bits added by the convolutional block enable the correction of errors when the message is received. 78 Not So Important Bits Bits of this block are not protected. Channel Coding in GSM uses the 260 bits from speech coding as an input and outputs 456 encoded bits. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wera Re: ODPOWIEDŹ "DLACZEGO 160 ZNAKÓW" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 11:35 no to pytanie 2 dlaczego 2 sms moze miec 145 znaków jesli sie je Bonczy a 3 znowu 160??? przynajmniej tak jest na nokii Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: EgzeCutor Re: ODPOWIEDŹ "DLACZEGO 160 ZNAKÓW" IP: *.jokey.pl / *.jokey.pl 31.08.04, 12:09 I w końcu po przeczytaniu prawie calego forum gdzie prawie wszedzie pislai idioci - polska tworczosc szkol podstawowych dotarlem do rozwiazania wyzej napisanego pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Killer Re: czemu 160znakó IP: *.elk.mm.pl 31.08.04, 00:10 Czytajcie od konca to zaoszczedzicie duzo czasu :] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sceptyk Dopiero teraz to piszesz :) :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 02:21 czytałem od początku ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kejtaj Re: nelsonek jest chyba ciotą IP: *.bbtec.net 31.08.04, 03:43 wpadlem tu bo myslalem ze to forum na temat telefonow a tu co innego. juz sie wylaczam. niech ktos sprawdzi czy nie zrobilem jakigos bledu ortograficznego! dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nelsonek Re: nelsonek jest chyba ciotą IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.04, 13:23 wpadlem na to forum by poczytac o telefonach, a tu jakis kejtaj probuje obrazac mnie (cale szczescie - mam to gdzies) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nelsonek Re: nelsonek jest chyba ciotą IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 31.08.04, 13:27 przepraszam!!!! nie kejtaj!! tylko krzysiekczajkowski. jeszcze raz przepraszam kejtaja! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: justynka .a ja w swoim fonie mam 450 znaków !!! IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 31.08.04, 14:01 sorki..ale moim zdaniem bezsensowne odpowiedzi dajecie...ja naprzykład w swoim telefoniku mam 450 znaków na sms'a...no i jest elegancko...nie wiem od czego to zalezy...:P....... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rotfl Re: .a ja w swoim fonie mam 450 znaków !!! IP: 195.116.198.* 31.08.04, 14:09 Oj Justynka, chybaś ty blondynka... To, że możesz wysyłać dłuższe smsy to jest inna sprawa, większość telefonów teraz sprzedawanych to potrafi. Szkopuł w tym, że to nie jest jeden sms, tylko np. 3 połączone ze sobą- jaka to różnica najprościej przekonasz się patrząc na rachunek (lub stan konta). Płacisz w tym momencie za 3 wiadomości, nie za jedną. Podejrzewam, że skoro ustalono ten protokół i przez wiele lat był on wystarczający, to nikomu nie przyszło do głowy go zmieniać. Być może w przyszłości przyjęty zostanie inny standard i będziemy płacić za ilość przesłanych danych? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hmm..do rotfl'a Re: .a ja w swoim fonie mam 450 znaków !!! IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 01.09.04, 08:22 czy blondynka...hihi...nie mam tylko pasemka...wiesz to by było perfidnym podstępmem...bo wprowadzają mnie w błĄD I JA MYSLE ZE WYSYŁAM JEDEN A mam płacic z atrzy..buahahah...cos mi sie nie wydaje...muwice tu o jakichs normach...egh..cos mi sie nie wydaje..po prostu prubujecie to sobie logicznie wytłumaczyc...ja wiem ze pisze jeden esmsek i tylko potem jak wysyłam to jest napisane ze dwie alebo trzy stronki... :))....a jesli chodzi o rachunek to mam fonnik na karte i on sciąga mi kase mniej wiecej co 10 esemesków a nie co kilka esemesków po kilka stron :P..... a zresztą ja sie nie znam do końca to sie nie wtrącam :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kong Re: czemu 160znakó IP: *.if.uj.edu.pl 31.08.04, 15:50 odnosnie pytania, czy na calym swiecie jest tak samo, to nie - otoz np. w Chinach sms-y maja 140 znakow lacinskich lub 70 znakow chinskich (zajmujacych kazdy 2 bity) - zobacz np. strone sms.sohu.com/message do wysylania sms-ow i sie pobaw;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bijek Re: czemu 160znakó {o alex} IP: *.rcb.vectranet.pl / *.rcb.vectranet.pl 22.09.04, 19:31 alex jest kurwa popierdolony.nie znam kolesia ale po jego wypowiedziach stwierdzam,ze ten ćwok-pedzio zasrany ma naprawde nierówno pod sufitem.kurwa,co za człowiek! idź się leczyć wsiowy popaprańcu. bez powazania dla alex bijek Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jmk gg: 5851767 Re: czemu 160znakó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 17:00 ej stary mike co to własciwie za pytanie czemu 160 znakow a nie inaczej?? Chyba proste jest to ze tak sobie ustalili wszyscy operatorzy a czemu impuls kosztuje 30 gr no bo tak jest wzgledy marketingowe ale ty stary jestes denny Odpowiedz Link Zgłoś
watto_jest_the_best Re: czemu 160znakó 23.09.04, 17:42 Ale jestes glupi jak but z lewej nogi nie obrazajac jednoczesnie buta z lewej nogi. Czy opy ustalily ze impuls kosztuje 30gr na calym swiecie tepaku? 160 znakow jest na calym swiecie durniu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: flinston Re: czemu 160znakó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 21:54 ale ty debil 160 znakow na całym swiecie?? chyba pojebany jestes. np. w macedoni jest ich 175 i co?? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bijek Re: czemu 160znakó IP: *.rcb.vectranet.pl / *.rcb.vectranet.pl 24.09.04, 11:46 wy wszyscy jestescie kurwa debile.na sile probujecie udowodnic ze jeden jest madrzejszy od drugiego a tak naprawde pokazujecie jacy infantylni jestescie.zeby kurwa jeden nazywal drugiego debilem bo tamten nie wiedzial ze w macedonii jest 175 znakow albo kurwa bluzgac kogos bo zadal pytanie dlaczego 160 znakow.ludzie dlaczego wy tacy glupi jestescie? popracujcie troche a za zarobione pieniadze kupcie sobie mozgi! co za imbecyle! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: flinston Re: czemu 160znakó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 20:16 tak pierdolisz ze my wszyscy jestesmy debile bo sie wyzywamy a to ty jestes chujem jebanyn ze nam uwagw zwracasz. piszesz ze sie wyzywamy a sam nas wyzywasz jaki z ciebie niedojebany skurwiel ciagodrocie Odpowiedz Link Zgłoś
watto_jest_the_best Re: czemu 160znakó 24.09.04, 21:53 I gowno pojebancu. Co z tego ze w Macedonii jest 175 znakow? W wiekszosci krajow jest 160 znakow. Teraz lepiej niedojebany przez ojca popierdolencu? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bijek Re: czemu 160znakó IP: *.rcb.vectranet.pl / *.rcb.vectranet.pl 25.09.04, 12:06 nie ruszyło mnie to. a co do mojego bluzgania,to wydaje mi się że jest bardziej na miejscu zbluzgać imbecyli którzy sie czepiają ze ktos zadal pytanie na forum,ewentualnie czepiają sie błędów ortograficznych aniżeli bluzganie właśnie w/w. myślicie,że jak teraz mnie zbluzgacie to sie popłacze,przestrasze,pójdę do psychologa z nerwicą, a na koniec się potnę? albo,że zacznę was przepraszać? naprawdę w ogóle mnie to nie rusza - po co się przejmować farmazonami bezmózgowych dresiarskich prawiczków ze wsi? Odpowiedz Link Zgłoś
watto_jest_the_best Re: czemu 160znakó 25.09.04, 14:03 Czy Ciebie zbluzgalem? A moze flinstona? Popatrz jeszcze raz dokladnie Odpowiedz Link Zgłoś
watto_jest_the_best Re: czemu 160znakó 25.09.04, 14:06 I jeszcze jedno: Tobie bluzgać można? Inni bluzgający sa dresiarskimi prawiczkami ze wsi? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: do watto cos tam Re: czemu 160znakó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.04, 15:16 no i chuj jest w macedonii 175 znakow a jak skurwysynie nie wiesz o co chodzi to sie nie wpierdalaj ja ci nie przeszkadzam jak jebiesz mame a ona ci loda robi. naucz sie tego pizdolizie Odpowiedz Link Zgłoś
watto_jest_the_best Re: czemu 160znakó 25.09.04, 15:59 Sam sie nie wpierdalaj chuju zajebany. Jak chcesz sie umowic z moja matka to przyjdz do niej lachociagu. Nie przeszkadzam ci jak cigniesz druta swojemu staremu. Widze ze sam nie wiesz o co chodzi. naucz sie tego chujolizie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: carlos chyba nie ma sensu zadawać payań na tym forum IP: *.artcom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 22:57 bo tu są takie cymbały że jak się przyczepi czegoś to nie puści. Gamonie i tłumoki, co jedną regułe pisowni znają. Co do pytania to wydaje mi się że są jakieś normy a poza tym 160 znakó to jest na tyle długa informacja że można coś przekazać a na tyle zwięzł i krótka że nie musisz pisać pół godziny na "niepełnowymiarowej klawiaturze". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś