Dodaj do ulubionych

Perły z Lamusa 1: Civilization

IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 11:29
Aż się łezka w oku zakręciłasmile Wprawdzie mój pierwszy PC to 486 i pierwsza gra na tymże komputerze - Little Big Adventuresmile Ale w cywilizację się grało dniami. I tak sobie myślę, taki skomplikowany świat w tej grze zmieścił się na czterech dyskietkach, do tego tych starychsmile Kto wtedy myślał o gigabajtach i terabajtach. Dużo czasu minęło od tamtych czasów, te gry, które najlepiej w tej chwili pamiętam to Prince of Persia oraz Blackthorne - chyba pierwsza gra Blizzardasmile
Obserwuj wątek
    • Gość: przyjaciel Amigi Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.umwd.pl 06.01.09, 11:40
      Fragment o wymaganiach jest rzeczywiście wzruszający smile
      Odnośnie innych gier, które chcielibyście w tym cyklu zamieszczać, to czy istnieje możliwość wrzucania tytułów Amigowych? Niektóre gierki wychodziły zarówno na PC jak i Amigę. Proponuję ?Another World? choć to chyba za stara gierka, więc jeśli by się nie łapała, to dajcie ?Flashback?.
      Amiga Prevails!
    • rafmazz Re: Perły z Lamusa 1: Civilization 06.01.09, 11:47
      Ehh... ilez mozna w kolko walkowac o cywilizacji ? mnie nie juz przejadl ten temat, a na GC co jakis czas znowu wyplywa.

Co to juz nie potraficie znalezc na google innych tytulow z wczesnych lat 90tych ?
    • Gość: V Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.dolnoslaska.policja.gov.pl 06.01.09, 11:52
      na czterech dyskietkach... Czuje się tak staro i dziwnie... zaczynałem od Civ 2 !tongue_out
    • Gość: Aedrill Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 11:52
      Moi drodzy! Anotherworld jest do kupienia w sklepach! Osobiście, na własne piękne, chabrowe oczęta widziałem AW w empiku. Niestety nie bardzo byłem przy gotówce i boję się, że już więcej tego cuda nie zobaczę...

I popieram ideę pisania o grach amigowych. Legacy of Sorasil, Simon the Sorcerer, Beneath A Steel Sky... Niech się młodzież uczy pięknej historii przemysłu komputerowegosmile
    • falcion Re: Perły z Lamusa 1: Civilization 06.01.09, 11:54
      A moze cos o warcraft pierwszej rewolucyjnej strategii? Ja do teraz pamietam ze zaczalem od dwojki a kiedystam potem znalazlem w necie 1.
    • Gość: drachu Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 12:02
      Aedrill - pewnie widziałeś tą nową wersję.
      Tzn. ma tylko odnowioną grafikę, ale poza tym to ta sama gra. Wciąga jak dawniej.
    • strachster Re: Perły z Lamusa 1: Civilization 06.01.09, 12:28
      Nie mialem jeszcze wtedy jak ten dodatek wychodzil kompa z prawdziwego zdarzenia tylko C64 z stacja dyskow i ponad 1k dyskietek wielkie 5,25 cala.

Moj pierwszy PC to juz byl P2 w 1999, a co do Warcrafta1 to sprobowalem go kiedys i to byla katorga klikanie kazdej jednoski pojedynczo i kazanie im kogos atakowac.
    • Gość: Diov Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 12:47
      Klikanie pojedynczej jednostki było w Dune 2 smile Pierwszy Warcraft pozwalał już na zaznaczenie do 4 jednostek. Popieram Another World!!
    • Gość: Biały Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 13:13
      Dobrze byłoby zobaczyć Another World - grafika tej gry mnie powaliła na kolana...jak na tamte czasy...
      no i jeszcze fajna gierka od Blizzarda "Blackthrone", a na koniec perełka z lamusa "Price of Persia" z 1989 smile

PS. moj pierwszy blaszak: PC 386SX 8Mgh, twardziel 20MB, Ram: nie pamietam (chyba 640Kb)system op. MS-DOS i winda 3.11 hehe.

• Gość: Biały Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 13:15
      miało być PC 386SX 8Mhz smile
    • Gość: b_sk Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.elkomtech.com.pl 06.01.09, 13:26
      Nie było chyba 8Mhz 386-tek. wink
    • Gość: staruch Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: 212.106.25.* 06.01.09, 13:40
      386 sx miało conajmniej 16 mhz, moja trumna miała 25 tongue_out po wyłączeniu TURBO było chyba 8 mhz, więc biały po części ma rację ( o ile dobrze to pamiętam...)

do dziś wspominam miesiące spędzone na lamentach i błaganiu staruszków o to, żeby kupili peceta z mono monitorem po tym, jak zobaczyłem another`a i dune 1 tongue_out ta fotorealistyczna grafika ! nawet amiga wymiękała (poza dźwiękiem, który ze spikera był tragiczny)
    • slawomir.serafin Re: Perły z Lamusa 1: Civilization 06.01.09, 14:03
      na 386 z Herculesem i monitorem mono grałem w Prince of Persia i Strike Fleet - wyglądało dużo lepiej niż na C64 smile
    • Gość: edster Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 14:17
      omg, to ja teraz z mocniejszym lapkiem (lg r700) na spacery chodze a moj stary pecet pol biurka mi zajmowal wink . chociaz gry juz nie te, to jednak technika sluzy dobrze i wole nowe lg niz sentymenty z podstawowki smile
    • Gość: Aedrill Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 15:01
      @edster - nie ma nic przyjemniejszego, niż sentymenty z podstawówkismile

Poza tym fajnie jest obserwować rozwój technologii od gier typu Cywilizacja, po DirectX 10. Moja przygoda zaczęła się od Amigi 1200. Gry, które wymieniłem w poprzednim poście to moje personal best.
    • Gość: mv Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: 89.174.58.* 06.01.09, 15:09
      A ja grałem w Civ na pececie bez karty dźwiękowej.. i teraz jak sobie ją puszczam na dosboxie to wolę emulowane popiskiwanie głośniczka, takie bardziej nostalgiczne wink
    • Gość: el^^ Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 15:20
      "dysk twardy"
      tamte gry to miały wymagania ;P oczywiście żartuję tongue_out
      Miło popatrzeć jak to kiedyś było. Niestety nie było mi dane zagrać w tą gierkę wink
    • Gość: biały Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 15:24
      @staruch - zgadza się. Miał on przycisk turbo. Ale normalnie był jako 8Mhz a po wciśnięciu miał 16Mhz smile
      szkoda, że teraz nie ma takiego przycisku...z AMD 6000+ dawałby 12000+ smile
    • Gość: y Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.k2.pl 06.01.09, 15:38
      był tez dodatek komputer swojego czasu, niezbyt obszerny niestety i bardziej koncentrował się na nowościach i rynku niż samych grach ale fajnie było dziabnąć coś takiego do śniadania wink
    • Gość: b_sk Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.elkomtech.com.pl 06.01.09, 15:46
      @ biały
      To 16Mhz było nominalnym taktowaniem dla tego procka, wyłączenie "turbo" sztucznie ograniczało taktowanie w celu odpalania starszych aplikacji pisanych pod słabsze procki. Przełożeniem tego na dzisiejsze czasy byłby przycisk "turbo" który po wyłączeniu robiłby z AMD 6000+, AMD 3000+. smile
    • Gość: Mendlig Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.axit.pl 06.01.09, 15:50
      Ja proponuję wygrzebać Moonstone na Amigę. To była świetna gra.
    • Gość: prezii Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.09, 16:31
      Sprawdziłem moonstone, myślałem, że to gra którą kupiłem wraz z amigą i grałem 3 dni od rana do wieczora;p Tam sie chodziło też ryczerzem, można było wchodzić w bliższy i dalszy plan tylko inaczej niż w moonstone, scrollowało na prawo, zabijało potwory, chodziło po jakichś zamkach itp. Myślałem, że to może Knight się nazywało ale nic nie mogę na ten temat znaleźć. Za to znalazłem inne tytuły w które się grało na amidze: Shadow of the Beast, Gods, North&South, Cannon Fodder to były gry a nie jakieś beznadziejne far craje 2 ;p;p smile
    • jabbur Re: Perły z Lamusa 1: Civilization 06.01.09, 16:41
      Sciema w specyfikacji, mozna bylo grac z dyskietek suspicious
    • Gość: Gość Re: Perły z Lamusa 1: Civilization IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.09, 16:50
      A ja ostatnio odnalazłem w necie remake Wings Of Fury... ech... godzinami siedziałem w "salonie gier" mieszczącym się w jakimś garażu, tłukąc w to, Street Fightera, Retaliatora, Dynę Blaster... potem dostałem 386 DX 40 Mhz (na turbo) i 40MB HDD... no i się zaczęło!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka