Gość: c64fan IP: *.dfqs.pl 26.01.09, 12:37 komodor64 rządzi! najlepszy 8bitowy komp jaki powstał. wszystko inne to szmelc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m461k Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.adsl.alicedsl.de 26.01.09, 12:44 www.youtube.com/watch?v=VR5p3Jd8h-k&feature=related tak mi się skojarzyło Odpowiedz Link Zgłoś
uookie Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 13:02 hehe, świetny komp, pamiętam, że napisałem w basic winowsa 97, którego jedyną funkcją był kalkulator ileż było z tym zabawy. atari to syf. Odpowiedz Link Zgłoś
neuroup Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 13:03 Lamerstwo do kwadratu. To z Atari były problemy z wczytywaniem gier z kaset a nie z Commodore Pozdrawiam www.lukaszslowak.com [homepage] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truteń Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.icpnet.pl 26.01.09, 13:09 Hehe, wspomnień czar. Kurna ile ja miałem tych kaset..później już były szmaty (dyskietki 5,25"). Praktycznie we wszystkie te tytuły grałem, ale i tak największe wrażenie na C64 robił "The last ninja". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Truteń Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.icpnet.pl 26.01.09, 13:10 @neuroup IMO największe problemy były na Spectrumie, z kolei najlepiej wczytywał MSX, ale to była mało popularna platforma w PL i możesz nie znać Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 13:20 ale i tak największe wrażenie na C64 robił "The last ninja". ----- intro z trójeczki, mniam, do dziś mam dreszcze jak sobie przypomnę tą samotną postać idącą w stronę twierdzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: owca Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.09, 13:23 @neuroup nie zgodze sie.. sam mialem commodore C64 i zabawa z glowica byla nie odlacznym rytualem, pozdro dla pana michala, az sie lezka w oku kreci na mysl o boulder dash czy o strzelaniu do kaczek albo jazda na motorach na dwa dzoje.. Odpowiedz Link Zgłoś
uookie Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 13:24 ja pierwszy raz w życiu rozebrałem kobietę w stript pokerze. Odpowiedz Link Zgłoś
neuroup Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 14:03 Kurcze właśnie domeną Atari było wychodzenie z pokoju, żeby gra się wczytała. Taki bez ruch bez dech robili użytkownicy Atari chyba, że mieli jakiś "system turbo" Pamiętam bo sam miałem Atari 65 XE/XL www.lukaszslowak.com [homepage] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GuardianPL Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: 217.153.54.* 26.01.09, 14:35 "Złomodore" - to była ksywka comodorca Oczywiście wymyślona przez "Atarowców". A jak wiadomo, "Atarowca wal z gumowca". Racja, w przypadku C64 nie było kłopotów z wgrywaniem się gier z kaset, właśnie dzięki regulacji głowicy. To Atarynki miały tę przypadłość. Wiem, bo sam miałem . Ale fakt, rytuał wgrywania gry to była chwila pełna napięcia. Wyobraźcie sobie, rodzice w pracy, ciocia albo babcia pilnuje mieszkania, a wy zwołujecie kumpli z klasy na kilkugodzinną sesję z "River Raid". Wszystko gotowe, kaseta z grami, joysticki, komputer, telewizor. Zasiadacie, przed ekranem, koledzy już nawet nie próbują wycierać kapiącej im z paszcz sliny, a tu... klops! 4 próby wgrania gry (ok 2h w plecy) i stoisz w miejscu. Kolegom już się odechciewa. Tylko najbardziej zajadli dopingują cię do ponownej próby. Generalnie taka potwarz, że najlepiej już się w szkole nie pokazywać. Ale jak się udało... to koniec! Żadna dzisiejsza sieciówka nie jest, chyba, w stanie zapewnić takich wrażeń i emocji jakie kiedyś towarzyszyły mojemu pokoleniu w sesjach na Atarynce czy Złomodore . Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 14:44 haha, Atari nie miało Turbo jedna kaseta - jedna gra a do C64 kupowało się u piratów (jeszcze wtedy prawie legalnie) kasetę 90 z prawie 100 grami to były czasy Odpowiedz Link Zgłoś
neuroup Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 14:52 Do Sławomira Serafina: Och lamerstwo lamerstwo do kwadratu. Oto dowód na to, że Atari miało "System Turbo" i na jedną kasete wchodziło około 60 gier. atariki.krap.pl/index.php/KSO_Turbo_2000 proponuje zapoznać się z artykułem a nie szerzyć lamerstwa na lewo i na prawo. No i? Pozdrawiam www.lukaszslowak.com [homepage] Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 15:11 @neuroup - przeróbka magnetofonu? serio? no to niezłe Turbo ile osób to miało? bo ja znałem sporo Atarowców i żaden nie miał - za to na C64 Turbo miał każdy. O wiele więcej osób miało stację dysków (Ocean, mniam) do C64 niż tych turbo-magnetofonów do Atari. Bądźmy realistami - takie Turbo to to samo co brak Turbo w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
neuroup Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 15:19 @Sławomir Serafin: No niestety kolejne braki wychodzą. Ja coś takiego miałem i bez problemu można było iść na Grzybowską [to kiedyś właśnie tam była giełda komputerowa] i bez problemu zainstalować sobie taki systemik w magnetofonie do Atari. Mnóstwo posiadaczy Atari to miało. Na Grzybowskiej co drugie stoisko oferowało gry zapisane w tym formacie albo w formacie "Turbo 2000". To po pierwsze. Po drugie na jedną stronę kasety wchodziło około 25-30 gier to po drugie. Po trzecie zanim się zacznie głosić teorie, że "Atari nie miało turbo" może warto zajrzeć do źródeł a nie usprawiedliwiać się, że żyło się w miejscu gdzie nikt tego nie miał. Pozdrawiam www.lukaszslowak.com [homepage] ps. Pewnie nie długo przeczytam, że nigdy na amidze nie dało się odpalić Doom'a Odpowiedz Link Zgłoś
oko_obserwatora Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 15:53 He, he. Turbo do Atari jak najbardziej istniało - kolega miał (oczywiście przeróbka standardowego magnetofonu do Atarynki robiona przez elektryka/amatora). Rzeczywiście zdecydowanie większe problemy były z wgrywaniem gier na atarynkę (dlatego częściej graliśmy u mnie niż u kumpla co miał Atari . A co do strojenia głowicy to osiągnąłem poziom ekspercki do kwadratu - był specjalny program do strojenia, ale ja go nie używałem - stroiłem na podstawie poziomych pasków które latały podczas wgrywania programu - to był w sumie niezły hardcor pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabol Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 16:07 @slawomir.serafin "Bądźmy realistami - takie Turbo to to samo co brak Turbo w ogóle " i tutaj się nie zgodzę przyspieszenie było znaczne nie wspominając o wzroście pojemności. A dlatego Pan nie zna bo pojawiło się stosunkowo późno i w tym okresie Atarynka była już wypiera przez Amigi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewald Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.gprs.plus.pl 26.01.09, 16:09 a wjela mocie chopy lot ? jo tysz groł w komodorka teras je żech jusz na pyndzyji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sel Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 16:14 Raz jeszcze dzieś koło 2004 roku wyciągnąłem C64 z szafy i jak za starych dobrych czasów pograliśmy z kumplami - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabol Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 16:15 Z innej beczki czy ktoś pamięta że w Polski Radiu Program 3 puszczano w eter programy (niestety nie pamiętam na jakiego kompa) można je było nagrać na kasetę i odpalić? No i niezapomniane przepisywanie 1000 linijek kodu z Bajtka a na końcu dzonk )) Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 16:20 To was zdziwię - ja gierki do atarynki wgrywałem z magnetofonu do C64. Do dzisiaj mam ten magnetofon z przerobioną wtyczką Odpowiedz Link Zgłoś
neuroup Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 16:22 To raczej rozgłośnia Harcerska puszczała gry w radio na ZX Spectrum A co przepisywania z Bajtka programów to pamiętam jak raz na Atari przepisałem programik i nawet działał. No, ale może i ten fakt zostanie zaprzeczony przez Pana Sławomira Serafina Pozdrawiam www.lukaszslowak.com [homepage] Odpowiedz Link Zgłoś
oko_obserwatora Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 16:24 Fakt, wklepywanie kodów to też była niezła zabawa . Raz jeszcze co do turbo w Atari - pamiętajmy że te czasu to niezła partyzantka (szczególnie w Polsce) i różne rozwiązania o których się producentom nie śniło były stosowane. Że wspomnę o wycinaniu dziur w dyskietkach 5,25" tak że robiły się dwustronne czy też samodzielna naprawa jaysticka za pomocą żyletek (sam robiłem - oczywiście dot. joysticków bez mikrostyków - które też naprawiałem za pomocą sprężynki wszyskim kolegom z osiedla, bo sypały się w zastraszającym tempie - szczególnie Decathlon załatwiał sprawę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esz Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: 94.251.144.* 26.01.09, 16:26 Jak sie tak znasz to sam o tym napisz tekst albo zrob filmik, zamiast poprawiac innych. Wtedy inni wzorowaliby sie na tobie i juz nigdy nie popelnialiby bledow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esz Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: 94.251.144.* 26.01.09, 16:27 P.S. Pisalem do Neuroupa. Odpowiedz Link Zgłoś