Dodaj do ulubionych

Perły z Lamusa 1: Civilization

• Gość: Aedrill Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 17:26
      NATYCHMIAST dawaj link do WoF! Jedna z najfajniejszych gierek zręcznościowych z epoki.
    • Gość: Gość Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 17:44
      To moja pierwsza gra, która grałem całą noc =)
    • Gość: Merron Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: 194.8.66.* 06.01.09, 18:30
      Ha, przypomnieliscie mi o klawiszu turbo w kompach smile Obecnie juz nawet nie pamietam czy wogole sie kiedys wylaczalo turbo, ale ktos by porafil logicznie wytlumaczyc do czego on sluzyl ?
    • Gość: AK47 Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.aster.pl 06.01.09, 18:36
      Centurion, Giana Sisters i Rick Dangerous z C64. Pierwsze Mario.
    • Gość: Gość Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.09, 18:44
      Aedrill nie wiem czy to nie reklama, ale polecam abandonia.com, tam znajdziesz ten remake. www.abandonia.com/en/search_abandonia/Wings+of+Fury
    • charliefrown Re: Perły z Lamusa 1: Civilization 06.01.09, 18:44
      prezii: moze chodzi Ci o jedynke Barbariana lub Lion's Heart (podobno najładniejsza gra na A500) ?

pamięta ktoś takie gry jak Vida X lub Teresa? wink
    • Gość: Krintacz Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.as.kn.pl 06.01.09, 18:57
      Co do starych amigowych gier, polecam tą stronkę:

www.emulacja.net/

Jest tam sporo klasyków smile

• Gość: Krintacz Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.as.kn.pl 06.01.09, 19:28
      I jest też amigowa Civilization PL smile Polecam. Ja sobie właśnie odpaliłem. Możecie porównać intro z powyższym pecetowym. Dźwięk amigowy na głowę bije ten z PC.
    • Gość: shambler Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.ip.amg.net.pl 06.01.09, 19:36
      proponuje cos z klasyki fps-ów: wolfsteina albo dooma! smile
      doom to chyba jedyna gra po ktorej mialem koszmary smile
    • Gość: staruch Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: 212.106.24.* 06.01.09, 19:59
      pół osiedla zbierało się kiedyś u mnie, aby popykać w wolfa wink ...było też jeszcze coś takiego jak catacomb abyss i blake stone wink

• Gość: Aedrill Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 20:21
      Dzięki za link. Śmiga aż miło. Miłośnikom RPG polecam Dungeon Master 2, Legacy of Sorasil i The Bard's Tale (jeden z pierwszych tak realistycznych erpegów).

Był jeszcze jeden, którego nazwy nie mogę sobie przypomnieć. Czarna dziura po prostu. A szkoda, bo to gra, w której wprowadzono relacje pomiędzy członkami drużyny na długo przed Baldurem.
    • Gość: Aedrill Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 20:26
      Ishar! Tak, seria Ishar, to pierwszy erpeg, w którym członkowie drużyny mogą się nawzajem pozabijać, jeśli była za duża "niezgodność charakterów"
    • Gość: b_sk Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 20:26
      @Merron
      "Turbo" było używane po to, żeby odpalić starsze programy (głównie gry), które bazowały na szybkości procesora, na przykład w takim tetrisie napisanym pod 8Mhz na 16Mhz kompie klocki spadałyby dwa razy szybciej, a jak się "turbo" wyłączyło to wszystko działało normalnie. Za czasów Pentiumów były nawet takie programiki, które pozwalały odpalać stare gierki na sztucznie ograniczonym procesorze.
    • Gość: han solo Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.sds.uw.edu.pl 06.01.09, 22:43
      @b_sk "urbo" było używane po to, żeby odpalić starsze programy (głównie gry), które bazowały na szybkości procesora,"

Teraz to by się przydało do wyłączenia jednego procka - niektóre starocie od nich wariują.

Mój pierwszy komp (poza C64) to P60 a na nim gra - przebój "polanie" na 7 (?) dyskietkach. Rary z tych dyskietek mam jeszcze na dysku, książeczka też się gdzieś wala. Najbardziej jednak pamiętam grę (po dokupieniu cd-roma i przeskoczeniu z Windy 3.11 na Win95) "Red Alert". To było to - jak RA wygrał plebiscyt PC Gamera na grę wszechczasów to mogłem dawać odpór tym wszystkich Warcraftowcom drugim (i w grze i w rankingu big_grin )
    • Gość: andy Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.ds14.agh.edu.pl 06.01.09, 22:53
      [wstac, czapki z głów]
      Elite 2: Frontier
      [siadac]
    • Gość: Truteń Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.icpnet.pl 06.01.09, 23:17
      No rozklepaliście mnie z tym TURBO w 386, tez tak miałem, a zapomniałem. Mój pierwszy PieC po Amidze smile
    • Gość: Marcin Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: 77.236.0.* 06.01.09, 23:19
      DO AUTORA !!!
      Może umieścisz skan artykułu?
      Młodsi chcieliby to pewnie na własne oczy zobaczyć.

pozdrawiam,
    • Gość: Dexter Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.chello.pl 06.01.09, 23:49
      - Oh No! More Lemmings.
      www.youtube.com/watch?v=glWTIKqT1CA
      - Gobliins
      www.youtube.com/watch?v=qZdTjSS42Lk
      - UGH!
      www.youtube.com/watch?v=YthG41fs2zg
      -Dyna Blaster
      www.youtube.com/watch?v=LSSKX5oD-lc
      -Syndicate
      www.youtube.com/watch?v=q-xYkWHJGoU
      - Alien Breed
      www.youtube.com/watch?v=lo5kDLveUjs
      - Lotus
      www.youtube.com/watch?v=m9OpijJvoeI
      - Leisure Suit Larry
      www.youtube.com/watch?v=XqXpWJhsuaI
      - Magic Carpet
      www.youtube.com/watch?v=phuWDJPRhVY
      - Tie Fighter
      www.youtube.com/watch?v=uuRcnnLq0OQ&feature=related
      - Mortal Kombat
      www.youtube.com/watch?v=0pMDbHCeJrM
    • kretynofil Re: Perły z Lamusa 1: Civilization 07.01.09, 08:04
      @charliefrown:

Ja pamietam obie - i Vide i Terese smile Ale smieszne byly te gry smile

Pamietam jaki bylem dumny jak przeszedlem z marszu ten kawalek z gra wstepna - widac juz jako dzieciak "mialem to cos" big_grinDDDDD

@Dexter:

Jeszcze:
      - DreamWeb (genialna przygodowka),
      - BloodNet (ciekawy nietypowy RPG),
      - Comanche (pamietacie te recenzje o "fotorealistycznej" grafice? tongue_out)

Pewnie by sie jeszcze wygrzebalo cos z pamieci smile

Pomyslec, ze przy ktorejs przeprowadzce wywalilem wszystkie numery Top Secret i Secret Service - a po niektore (na wakacjach) szedlem po 10km do kiosku smile))
    • Gość: mayonez Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: 212.59.230.* 07.01.09, 09:04
      a ja mam prawie wszystkie big_grin nie pozwoliłem wywalić ani karteczki. ocalały top secrety, commodore&amiga, bajtek - kurcze jakie fajne tam są atrykuły. towrzyszu redaktorze naczelny: naród domaga się wywiadu z twórcami top secret! chcemy kopalnego, chcemy naczelnego! kopalny!!
    • Gość: gość Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.09, 09:32
      Ehh kiedyś gry były pisane NA komputery teraz komputery są robione POD gry - wymagania szybują wysoko a pieniążki lecą. Kiedyś żeby zrobić grę ładniejszą niż inne trzeba było zoptymalizować kod do granic możliwości a nie założyć, że za rok wyjdzie nowy hardware, dzisiejsi programiści nawet nie znają pojęcia optymalizacja...
    • Gość: Rastaraman Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.axit.pl 07.01.09, 10:21
      @Krintacz, dzięki za linka. Świetny zbiór klasyki.
    • Gość: Maxs Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.vlan127.corcoran.lubman.net.pl 07.01.09, 10:26
      oj Ishar to rzeczywiscie byla rewelacja jak na tamte czasy smile
    • Gość: q Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.acn.waw.pl 08.01.09, 12:02
      Optymalizacja - no właśnie, dajmy taki iphone ma procek 400MHz, więc teoretycznie powinno być masę super gier. A na razie naprawdę sensownych tytułów jest y 5-10
    • Gość: mr3z Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.um.lublin.pl 12.01.09, 10:47
      www.retroreaders.pl - duża baza zeskanowanych czasopism komputerowych z lat 90-tych do obejrzenia za darmo. Naprawdę polecam gorąco, jeśli ktoś np. chce poczytać sobie Top Secret lubl Secret Service, albo nawet Bajtka czy Amigę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka