Dodaj do ulubionych

Hakerzy i cziterzy

13.06.09, 19:31
Przy okazji zakładania Ligi GC pojawiła się kwestia ludzi, którzy oszukują w grach sieciowych. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że życzę takim ludziom jak najgorzej i nie potrafię w sobie znaleźć dla nich nawet odrobiny szacunku. Zwyczajnie brzydzę się ludźmi, którzy psują innym zabawę w imię swojego dobrego samopoczucia.

Czy znacie jakieś metody wykrywania hakerów? Pytam zwłaszcza o gry FPP, ale oczywiście nie chcę ograniczać dyskusji. Z doświadczenia wiem, że wykrycie hakera jest naprawdę niełatwe. Ostatnio przeprowadziłem mały research i okazało się, że naprawdę duża część nielegalnych ułatwień jest na tyle subtelna, że ciężko jest odróżnić hakera od dobrego gracza. Spytajcie Razorhosta - kiedy gramy we dwóch w Cross Fire, on nie nazywa mnie hakerem tylko dlatego, że mnie jako tako zna i wie, że nie jestem oszustemsmile I ja też wielokrotnie miałem taki problem - kiedy brałem udział w pojedynku snajperskim, zdarzało się, że ledwo wychynąłem zza osłony i zaraz ginąłem. Do dziś nei wiem, czy przeciwnik oszukiwał, czy po prostu miał rewelacyjny refleks. Jeśli chodzi o Cross Fire i tak jest nieźle, ponieważ można zapisać powtórkę meczu i obejrzeć rozgrywkę z punktu widzenia podejrzanego gracza. A co z innymi tytułami? Macie podobne doświadczenia? A sposoby na oszustów?
Obserwuj wątek
    • ripper_666 Hakerzy i cziterzy: z doświadczenia 13.06.09, 20:31
      Tak naprawdę na hakerów nie ma 100% sposobów. Wszystkie szanujące się ligi mają swoje sposoby. Głównie małym kosztem można się dobrze zabezpieczyć. Moja propozycja to:
      Podczas gry, każdy gracz kręci demo (w Combat Arms nie orientuje się, ale powinna być taka opcja). Każdy mecz powinna oglądać w trybie ghosta, czy jak to tam się zwie osoba postronna - najlepiej wydelegowana przez lub sam admin turnieju. Podczas gry na początek, w trakcie gry i na koniec (końcowa tabelka) powinien zrobić każdy z zawodników, które przesyła każdy z graczy do adminów turnieju. Jeżeli, któryś gracz będzie miał podejrzenia używania przez kogoś niedozwolonych "wspomagaczy", mógłby przesłać etykietę wsparcia do adminów, którzy zarzyczyli by sobie demo delikwenta do oglądnięcia.

Coś możnaby było jeszcze wymyślić - najlepiej pogadać w parę osób i spisać wszystko co potrzebne
      • ripper_666 Re: Hakerzy i cziterzy: z doświadczenia 13.06.09, 20:33
        "Podczas gry na początek, w trakcie gry i na koniec (końcowa tabelka) powinien zrobić każdy z zawodników (...)"
        zjadłem słowo - screenshoty ofkors smile
        • Gość: zal.uganda Re: Hakerzy i cziterzy: z doświadczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 21:42

'kiedy brałem udział w pojedynku snajperskim, zdarzało się, że ledwo wychynąłem
          zza osłony i zaraz ginąłem. Do dziś nei wiem, czy przeciwnik oszukiwał, czy po
          prostu miał rewelacyjny refleks'
          a moze grales z kims kto ma niski ping i miales opoznienia.... w crossfire
          serwery stoja w kanadzie ,wiec jesli strzelasz sie z amerykanami to niestety
          oni maja spora przewage....

innymi szkodnikami, obok citerow, sa typki uzywajacy bledow w grze [tzw.
          bugusers]....
          w cf np. mozna podlozyc bombe na niektorych mapach tak, ze jej nie widac, i w
          rezultacie nie da sie rozbroic...na nowej mapce [ alaska] mozna przejsc przez
          kraty i wejsc na teren ,ktory normalnie nie powinnien byc dostepny..
          w combat arms to pamietam tylko, ze niektorzy wychodzili poza mape i strzelali
          bedac pod podlaga lub za scianauncertain....dawno nie gralem to moze juz to naprawili

• Gość: Rajczyk1 Re: Hakerzy i cziterzy: z doświadczenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 17:22
        Najlepszym sposobem jest Killcam w call of duty, takie coś powinno być w każdej
        grze.
    • mathiuss Re: Hakerzy i cziterzy 14.06.09, 12:23
      Inna sprawa ze czasem dzieci neo posadzaja dobrych graczy o czity, a glupi
      admini ich kickuja (czesto sami bedac dziecmi), czego sam bylem kilka razy
      ofiara, w roznych grach (cs, bf2, cod4). Jesli jest to serwer prywatny to ich
      sprawa, gorzej jak sie rzecz odbywa na oficjalnych. Wojna z cziterami- tak, ale
      czemu kosztem zwyklych uczciwych graczy?
      • dr_dred Re: Hakerzy i cziterzy 14.06.09, 15:07
        W tym jest właśnie problem że ciężko jest często odróżnić czitera/hackera od
        uczciwego bardzo dobrego gracza obaj wymiatają i do końca nie wiadomo kto jest
        uczciwy a kto nie.
        Więc niestety póki nie będzie jakiegoś sensownego i dobrego sposobu bez pomyłek
        usuwającego z gry cziterów i hackerów to uczciwi gracz też będą na tym cierpieć.
        Nie dość że nieuczciwi gracz psują zabawę i całą grę to jeszcze nieraz udaje im
        się bezkarnie grać i uniknąć wyrzucenia z gry tudzież bana na niekorzyść
        uczciwych graczy.
        Dlatego też w grach sieciowych nie ma gorszych od cziterów i hackerów to są
        totalne nooby i cioty i takich rzeczywiście powinno się zamykać w miejscu bez
        dostępu do neta angry
      • wypisany Re: Hakerzy i cziterzy 14.06.09, 16:52
        Ale jednak fajnie jest być wykopanym za "hackowanie". To zawsze jest miłe uczuciesmile
        • Gość: Shocker Re: Hakerzy i cziterzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 15:53
          Aj tam, PunkBuster dobry na wszystko ^^
          • ripper_666 Re: Hakerzy i cziterzy 20.06.09, 21:43
            @Shocker
            x2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka