Gość: fajn IP: *.chello.pl 14.08.09, 10:15 jaka byłaby to gra? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: noimportant Re: Gdybyś miał zrobić grę to... IP: *.kalisz.mm.pl 14.08.09, 11:25 bestseller Odpowiedz Link Zgłoś
kruchy_s Re: Gdybyś miał zrobić grę to... 14.08.09, 16:22 Coś w stylu wiedźmina, tyle że w czasach odkrycia Ameryki. Bohater byłby Majem lub Aztekiem, albo kimś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Gdybyś miał zrobić grę to... 14.08.09, 16:46 Adaptacja serialu "Supernatural" w stylu hack n'slash z elementami RPG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artek Re: Gdybyś miał zrobić grę to... IP: *.gorzow.mm.pl 15.08.09, 16:49 Another World jako TPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Gdybyś miał zrobić grę to... IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.09, 21:30 A ja to bym wolał raczej w stylu Alana Wake zza pleców bohaterów. Elementy RPG nie byly by glupie szczegolnie dla mocy sama Odpowiedz Link Zgłoś
power_cabana Re: Gdybyś miał zrobić grę to... 15.08.09, 23:02 nessie-jp napisała: > Adaptacja serialu "Supernatural" w stylu hack n'slash z elementami RPG. Zgadzam się jeśli chodzi o inspirację. Zrobiłbym to w TPP. Połączenie Wiedźmina i Max Payne'a. Efektowne bijatyki, może w stylu Enter The Matrix. Ciekawa fabuła i widowiskowa animacja postaci. Osobiście uwielbiam dobre TPP. Kiedy bohater porusza się w sposób "naturalny", a jednocześnie na tyle oryginalnie by można go było po tym poznać. Generalnie zauważyłem, że chętnie pograłbym w gry typu TPP bliźniaczo podobne do siebie. O co chodzi? Załóżmy, że wychodzi fajna giera TPP wszystko to co lubię plus jest ona osadzona w klimacie średniowiecza. Wtedy, jeśliby wyszła gra o zbliżonej mechanice, równie dobrze wydana tylko osadzona np w 21 wieku (czyli szkielet ten sam tylko szata inna)i z nową fabułą to zagrałbym z wielką chęcią. I jeśli ta pierwsza byłaby dobra to nie potrzebowałbym prawie żadnych innowacji w kolejnych. Nie wiem czy dobrze to opisałem i czy złapiecie o co mi chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Gdybyś miał zrobić grę to... 16.08.09, 00:30 > wiem czy dobrze to opisałem i czy złapiecie o co mi chodzi Ja chyba rozumiem. Jeśli już pozna się mechanikę gry i wiadomo, że jest ona jakoś tam zgodna z naszymi upodobaniami, to wtedy fajnie się w tego typu gry bawić Odpowiedz Link Zgłoś
own3d1n1 1234 14.08.09, 16:48 Gdybym miał zrobić grę to nie marnowałbym czasu na pisanie takich ciekawych wątków tylko zaczął zapier**** na papierze projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
bunch Re: 1234 14.08.09, 21:54 Ja mógłbym 9zresztą bardzo chętnie) dawać twórą swoje pomysły na papierze a oni adaptowaliby je do gry (mam nadzieję). Odpowiedz Link Zgłoś
jacuch123 Re: Gdybyś miał zrobić grę to... 15.08.09, 13:52 Operation flashpoint w czasach 2 wojny światowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nagano Re: Gdybyś miał zrobić grę to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 13:55 Zrobiłbym grę FPP o szlaku bojowym 3 braci z Polskiej Armii w II w.ś. Na początek Kampania Wrześniowa, później ucieczka. Jeden walczyłby w Dywizji im. Tadeusza Kościuszki w ZSRR, Polsce i Niemczech, drugi uciekł z innymi do II Korpusu Polskiego i walczyłby w Północnej Afryce i we Włoszech, a 3 Kowalski pod Narvikiem i w 1 Dywizji Pancernej gen. Maczka lub w Samodzielnej Brygadzie Spadochronowej gen. Sosabowskiego pod Arnhem. Murowany bestseller w Polsce jeśli miałoby to grywalność CoD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PanKapelusz Re: Gdybyś miał zrobić grę to... IP: *.inowroclaw.mm.pl 15.08.09, 16:27 Ja bym takiego FPS'a z elementami zręcznościowymi, w czasach średniowiecza. Strzelanie z kuszy, armaty, zchodzenie wroga od tyłu wroga i wbijanie mu miecza w plecy... Świetna zabawa xD Odpowiedz Link Zgłoś
trupiec Re: Gdybyś miał zrobić grę to... 15.08.09, 14:04 ... Zrobiłbym pseudo rpg'a. Coś w stylu Obliviona, jeśli chodzi o mechanikę. Tylko, że odpuściłbym sobie cesarskie miasta, epickie historie i podniosły bełkot o ratowaniu świata. Nie pasowałoby to do zapuszczonych wsi, które chciałbym umieścić na pierwszym planie. Generalnie, w mojej grze byłoby dużo brudu, brzydkich typów i patologicznych sytuacji. A system tworzenia postaci nie uwzględniałby opcji "Dobry, mądry i ładny". Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszskibicki1 Re: Gdybyś miał zrobić grę to... 15.08.09, 14:10 Coś w stylu gta 4 tylko z miastami i wsiami (rodem z mafii) z elementami rozbudowanej rozmowy z npc i wyborami między questami/zdaniami i czy być złym/dobrym itp.... bohatera można by było sobie stworzyć samemu... fajna gra by wyszła... taki TPPcRPG ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolson Re: Gdybyś miał zrobić grę to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 14:12 zrobiłbym takiego Fallouta 3 który by był godnym kontynuatorem serii Odpowiedz Link Zgłoś
ludikbar Re: Gdybyś miał zrobić grę to... 15.08.09, 14:33 Ja zrobiłbym grę o człowieku którego sny zamieniają się w rzeczywistość. Każdy osobny sen byłby oddzielna misją połączona w logiczną całość która opowiada o jego przeszłości. W snach główny bohater cofałby się do wydarzeń z przesłonić i naprawiał wszystkie szkody które popełnił. W snach bohater mógłby sam wyimaginować broń którą chce walczyć. Bronie dostępne by były po naładowaniu paska integracji. Odpowiedz Link Zgłoś
han_solo_79 Re: Gdybyś miał zrobić grę to... 15.08.09, 14:35 1) Tak jak jacuch123 - Armę lub OFP w 2WŚ 2) Zupełnie jak Nagano, jakiegoś polskiego CoDa z trzema kampaniami i róźnymi punktami widzenia. 3) A przede wszystkim zrobiłbym nowego Rebelliona z tysiącami światów, postaci, jednostek, z dynamicznymi bitwami lądowymi toczącymi się na całych planetach, ze stacjami kosmicznymi w kosmosie i bitwami o szlaki handlowe, z pojedyńczymi żołnierzami i morale i w ogóle, ze wszystkim co znam z CC i ETW i EU i HoI i z SW:R. Na pohybel Empire at War (i temu cieciowi co to się podobało). Odpowiedz Link Zgłoś
d_pawel Re: Gdybyś miał zrobić grę to... 15.08.09, 14:41 Sorry za off-topic: Autorów komentarzy spod newsa "Na forum" przepraszam, bo niechcący dopuściłem do komentowania art. (powinien od razu przekierowywać do tego tematu). Poprawiłem to, a komentarze ciągle są dostępne w tym miejscu . Odpowiedz Link Zgłoś
gosc1313 M.A.X. 3 15.08.09, 14:38 Pamiętacie turową strategię M.A.X na peceta? Reanimowałbym ten tytuł. Nie spotkałem drugiej takiej gry, a w część drugą niestety nie zdołałem zagrać. Odpowiedz Link Zgłoś
szark2007 Re: Gdybyś miał zrobić grę to... 15.08.09, 14:52 Ja bym zrobil jakiegos rpg osadzonego w swiecie fantasy cos w stylu jesli chodzi o klimat fable, wiedzmin i moze jeszcze sacred. No wiece magia fajne zbroje i orez. i koniecznie musialby wyjsc na konsole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piottros Re: Gdybyś miał zrobić grę to... IP: *.res.pl 15.08.09, 14:57 Była by to gra trwająca w II wś, lub teraz. Jeden gracz gra w strategię np. company of heroes. Wysyła oddziały, buduje budynki itd. Inni gracze sterują postaciami. Czyli: w coh-u mamy skład CKM gdzie są 3 osoby. Więc gracz wysyła je do budynku. Ci co grają tymi postaciami dostają na mapie cel i muszą tam dojść i tego bronić. Tak samo byłoby z czołgami. Chyba wiecie o co mi chodzi ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Gdybyś miał zrobić grę to... IP: 91.200.94.* 15.08.09, 19:14 jest już taka gra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadowity123 Re: Gdybyś miał zrobić grę to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.09, 22:07 Są już dwie takie gry a niedługo wyjdzie podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Gdybyś miał zrobić grę to... IP: *.acn.waw.pl 15.08.09, 15:20 W realiach powiedzmy wiedźmina czy trylogii husyckiej dialogi z mass effect walka z dmc czy gow podzielona na kilka rozdziałów w każdym z nich otwarty świet do eksploracji fabuła na trzy części z przeplatającymi się wątkami rozbudowane misje poboczne główny wątek na 20 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: errabundi Temat mocno osadzony w realiach historycznych; IP: *.merinet.pl 15.08.09, 15:30 Najlepiej RPG, które czerpie z naszej bezkresnie bogatej historii. Czy to średniowiecze, czy renesans (właśnie! Włochy czasów Dantego i walczący ze sobą gibelini i gwelfowie), żadnych fantasy hokus-pokus... Przecież koleś nie musi mieć na sobie jakiejś kosmicznej zbroi, żeby gra była ciekawa. Mount&Blade zmierza w dobrym kierunku (a mody to poprawiają). Pamiętam genialne Darklands, osadzone w średniowiecznych Niemczech, gdzie mogliśmy bez limitów przemierzać państwa szukając przejawów herezji; bohaterowie pochodzili z różnych miejsc Europy, mogli niemal robić co chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 klasyczny RPG, z turowa walka 15.08.09, 15:33 w 3D. Przez klasyczny mam na myśli takie niby średniowiecze w sosie fantasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rostar Moja gra IP: 80.51.97.* 15.08.09, 23:01 Ja stworzyłbym grę w stylu hooligans... jesteś na początku jednostką apotem zbierasz szacunek wśród innych i takie tam... wloty na chate mnóstwo krwi i perwersji... to jest gra...!!!! albo człowiek z naszych czasów,świetny żołnież-komandos przypadkowo cofnął się w czasie o jakoeś1000 lat i to jest akcja Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiek777 Re: Gdybyś miał zrobić grę to... 15.08.09, 15:42 hmmm szczerze to całkiem długo już o tym myślałem...tak więc wypuścił bym swego rodzaju potwora frankeistaina połączenie GTA prototype saints row asasyna Vampire:Bloodlines oraz wątku lykanotropi otóż w wielkim skrócie: tworzymy postać jaką nam się podoba następne wybieramy po której stroną konfliktu chcemy urzędować do wyboru mamy wilkołaki oraz vampiry (oczywiście konflikt ten jest ukrywany przed ludzkością) następnie zostajemy "zamienieni" w kolejnego szeregowca jednej z sił i staramy się odnaleźć w nowym świecie... oczywiście byłby otwarty świat "super" moce odpowiednie dla każdj strony konfliktu jak i poszczególnych gatunków vampirów tudzież wilczków np.dla vampirów szybowanie niczym nowy batman lub też alex z protot. wilki natomiast przykładowo "okiełznanie przemiany" czyli futro nie wyrasta nam już przy świetle księżyca ale zależnie od naszej woli (choć walka w nocy miała by pewien bonusy) i takie tam jak chociażby kupowania ubrań trenowanie w bazie, bitwy zacieranie niewygodnych śladów elementy parkuru żywienie się oczywiscie.... z prowadzeniem pojazdów można by się wstrzymać za dużo roboty przy tym a może...hmmm no mniej więcej takby to wyglądało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralf0 Re: Gdybyś miał zrobić grę to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 15:54 Freedom Fighters 2 Odpowiedz Link Zgłoś
y_jak_y Re: Gdybyś miał zrobić grę to... 15.08.09, 16:03 samochodówka z otwartym światem jak w TDU czy Fuel - tyle, że z pełną mapą europy i usa oparta o zdjęcia satelitarne, bardziej realistycznym modelem jazdy i powiedzmy z przedziałem samochodów bardziej w normie tzn. topowe fury też by były ale poza nimi można by sobie pośmigać np. starymi saabami 900t czy nową skodą coś jak flight simulator tylko, że na cztery kółka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrrr Saga Ludzi Lodu IP: 89.174.106.* 15.08.09, 16:06 Gra wpisana w realia tej właśnie Sagi , mogłaby przypominać Heroes Might and Magic i chyba nic by mi do szczęścia nie było potrzebne więc graficy i scenarzyści bierzcie się do pracy i zróbcie mi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OldSkull Re: Saga Ludzi Lodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 16:21 Coś pomiędzy DeusEx a Thief 2 (jesli chodzi o mechanikę i swobode wyboru) z klimatem System Shock 2 oraz miejscami dynamiką Halo: Combat Evolved. Fabularnie pasowałoby coś w guście pierwszego Fallouta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xerxes Action RPG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 16:19 Bardziej 'action' niż RPG z naciskiem na walkę wręcz zamiast strzelania - dużo biegania i skakania po dachach, a fabuła ujawniana w głównie w cutscenkach i znalezionych notatkach/taśmach/dyskach (a'la System Shock 2). Docelowo miałoby to być takie połączenie Oni(ktoś to jeszcze pamięta?) z DeusEx. Tłem fabularnym byłaby kolonizacja planet Układu Słonecznego i konflikty kolonii z Ziemią (i ze sobą nawzajem). Gracz musiałby wybierać pomiędzy sprzecznymi questami - stając albo po stronie Ziemi albo którejś z buntujących się kolonii (Wenus i Mars)... albo tajemniczej czwartej siły (i nie - nie byliby to żadni kosmici) Odpowiedz Link Zgłoś
galekanalek Re: Gdybyś miał zrobić grę to... 15.08.09, 16:26 Spróbowałbym wybić się ponad sztampowe ramy konwencjonalnych schematów gier i próbował zbudować rozgrywkę w której sukces osiąga się budując coś, ale nie wg. z góry ustalonego wzoru (nic z puzzli). Gra byłaby czymś w stylu massive multiplayer, gdzie gracze wcielaliby się w kosmicznych naukowców. Formowaliby grupy, które same nakreślałyby co chcą wspólnie zbudować i realizować wspólne cele. Może troszkę ideowo podobnie jak w LEGO Technics. Gra mogłaby być kompletnie bezcelowa, niczym Second Life, ale na pewno w pierwszej fazie (2-3lata) skupiałaby się głównie na aspekcie kolonizacji przy braku narzędzi - grupy same próbowałyby zbudować sobie narzędzia do budowy coraz bardziej skomplikowanych narzędzi, które pozwalałyby graczom uzyskać status pionierów. Gloryfikowane byłyby nowatorskie pomysły jak i perfekcyjne, rzemieślnicze wykonanie. Gra opierałaby się na mechanice, chemii i elektronice, co miałoby po części charakter edukacyjny, a zarazem było solidnym podłożem dla konstrukcji mechanicznych gry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gusti Re: Gdybyś miał zrobić grę to... IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.09, 01:15 taa... i grało by w to ze 3 maniaków: Ty, developer i ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Musk Re: Gdybyś miał zrobić grę to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.09, 16:35 Jezeli juz mialbym zrobic gre, to wybralbym gatunek FPP RPG. Takich gier jest malo na rynku, a duzo ludzi wlasnie w takie gry chetnie by zagrala. Akcja dzialaby sie w stanach zjednoczonych, po ktorych w wyniku mutacji genow zaczelyby lazic zombie. W gre graloby sie jedynie przez internet, z tym, ze zadania bylyby powierzane przez NPCow, ktorzy byliby rozsiani po calej wielkiej mapie, z na poczatek kilka zadan w celu wprowadzenia do gry, za ktore otrzymywaloby sie expa, oczywiscie zadan nie trzeba by wykonywac. Wyobrazcie sobie tylko poniszczone stany zjednoczone, po ktorych laza powolne zombiaki i setki "ocalałych" czyli graczy, strzelających do nich. Ale niestety to na razie tylko marzenia, takie gry beda powstawaly dopiero za kilka(nascie) lat. Na razie komputery i internet nie sa przystosowane do takiego obciazenia, wystarczy spojrzec np na Second Life, do ktorego trzeba miec neta conajmniej 1mb, a najlepiej z 6mb Odpowiedz Link Zgłoś