radek.zaleski Re: IGN zbliża się do Polski 27.04.09, 02:00 sama teoretyczna możliwość zrobienia czegoś to jeszcze nie gotowy produkt. bez debatowania o WM to nie ma sensu. GB to jest startup robiony za półtora miliona dolarów przez gości, którzy stworzyli CNET. GB to jeden z ich długofalowych projektów, o czym sami mówią. stać ich na płacenie Gerstmanowi i redaktorom (to są koszty miesięczne na poziomie orzeszków? rly?) przez kilka lat bez żadnych gwarancji zysków. w portalach pracują ludzie, którzy zarabiają po 2-3k na rękę. widzisz różnicę w motywacji ("robię to dla siebie")/doświadczeniu ("robię to od 15 lat")/wiedzy ("wiem jak zarobić")/kapitale społecznym ("wiem kto ma to pisać")? ja tak. a GB idzie średnio. mimo takiego zaplecza. dlatego odtworzenie tego nie ma większego sensu, dopóki nie osiągnie to jakiegoś wyjątkowego sukcesu. szczególnie w kontekście portali, kiedy odtworzyć czyjś sukces można w każdej chwili, ale zarobić trzeba teraz. a polskie oryginalne? fotka.pl, grono było duuużo wcześniej niż facebook (i było dobre), gamedesire (podbijają świat), chomikuj.pl. nawet gry-online to unikalny serwis jeśli chodzi o pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe_pl Re: IGN zbliża się do Polski 27.04.09, 08:08 @Radek: Nie wiem skąd Gerstmann bierze pieniądze, ale sam niedawno mówił, że nie zarabiają wiele na serwisie. Częściowi przemawia za nimi miłość do gier i tego co robili wcześniej (Gamespot), oni to po prostu uwielbiają. Część gier kupują z własnej kieszeni, część dostają od wydawców, robią to co lubią. Ja jestem za tym, żeby zarabiali jak nawięcej bo ich podkast jest świetny. Sama strona dla mnie jest mniej interesująca, czasem wpadam, żeby pooglądać QuickLook. Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: IGN zbliża się do Polski 27.04.09, 08:35 @bebe_pl me too. szkoda, że w Polsce nie ma chętnych na fundowanie takich serwisów. nie teraz przynajmniej. no dobra, Agora funduje Poly))) Odpowiedz Link Zgłoś
rashandcrooz Re: IGN zbliża się do Polski 27.04.09, 10:06 Nie chciałem pisać nazwy na Polygamii, ale skoro już w tym temacie padło tyle nazw innych serwisów to napiszę wprost What2play.tv . Co prawda serwis działa od niecałego miesiąca i chłopaki borykają się jeszcze z małymi kłopotami technicznymi, ale materiały wideo mają na światowym poziomie, ponadto świetny podcast, no i przede wszystkim artykuły. Chociaż pod względem ilości newsów to żadna konkurencja dla Polygamii. Odpowiedz Link Zgłoś
cuban.connection IGN zbliża się do Polski 27.04.09, 12:26 wyceniam na nie mniej niż 200-300 tys dolarów serwis postawiony na darmowym frameworku a polskie oryginalne? fotka.pl, jak przesle to Rafalowi, to od razu dostaniesz etat rzecznika prasowego i chyba tekst miesiaca ale profesjonalizm = zarabianie. nie wygląd, opiniotwórczość, funkcjonalności czy nazwiska. mój Boże, nawet na netto nie pisales takich bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: IGN zbliża się do Polski 27.04.09, 13:14 "mój Boże, nawet na netto nie pisales takich bzdur." oh, rly? możesz rozwinąć? Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: IGN zbliża się do Polski 27.04.09, 13:20 serwis postawiony na darmowym frameworku -- "First, we moved to the Django framework from the homegrown PHP framework we were using with Comicvine at the time. Second, we spent a significant amount of time thinking through the data model so that the database could grow naturally through user contribution, but in a way that made enjoyable and useful to browse." pestka. Odpowiedz Link Zgłoś
engarde Re: IGN zbliża się do Polski 27.04.09, 13:39 @ r.z. To musi być smutne żyć w przeświadczeniu, że bez wielgachnej gotówki i sponsora nic nie jesteś w stanie osiągnąć, co? Dla większości ludzi firma (dajmy na to Agora) jest gotowym bytem, do którego się przychodzi i w którym zaczyna się pracę. Pestka. Za to do głowy nie przychodzi im firma, którą się "robi" i tworzy coś od zera. Wielkie serwisy - np. Interia - też jakoś popowstawały. Jak? Harówą i poświęceniem. Wtedy wszyscy tak pracowali - ma się poczucie misji, wie się, że "robi" się firmę. Mało kto z ludzi pracujących w Interii (czy gdziekolwiek indziej), zdawał sobie jednak sprawę, jak niewiele brakuje, żeby projekt się nie udał. Nikt nie obiecuje, że to będzie lekki kawałek chleba, pestka, łatwizna... Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: IGN zbliża się do Polski 27.04.09, 13:46 @engarde powtórzę: 1) pytanie brzmiało: "dlaczego portale nie zrobią". odpowiedziałem na nie. nie twierdzę, że ktoś inny nie zrobi. wydaje mi się, że to do zrobienia. gry-online to przykład sukcesu. 2) Polygamia osiągnęła bardzo dużo bez sponsora. to kolejny dowód. 3) ciągle jednak będę się upierał, że w przypadku POLSKIEGO serwisu o grach bardzo trudno będzie zrobić bez inwestora udany projekt, który ZAROBI na swoje utrzymanie. wynika to z wielu rzeczy: struktury polskiego rynku (dominacja portali i domów mediowych), piractwa i dominacji pecetów (mały rynek reklamy gier), kultury (gry to dalej głupoty, inne podmioty niechętnie się chcą przy nich pokazywać). 4) interia? "2 sierpnia 1999 ComArch S.A. i RMF FM podpisały umowę[2][3], czego skutkiem było powstanie portalu pod tymczasową nazwą INTERNET FM, zarejestrowanego 13 sierpnia 1999[2]" - rzeczywiście, nie było wsparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
cuban.connection Re: IGN zbliża się do Polski 27.04.09, 16:49 radek.zaleski sugerujesz, ze koszt stworzenia jakiegos glupiego serwisu o grach, ktory jest oparty o Django, to prawie 1mln zlotych. to calkowicie Cie kompromituje jako domowego analityka funkcjonalnosci serwisow internetowych. ani fotka, ani gry-online nie maja nic z swojej unikalnosci. jesli piszemy o polskiej branzy gier, to unikalna moze byc tylko valhalla, jako pierwszy polski portal o grach. wyjdzie cos polskiego na wzor gametrailers, to tez bedzie unikalne - bo z tego co wiem, nikt tego jeszcze nie zrobil unikalny nie znaczy pierwszy, ale w 99% tak wlasnie jest. profesjonalizm to wlasnie ten Twoj "wygląd, opiniotwórczość, funkcjonalności czy nazwiska". 3 pierwsze Polygamia nie posiada. desing ma fatalny, usability jest okropne, opiniotworczosc od 20latkow to zart. firmowanie bloga nazwiskami i krotka notka start patent, ale ja mimo 24 lat obcowania z grami, nigdy nie slyszalem o redaktorach polygamii. i wlasnie dlatego ww blog nie osiagnal w zasadzie nic. po prostu ktoregos pieknego dnia, pewien krawaciaz z czerskiej zdecydowal, ze milo byloby miec kolejnego, po gamecornerze, bloga o grach w zasobach gazety. gdyby chlopaki cokolwiek osiagneli, to ich pozycja podczas negocjacji bylaby lepsza. kasa by poleciala a nie musieliby rezygnowac z niczego. a tak to zadnej ewolucji-rewolucji, zamiast tego prymitywne usability engine gazeta.pl nawet linki tutaj zle dzialaja. w Polsce na serwisach o grach komputerowych/konsolowych jeszcze dlugo sie nie zarobi. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: IGN zbliża się do Polski 27.04.09, 18:01 o muj borze. a podpiszesz się z imienia i nazwiska? bo widzę, że emocje zwyciężyły, a ja nie lubię pyskówek z anonimami. szczególnie, jak obrażają moich kolegów. a wracając do meritum, czyli do Giantbomb - ten "głupi serwis o grach" został założony m.in. przez człowieka, który był CEO cnet.com. wiedziałeś o tym? na ile wyceniasz miesięczną pracę Gerstmana, legendę Gamespota? Czy doliczyłeś ich wiedzę i pracę do kosztów? ale i tak widzę, że nie mamy o czym rozmawiać, skoro dla Ciebie fotka czy gry-online nie są ciekawymi case'ami ale fajnie, że jesteś. widzę, że nawet założyłeś konto na gazeta.pl, żeby mi odpisać. doceniam Odpowiedz Link Zgłoś