bakali 02.07.10, 11:00 ...kaktusy wielkanocne, za karę, że od lat nie chcą zakwitnąć. I co? Nie minął miesiąc, jak obsypały się kwiatami! Do spostrzegawczych: ułamany przed laty pęd jednego z nich dosadziłam do drugiej doniczki, stąd dwa kolory kwiatów w jednym :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irenazu Re: Wystawiłam na korytarz... 02.07.10, 11:11 U mnie one nazywają się grudnikami,bo powinny kwitnąć na Boże Narodzenie,ale od kilku lat szczyt kwitnienia przypada na listopad,potem kwitną tak w okolicy kwietnia,a teraz jeden znowu kwitnie.Może to ta dziwna pogoda pomieszała im "w główkach"? Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: Wystawiłam na korytarz... 02.07.10, 11:13 Ja też mówię na nie na co dzień "grudniki". Kiedy pierwszy raz zakwitły okazało się, że sa to jednak kaktusy wielkanocne, czyli to samo, ale kwitnące wiosną :) Mam je z 10 lat, a kwitną dopiero po raz drugi, mam nadzieję, ze teraz zaczną co rok. Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: Wystawiłam na korytarz... 02.07.10, 11:37 Moje kwitną co rok,a nawet częściej,oprócz jednego.Ale ten był ukradziony z jakiegoś specjalnego okazu sklepowego-nie w sklepie,u koleżanki.Kwitł jak na razie(też mam go z 10 lat)2 razy,ale kwitnienie miał tak marne,że chyba go wysiudam,bo i kwiatki jakieś takie marne,no i mało ich.Te inne wręcz szaleją,gdy kwitną w listopadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: Wystawiłam na korytarz... 02.07.10, 11:41 To może moje tez oszaleją i zakwitną drugi raz? Ten korytarz najwidoczniej im służy. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Prawosławne? 02.07.10, 11:44 Dziwy, dziwy z tym kalendarzem! Wyższość świąt Wielkiej Nocy nad świętem Przesilenia Zimowego wymagają jeszcze dogłębnych dotacji... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Wystawiłam na korytarz... 02.07.10, 13:33 To są różne rośliny. Kaktus wielkanocny to rhipsalidopsis, a grudniak wabi się schlumbergera. Być może są jeszcze jakieś podobne, ale kwiaty doniczkowe to nie moja specjalność. Z tymi dwoma akurat się zetknęłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ls48 Re: Wystawiłam na korytarz... 02.07.10, 13:36 Masz racje. Grudniak to schlumbergera. Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: Wystawiłam na korytarz... 02.07.10, 17:16 Dzięki z oświecenie.Może i ten mój słabo kwitnący to właśnie wielkanocny??? Odpowiedz Link Zgłoś
gucia.2 Re: Wystawiłam na korytarz... 02.07.10, 19:42 a u mnie grudniczek właśnie wypuszcza pąki, zupełnie nie wiem co o tym sądzić, myślałam ze kwitną w grudniu (stoi na południowo zachodnim parapecie) Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: Wystawiłam na korytarz... 02.07.10, 21:51 Grudnik i wielkanocny maja troche inne licie, poguglajcie sobie i porownajcie ze swoimi :) bo skoro dziwolagi potrafia kwitnac kilka razy w roku, z samego terminu kwitnienia trudno bedzie wywnioskowac Odpowiedz Link Zgłoś