Dodaj do ulubionych

Rage tylko na PS3?

IP: *.torun.mm.pl 25.05.09, 15:08
sex
Obserwuj wątek
    • Gość: Majkel Re: Rage tylko na PS3? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.09, 15:33
      Osobiście uważam, że to nie prawda... Microsoft na pewno na to nie pozwoli zwłaszcza, że poprzednie gry "id Software" wychodziły na Xbox'y, no i zdaje mi sie, że takie posunięcie nie wyszło by im (id) na dobre.
    • Gość: marcin Re: Rage tylko na PS3? IP: *.wmdata.fi 25.05.09, 15:43
      Ja wykupie tą grę, schowam do szafy i nie wyjdzie na żadną platforme.
    • cienki_bolek_2 Re: Rage tylko na PS3? 25.05.09, 16:13
      Dobrych tytułów nigdy za wiele, choć ostatnio na ps3 wychodzą prawdziwe hity
    • nerull7 Re: Rage tylko na PS3? 25.05.09, 17:57
      Nie sadzę żeby rage był exlusivem na ps3. Panowie z ID się wypowiadali że gra miała wyglądać tak samo na PC/X360/PS3 tylko że ze w względu na to iż nie chcieli rage na x360 na 3 DVD to stwierdzili że na x360 dadzą gorszą grafikę. Trochę by to było dziwne gdyby się wypowiadali na temat wersji na x360 i jej nie wydali.
    • Gość: mikalij Re: Rage tylko na PS3? IP: *.telsten.com 25.05.09, 20:25
      Jeżeli Carmack znowu chcę stworzyć cudowny engine, który ustanowi nowe standardy to gra wyjdzie na PC. Zresztą Rage stanie się swoistym benchmarkiem. Dopiero na PC pokaże prawdziwe pazury (bez obrazy dla konsol).
    • mis_iu Re: Rage tylko na PS3? 25.05.09, 21:50
      Ach te plotki... smile Xbox niby może i odpaść (w co szczerzę wątpię), ale w ekskluzywność gry na PS3 po prostu nie wierzę. To żeby Carmack wycofał się z rynku PC raczej wątpię, ten facet to przecież - jakby powiedzieli złośliwcy - "PCtowy fanboj i beton".
    • j_uk_dev Re: Rage tylko na PS3? 26.05.09, 01:55
      @mis_iu, co do Carmacka i bycia "PCtowym fanbojem", to raczej bym nie powiedział tego. Carmack to dosyć specyficzna osoba, która lubi pokazać przełamywanie pewnych barier. Stąd jego plan, aby zacząć wspierać Mac'i ( szczególnie te cierpiące na zamkniętą architekturę jak np. miniMac czy iMac ), bo tam może pokazać, że jednak się da zrobić coś chodzącego szybko, wyglądającego bardzo dobrze i grywalnego bez wsparcia najnowszych układów graficznych. Gdy uwalniane były źródła Quake3, to już wtedy wspominał o tym, że coraz mniej programiści mają do pokazania, a coraz więcej sprzęt - co jemu z pewnością nie jest na rękę. Q3, przy którym on sam pracował bardzo dużo jest majstersztykiem optymizacji, który działa bardzo szybko nawet z software'owym rendererem ( polecam skompilowanie np. z MesaGL ). W tej chwili konsole to jedyne platformy, w których zamiast sprzętu może rozwijać się tylko software. Jako programista sam wiem jak bardzo to jest "challenging", kiedy każda klatka animacji w ostatecznym rozliczeniu frames-per-second to nie dzieło sprzętu, ale programisty pracującego by ją osiągnąć. Carmack to właśnie osoba tego pokroju. Inna sprawa, że on jako programista ( pomijając jego młodzieńczy wybryk z kradzieżą szkolnego komputera big_grin ) wyrósł na PCtach. Co do plotki - nie wierzę w nią ani trochę smile. Carmack mógłby pokusić się o exclusive dla Sony czy MS, ale nie sądzę, by to się opłaciło zrobić ot tak. Dziś w branży jest bardzo mało miejsca na własne widzimisie, a dużo na kalkulacje finansowe. Chyba, że Sony lub MS wspierają te kalkulacje... wink Poczekamy zobaczymy. Na razie plotka jakich wiele.
    • mis_iu Re: Rage tylko na PS3? 26.05.09, 10:25
      Mi raczej chodzi, że gość bardzo ciepło wypowiada się o PC, uważa go za pełnoprawną maszynę do grania i najlepszą do FPSów. Gdzieś tam nawet wyczytałem Jego opinie, że komputery są "de best", ale nie chcę za bardzo poruszać tego tematu bo zaraz się tu jakiś flejmwar rozpęta, a ja chcę tylko odwołać się do słów Carmacka smile.
    • j_uk_dev Re: Rage tylko na PS3? 26.05.09, 11:53
      @mis_iu, mnie nie tak łatwo we "flejmłor" wciągnąć wink Mam trochę za dużo lat na to. A to o czym mówisz, to oczywiście absolutna prawda - Carmack nigdy nie wypowiadał się źle o PC jako platformie do grania. Jedynie zawodzi go trochę szybszy rozwój sprzętu niż oprogramowania - bo co by nie mówić, facet wniósł bardzo wiele do branży i technologii, którą teraz po prostu wypierają maszyny - zaawansowane karty graficzne. Carmack to człowiek od silników, nie gameplay, więc i pole do popisu dla niego się zawęża niestety. Natomiast jest tak jak napisałeś, dla niego PC jest platformą primary do tej pory, tylko obawiam się, że poprzez over-engineering produkty IDSoftware na PC mogą powstawać o wiele dłużej niż konkurencji, a co za tym idzie być technicznie do tyłu ( aczkolwiek mieć mniejsze wymagania sprzętowe i zpieprzać jak dzikie dziki smile ). Podejście Carmacka ma swoje plusy i minusy, natomiast dołączenie konsol do repertuaru ID Software z pewnością nie zaszkodzi ani jednym ani drugim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka