Dodaj do ulubionych

Alternatywy 24: Beyond Good & Evil

• mis_iu Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil 23.07.09, 11:14
      Oh... przepraszam Pawle, moje niedopatrzenie ;P.
    • pankomentarz Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil 23.07.09, 11:28
      "Hmm, czy ja ci tego wczoraj nie tłumaczyłem na GG?"

No tłumaczyłeś, ale nasze prywatne konsztachty to nasza sprawatongue_out

Ale serio. Czy trochę nie oceniłeś gry przez pryzmat napompowanej sztucznie bańki fanbojowej? tongue_out
    • bleszczynski Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil 23.07.09, 11:37
      Ja kupiłem ją kilkanaście miesięcy temu, była bodaj w Play'u. Jedna z tych kultowych gierek, z którymi nigdy wcześniej styczności nie miałem. Niestety wrażenia podobne do Ciebie Paweł. Jest na pewno oryginalnie, ale składowe gameplayu mnie odrzuciły. Po 2-3 godzinach (z czego połowa to już było męczenie się na siłę, serio dawałem grze szansę) zmuliło mnie ostatecznie.

Ogólnie też nie rozumiem zachwytów. Mam wrażenie, że wpływ na to miała fatalna sprzedaż gry w połączeniu z jej sympatycznymi bohaterami i wyczuwalnym wysiłkiem, by zrobić coś oryginalnego. Ludziom robiło się jej żal chyba i stąd ta fama.
    • Gość: Dajer Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 11:43
      Pierwszy raz w BG&E grałam gdzieś półroku po premierze nie wiedziałam co to jest za gra ale po prostu ją zainstalowałam. Pamiętam jak musiałam zbierać szczękę z podłogi kiedy zobaczyłam wodę w grze (a jak mi się komputer zacinał wtedy ;p)Uważam że jest to jedna z najlepszy gier w jaką kiedy kolwiek grałam do tej pory przeszłam ją chyba z 15 razy (i za każdym razem miałam potworne problemy z ostatnim bossem)ta gra ma w sobie coś co przyciąga mimo upływu lat. W każdym razie polecam każdemu kto chce zagrać w ambitnijszą grę smile

PS Nie mogę się doczekać kolejnej części zwłaszcza po tym filmiku po napisach
    • simplex Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil 23.07.09, 13:35
      "O GOG napisałem głównie z tego powodu, bo sam tam kupiłem BG&E. Jakbym wiedzial o Steamie, to zapewne tam bym kupił"

Bron cię panie boże, nawet jakby była tańsza.
      Na GoGu masz grę bez DRM, mozesz ja zainstalowac ile razy chcesz, na dowolnym kompie, bez dostepu do internetu, bez instalowania i uruchamiania dodatkowego klienta, gra jest twoja na zawsze.

Na steamie gre "subskrybujesz" (polecam EULA Steama), do instalacj potrzebny jest internet i sciagniecie i instalacja klienta steama, jak steam zbankrutuje mozesz stracic gre.
      Ja niestety kupilem BG&E na steamie podczas wyprzedazy swiatecznej za bodajże 2,5 euro - na swoje usprawiedliwienie mam to, ze wtedy BG&E na GoG jeszcze nie było.

Moim zdaniem to troche nie fair dla tej gry oceniac ja przez pryzmat hajpu i w oderwaniu od realiow, tzn ile lat temu ta gra powstala.
      Na takiej zasadzie moglbym komus hajpowac Monkey Island a on powiedzialby: "Ten krap ma grafike 320x200 i 256 kolorow, straszna nedza!" wink
    • d_pawel Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil 23.07.09, 14:03
      simplex -> A ty znowu o DRM wink. Technicznie rzecz biorąc jeśli GOG zbankrutuje (mało prawdopodobne, ale jakoś bardziej niż Steam) to także grę tracisz. Nie po to kupuję bowiem grę w cyfrowej dystrybucji, aby wypalać ją później na płytki.

BTW. Na Steamie nie masz limitu instalacji i nie musisz mięć podłączonego internetu, aby uruchomić grę.

No ale zostawmy to smile.

"Moim zdaniem to troche nie fair dla tej gry oceniac ja przez pryzmat hajpu i w oderwaniu od realiow, tzn ile lat temu ta gra powstala."

Z punktu widzenia sensowności kupowania gry teraz (bo przecież Alternatywy są po to, aby powiedzieć graczom co TERAZ warto zakupić), to jest to jak najbardziej sprawiedliwe.

Tytuły zawsze ocenia się przez pryzmat także "hajpu", bo to on stanowi pierwsze wrażenie. Jeśli gra zasłużyła w mojej ocenie na taki rozgłos, super, ale jeśli coś nie grało, to muszę to odnotować. W końcu inni, potencjalni gracze, także będą kupować mając "hajp" w głowie.

Co do czasu. Kupuję grę teraz, nie przeniosę się z nią do 2003 roku przecież. Jeśli kupuję i gram teraz, to poddaje ją dzisiejszym standardom, co prawda obniżonym, bo cena niska, ale jednak. Jeśli gra się wybroni, to rzeczywiście jest genialna. BG&E broni się w sferze fabuły, co odnotowałem. W sferze rozgrywki, już niestety nie (przynajmniej dla mnie).

Alternatywy to nie są, przynajmniej wg mnie, wspominki starych tytułów, od tego są Perły z Lamusa. Alternatywy mają powiedzieć, co DZISIAJ warto zakupić.
    • Gość: UbaBuba Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil IP: *.csk.pl 23.07.09, 14:59
      Heh ten artykul przypomnial mi o gierce, o ktorej duzo slyszalem a nigdy nie gralem. Czas to nadrobic, dzieki !
    • Gość: Vaxjo Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil IP: *.197.203.114.threembb.co.uk 23.07.09, 15:24
      Paweł jak ta gra wyszła to Ty jeszcze uczyłeś się pisać.
      Beyond Good & Evil jest fantastyczne z unikalnym klimatem i dosyć smutnym w sumie zakończeniem. A to, że nie była zbyt trudna? Czy to świadczy o klasie gry? Co za bzdura.
      Niesamowita gra, jedna z nielicznych, które wyjątkowo ciepło wspominam nawet po iluś tam latach...
    • simplex Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil 23.07.09, 17:19
      "simplex -> A ty znowu o DRM wink. Technicznie rzecz biorąc jeśli GOG zbankrutuje (mało prawdopodobne, ale jakoś bardziej niż Steam) to także grę tracisz. Nie po to kupuję bowiem grę w cyfrowej dystrybucji, aby wypalać ją później na płytki."
      Aha, wiec nie wypalasz na plytki po to, aby w przypadku bankructwa GoGa stracić gre.
      Ja jak najbardziej wypalam i trzymam na dysku. Nie po to kupuje bowiem gre w cyfrowej dystrybucji, by w przypadku bankructwa GoGa bezensownie ja stracic, bo nie chcialo mi sie zrobic backupu.

Pozatym mam nadzieje ze odrozniasz utrate gry na skutek wlasnej niefrasobliwosci (by nie powiedziec głupoty) od utraty gry na skutek sytuacji od ciebie nie zaleznej.

Zreszta, gdy gog zbankurutuje a ty posiadasz choc jedna kopie tej gry sciagnietej z goga - na plycie DVD, na HDD, na FTP, albo nawet jesli twoj kumpel posiada) to nie tracisz gry. Ze steamem tak nie jest, jak uzna, ze koniec zabawy, mozesz stracic dostep do wszystkich gier nawet jesli zrobiles 10 kopii.

"BTW. Na Steamie nie masz limitu instalacji i nie musisz mięć podłączonego internetu, aby uruchomić grę."

Wygodnie pominales jeden z argumentow (dla mnie wazny) - w GoGu nie musisz instalowac zadnego klienta i miec go uruchomionego w tle.
      No i jesli chcesz odpalic gre ze Steam na nowym kompie to musisz choc na chwile podlaczyc sie do netu, zeby sciagnac klienta i przejsc w tryb offline - jak akurat ISP zaliczy awarię, to nie pograsz. W ogole granie offline na steamie wcale nie jest takie proste - o ile nic sie nie zmienilo, to zeby moc przejsc w tryb offline, trzeba... byc online. Wiec jak nam nagle padnie net i chcemy zagrac w cos ze steama to nie da sie.(no chyba ze to poprawili)

Zreszta ta dyskusja nie ma sensu - system, ktory oferuje gry bez zadnego DRM, nie wymaga instalowania dodatkowego programu, na zadnym etapie (poza pierwszym sciagnieciem) nie wymaga podlaczenia do internetu i ktory prawo do gier daje "na zawsze" (no chyba ze celowo zeby pokazac swiatu, ze mozna, nie zbackupujesz jej nigdzie) bezdzie zawsze obietywnie lepszy i przyjazniejszy dla uzytkownika od systemu z DRMem, dodatkowym klientem, koniecznocia podlaczenia do internetu, etc, etc.
    • d_pawel Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil 23.07.09, 20:31
      simplex -> "Pozatym mam nadzieje ze odrozniasz utrate gry na skutek wlasnej niefrasobliwosci (by nie powiedziec głupoty) od utraty gry na skutek sytuacji od ciebie nie zaleznej."

Nie robienie back-upu wtedy, kiedy kupiło się coś właśnie po to, aby nie martwić się płytkami itp. nazywasz głupotą? Wybacz, ale w tym momencie przeginasz.

Co do samego bankructwa i scenariuszy ekstremalnych (bo takim jest scenariusz bankructwa do takich się zalicza) - jeśli GOG zbankrutuje, a tobie płytka przestanie działać, to grę równie stracisz.

"Wygodnie pominales jeden z argumentow (dla mnie wazny) - w GoGu nie musisz instalowac zadnego klienta i miec go uruchomionego w tle."

Wygodnie go pominąłem, bo mi nie przeszkadza. Lubię Steama i cały czas mam go włączonego w tle. Ba, zacząłem do niego dodawać skróty z gier 'non-steam'.

Co do reszty, zgadzam się, że GOG bez DRM będzie lepszy. Ale w swoim obsmarowywaniu Steama przestań robić z niego demona, który ma limit aktywacji chociażby, bo to nie ma najmniejszego sensu. To, że ty się tak boisz usługi Valve nie znaczy, że wszyscy inni również.
    • d_pawel Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil 23.07.09, 20:32
      Aha, wygodnie pominąłeś kwestie "nie fair" zachowania wobec BG&E.
    • d_pawel Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil 23.07.09, 20:37
      Hmm, z tym obsmarowywaniem się zapędziłem, jak i z tym, abyś nie pisał czegoś złego na Valve, z tym "by nie powiedzieć głupota" żeś mnie... poruszył.

Poruszyłeś, bo moją główną motywacją kupowania na Steam itp. nie jest czasami niższa cena (chociaż to też), ale właśnie brak konieczności składowania tego wszystkiego itp. Jeśli ty to nazywasz głupotą, to z mojej strony EOT.
    • galnospoke Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil 23.07.09, 20:37
      d_pawel - to ja sie nie boje Valve, ja tego dziadostwa od Orange Box po prostu nie uzywam.
    • Gość: heh Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil IP: *.csk.pl 23.07.09, 22:19
      Dodatkowe programy w tle = fail i nic tego nie zmieni, tobie nie przeszkadza ale masy ludziom tak.
    • Gość: MyszkoV Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil IP: *.128.117.196.static.crowley.pl 24.07.09, 11:12
      Ta gra jest świetna i zawsze kojarzy mi się z równie dobrą albo i lepszą moim zdaniem - ONI. Lubię grać miłymi babeczkami z poczuciem humoru wink Zawsze marzyłem o drugiej części ONI, ale się nie doczekałem. Mam nadzieje, że ta produkcja doczeka się kontynuacji, co byłoby bardzo miłe.
    • simplex Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil 24.07.09, 20:13
      "Poruszyłeś, bo moją główną motywacją kupowania na Steam itp. nie jest czasami niższa cena (chociaż to też), ale właśnie brak konieczności składowania tego wszystkiego itp. Jeśli ty to nazywasz głupotą, to z mojej strony EOT."

Wiadomo, ze zadna usluga nie trwa wiecznie. Gier Steama faktycznie nie ma po co backupowac, bo albo steam dziala i gry mozna sciagnac, albo steam nie dziala i nawet w backupy nie da sie grac.

Ale w przypadku gier z goga jest inaczej - tutaj backup jest normalnym, zdroworozsadkowym zabezpieczeniem sie na wypadek hipotetycznej sytuacji, gdy gry z jakiegos powodu nie da sie juz sciagnac.
      Gdybym kupil gdy na gogu, nie zrobil sobie backupow (obojetnie gdzie, nie musza byc to plytki, w dobie terabajtowych dyskow za 300zl i darmowych dyskow sieciowych o gigabajtowych pojemnosciach mozna te gry trzymac te gry na HDD albo FTP) i przez to stracił moje gry, to obwiniałbym moją (moją własną wink ) głupotę, a nie GoGa.
      Po prostu nie widze jakiejkolwiek zalety i sensu w niebackupowania kupionych na gogu gier, a widze jedna wielka wade - utrate gry (i pieniedzy na nia wydanych) w przypadku gdy gog padnie.
      Dlatego tez backupowanie gier w dystrybucji cyfrowej uwazam za cos naturalnego, normalnego - to racjonalne zachowanie majace na celu zabezpieczenie mozliwosci grania niezaleznie od lostu GoG.
      A niebackupowanie to dla mnie zachowanie głupie, bo jest to swiadome narazanie sie na ryzyko, ze straci sie prawo do gier. Oczywiscie kazdy moze sobie robic co chce, ja zalecam backup.

"Aha, wygodnie pominąłeś kwestie "nie fair" zachowania wobec BG&E."

Nie, po prostu przeczytalem twoje argumenty i je uszanowalem. Naprawde smile Nie bylo powodu dalszej dyskusji w tym temacie, to co napisales mialo sens.

Jezeli odebrales to tak, ze nazwalem cie glupkiem, to nie oto mi chodzilo.
    • ciastoludek Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil 28.07.09, 11:38
      Nie lubię dziewczyn z zielonymi ustami. Fuuj.
    • Gość: sex Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 12:39
      sex
    • simplex Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil 28.07.09, 17:21
      ciastoludek: "Nie lubię dziewczyn z zielonymi ustami. Fuuj."

Ona nie jest prawdziwa.
    • Gość: Do P.P Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 21:31
      Mi sie wydaje, ze ta gra w ogole Ci nie podeszla. Grales na sile, bo wiesz, ze jest znana i wielu ludziom sie nie podobala. Recenzujesz ja jako dobra gre, ale moim zdaniem katowales sie grajac w nia.
    • j_uk_dev Re: Alternatywy 24: Beyond Good & Evil 01.08.09, 08:15
      Skusiłem się i ja na ten tytuł. Wcześniej wiele słyszałem, ale nie miałem jakoś okazji zagrać. Wersja na PS2 trafiła do mnie kilka dni temu, dopiero teraz zabrałem się za grę. Nie ma co oceniać strony wizualnej, to zupełnie inna technologia niż używane obecnie ( choćby oświetlenie wykonane przez tzw. vertex lighting - kto tego jeszcze używa? big_grin ). Podszedłem więc od innej strony - story, sterowanie, muzyka ( muzyka ewoluuje bardzo powoli ), gameplay. Pierwsze co mnie zaczęło irytować to właśnie sterowanie. Wiele się od czasów PS2 zmieniło w kwestii wykorzystania pada i organizacji funkcji na przyciskach. BG&E całkowicie odbiega od znanych nam dziś standardów przez co często odruchowo wykonywałem nie te akcje, które miałem na myśli. Przełknąłem i to. Gra zaczyna się hmmm... tak sobie. Wpadamy w wir jakiejś walki, nie bardzo wiadomo co i jak, potem ochłonięcie, trochę biegania. Nic zachwycającego. Nie rezygnowałem jednak, bo bardzo lubię gry zręcznościowe i... nie zawiodłem się. Przyznam, że o ile gra nie zaczyna się zbyt ciekawie, to po pewnym czasie ( i przyzwyczajeniu się do jej archaiczności ) gra się bardzo przyjemnie, jest to naprawdę fajna gra action-adventure z ciekawie zaprojektowanymi postaciami, voice-actingiem jakiego nawet dzisiejsze gry nie powstydziłyby się, niezłym story i fajnym udźwiękowieniem. Wizualnie też nie jest źle, aczkolwiek oko moje przyzwyczaiło się już jednak do nieco innych doznań natury estetycznej wink Miłośnicy gier zręcznościowych i platformówek z pewnością powinni sięgnąć po ten tytuł na dowolnej platformie na jaką został wydany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka