Dodaj do ulubionych

BattleForge - trailer premierowy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.09, 12:33
Polowicznie zgadzam sie z SS, nieco to placenie za nowe karty odrzuca, ale jezeli tworcy sie postaraja i gra bedzie na tyle zbalansowana, ze bez szerszego niz dlugiego portwela bedzie mozna sensownie grac, jestem gotow poswiecic BF nieco czasu i gotowki.

Hmm... choc z drugiej strony, wole chyba bardziej AoC ;D
Obserwuj wątek
    • Gość: mr. b Re: BattleForge - trailer premierowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 13:04
      miałem okazję pograć w betę i muszę przyznać, że grało się całkiem przyjemnie. Czytałem gdzieś, że twórcy obiecali, że nie będzie dużej różnicy między graczami którzy będą kupować dodatkowe karty a tymi którzy nie będą tego robić.
    • Gość: Tran Re: BattleForge - trailer premierowy IP: *.acn.waw.pl 18.03.09, 13:06
      Pogralem troche w open bete. Gralo sie wyjatkowo przyjemnie. Szybki RTS, w PVP naprawde trzeba wykazac sie refleksem, pomyslem na pokonanie wroga, i ciagla koncentracja - jest naprawde wymagajace i bardzo mi sie to podobalo. Niestety... gra sie nudzi. Mapy PvE sa przydlugie, we wszytkich chodzi o to samo (przyzwij tyle woja i potworow ile wlezie), a na najwyzszym poziomie trudnosci praktycznie nie do przejscia (sa tacy co sie chwala ze dali rade). PvP choc wyjatkowo ciekawe, tez w koncu sie nudzi, zeby nie powiedziec ze meczy - gry sa prawie zawsze bardzo niewyrownane.

No i pojawia sie problem kart - co prawda na poczatkem dostajemy 4 porzadne acz malo finezyjne talie, oraz 3000 punktow na zakup dodatkowych kart (jeden booster 250 pkt oraz paczka 6 boosterow za 1250 pkt), ale jest to zdecydowanie za malo aby zebrac chocby polowe ciekawych kart... Z tej edycji kart, bo z pewnoscia wydadza nowe edycje. I dopiero planuja tryb rozgrywki w ktorym bedzie mozna korzystac ze wszytkich swoich kart, narazie zalozenie jest takie, ze mozna uzywac tylko kart z jednej edycji (na szczescie w becie i po wydaniu bedzie dostepna tylko jedna edycja).

Uwazam, ze gra sama w sobie zasluguje na dosc wysoka ocene, ale niestety EA postanowilo zabic ta gre swoim planem biznesowym.
    • Gość: Tran Re: BattleForge - trailer premierowy IP: *.acn.waw.pl 18.03.09, 13:13
      Czytałem gdzieś, że twórcy obiecali, że nie będzie dużej różnicy między graczami którzy będą kupować dodatkowe karty a tymi którzy nie będą tego robić.
      ---
      A co maja mowic? Ale prawda jest taka, ze wygrywa ten kto ma lepiej skomponowany deck. Ten kto ma lepszy pomysl na jego skomponowanie. Oczywiscie ze bedzie to gracz ktory ma wiecej kart, bo ma wiecej mozliwosci.
    • slawomir.serafin Re: BattleForge - trailer premierowy 18.03.09, 13:17
      @Tran - ha, czyli miałem rację smile Magic sie dobrze skomponował z grami tylko w Etherlords smile
    • Gość: Tran Re: BattleForge - trailer premierowy IP: *.acn.waw.pl 18.03.09, 13:32
      @slawek
      Dobra, dobra. Lepiej napisz cos o Demigodzie bo narobiles mi smaku wczoraj smile
    • Gość: kris Re: BattleForge - trailer premierowy IP: *.pljtelecom.pl 18.03.09, 13:37
      Był kapitalny M:TG na kompy, z dodatkami, jakiś czas temu wydany w PL za psie pieniądze (chyba do Gier Komputerowych dodawali). Grało się świetnie.
    • slawomir.serafin Re: BattleForge - trailer premierowy 18.03.09, 14:41
      @Tran - Demigod jutro będzie sad rano się czułem nieźle, ale teraz znowu gorączka i dreszcze mnie dopadają i choć grać mogę, to z pisaniem już trochę gorzej smile a relacja wymaga wysiłku - więc jutro zacznę ją po prostu wcześniej smile
    • Gość: Gracz Re: BattleForge - trailer premierowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 14:49
      Nie graliście, to nie gadajcie. Gram w betę od jakiegoś czasu, i za początkowe 3k punktów, dorobiłem się 996 kart, z czego mam 161 na 200 unikalnych(takie co się nie powtarzają, jeśli ktoś nie wie o co chodzi). Wystarczy kupić boostery, wybrać jedną stronę, w moim przypadku to Nature, a resztę kart sprzedawać. Jako że kupuje się boostery, to karty są losowe, więc ktoś wyda dużo kasy, a ma słabego farta, to może mieć gorsze karty od tego co nie wydał nic, a miał farta. Jako że w grze funkcjonuje system aukcji, gdzie sprzedaje się karty innym graczom, za punkty BF(za nie też kupuje się boostery), to wystarczy kupić grę, i z czasem dojdzie się do 5k BF, bez wydania ani grosza. Tak więc radzę najpierw zagrać w grę, a potem komentować, bo tylko odstrasza część ludzi, którzy się zastanawiają nad jej zakupem.
    • Gość: Tran Re: BattleForge - trailer premierowy IP: *.acn.waw.pl 18.03.09, 15:17
      @Grasz
      jest troche racji w tym co mowisz. Tylko ze jest jedno duze 'ale'. Po pierwsze, za poczatkowe 3000 pktow mozesz kupic w sumie 16 boosterow, czyli bedziesz mial 16 kart rzadkich i jesli masz szczescie to kilka z nich bedzie 'ultrarzadkich'. Problem polega na tym, ze to one maja jakakolwiek wartosc na aukcjach. A wsrod nich ceny sa zupelnie rozne: Jaggernout obecnie jest wart jakies 1000-1500 pktow, ale juz na przyklad Meteor Shower (nie pamietam dokladnie nazwy) jest bez znaczacej wartosci, pomimo iz obie karty sa oznaczone jako 'rare'. Wiec po zakupie 16 boosterow za te poczatkowe 3000 ptow masz takie same szanse sprzedac wszytko za znacznie wiecej, albo znacznie mniej niz na nie wydales.

Drugie 'ale' jest takie, ze obecnie ceny sa wziete z sufitu. Pamietaj, ze obecnie mozesz nieskonczona ilosc pktow. Zakladasz nowe konto na stronie EA, nie potrzena jest weryfikacja maila wiec wystarczy losowy ciag znakow z mala w srodku. Logujesz sie na nowe konto i wysylasz 3000 pktow na swoje glowne konto. Wiem bo sam zrobilem kilka tongue_out Dlatego obcnie ludzie lekka reka placa te kilka tysiecy pktow za karty. Zgaduje ze gdy za pkty bedzie trzeba placic wlasne ciezko zarobione pieniadze, ceny bardzo spadna. Tym trudniej bedzie dorobic sie na sprzedarzy kart z boosterow. To wszytko wynika z podstawowych praw ekonomii - jesli rynek zalany zostaje nieskonczona ilsocia gotowki, ceny ida nieskonczenie w gore. Ale w grze boostery kosztuja ustalona cene, niezalezna od pktow ktore w sumie posiadaja gracze - w zwiazu z tym sama wartosc boostera w grze obecnie jest prawie zadna.

@Slawek
      Coz.. w takim razie bede musial poczekac. Napisz przynajmniej skad masz Demigoda - od wydawcy czy preorderowals? I zastanawiam sie co chcesz pokazywac jutro. Z tego co wiem, jeszcze do niedawna w closed becie single player polegal na zakladaniu gry online i ustawianiu graczy AI. Dalej, multiplayer ciagle im szwankuje <sic!> choc gra tak na prawde ma tylko temu sluzyc... ah pytania pytania. Ale kazde wiesci przyjme z otwartymi rekoma bo dawno nie czekalem na gre tak bardzo jak na Demigoda.
    • Gość: Gracz Re: BattleForge - trailer premierowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 16:53
      @Tran
      Tak, ale nie samymi UR człowiek żyje. Oczywiście, biorę pod uwagę to, że gdy będzie gra płatna, to na 100% cena jednego UR nie będzie wyższa niż 1250 BF(cena paczki 6 boosterów), ale jak wiadomo, są jeszcze rary, które kosztują po 2500 (Jaggernout), jak i ultra rare, co ledwo chodzą po 500. Należy jeszcze wziąć pod uwagę kolejne edycje. Teraz, jak jest jedna, karty będą tanie, lecz już przy 2-3(nie mówiąc o możliwości wycofywania boosterów danej[starej] edycji, co by kosmicznie podniosło ceny starych kart), będzie dylemat, czy kupić booster z danej serii za 250(gdzie mamy prawie wszystkie potrzebne karty z tej edycji, a brakuje nam tej jednej), i liczyć na szczęście, czy po prostu kupić jedną kartę[nawet uncommona] za 300. Skoro mówisz że za 3k jest tylko 128 kart(16 boosterów), to się mylisz. To jest AŻ 128 kart. Nawet jeśli trafimy w tanie karty, to po sprzedarzy większości nieprzydatnych(od uncommona w górę), powinno się odzyskać conajmniej 1500 BF, i to przy najbardziej pesymistycznych cenach. Poza tym EA przebąkiwało coś o niższych cenach boosterów, więc pożyjemy, zobaczymy.
    • Gość: Tran Re: BattleForge - trailer premierowy IP: *.acn.waw.pl 18.03.09, 17:08
      @Gracz
      Juz mowilem, ze nie mozna patrzec na obecne ceny. Po wydaniu gry, ceny DRANATYCZNIE spadna, poniewaz DRAMTYCZNIE spadnie popyt (obecnie masz praktycznie nieograniczona ilosc punktow BF, po wydaniu gry tych punktow bedzie bez zadnego porownania mniej - mniej graczy i brak mozliwosci dodawania nowych kont). Ciezko przewidywac jak duzy bedzie to spadek, ale jesli mialbym zgadywac, to powiedzialbym, ze gdy ceny sie unormuja, najdrozsze karty nie beda wrate wiele wiecej niz jeden booster. Pamietaj tez ze ludzie ktorym szkoda pieniedzy na dokupywanie punktow BF lub beda kupowac ich malo, beda wolec kupowac boostery niz konkretne karty - kolejny duzy spadek popytu na karty z aukcji.

Naprawde, nie liczylbym na wyzycie z samej 'podstawki' gry, dopoki nie bedzie mozna zdobyc punktow BF w grze (np wygrywajac PvP) - na forum gry czytalem ze rozwazaja taka mozliwosc. Niestety, musisz pamietac ze to nie developerzy maja na to wplyw ale EA ktore za gre zaplacilo i teraz chce na niej jak najwiecej zarobic. Dlatego watpie aby predko wprowadzili taka zmiane.

Co do nowych edycji.. to kolejny problem a nie zaleta. Pamietaj ze zalozenie jest takie, ze grasz jedna edycja (o czym juz wspominalem). Aby zdobyc karty z nowej edycji... musisz zaplacic - duzo jesli chcesz miec ich sensowna ilosc.

Tak czy inaczej - nie mowie ze gra jest zla, naprawde mi sie podobala. Niestety, w momencie gdy poczulem pierwsze objawy znudzenia caly moj zapal zostal zabity wizja tego ze open bete zaraz zamkna, a na jej miejsce postawia studnie bez dna do ktorej mozna wrzucac tyle pieniedzy ile dusza zapragnie. A gra nie jest warta tych dodatkowych pieniedzy. Wole oszczedzic te 120 zl, poczekac miesiac i kupic Demigoda. Tam nikt nie bedzie ode mnie oczekiwal (oficjalnie czy nie) wydawania dodatkowych pieniedzy za gre.
    • Gość: mar Re: BattleForge - trailer premierowy IP: 84.201.210.* 18.03.09, 23:22
      dobra gra RTS- wymagania, grafa, miodność- nie gadać
      kupowanie kart eliminuje ją z opcji kupna

koniec recenzji
    • Gość: Gość Re: BattleForge - trailer premierowy IP: 194.213.22.* 19.03.09, 10:18
      Jakos nikt nie marudzi jak musi placic co miesiac za WoW i inne tego typu gry... Nie rozumiem.

Tutaj nie ma obowiazku kupowania nowych kart - jesli ktos gral w Bete wie juz jakie karty chce miec.
      Kupujac gre otrzyma 3000 pointsow, za ktore moglby sobie kupic na aukcjach odpowiednie karty.
      Dodatkowo moze sam sprzedawac karty z gier typu PvE.

Zatem jest mozliwosc zaplacenia za gre raz i grania nie bedac gorszym od innych.

Dodatkowo nie jest prawda ze karty typu Rare i Ultra Rare sa lepsze od Common.
    • aihs Re: BattleForge - trailer premierowy 19.03.09, 10:48
      @Tran
      Co do cen i zachowania rynku w tej grze masz 100% racji, jak ktoś tego nie rozumie to cóż smile

-------------------

"Dodatkowo nie jest prawda ze karty typu Rare i Ultra Rare sa lepsze od Common."

Jak ktoś grał w karcianki to doskonale wie, że nie Rare'ami się gry wygrywa tylko dopieszczonymi układami/combami zazwyczaj kart *powszechnych*.
    • own3d1n1 Re: BattleForge - trailer premierowy 19.03.09, 15:49
      Nawet w końcówce nagabują do zakupu pre-ordera, gdzie w prezencie dostaniemy 4 ekskluzywne karty... Ta gra nie ma single? Nie interesowałem się Battle Forge więc stąd mój brak wiedzy
    • Gość: Gracz Re: BattleForge - trailer premierowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 16:47
      Gra jest całkowicie online, lecz są mapy dla jednego gracza, więc można powiedzieć że niby jest single. Co do R i UR - to jest całkowita racja, w moim decku nie ma ani jednego UR i chyba ze 3-4 R ^^ A kokszę i to nie źle tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka